Tällä viikolla ollaan paimenneltu, ja tehty viimeistelyjä Fisun jälkikoetta varten. Olen ollut nyt pari viikkoa töissä Turussa, ja kummasti työpäivään tulee lisää pituutta kun työmatka on 40min suunta entisen 2min sijaan. Koirat ovat olleet aika levottomia, kun joutuvat olemaan nyt pidempiä päiviä yksin kotona, lenkillä vapaana ollessaan Fisu ja Step painivat melkein koko ajan, ja Sara juoksentelee taas vaihteeksi pupujen/oravien/peurojen yms perässä samaan malliin kuin nuorempana. Myös treeneissä tämä on näkynyt, virtaa tuntuu olevan vähän liikaa.

Maanantaina illalla käytiin paimentamassa Somerolla. Otetiin Fisun kanssa ensimmäinen kierros ison lauman kanssa, kun ollaan menossa apukoirakoksi töihin aussieiden paimennuskisoihin lokakuussa, ja siellä voi olla, että joudumme siirtelemään isoja laumoja. Fisuhan ei ole kovin isolla laumalla treenannut, enimmillään varmaan noin 30 uuhta Katjan luona, ja silloinkin huomasi selvästi eron pieneen ryhmään, Fisu ei oikein osannut liikuttaa tasaisesti koko porukkaa. Nyt meillä oli noin 50 lampaat porukka, hiukan villimpiä kuin normaalit treenilampaat, mutta ihan kilttejä kyllä silti. Aluksi otin muutaman pätkän peruskuljetusta ihan kokeeksi, että näen, miten toimii. No eihän se hyvin mennyt, ajaa suoraan jolloin osa laumasta liikkuu, mutta ei tajunnut käydä liikuttamassa toista reunaa laumasta, joka jäi sitten paikoilleen. Huomauttamalla tästä hoksasi kyllä itse katsoa ja kävi hakemassa aina loputkin, mutta aika monta kertaa sain sanoa samasta asiasta, ennen kuin alkoi itse ajattelemaan. Käytin lähinnä "vapaa" käskyä, eli en auttanut Fisua ohjaamalla suuntakäskyillä, vaan joutui nyt itse miettimään ja siirtymään lampaiden mukaan. Tehtiin kahdeksikkoa, jotta Fisu joutui jatkuvasti hakemaan tasapainoa ja pitämään huolta koko laumasta, välillä meinasi ajautua liiaksi lauman toiseen reunaan ja jouduin antamaan painetta, jotta tajusi hakea taas tasapainoon. Loppua kohden selvästi parani, ja oikein hyödyllinen treeni!

Toisella kierroksella tehtiin ekaa kertaa jakoa. Lampaita oli tässäkin aika iso porukka, ehkä 15-20 lammasta. Laitettiin lampaat seinää vasten, ja tasapainotin Fisua, ja koitin itse tehdä pientä väliä lampaisiin. Kun lampaat hiukan väistivät, kutsuin Fisun "tule" käskyllä väliin. Eka yritys ei ihan onnistunut, lampaat tunkivat niin lähelle että kaaduin ja jäin lampaiden alle. Siinä oli Fisulla ihmettelemistä, kun ohjaaja makaa selällään ja nauraa vedet silmissä. Seuraavat yritykset toimivat jo paremmin, Fisu totteli hyvin käskyä eikä jumittanut yhtään. Onnistuneen jaon jälkeen oli aluksi tosi hämillään kun laumoja olikin kaksi, ja vahingossa yhdisti laumat pariin kertaan kun yritin saada pitämään vain toista. Lopulta saatiin kuitenkin jako onnistumaan niin, että porukka jäi kahteen osaan, ja sitten kokeiltiin vielä jakaa pienempi, eli noin 8 lampan porukka kahtia. Pienemmällä laumalla tämä oli helpompaa. Yllättävän helppoa tämä oli joka tapauksessa, Fisu ei kyseenalaistanut yhtään käskyä, vaikka en olekaan koskaan ennen käyttänyt tule-käskyä lampailla.

Samalla reissulla käytiin pk-kentällä ottamassa hypyt ja eteenmeno, ja paukut paikallaolossa, kun yksin en voi seuraamisessa ampua. Paukkuihin ei reagoinut lainkaan. Hyppäsi taas tosi hienosti ja rennosti kiinteällä esteellä, tehtiin kerran ilman kapulaa ja kerran kapulan kanssa. Estenoutokin hieno. Eteenmenossa oli nyt yllättävän korrekti seuraamisessa, ja pinkoi minkä jaloistaan pääsi... Toki tuttu kenttä, mutta hienosti kyllä meni ihan suoraan, vaikka pallo ei ollut näkyvissä.

Tiistaina aamupäivällä käytiin aksaamassa, ja otin lämppälenkillä pienen esineruututreenin koko porukalle. Talloin kaksi kaistaletta, ja laitoin molempiin kolme esinettä peräkkäin, jotta Fisu suoraan lähtiessään saisi hyvällä varmuudella hajun edes jostakin. Tämä toimikin hyvin, ekalla kaistaleella lähti aika hyvin suoraan ja irtosi kauas, toi kauimman esineen. Tokalla kaistaleella oli hyvin nenä auki ja nappasi täydestä vauhdista etuesineen. Sara ja Step saivat hakea loput esineet ja olivat kovasti innoissaan. Sara etenkin on kyllä aina vaan melkoinen supernenä, pääsi viimeisenä ruutuun eli sai hakea ne vaikeimmiksi osoittautuneet esineet, eikä siinä kauaa nokka tuhissut, kaksi pistoa ja kaksi esinettä.

Sitten pienet tokot vielä ennen aksaa. Otin Stepin kanssa merkin kiertoa aksaesteiden välissä, ja taas sai vääntää. Sitten, kun lopulta bongasi merkin, niin kiersi ok. Fisun kanssa tehtiin samaa treeniä, ja Fisukalanen olikin vähän aksamoodissa, ja tuijotti vain aksaesteitä! Ei siis bongannut kunnolla merkkiä, ja yritti lähteä muurille kierron sijaan. Ärähdin, ja pyysin takaisin, ja sivulta lähtiessä haukahti :O Laitoin jäähylle, ja pyysin Stepin hetkeksi vuoroon. Sitten uusi yritys Fisun kanssa, ja tehtiin alkuun vähän kuuntelujuttuja ennen kuin pääsi kiertämään. Kierto itsessään oli ok.

Sitten aksaa. Mulla oli Eino taas mukana, ja tehtiin kolme lyhyttä kierrosta Einon kanssa ja siinä välissä kaksi kierrosta Fisun kanssa. Eino treenasi ensin takaaleikkausta putkella. Pari kertaa kääntyi putken suussa ympäri ja tuli pois, mutta enimmäkseen meni ihan hyvin. Toisella kierroksella aloitettiin puomin kontaktilla, tarjosi nyt jo aika kivasti oikeaa paikkaa ja takajalatkin alkoivat pysyä kontaktilla. Sitten pari toistoa aalla, ja leikittiin palkaksi. Vikalla kierroksella tehtiin pientä pätkää, jossa koitin saada vähän irtoamaan putkeen. Putkia hakee ihan kivasti, hypyt kiertää herkästi ulkokautta jos on yhtään liikaa vauhtia. Jos saa tarjota ja jättäydyn vähän taakse, niin hyppää varmemmin. Fisu teki puomia, aata, keppikulmia ja hyppysuoraa. Kepeillä yritti pari kertaa mennä kakkosväliin, mutta ilman sen suurempia vääntöjä uskoi, ja alkoi hakemaan oikein sisään. Aat oli nyt tosi hyviä. Puomilla jättäydyin taakse, niin meinasi jarrutella liian aikaisin. Toisella kierroksella tehtiin kepeillä umpikulmaan jyrkkiä takaaleikkauksia, ekalla kääntyi pois ekan välin jälkeen, mutta sen jälkeen meni ok ja kesti aika ilkeän leikkauksen.

Keskiviikkona treenattiin vähän tottista lähinurmella. Fisulle tein ensin ilkeää luopumistreeniä eteenmenopallon kanssa, kun tuntuu olevan aika korkealla palkanodotus eteenmenossa. Potkaisin pallon, ja pyysin sivulle, ja käveltiin pallon ympäristössä. Ensin oli aivan väärässä mielentilassa, aivan liian kuumana! Luopui kyllä näennäisesti pallosta ja tarjosi aktiivisesti sivulletuloa, mutta ei kuunnellut yhtään vaan teki salamannopeasti aina jotain, ja kun turhautui mokatessaan, niin haukahti mulle! Joutui välittömästi jäähylle, ja treenasin välissä Stepin kanssa. Step teki ohjattua pitkästä aikaa, pallohäiriö tässäkin, kun eteenmenopallo jäi merkin vasemmalle puolelle. Pari kertaa yritti lähteä pallolle, mutta uskoi hyvin kun kielsin. Itse nouto oli vähän hukassa molemmin puolin, suunta oli vähän epävarma ja meni pari kertaa keskikapulalle. Ei voi toki syyttää Stepsua, niin vähän ollaan treenattu. Lisäksi Step teki paikallaistumista häiriöillä. Laitoin ensin Saran ja Stepin molemmat istumaan riviin ja kävin piilossa ja palkkailin, ja kokeilin pitkän istumisen jälkeen käskeä maahan. Totteli vasta kolmatta käskyä, oli sen verran vakaasti päättänyt istua. Tokalla yrityksellä meni maahan ekalla käskyllä, mutta hitaasti ja vähän viiveellä. Lisäksi tehtiin istumista niin, että Sara puuhaili vieressä vapaana pallon kanssa Stepin istuessa. Tämä oli yllättävän hyvä, sain samalla tavalla koomaamaan istumiseen tässäkin ilman muita häiriökoiria, ja pääsin treenaamaan maahanmenoa. 

Fisun kanssa uusi yritys mietintätauon jälkeen. Nyt oli aivan eri ääni kellossa, Fisu oli tosi keskittynyt ja luopui hienosti, tai jos yhtään vilkuili pallon suuntaan, niin ihan pieni huomautus riitti. Muutaman seuraamispätkän jälkeen tehtiin hyppynoutoa, se meni taas tosi kivasti! Ilmavia, rentoja hyppyjä joka kerta kapulan kanssa ja ilman. Lopuksi vielä eteenmeno, päästin eteen seuraamisen peruutuksesta.

Tänään sitten viimeistelyjälki ja esineet Kaijan kanssa. Tallottiin jäljet ensin, ja odotellessa tehtiin esineruutu. Jatkoin nyt Fisulle samaa jono-tyyliä, jotta saisi siitä itsevarmuutta ennen koetta. Eli esineitä kolmena jonona. Laitoin ensin vasemmasta reunasta, siinä lähti niin kovaa kuin jaloistaan pääsee, ekan esineen kohdalla lukkojarrutus niin että sammal lensi, ja nosti esineen. Tokan paikantamisessa kesti vähän kauemmin, mutta nosti tässäkin ensimmäisen esineen. Vikalla juoksi etuesineen ohi reagoimatta, mutta keskiesineestä sai hajun ja nappasi sen. Käytiin sitten vielä yhdessä katsomassa takaesinettä, jotta joutuisi irtoamaan taakse edes kerran, kun nyt nosti kaikki esineet edestä. Bongasi matkalla vasemman laidan sivuesineen, ja kävi hakemassa sen ensin. Noh, ainakin sillä oli hyvin nenä auki! Sara ja Step saivat kerätä loput esineet, ja olivat tyytyväisiä.

Sitten jäljelle. Jälki oli vanhentunut noin tunnin, jana ihan lyhyt, ehkä 10m. Jäljellä pituutta vähän vajaa kilometri, keppejä 7. Janalla lähti aivan miljoonaa, mutta nappasi jäljen täydestä vauhdista oikealle eli oikeaan suuntaan. Tarkasteli hetken, ja lähti sitten tosi varman oloisena jäljestämään, mutta väärää jälkeä! Ilmeisesti janan läheisyydessä meni jokin harha tai eläimen jälki, koska Fisu aivan selvästi jäljesti, mutta ei siitä mistä jäljen tekijä oli kävellyt. No, palattiin takaisin janan lähelle, ja siitä Fisu nosti oikean jäljen. Ekan kepin nosti hienosti, mutta ennen tokaa keppiä oli pidempi väli, ja ehti siinä sitten imeytymään vähän liikaa jälkeen, kun kakkoskepistä porhalsi reagoimatta yli, vaikka oli aivan jäljen päällä. Huomasin tämän itse, ja otin takaisin ja vaadin nostamaan. Kolmoskeppi nousi taas sitten hienosti, muutenkin pienen nuhtelun jälkeen tarkentaa aina hetkeksi ja menee tosi hyvin. Sitten alkoikin ongelmat. Liina takertui kiinni kaatuneeseen puunrunkoon ja Fisulle tuli äkkinäinen nykäisy liinasta. Ilmeisesti luuli, että oli taas jäänyt joku keppi, kun alkoi pyörimään ja tarkastelemaan jäljen päällä. Itsekin sitten ajattelin, että ehkä siinä on keppi, ja kun tarkensi hetken ja nosti sitten päätä, niin aloin jo kehumaan, mutta eipä Fisulla mitään keppiä ollut. Sitten Fisu olikin aivan ihmeissään, että mikä homma tässä nyt oikein on, kun jäljellä ollessa nykäistään liinasta ja estetään liikkuminen, ja sitten saa kehut jostain satunnaisesta pyörimisestä. Koitin antaa uutta jälki-käskyä, mutta pyöri ja hyöri ja oli selvästi ihan hämillään. Tämä kaikki sattui vielä sopivasti kulmassa, niin että hetken pyörittyään ei ollut edes enää jäljellä. Etsi kyllä koko ajan aktiivisesti ja puikkelehti puiden välissä niin, että oltiin sitten uudestaan jo solmussa liinan kanssa. Otin Fisulta liinan irti, sanoin jälki ja annoin sen mennä. Selvitti tilanteen itse tosi nopeasti ja lähti taas jäljestämään, laitoin liinan sitten takaisin ja jatkettiin. Seuraava keppikin nousi vähän matkan päästä. Tiheään kuusikkoon jäi yksi keppi, ei ollut todennäköisesti jäljen päällä sen kohdalla, kun puikkelehti kuusien välissä ja varmasti osan kiersi väärältä puolelta. Kaksi vikaa keppiä nousi taas hienosti. Kaiken kaikkiaan ihan hyvä jälki, rauhottui kivasti loppua kohden ja nuo virheet (janalla väärä jälki, ja jäljen hukkaaminen häiriön takia) oli aika epätyypillisiä. Keppejähän Fisulla meinaa kyllä jäädä aina jokunen, en ole oikein saanut motivaatiota riittävän kovaksi, jälki vetää edelleen enemmän kuin kepit.

Kotimatkalla pysähdyttiin vielä pikaisesti ottamaan pari paukkua Fisulle seuraamisessa. Pieni nytkähdys molempien laukausten kohdalla, mutta ei pudonnut kontakti ja oli täysin rento koko ajan. Tosi vähän ollaan tänä vuonna päästy ampumaan, ja aina tauon jälkeen Fisu vähän yllättyy laukauksista. 

Stepsulla on kauhea karvanlähtö menossa, jännästi sillä on pysynyt sterkan jälkeen nämä karvanlähdöt aina vaan tälläisinä :O

14358846_10154562267326170_6987586018027