Viime viikolla Fisu kävi poikkeuksellisesti treenaamassa aksansa jo keskiviikkona, kun sain tuurauspaikan Ville Liukan treeneihin. Hauska flashback tuli menneisyydestä, kun Saran kanssa ollaan treenattu Ville Liukan ryhmässä Saran uran alkuvaiheessa, eli about 10 vuotta sitten. Aikaa kulunut välissä ja koira vaihtunut, mutta edelleen Villen treeneissä sai juosta :D Fisu oli tosi kivan tuntuinen treeneissä, oli kiltti ja kuuliainen mutta myös haki tosi hienosti esteitä. Ainoa ongelma oli aa, josta tuli kerran huonosti alas ottaen vain yhden laukan laskevalle pinnalle.

Fisu sai sitten varsinaisena aksapäivänään torstaina aamukännit meillä töissä, kun olin varannut sille ajan virallisiin selkäkuviin. Samalla rauhoituksella napattiin kuvat myös hampaista, kun Fisulla on yksi ylimääräinen p1 väliposkihammas ja halusin tarkastaa, ettei toisella puolella ole vastaavalla kohdalla puhkeamatonta ekstra-hammasta. Hampaat myös putsattiin samalla, vaikka eipä niissä juuri mitään putsattavaa ollut. Kaikin puolin näytti hyvältä, hammasröntgenissä ei mitään ihmeitä ollut, ei enempää ylimääräisiä tai puhkeamattomia hampaita, se yksi ylimääräinenkin sulautuu varsin hyvin joukkoon eikä sitä edes nopealla vilkaisulla huomaa, niin hyvin se siellä mahtuu olemaan eikä aiheuta ahtautta. Selkäkin näytti hyvältä, saatiin jo virallinen lausuntokin, SP0 :)

Oman ryhmän aksatreeneihin Fisu ei luonnollisesti voinut osallistua, joten hankin Fisulle sijaisen ;) Kokeilin siis aksaa ensimmäistä kertaa Neon (Myytin Fiksu ja Kypsä) kanssa. Neo on ennestään tuttu koira tokotreeneistä, kun ollaan oltu tokon valmennusrenkaassa nyt muutama vuosi yhdessä, mutta aksassa en ollut sitä ikinä edes nähnyt. Neo kuitenkin kisaa 3-luokassa ja on ihan taitava siinäkin, ja ajatuksena oli, että jos yhteistyö sujuu, niin voisin kokeilla jokusen kisankin sen kanssa. Treenirata oli kiva, ei mitään kovin ihmeitä, ihan sopiva juuri tälläiseen tarkoitukseen. Neo oli heti alusta asti aivan innoissaan, radan reunalla seisova omistaja unohtui heti kun tajusi että täällä pääsee aksaamaan ja saa narupallon palkaksi. Neo tuntui aika peruskoiralta ohjata, tuli kiltisti ohjauksiin ja reagoi hyvin rytmitykseen, mutta osasi kuitenkin myös hakea itsenäisesti esteitä eikä ollut mitenkään kädessä kiinni. Rytmi Neon kanssa tuntui vähän erilaiselta kuin Fisun kanssa, Neo on selvästi suurempi ja pitkälaukkaisempi, mutta toisaalta myös kuuliaisempi ja kieltää herkemmin kuin Fisu, jota pystyn jättämään enemmän itsenäisesti suorittamaan. Muutamia teknisiä asioita tuli vastaan, joissa Neo ei ymmärtänyt ohjausta enkä osannut ehkä riittävän selkeästi kertoa mitä halusin, mutta kaiken kaikkiaan tuntui varsin mukavalta ja meno ei ollut mitenkään kaoottista.

Fisu toipui känneistään siinä määrin että perjantaina ja viikonloppuna treenailtiin tokoa. Ollaan tehty ihan perusjuttuja, ruutu-merkki-kapula-kierto-eteenmeno erotteluita (ei sentään kaikkia samassa treenissä!), tunnariin paluuvauhtia, seuraamiseen rauhaa, luoksetulon loppuja. Fisu on tuntunut aika raivokkaalta treeneissä, voi olla toki siitäkin että olen tehnyt aika pitkää päivää töissä ja päivystänyt, ja koirat olleet nyt vähemmällä tekemisellä.

Tällä viikolla päästiin sitten ihan omiin aksatreeneihin, nyt alkoi hallikausi. Kouluttajana Timo, ja rata näytti teknisesti aika haastavalta. Keppijekkuja oli pariinkin otteeseen. Kokeiltiin myös pitkästä aikaa vähän kellotella Fisulle taloudellisimpia vaihtoehtoja, eli ristiin hyppy vs. pyöritys esteellä 12. Itse olin arvellut, että ristiin olisi nopeampi, ja samoin kouluttajan silmään näytti nopeammalta niin päin, mutta lahjomaton kello ei valehtele - 0,3 sek nopeampi pyörityksellä. Ehkäpä kannattaa siis oikeasti suosia pyörityksiä, jos se on matkassa lyhyempi. Kepeillä testailin pariinkin kertaan leijeröintiä, kesti joka kerta hienosti. 10 kepeillä ja 14 kepeillä menin Fisun pujotellessa jo valmiiksi puomin toiselle puolelle, ei häiriintynyt yhtään. Sen sijaan 10 kepeillä kun kokeilin ohjata toiselta puolelta keppejä, ei tajunnut ollenkaan, meni ihan mistä sattuu sisään. Näitä pitäisi treenata.

43056134_10156872358691349_7623067248134

Tänään tehtiin pitkästä aika esineruutua. Neljä esinettä, kaikki vähän irti maasta, mutta ei näkyvillä ja tuulta ei juuri ollut. Ekan etuesineen löysi nopeasti, toista takaesinettä etsi pidempään ja kutsuin kertaalleen poiskin, ja kaksi seuraavaa löytyi taas helposti. Jotenkin esineruutu tuntuu loksahtaneen nyt kohdilleen, on ollut koko kesän ja syksyn tosi hyvä kaikissa muissa esineruututreeneissä paitsi NOM-kisoissa Emman kanssa.