Ollaan treenailtu viime päivinä tokoa, jälkeä ja eilen paimennusta. Tokossa Fisu on jatkanut jäävien erottelua, nyt ollaan siinä pisteessä että maahanmeno ja istuminen toimii 100% oikein ja myös seuraamisen yhteydessä. Jei! Seuraavaksi siis seisominen mukaan sotkemaan kuvioita :) Merkin kiertoa ollaan myös tehty, ja kierto-ohjatun suuntia. Seuraaminenkin tuntuu ehkä pikkuisen edistyneen. Nyt on jäänyt tosi kiva fiilis kaikista viimeaikojen treeneistä.


Jälki onkin sitten ollut enemmän hermojaraastavaa tällä kertaa. Eilen kävin päivällä tallomassa Fisulle n. 350m pitkän jäljen mukavaan mustikanvarpu-metsään. 6 keppiä, 1 loiva kulma ja 1 tavallinen kulma, vanheni 1,5h. Tämä oli kyllä aivan fiasko koko jälki. Kiskoi kauhealla höyryllä ja kiireellä menemään, kulmassa hukkasi jäljen, ja nosti vain 3/6 kepeistä. Kaksi vikaa jäi metsään, joten kun tultiin jäljeltä takaisin tielle, otin vaan valjaat ja liinan pois sanomatta mitään ja hommat loppui siihen. Raaka peli, mutta omapa on ongelmansa jos ei löydä keppejä, kun muutakaan palkkaa jäljestä ei liikene. En tykännyt nyt yhtään Fisun asenteesta, se ei oikein tuntunut edes yrittävän, vaan nostelee nenää ja seilaa missä sattuu. Ilmeisesti tästä jäi kuitenkin jotain hampaankoloon, koska tänään kun kävin tekemässä uuden jäljen, niin meno olikin jo aivan erilaista! Tän päivän jälki oli tosi avoimessa kangasmetsässä, aluskasvillisuutena vain kuivaa sammalta ja puolukan varpuja. Jälki oli 550m pitkä (pisin tähän asti!), vanheni 1h 15min, 2 kulmaa, 5 keppiä, ja kepit vielä tarkoituksella ihan pieniä, etteivät loista sammaleen joukosta niin että bongaisi ne silmillä. Alussa vähän pyöri ja yritti lähteä takajäljelle, mutta kun pääsi vauhtiin, niin jäljestikin aika kivasti! Nyt oli nenä huomattavasti alempana kuin edellisellä jäljellä, kulmissa pyöri vähän mutta selvitti kaiken itse, pysyi hyvin jäljen päällä ja nosti kaikki kepit! Jäljellä oli yksi metsäautotien ylitys, ja sekin meni hienosti :)

Eilen illalla päästiin taas lammastelemaan :) Tehtiin nyt molemmat kierrokset isossa aitauksessa vapaana. Jatkettiin samaa teemaa kuin viimeksi, eli harjoittelimme peruskuljetusta. Vaikeaa oli, Fisu haluaisi vaan flänkätä, ja kun pääsee "karkaamaan" flänkille niin suuntaa on vaikea vaihtaa. Aluksi oli pakko antaa sen vähän juosta, ja kun enimmät höyryt oli päästelty, niin alkoi sujumaan paremmin. Tehtiin pari sellaista treeniä, jossa lampaat olivat kouluttajan jaloissa ja itse olin kauempana, ja Fisu teki hakukaaren ja toi lampaat mulle. Huomattiin, että kaikkein parhaiten menee kun pyrin olemaan mahdollisimman rauhallinen ja eleetön. Jos joudun juoksemaan ja kovasti huitomaan kepillä, niin Fisukin laittaa vaan lisää kaasua ja juoksee entistä kovempaa flänkkäämään :D Fisulla vaikuttaisi olevan ihan hyvä eläintenlukutaito, ja joka kerta kun kuljetettiin lampaita kohti pyöröhäkkiä ja pikkuaitausta (sinne lampailla on kova veto, kun toinen puolisko laumasta oli siellä), niin ei luottanut mun kykyyn pidätellä omaa puoltani laumasta, vaan oli koko ajan mukana jarruttamassa lampaita. Itse en varmasti olisi tätä edes tajunnut, vaan ihmettelin vain miksi Fisu liikkuu niin hassussa kohdassa, mutta kouluttaja osasi kertoa mistä oli kyse. Aidan viertä pitkin saatiin myös ihan hyvää kuljetusta, kun Fisu ei pääse harrastamaan flänkkiyrityksiään kuin yhteen suuntaan. Aidan vierellä lauman paikallaanpidossa Fisu on todella rasittava, se on tosi reaktiivinen ja sinkoilee jokaisesta lampaiden pienestäkin liikahduksesta edestakaisin mukamas estämään pakoyritykset, vaikka todellisuudessa lampaat ovat ihan rauhassa eivätkä edes yritä lähteä mihinkään. Tähän tarvisi lisää rauhaa, ja tulee koko ajan vähitellen lähemmäs. Toisella kierroksella jatkettiin samaa, ja nyt oli jo taas paljon parempi. Lampaat olivat nyt vähän hankalammat, uuhi ja kolme karitsaa, joita ei oltu vielä koirattu kuin vasta muutaman kerran, ja jotka eivät hakeutuneet ihmisen luo. Saatiin jo useampi pätkä ihan hyvää kuljetusta, ilman jatkuvia flänkkiyrityksiä! Muutamaan kertaan toki yritti, ja itse yritin niissä tilanteissa parhaani mukaan juosta estämään sitä, ihan sama vaikka lauma sitten karkasikin. Muutaman kerran Fisu sai hakea jo vähän kauemmaksi ehtineet lampaat, ja hienosti hakikin! Sillä vaikuttaisi olevan luonnostaan aika nätti hakukaari, ja n. 50m haku ei tuottanut mitään vaikeuksia! On se vaan makee <3

 

Tarkkaavaista yleisöä muiden ollessa hommissa :)

IMG_8960.jpg

 

Enimmäkseen tältä meidän meno näytti...

IMG_8965.jpgIMG_8967.jpg

 

..mutta mahtui sinne tälläisiäkin hetkiä!

IMG_8976.jpgIMG_8968.jpgIMG_8970.jpg

 

Vähänkö tuli hiki!

IMG_8993.jpg