Viime tiistaina käytiin tekemässä tottista Lean ja koirien kanssa, otettiin Stepsun kanssa esteet ja paukut. Hyppy meni hienosti, estenoudossa Zero päätti karata Lealta meidän luo juuri kun Step oli tulossa takaisinpäin estettä, ja Stepsu jäi esteen taakse odottamaan kun hinasin Zeron niskavilloista pois kentältä. Uusinnalla meni ihan hienosti. Liekö sitten tästä kuitenkin jäänyt jotain kaihertamaan, koska kun perjantaina otettiin Ojangossa vielä esteet, niin hyppyä ei hypännyt ollenkaan takaisin ja estenoudossa jäi esteen taakse kapula suussa seisomaan (tai sitten kuvitteli tekevänsä agility-aan ja teki vähän valahtaneen 2on-2off kontaktin).

2013-09-06_00104-normal.jpg

Torstaina käytiin Korsossa treenaamassa hakua, tällä kertaa Sarmu pääsi hommiin. Otettiin taas tarkoituksella niin, että maalimies menee näkölähtönä piiloon ja lähetän sitten vastakkaiselle puolelle valmiiksi piilossa olevalle ukolle. Tällä kertaa Sara ei mennyt enää halpaan, vaan lähti kiltisti just sinne mihin lähetettiin ja teki suorat pistot. Yhden tyhjän otin väliin että saatiin näkölähdöt eri puolille, tyhjällä kääntyi taaksepäin, uusin lähetyksen ja taas sama homma! Kumma juttu, Sarallahan ei juurikaan ole ollut tähän taipumusta...

Torstaina illalla treenattiin myös aksaa. Tällä kertaa ilman kouluttajaa, ja kun sen verran oli porukkaa poissa, päätimme yhdistää kaksi kenttää ja tehtiin Mia Laamasen hyppäriä ilmeisesti tämän vuoden FMBB kisoista. Rata koki "pieniä" muutoksia kun lisäsimme sinne puomin ja aan, mutta vaikeat kohdat pysyivät ennallaan. Tein ensin Stepsun kanssa, ja rata olikin ihan yllättävän helppo. Parin yrityksen jälkeen päästiin ihan siistillä nollalla läpi, ja vaikeissa kohdissa ei ollut mitään vaikeaa, kokeilin useamma ohjauksella ja kaikki toimivat, vaikkakin mun alkuperäiset ohjausvalinnat olivat ne parhaat. Kun meitä kerran oli poissa, niin tein sitten Sarankin kanssa. Päätin tehdä ihan lyhyen treenin, kertaalleen rata läpi. Sara ymmärsi heti jutun juonen ja päräytti sikahienon nollan heti ekalla yrittämällä! Sara-murunen <3 On se vaan niin magee, yhä vaan ja edelleen kulkee kuin unelma...

Perjantaina aamupäivällä käytiin Sennin kanssa Ojangossa aksaamassa, kävin hakemassa Ilonan treenaamaan. Tehtiin ohjausteemana valsseja, tein ensin ihan niin että palkkasin kädestä namilla että saisin jotain kontrollia, ja sitten pätkänä (oltaisko 3 valssia hypyillä + putki menty pisimmillään). Jotenki Ilona ei nyt ollut ihan messissä, luikahti pari kertaa mun selän takaa putkeen ja kesken kaiken jäi syömään nameja kentältä :O Tehtiin myös keppejä, kaksi settiä verkoilla, tehtiin nyt niin että parilla ekalla toistolla oli namialusta keppien ekassa välissä, sen jälkeen mentiin ilman palkkaa ja putki ennen ja jälkeen keppien, palkkasin putken jälkeen. Muutaman kerran yritti pompata verkkojen yli, mutta uskoi ihan ok. Tehtiin keinu pariin kertaan, se oli vähän unohtunut ja meni tosi varovasti, ei kuitenkaan hypännyt pois kertaakaan vaikka vähän sitä miettikin.

Perjantaina iltapäivällä mentiin sitten Mariannen ja Ginin kanssa paimentamaan Aino Pikkusaaren luo. Sara pääsi tekemään kaksi kierrosta, molemmat isolla laitumella. Ekalla kierroksella otettiin peruskuljetusta jokunen pätkä ja sitten häkitystä. Sara oli älyttömän tohkeissaan ja painosti lampaita vähän turhankin tehokkaasti, lauma lähti liikkeelle jo kun otin koiran autosta... Tuon höyrypään hallinta kun on mitä on ainakin näin ekalla kierroksella kuukausien tauon jälkeen, niin en uskaltanut lähettää kovin kaukaa hakemaan lampaita, ja eka ongelma olikin siinä, että kuinka saan lampaat mun ja koiran väliin, kun Sara ei päässyt varmaan kymmentä metriä lähemmäs koko laumaa... No, jotenkuten selvittiin vissiin jonkinmoisella flänkkiyrityksellä ja saatiin ihan ok kuljetusta. Vähän yrittää kyllä luistaa noista maahanmenoista. Pidettiin pieni tauko ja jatkettiin sitten häkityksellä. Tämä olikin varsin haastavaa, kun lampaiden ja koiran lisäksi piti vielä huolehtia omasta sijainnista ja häkin sijainnista. Muutaman mutkan kautta saatiin lampaat häkkiin ja otettiin ne saman tien vielä uloskin ja poispäinajolla ajettiin vielä toiseen päähän aitausta. Vähän alkoi jo Saralla mennä ylikierroksille tässä vaiheessa, flänkkikäskyissä vinkui ja ajossa ei joko ottanut maahan-käskyjä tai sitten kääntyi katsomaan kun jouduin käskemään niin rumasti. Toisella kierroksella tehtiin sitten hakukaaria, oikeastaan ekaa kertaa ikinä ihan kunnon hakukaaria ihan oikein tarkoituksella (onhan se välillä hakenut jos olen säätänyt jotain ja lauma on karannut..). Matka oli koko aitauksen mitta, eli mitähän se olisi ollut, 50-60m? Eka lähetys portilta aitauksen perälle, rightin kautta. Ekalla yritti leikata sisään jostain klo 2-3 kohdalta, huusin pois ja totteli ihan kiltisti. Toisella lähetyksellä tekikin sitten ihan pullean kaaren ja nosto yllättävän rauhallinen! Kuljetti lampaat mulla, pysäytin, otin Saran hetkeksi lampaiden ja mun väliin ja jätin sitten odottamaan, ja käveltiin Saran kanssa toiseen päähän. Tehtiin sieltä sitten peilikuvana kaari toiseen suuntaan eli leftin kautta. Taas sama homma, ekalla yritti leikata jostain klo 9-10 kohdalta, en antanut mennä vaan huusin pois. Siirsin lampaat irti aidasta, jonne ne olivat liikkuneet ja otin uudestaan. Nyt teki kauniin kaaren, ehkä pikkuisen liian aikaisin aloitti nostoa, jostain klo 11 kohdalta. Tehtiin sitten lisää häkitystä, yksi aika hyvä ja kaksi ei niin hyvää. Muutaman kerran jouduin ottamaan lampaat irti seinästä ja kerran häkin aidasta, eli Sara joutui tässä jonkin verran myös työskentelemään ahtaasti, pysyi yllättävän tyynenä ja oli kiltisti!! Tehtiin kertaalleen vielä pitkä haku leftin kautta, taas samanlainen kaari eli aloittaa noston vähän liian aikaisin, mun mielestä saisi mennä vähän pidemmälle. Kertaalleen kokeilin häkistä pois ottoa niin, että laitoin Saran häkin sisään ja siellä leftin kautta lampaiden taakse. Tämä meni hienosti, Sara meni aivan häkin reunaa pitkin ja otti lampaat rauhallisesti ulos.

Tässä mietteitä mitä tuli mieleen tämänkertaisesta:

  • Lähityöskentely on parantunut kesän treenien seurauksena huimasti! On paljon rennompi vaikka lampaat on ihan lähellä
  • Flänkkien ja hakujen laajuus riippuu näköjään täysin mielentilasta. Pystyy ja osaa tehdä puhtaita ja hienoja flänkkejä, mutta jos on yhtään tuhmalla ilmeellä, ei vaivaudu edes yrittämään. Ehkä vielä järeämpää puuttumista tähän..?
  • Mä en osaa häkittää, en osaa kertakaikkiaan ohjata koiraa niin että saisin kerrasta onnistumaan. Periaatteessa Sara kyllä varmaan osaisi jos sitä vaan osaisi ohjata.
  • Poispäinajoa pitäisi kokeilla niin että olen itse oikeasti takana enkä hiihdä perässä. En osaa yhtään sanoa, kestääkö Saralla kantti ajaa laumaa kauas pois.
  • Hakukaaria pitäisi päästä kokeilemaan vielä isommalla pellolla, että saisin käsitystä siitä, mihin Saralla voisi oikeasti riittää rahkeet. Olisiko se 100m haku perusradalla utopiaa vai oikeasti jopa ihan mahdollinen..? *kuvittelen jo sieluni silmin seisovani tolpalla Saran kiitäessä tukka hulmuten taivaanrantaan hakemaan laumaa*

Sunnuntaina sitten Stepsun kanssa Hyvinkäälle hakumetsään.  Citybelgien takuuvarmasti hyvinjärjestetty koe alkoi tottiksella, sama paikka kun viime vuonna Stepsun ja Simban HK1-kokeessa. Tuomarina Maikku Mönkkönen. Oltiin tokassa parissa, ekana paikallaoloon. Stepsu tuntui tosi energiseltä, ja meni maahan ok. Tässä kävi kuitenkin tosi ikävä tuuri, kun viereisellä kentällä oli yhtäaikaa myös hakukoe, ja omien paukkujen lisäksi sieltäkin kuului pauketta, varmaan yhteensä ainakin 8 paukkua Stepin paikallaolon aikana. Kun menin hakemaan Stepsua, se makasi korvat luimussa ja ei noussut kunnolla sivulle, jäi sillai kyyryyn. Oli selvästi paineistunut, ja vaikka yritin tehdä temppuja tottisparin eteenmenon ajan, ei oikein palautunut, ei pitänyt kontaktia, pälyili vaan huolestuneena ympärilleen. Seuraaminen oli ihan kamalaa, hiihteli jossain mun perässä, suunnilleen pysyi mukana mutta eipä sitä oikein seuraamiseksi voi sanoa. Tyydyttävä. Istumisessa valmisteleva osuus aivan samaa sarjaa, ei pitänyt ollenkaan kontaktia, mutta ihmeen kaupalla kuitenkin istui. Erittäin hyvä. Maahanmenossa sama homma, ei seurannut mutta maahanmeno nopea ja luoksetulo ihan normaali. Erittäin hyvä. Seisomisessa ei taaskaan pitänyt kontaktia ja jäi istumaan. Puutteellinen. Tasamaanoudossa vähän reipastui ja teki ihan kohtalaisen noudon, luovutus oli vähän hidas ja varovainen. Erinomainen. Hyppynoudossa tiputti kapulan heti hypyn jälkeen ja katsoi mua ahdistuneen näköisenä, noukki kuitenkin välittömästi itse kapulan ja luovutti ok. Tyydyttävä. Estenoudossa sama juttu, eli heti esteen jälkeen pudotti kapulan, vilkaisi mua ja nosti itse kapulan ja luovutti. Erittäin hyvä. Eteenmenossa taas vanha tuttu epävarmuus, eli lähti kovaa, juoksi ehkä 20m ja meni maihin, jatkoi kuitenkin välittömästi matkaa lisäkäskyllä ja meni ok maahan oikealla käskyllä. Yhteensä säälittävät 79p. Positiivista on kuitenkin se, että Stepsu pystyi tekemään vaikka oli tosi paineessa, ei siis heittänyt hanskoja tiskiin vaan yritti kuitenkin, vaikka selvästi olisi halunnut vajota maan alle mielummin. 

Seuraavaksi esineruutuun, sekin oli samassa paikassa kuin viime vuonna, mutta vähän eri kohdassa. Tuuli tosi kovaa, vähän epäilytti että miten se vaikuttaa, en muista että oltaisi treenattu tollaisella tuulella varmaan koskaan. Aloitin oikeasta kulmasta, upposi hienosti syvälle ja jäi pyörimään oikean takakulman tuntumaan. Oli välillä vähän ulkona alueeltakin, huusin jo pois mutta ei tullut, hetken päästä nosti takakulmasta kuitenkin esineen, eli taisi olla hajulla koko ajan. Seuraava lähetys keskeltä, siitä upposi vähän vinosti vasemmalle taakse. Näytti kuin olisi saanut keskeltä hajun, yritti tarkentaa mutta ajautui takarajalle tuulen alapuolelle. Kutsuin lähemmäs kun arvelin että esine oli keskemmällä, ja siitä tarkensikin hajun alueen keskelle ja sieltä nousi toinen esine. Ruudusta täydet 30p.

Lopuksi vielä hakuradalle, joka olikin sama kuin vuosi sitten. Silloin ei tosin päästy kuin se 50m keskilinjaa, joten kauheasti ei ollut hyötyä vaikka olikin "tuttu" rata. Vähän hirvitti lähteä maastoon, kun kolmesta edellisestä 2-luokan koirasta kukaan ei ollut nostanut kolmea maalimiestä :O Aloitin oikeasta etukulmasta, sinne upposi oikein hienosti, teki aivan suoran piston ja sieltä heti eka maalimies etukulmasta umpparista. Haukkui ihan ok, vähän ehkä hitaasti? Ei kuitenkaan pätkinyt tai mitään, ja tuli ekalla käskyllä sivulle! Ekat pisteet tienattiin siis noin minuutissa :D Jatkoin sitten vasempaan etukulmaan, sinnekin upposi hienosti ja teki syvän piston. Kauhean voimakkaasti ei edennyt aluetta, ja tuli jostain mun takaa kun huutelin pois. Muutaman pisto molemmin puolin, taisi parilla kääntyä taaksepäin, mutta kaikilla upposi hienosti just sinne mihin lähetin. Osan tein yliheittoina kun tuli sopivassa kulmassa, osan ihan normaaleina lähetyksinä. Vähän ennen 100m merkkiä alkoi vasemmalta kuulua haukku, siellä haukkui tosi reippaasti, ihan samalla rytmillä kuin treeneissäkin. Maalimies oli avopiilossa karmean katajapuskan keskellä, jouduin vähän kiertämään että pääsin piilolle, ja silti jäin aika kauas, eikä tullut ekalla käskyllä sivulle, jatkoi vaan haukkua. Käskin uudestaan, nyt totteli ja tuli kiltisti. Kysyin keskilinjalla tuomarilta aikaa, alle puolet mennyt ja kaksi maalimiestä jo nostettu! Tarjosin Stepsulle vettä, mutta ei kelvannut joten jatkettiin. Taas pari pistoa molemmin puolin, vasemmalle teki hienon ja ison etenevän ja ajattelin jo että onko hajulla, joten en huutanut, tuli kuitenkin pois jostain n. 150m kohdalta. Nokka oli siihen malliin pystyssä oikealle että arvasin sen saavan hajua sieltä. Laitoin siis oikealle, lähti vähän vinoon aluetta eteenpäin mutta annoin mennä kun oli selvästi saanut hajun, ja hetken päästä aloittikin ilmaisun oikeassa takakulmassa. Taas oli vähän hitaampi rytmi ja muutaman lyhyen tauon piti haukussa. Maalimies oli umpparissa, eli taitaa liittyä umppareihin tää erilainen haukku. Tuomari kehui kovasti sekä mun ohjausta että Stepin työskentelyä, ei vähentänyt pisteitä ajoittaisesta taaksepäin työskentelystä eikä pienistä hengähdystauoista haukussa, joten Stepsulle henkilöhausta täydet 170p! Laskeskelin että joku reilu 10 pistoa tuli koko radalle, joko 11 tai 13. Aika sopiva siis 200m radalle mun mielestä, Saralla tuollaisella pistomäärällä olisi tehnyt jo 300m radan...

Yhteensä Muffin-Puffille 1-tulos 279p ja koulari HK2!! Koulari, jota meidän ei koskaan pitänyt edes yrittää... 

DSC07229-normal.jpg

DSC07230-normal.jpg

DSC07231-normal.jpg

DSC07239-normal.jpg

Tiistaina Stepsu pääsi tekemään palauttelevat hakutreenit Technolla. Helppo treeni lyhyillä haukuilla, vaikka eipä tuolla näyttänyt koe paljoa tassuissa painavan... Molempiin etukulmiin suorat löydöt, lisäksi yksi etenevä vasemmalle. Oikeassa etukulmassa lähti tekemään jo etenevää, mutta saikin hajun ja kääntyi takaisin ja löysi, vasemmalla oli mennyt ilmeisesti syvyyssuunnassa yli alueen ja tuli maalimiehen takaa. Oli varsin innokas ja reipas.