Stepsu ansaitsee ehdottomasti ihan oman postauksen, vaikka ollaan toki tehty kaikenlaista muidenkin kanssa. Eli, sunnuntai-aamuna aikaisin hurautettiin Hämeenkyröön, jossa oli Stepin kauden eka etsintäkoe. Tuomarina kokeessa oli meille uusi tuttavuus, Mia Sandelin. 3-luokassa oli 5 koiraa, ja arvoin Stepille numeron 2. Koe alkoi jäljellä, kuten yleensäkin. Meidän jälki oli tosi selkeässä ja avoimessa kohdassa, maastona mäntykangasta. Janalle Stepsu lähti tosi vauhdikkaasti, ihan aavistuksen vasemmalle vinoon. Jostain 15m kohdalta nappasi varman oloisena jäljen vasemmalle ja perästä ei kuulunut mitään eli oikealla jäljellä oltiin. Maasto oli pehmeää sammalta, jossa jäljentekijän askeleet näkyivät paikoin tosi selvästi. Step jäljesti tosi kauniisti koko jäljen, kaikki kulmat meni aivan prikulleen oikein eikä mitään pyörimisiä tai tarkastelua. On se kyllä hitsin tyylikäs jälkikoira! Kaikki kepit nousi ja janalta täydet pisteet eli jäljeltä yheensä 60p.

Seuraavana oli vuorossa esineruutu, meidän yleisesti ottaen heikoin lenkki. Tässäkin maasto oli kivaa ja selkeää, esineruutu oli loivassa rinteessa, lähetys rinteen reunalta alaspäin. Tuuli oikealta vasemmalle, joten aloitin aivan vasemmasta reunasta, jos saisi vaikka hajun sieltä käsin vähän keskemmälläkin olevista esineistä. Ekan ja toka esine nousivat heti ehkä minuutissa kahdella pistolla, eka vasemmasta laidasta ja toka keskeltä. Kolmatta etsittiin hetken, näytti saavan oikealta reunasta hajua, mutta ei saanut oikein paikannettua ja pyöri siellä pitkään. Lopulta löysi senkin, jess! Esineistä 29p, yksi piste lähti juurikin siitä, että juoksenteli esineen hajun tarkentamisen sijaan.

Sitten pudotettu, tässäkin maasto oli aivan tosi selkeää ja tasaista. Seuraamisessa pysyi ihan yllättävän hyvin lähellä, varmaan juuri siksi kun maasto oli niin helppoa ettei tarvinnut kiertää mitään pusikoita. Itse nouto oli oikein vauhdikas ja reipas, ja Step oli niin kovin tohkeissaan possutossustaan ettei meinannut päästää irti esineestä :D Pudotetusta täydet 20p.

Pudotetun jälkeen tehtiin tarkkuus. Tämä jännitti kovasti, kun viimeaikoina Step on aika helposti ruvennut kaivamaan tassulla jos ei heti löydä, ja saattaa kaivaessaan singota esineen kauemmas eikä löydä sitä enää. Nyt löysi esineen ihan muutamassa sekunnissa, mutta luovutuksessa jäi niin kauas että en kunnolla saanut käsiä alle ja esine putosi, ja Stepsu joutui etsimään sen uudestaan. Tästä 17p.

Vikana maasto-osuutena oli haku. Maasto oli aivan erilaista kun edellisissä tehtävissä, nyt oli selvästi tiheämpää, etenkin alueen vasen puoli oli melkoista pusikkoa. Tuuli melko voimakkaasti alueen takaa. Laitoin ensin oikeaan etukulmaan, kun Step näytti sinne suuntaan vähän vilkuilevan. Lähti hienosti suoraan ja upposi syvälle, pyöri etukulmassa tosi pitkään ja ehdin jo huutelemaan sitä takaisin, mutta aloittikin sitten ilmaisun. Kulmassa oli maalimies vanerisessa kotapiilossa, Stepsu oli selvästi ihmetellyt erikoista umpparia aika pitkään ennen kuin päätti ilmaista. Itse ilmaisu oli sitten ihan hyvä. Jatkettiin, vasempaan etukulmaan ei oikein uponnut kunnolla syvälle, mutta en jäänyt nillittämään pistoista, kun tuuli sen verran voimakkaasti, että tiesin sen kyllä saavan hajun jos siellä ukko olisi ollut. Oikealle teki parempia pistoja, sinne upposi ihan nätisti sivurajalle asti. Yhden piston oikealle korjasin, kun lähti sen verran vinoon, muuten hyväksyin kaikki. Vasemmalla vähän puolenvälin jälkeen ehkä 10m keskilinjalta oli jotain romua, kanistereita tms jotka näyttivät keskilinjalle ohjaajan silmiin, että siinä olisi ollut maalimies. Step tarkasti kasan, mutta jatkoi sitten matkaa. Oikealla takakulman kohdilla lähti ihan ok pistolle mutta kääntyi melkein heti takaisin ja nosti nenää siihen malliin, että arvasin sen saaneen hajun toiselta puolelta. Vasemmalta takalinjalta ehkä 30m syvyydestä löytyi sitten toinen maalimies, sinne hieno ilmaisu. Pisteitä lähti ekasta ilmaisusta kun oli pyörinyt piilolla pitkään ennen kuin aloitti, ja vasemman puolen vajaista pistoista. Hausta 62p.

Ennen tottista jännitti aivan hirveästi. Laskin, että 82p tarvitaan 1-tulokseen. Olo ei ollut kovin luottavainen, kun päivä oli ollut jo tosi pitkä ja lämmin, kenttä kuhisi polttiaisia ja edeltävän viikon tottikset oli menneet niin huonosti. Oltiin ekassa parissa, ekana paikallaolo. Meni maahan kivasti, ja jäi ihan rauhallisena makaamaan. Vilkuilin piilon raosta miten makaa. Paukkuihin ei reagoinut yhtään, ja muutenkin makasi nätisti ehkä puoliväliin asti. Tottisparin tehdessä luoksetuloja alkoi Stepillä korvat kääntyilemään, noutojen kohdalla käänteli jo vähän päätä ja yritti napsia polttiaisia hampailla, ja toisen koiran tehdessä estenoutoa joutui jo muutamaan kertaan etutassulla hieromaan ötököitä pois naamalta. Kun menin hakemaan Stepsua, sen koko naama oli aivan täynnä polttiaisia ja näytti tosi kurjalta :( Raukka! Sivulle nousi kuitenkin ihan reippaasti. Toisen tehdessä eteenmenoa yritin vähän viritellä Stepsua, mutta tuntui tosi tahmealta. En meinannut saada mitään kontaktia ennen seuraamaan lähtöä, mutta käskyllä lähti onneksi mukaan. Ekan suoran kyttäsi aika pahasti, paukkuja tuli vain yksi kun pyssyn kanssa oli ilmeisesti jotain häikkää. Täyskäännöksen jälkeen vähän tsemppasi, mutta hitaassa käynnissä taas vajosi alemmas. Ällän seurasi suht siististi, mutta henkilöryhmässä kyttäsi taas ja istuminen oli hidas. Olisko ollut hyvä. Liikkeestä istuminen oli ihan ok, erinomainen. Liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo oli ihan ok, luoksetulo oli tosi ripeä, ja tuli kivan tiiviisti eteen. Sivulle vähän vajaa, erittäin hyvä. Liikkeestä seisomisessa seuraaminen oli aika kyttäämistä taas, mutta stoppi ilmeisesti ihan nopea ja luoksetulo oli tässäkin kivan nopea ja reipas. Sivulletulo vähän tahmea, tais olla erittäin hyvä. Tasamaanouto oli tyypillistä Stepsua, eli kapulalle kovaa, ja takaisin selvästi hitaammin. Luovutus vähän vino, eikä meinannut päästää irti :O Tästä hyvä. Hyppynoudossa ihan ok hypyt mennen tullen, ja onneksi oli kunnollinen kiinteä este joka ei edes heilahtanut kun ponnisti. Luovutus kuitenkin tosi vino, ja ei päästänyt irti! Jouduin antamaan toisen käskyn ihan ennen kun irrotti! Tuhma Muffi!! Tästä puutteellinen. Estenouto oli ihan ok, ja tässä annoin sitten eri irrotuskäskyn (normaalin "kiitos" käskyn sijaan tiukka "irti") niin johan päästi. Erinomainen. Eteenmenon valmistelevalla osuudella kyttäsi mutta piti aika hyvin paikkansa, koitin kävellä mahdollisimman rauhallisesti ja kädet alhaalla ettei vaan singahda mihinkään ennen aikojaan. No käskyllä lähti kyllä kuin raketti, aivan suoraan ja meni kiltisti maahan, erinomainen. Arvostelussa tuomarin sanoessa "tottelevaisuusosuus tänään hyvä, 88 pistettä" pääsi melkoiset riemunkiljahdukset, ja pian sen jälkeen nousi kyyneleet silmiin. Se oli oikeasti siinä!!!

Yhteensä 276 pistettä eli 1-tulos, 1. sija, EK3 ja Step on SUOMEN KÄYTTÖVALIO!!!!! Niin huikeata, tämä on ehdottomasti yksi suurimpia hetkiä mun koiraharrastusuralla. Stepin pitkästä tittelirivistä tämä on se kirjainlyhenne jota itse arvostan kaikista eniten, ja kuinka paljon tämän eteen onkin tehty töitä ja nähty vaivaa! Tästä valionarvosta en vuosikausiin uskaltanut edes haaveilla, kun Stepin alkaessa reagoida paukkuihin ehdin jo hautaamaan haaveet ylipäätään pk-lajeissa kisaamisesta, saati koulutustunnuksista tai valionarvoista. Kiitos rakas Step, kun teit mahdottomasta mahdollista ja näytit, että unelmista täytyy pitää kiinni <3

Palkaksi Stepsu sai leikkiä eteenmenopallolla ja kytätä sitä ilman mitään velvotteita, ja oli tietysti onnensa kukkuloilla :D

13239059_10154224618051170_8574515185393