Perjantaina lähdimme töiden jälkeen kovasti odotetulle the one and only Tending-leirille Hartolaan. Mitään varsinaista treeniä meillä ei ollut vielä perjantaille, mutta koska agilityesteet olivat sopivasti levällään kentällä, niin kävin ottamassa Fisun kanssa muutaman hypyn ja puomin. Hypyillä muistuteltiin takaakiertoja ja 180 asteen käännöksiä, ja puomilla ihan vaan 2on-2off kontaktia. Fisu oli kovin iloinen kun pääsi edes pikkuisen aksaamaan :) Sara ja Stepsukin saivat mennä muutaman esteen, ettei niille tule paha mieli.

Perjantaina illalla Riitta ja Pekka halusivat perinteisesti muistaa edellisen leirin jälkeen hienoja kisatuloksia saavuttaneita (uudet valiot ja arvokisamitalistit palkittiin). Mun toka T-leiri ja heti pääsin halaamaan Pekkaa :D Iltaa istuttiin sitten nuotion ääressä grillaamassa vaahtokarkkeja. 

Ihanat Tending P-pennut <3

IMG_9011.jpg

Fisu ja Fisun oikea veli Roima

IMG_9001.jpg

Fisu ja Fisun wannabe-veli eli lajitoveri Hai! 

IMG_9110.jpg

IMG_9112.jpg

Kalakaveruksissa on kovasti samaa näköä ja ilmettä, ja leikitkin osuivat hyvin yksiin :) Oikeastihan nämä eivät siis ole mitään sukua toisilleen, vaikea uskoa...

IMG_9118.jpgIMG_9119.jpg

Lauantaina aamulla starttasivat sitten treeniryhmät. Oltiin Fisun kanssa aamupäivä Jessican tokoryhmässä. Tehtiin kahdessa kierroksessa, ekalla kierroksella kyselin vinkkejä noutoon. Kerroin ensin ongelmasta (tuonti on siis hidas ja vauhtinouto aiheuttaa banaaneita), ja katsottiin sitten miltä nouto näyttää. Tehtiin ensin ihan tavallinen tasamaanouto, ja se olikin itseasiassa yllättävän hyvä! Kokeiltiin sitten avustajan kansssa, eli Jessica piti Fisua ja antoi kapulan. Tuli selvästi kovempaa, kuten aina. Tämä treeni sopii hyvin Fisulle, mutta on vaikeaa toteuttaa nyt kun mulla ei ole avustajaa. Kokeiltiin sitten sellaista, että jätin Fisun ja kapulan odottamaan, juoksin kauemmas, heiluttelin lelua ja laitoin lelun sitten pois ja pyysin tuomaan. Tämä toimi myös ihan kivasti, eli tällä systeemillä tuli yhtä kovaa kuin avustajan kanssa. Tätä voitaisi kokeilla jatkossa, selvästi Fisu kestää jo pidemmältäkin matkalta hetsauksen karkaamatta luokse. Loppuun kokeiltiin vielä, onko siitä apua jos toistan "tuo" käskyn Fisun ollessa tulossa. Ei ollut mitään vaikutusta. 

Toisella kierroksella tehtiin seuraamista. Näytin ensin pätkän meidän menoa, ja sitten pohdittiin ratkaisua edistämiseen. Ei ehkä näyttänyt ihan pahinta rynnimistä, mutta kuten kuvastakin näkee, niin onhan se liian edessä.

IMG_9022.jpg

Jessican ideana oli, että Fisulle voisi (ja pitäisi) kertoa, että se tekee väärin painaessaan ja edistäessään. Peruutusaskeleista tuskin on hyötyä, ne on sen mielestä vain peliä. Palkkaus ulospäin voisi olla hyvä, eli täytyy nyt totuttaa Fisu siihen, että mulla voi olla nami vasemmassa kädessä valmiina, eikä siitä saa häiriintyä. Toki osittain painaminen ja edistäminen liittyy vireeseen, eli mun täytyy tarkkaan miettiä, miltä haluan seuraamisen näyttävän. Virettä laskemalla saan toki seuraamisen teknisesti korrektimmaksi, mutta onko se sitten sen arvoista? Nythän Fisun seuraaminen on todella intensiivistä ja näyttävää, etenkin pk-puolella näitä ominaisuuksia arvostetaan enemmän kuin teknisesti täydellistä mutta halutonta seuraamista. Ihan ei päästy nyt käytännössä näkemään, miten Fisu vastaa palautteeseen, (sen edistäessä sanon oho ja työnnän kevyesti sitä kauemmas) kun jossain välissä rupatellessa Fisua puri paarma, ja se alkoi kiemurtelemaan ja raapimaan sisäreittänsä, jossa purema oli. Seuraamisesta ei oikein tullut enää mitään, kun jouduin komentamaan Fisua raapimisesta ja sen jälkeen se olikin ihan nöyränä tyttönä seuraamisessa eikä yrittänyt edistää. Sivulla istumisen ongelma ei tullut nyt esiin, istui joka pysähdyksessä nopeasti. Silti pitää muistaa palkkailla pysähdyksiä (kun pysähtyy sit kans).

IMG_9087.jpgIMG_9028.jpg

Aamupäivätokon jälkeen ennen luonasta piipahdettiin taas pikaisesta aksakentällä ottamassa aamun treeniradasta pari pientä pätkää. Tehtiin alkua, jossa loiva valssi kahden hypyn välissä. Pari kertaa oli oma ajoitus vähän pielessä, niin pudotti riman, mutta muuten ihan hyvin. Sitten kokeiltiin pientä hyppykuviota, joka sisälsi päällejuoksun ja takaakierto-valssin. Palkkasin pari kertaa päällejuoksusta, ja sitten se sujuikin ihan hienosti! Takaakiertovalssi toimi kans hyvin. Lopuksi vielä muutama puomi ja aa. Puomit oli hienoja, ja aata tehtiin pari toistoa varovasti niin että palkka oli valmiina joku 1,5m aan jälkeen. Joka kerta hieno juoksu :)

Iltapäivällä sitten jälkimetsään. Saatiin houkuteltua Pekka mukaan katsomaan Fisun jälkeä, kun halusin nyt ehdottomasti jotain ideoita, miten lähden lähestymään meidän hyvin kokonaisvaltaista jälkiongelmaa. Selitin Pekalle ongelman, ja Pekka teki meille sitten sopivan treenijäljen. Jälkien vanhentumista odotellessamme otimme sitten erillisiä keppitreenejä. Pekan ideana oli ratkaisuksi niin vaikeat keppitreenit, että Fisun on aivan pakko olla tosi tarkka ja maavainuinen, että sen on mahdollista löytää kepit. Tehtiin siis ilmaisutreenejä vähän tarkkuusetsintä tyyliin, eli kävin piilottamassa _pienen_ kepin (tulitikun pituinen) Fisun odottaessa, ja Fisu sai sen sitten etsiä valjaat ja liina päällä. Fisu tajusi heti ekasta kerrasta homman idean, ja jokaisen toiston (6 kpl) myötä oli vaan tarkempi ja huolellisempi! Kepit olivat tökättynä maan sisään niin, että vain pieni kärki näkyi, eli oikeasti piti olla nenä auki ja vahingossa niitä oli mahdotonta löytää. Aivan uskomatonta, kuinka yksinkertainen treeni ja miten hyvin koira lähti siihen vastaamaan! Enpä olisi vaan itse tajunnut kokeilla. Tärkeää tässä systeemissä on hyvä keppimotivaatio, muutenhan koko hommasta katoaa täysin idea. Varsinainen jälki jatkui samalla teemalla, eli pieniä keppejä suht tiheässä. Jälki oli n. 300m pitkä, vanheni tunnin, ja 7 keppiä joista 3 suht normaalin kokoista ja 4 pikkuruista. Janalta Fisu lähti tuttuun tyyliinsä rehvakkaasti ja vauhdilla nenä ylhäällä, mutta ekan kepin (normaalikokoinen) jälkeen vähän rauhottui ja hidasti, ja ekan minikepin jälkeen rauhottui sitten vielä enemmän, ja jäljesti oikeasti aika hyvin ja tarkasti! Löysi KAIKKI kepit, eli myös ne pikkuruiset, ja pysyi koko jäljen ajan hyvin jäljen päällä. Voi vitsit, miten tulikin hyvä mieli! Ehkä tämä ei sittenkään ole niin toivotonta kuin miltä on vaikuttanut! Yhden pikkukepin hukkasin itse ilmaisun jälkeen, kun Fisun ilmaisuhan on tällä hetkellä se, että se ottaa kepin suuhun ja mä vauhtipalkkaan sen lelulla, eli pudottaa aina kepin johonkin.

Fisun kepit <3 

11798549_10153506632041170_1835785190_n.

Illalla innostuin vielä kokeilemaan pk-estettä Fisun kanssa. Tehtiin ensin pohjalle pari kertaa aksa-aata, ja sitten pk-esteen kimppuun. Ekalla yrittämällä teki jo heti oikein hienon suorituksen, sitten yritti kiertää pari kertaa, ja sen jälkeen teki sitten vielä 3 hienoa ja lopetettiin siihen. Hassua miten oon ollut ihan ylivarovainen Fisun kanssa, kyllä Sara ja Step tuossa iässä oli jo kokeillut estettä ja metristä hyppyä useampaan kertaan ja ei nekään siitä ole rikki menneet. Fisulla vaikuttaisi olevan ainakin nyt aluksi ihan hyvä tekniikka, se ei yritä ponnistaa sieltä harjalta vaan kiipeää alaspäin ja suorittaa esteen turvallisesti. Tein nyt niin, että juoksin vieressä ja palkkasin heittämällä pallon, mitään noutoa ei tietenkään tähän vielä yhdistetty.

IMG_9014.jpg

Sunnuntaina aamulla jatkettiin taas tokolla Jessican ryhmässä. Koko aamupäivän satoi aikalailla kaatamalla vettä, ja Fisu raukka paleli kun en tajunnut ottaa sille takkia mukaan :( Otin nyt treenattavaksi uudet liikkeet, eli merkitön merkki ja kierto-ohjattu. Merkitöntä merkkiä ei oltu koskaan edes kokeiltu, joten siihen halusin nyt ideoita. Aloitettiin niin, että vein pallon palkaksi ja lähetin n. 15 päästä sinne. Sitten Jessica vei pallon ja sama homma. Sitten kokeilin lähettää ja pysäyttää, ja toimi! Pysähtyi, joskin vähän viiveellä. Stopin palkkasin itse. Sitten tehtiin välissä yksi hyppynouto pallon kanssa, ja sitten uudestaan eteenlähetys niin, että pallo oli valmiina entisellä paikallaan. Hyvin muisti ja meni hienosti suoraan :) Sitten kokeiltiin toiseen suuntaan, mutta tämä olikin tosi hankalaa, kun Fisu muisti äskettäin tehdyn hyppynoudon, ja tarjosi jatkuvasti hyppyä pallolle juoksemisen sijaan. Huoh, pieni aksakoira... Ideana on vaikeuttaa treeniä niin, että alussa koira tietää pallon olevan odottamassa, ja käytetään isoa palloa joka näkyy selvästi, ja sitten vaikeutetaan niin, ettei koira näe pallon vientiä mutta se on siellä silti, ja lopulta niin, että koira lähetetään tyhjään ja pysäytetään, ja avustaja laittaa sillä välin pallon paikalle eli koiralle jää se mielikuva, että palkka on siellä vaikka se ei näy. Näin, että ainakin osa treenaa eteenlähetystä myös kosketusalustalla, mutta kokeillaan nyt ensin tällä tavalla. 

Toisella kierroksella sitten sitä kiertohommaa. Tehtiin eka merkin kierto niin että lähetin hyppyjen välistä, teki hienosti. Sitten siirryin kauemmas ja lähetin merkin kiertoon, yritti mennä hypyn kautta. Käytiin näyttämässä merkkiä ja nyt teki ihan ok, mutta sitten taas seuraavalla lähti hypylle. En arvannut, että tää olis vaikea Fisulle! Tätä pitää treenata aksakentällä esteiden seassa, että oppii erottelemaan. Siirryttiin sitten seuraavaan osaan, eli suunnat. Otin ekan ihan stopin kautta, ja sen jälkeen loput sitten niin, että jätin Fisun odottamaan ja käskin siitä. En ottanut vielä kapuloita mukaan, vaan kohteina oli kaksi samanlaista palloa. Suunnat meni joka kerta hienosti oikein, ekalla tuli ohi hypystä, sen jälkeen hypytkin onnistui, kun olin hypyn takana kutsumassa. Täytyy siis nyt alkuun auttaa omalla sijainnilla, ja kun alkaa sujumaan niin vaikeutan siirtymällä keskelle. On tämä kyllä aika hauska liike, riittää osia treenattavaksi :) 

Iltapäivällä sitten vihdoin ja viimein oikeat aksatreenit, Fisu selvästi yritti jo tokossa vihjailla, että haluaisi mielummin hyppiä kuin tehdä tokoa. Treenattiin omatoimiryhmässä valmiina kentällä olevaa rataa, Fisun kanssa tehtiin kolmessa pätkässä. Radan alku sisälsi jo vähän ohjausta, eli jouduin tekemään takaakierto-valssin ja heti perään toisen valssin tai sokkarin. Sokkari osoittautui paremmaksi, ja saatiin sillä ihan kivasti toimimaan. Mun ajoitus Fisun kanssa on kyllä useimmiten aika pielessä, en vaan osaa vielä rytmittää. Toisessa pätkässä tehtiin välistävetoa ekaa kertaa. Palkkasin muutamaan kertaan väliin, ja sitten mukaan seuraavakin hyppy, ja toimi :) Lopuksi vielä loppusuoraa, jossa ei ollutkaan Fisulla mitään ongelmia. Suoralla oli hyppy, rengas, pituus, putki ja muuri, ja ei mokaillut erikoisesteilläkään! Tehtiin myös aa pariin kertaan, ja meni senkin nätisti juoskemallaa (pallo tosin taas ihan lähellä).