Koska väliaikaisesti marraskuun alussa alkanut talvi loppui, ollaan treenattu taas nyt jälkeä Fisun kanssa. Keskiviikkona käytiin tekemässä yksittäinen jana sekä jana+jälki, ja tänään aksatreenien yhteydessä yksi lyhyt janatreenit. Keskiviikkona tuntui, että koko janatreenihomma on mennyt aivan hukkaan, meno oli taas ihan samanlaista kaahausta kuin aiemminkin, ja molemmilla janoilla jouduin käskemään maahan ja uusimaan lähetyksen. Itse jälki meni kuitenkin tosi kivasti, jälki oli 500m pitkä, pari kulmaa ja yksi piikki, ja kolme keppiä. Kaikki kepit nousi ja kulmat meni ihan siistitsti. Jäljellä oli myös varmasti lukuisia riistaharhoja, ja kävelin usean tuoreen peuran (?) kakkakasan vierestä. Niihin Fisu ei reagoinut mitenkään. 

Tänään kuitenkin jana meni huomattavasti paremmin, eli ehkä tauko ei tässäkään asiassa tee hyvää. Ekalla lähetyksellä lähti ihan järkevästi, mutta sen verran vinoon, että uusin lähetyksen. Uusinnalla lähti suoraan ja nappasi nätisti jäljen, ja nosti kepit. Nämä kaikki kolme janaa tällä viikolla ovat olleet noin 7-8m pitkiä. 

Keskiviikkona treenattiin illalla porukalla tottista. Otettiin alkuun tosin lyhyt paikallaistuminen, kävin palkkailemassa muutamaan kertaan Fisua istumisesta ja lopuksi laitoin maahan. Ihan hyvin teki, ja kiva kun välillä pääsi ottamaan paikallaoloakin, sitä ei turhan usein tule treenattua kun yleensä treenaan yksin... Sitten muutama ruutu-kierto erottelu, kun sattuivat olemaan sopivasti kentällä. Nämä meni kivasti, kyllä Fisu on hyvin kuulolla. Sitten otettiin paukkuja, ensin Fisulle makuussa, ja sitten seuraamisessa. Eipä kyllä reagoinut ollenkaan. Seuraavaksi hyppynoutoa metrisellä. Otettiin lämmittelyksi avustajan kanssa muutama hyppy niin, että Fisu hyppi edestakaisin ja leikki molemmissa päissä. Ihan eka hyppy oli pikkuisen matala ja epävarma, sen jälkeen tsemppasi ja hyppi oikein hyvin. Sitten kapulan kanssa niin, että avustaja piti Fisua, antoi kapulan ja Fisu hyppäsi mun luo, eli kapulan tuonti ilman menohyppyä. Näitä tehtiin kaksi, molemmat oikein hyviä. Lopuksi yksi kokonainen hyppynouto meno- ja paluuhypyllä, oli loistava :) Tästä jäi tosi hyvä mieli, Fisulla on kyllä tosi hyvällä mallilla metrinen, voi kun ei mitään haavereita sattuisikaan ja saataisi pidettyä noin hyvä ja rento tekniikka jatkossakin. Ihan lopuksi otettiin tunnaria pitkällä matkalla, palkkasin vauhdista kapulan tuonnin. Tehtiin kaksi kertaa, tokalla toi jo ihan mukavalla vauhdilla.

Tänään käytiin Tassukalliolla treenaamassa, janatreenin vanhetessa tehtiin ensin lyhyt setti tokoa, ja sitten pientä näperrysaksaa. Tokossa tehtiin ensin kierron ja eteenlähetyksen erottelua niin, että lähetin vuorotellen kiertämään ja vuorotellen eteen noin 5m päähän merkistä valmiina olevalle lelulle. Eka eteenlähetys oli vino merkin suuntaan, sen jälkeen teki hienosti. Sitten pieni setti kaukoja, teki aika kivasti, mutta olin ihan lähellä. 

Sitten aksajuttuja. Tehtiin ensin aata, jatkettiin etupalkalla jotta saisin fokuksen takaisin eteen. Aluksi pallo oli ihan lähellä, jossain 1,5m aan reunasta, jolloin tekee 100% varmuudella oikein kun tekee jo aalla ollessaan sukellusta kiinni palloon. Nyt kuitenkin aloin hitaasti siirtämään palloa kauemmas niin, että lopulta se oli n. 4-5m päässä aasta. Nyt teki joka toistolla nätin juoksu-aan, ei yhtään itsemurhaloikkaa! Eikä sillä näyttänyt olevan vaikutusta suoritukseen, missä pallo oli, osui ihan samoihin kohtiin joka kerta. Ajattelin nyt jatkaa tällä systeemillä, seuraavaksi pitäisi saava vauhtia mukaan, nyt aa on ollut yksittäisenä esteenä tai maksimissaan yhden esteen jälkeen. 

Aan lisäksi tehtiin Terezan kurssin innoittamana eka treeni "haltuunottoa". Otin ensin ihan ilman esteitä muutaman leluun kiinni juoksun, haltuunottosanaksi valitsin "tästäs" joka tulee multa luonnostaan. Tajusi hyvin, ollaanhan me tokoa ajatellen toki tehty vähän saman tyylisiä. Otettiin sitten muutama "tästäs" kutsuminen esteiden lähellä, hyvin tuli joka kerta leluun eikä yrittänyt irtoilla mihinkään esteille, vaikka olin aivan putkensuun edessä. 

Tämän lisäksi pohdin myös muita suullisia käskyjä. Fisullahan ei ole ohjaukseen liittyviä suullisia käskyjä oikeastaan lainkaan. Ainoastaan takaakiertoon käytän käskyä, mutta ei se sitäkään itsenäisesti kovin kaukaa osaa. Ja sekin on sama kuin tokossa merkin kierrossa, ja nyt tarkemmin ajateltuna on epäloogista, että "takaa" tarkoittaa myös vastapäivään eli oikealta tehtyä takaakiertoa, kun tokossa saa kiertää sillä käskyllä vain myötäpäivään. Mitään erillisiä suuntakäskyjä Fisulla ei ole, eikä myöskään mitään hidastus/kokoamiskäskyä. Kokoamiskäsky kieltämättä olisi tosi hyödyllinen joissain tilanteissa, sellaisen voisi kyllä opettaa. Olen niin toivoton muistamaan mitään sanoja kesken radan, että ehkä voisin käskyksi ottaa saman suhinan, jota aikonaan käytin Saralla hidastuksissa. Mitään oikeaa ja vasenta en ehkä tule muistakaan radalla, joten ehkä on parempi, jos olisi vain yksi ja sama käsky, joka tarkoittaa tiukkaa käännöstä ja kokoamista ennen hyppyä. Sen sijaan toisen takaakiertokäskyn vastapäivään tehtävälle takaakierrolle otan nyt projektiksi, koska itsenäisen takaakierron puutteesta ollaan kärsitty jo moneen kertaan kisaradoilla, enkä toisaalta halua, että tokokäskyllä saa tehdä kiertoa väärään suuntaan. Ajattelin opettaa ensin käskyn ihan samaan tapaan kuin takaakierron, eli puulla tms, ja kun ymmärtää käskyn, siirrän sen agilityyn. Käskyksi otan "bäk", toivottavasti muistan sen vielä viikon päästä... 

Kolmas asia, joka pitää nyt ottaa treenilistalle, on "multiwrapit" eli tiukat käännökset siivekkeen ympäri toistettuna. Näitähän Fisu ei ole agilitya varten tehnyt, mutta tokosta asia on tuttu, kun merkin kiertoon käytän välillä tuplakiertoa saadakseni siihen tiukkuutta. Fisu ei fyysisesti osaa kääntyä kunnolla hypätessään, ja laskeutuu poikkeuksetta väärään suuntaan pyöritysissä. Koska Fisu on kiltti, niin se ei valu pahasti, mutta vieläkin nopeampi tapa toki olisi hypätä jo valmiiksi niin, että rintamasuunta on sinne mihin rata jatkuu. Tämä on ominaisuus, joka joillakin koirilla tuntuu olevan luonnostaan, kuten esimerkiksi Saralla. Saralle ei todellakaan ole erikseen opetettu mitään tiukkoja käännöksiä tai multiwrappeja, mutta silti se kääntyi pennin päällä siivekkeitä nuollen täydestä vauhdista. Oih ja huoh, sellaisen koiran kun vielä joskus saisin!

Käyn läpi vanhoja kuviani, kun siirrän niitä ulkoiselle kovalevylle, ja törmäsin tälläiseen <3 Fisu 5vko treenaa ilmeisesti jo tässä sitä "bäk" käskyä puun kierrolla :)

15215929_10154780259051170_1226663152_o.

Saran tyylinäyte mulkerokäännöksestä <3

20081116_1MG_1150.jpg