Jo tokat SM-kisat viikon sisään... Perjantaina startattiin Shantin ja koirien kanssa Nastolaan, perjantaina SM-kisapaikalla 3-luokkien iltakisat, agi ja hr. Menin molempien kanssa, agirata oli ensin. Rata oli aika ikävä, en tykännyt yhtään. Inhottavia hyppykulmia, eikä puomia ollenkaan! Haloo, ihmiset tulevat niihin iltakisoihin nimenomaan treenaamaan kontakteja SM-kisoja varten, ja sitten ei olekaan radalla puomia lainkaan! Menin Saran kanssa eka, alku meni hyvin mutta jäin liian pitkäksi aikaa 2. hypylle kääntämään, olin myöhässä ohjauksesta, ja Sara sujahti keinulle aan sijaan ja hyl. Koko rata oli varsin kaoottinen, ja muutama hylky lisää Saralle... Sara tuntui tosi liukkaalta, irtoili ja kaarratti, oli taas aivan erilainen kun treeneissä. 

Stepillä alussa tsemppasin, ja sainkin ohjattua sen aalle, mutta 2. rima alas niinkuin pelkäsinkin. Stepsu teki ihan siistiä rataa, kunnes tultiin vauhdilla keinulle, tässä kohtaa Step karkasi aalle, vaikka omasta mielestäni ohjaan kyllä ihan selvästi eli hyl. Takanurkan sarjaesteestä kielto, suhisin liian voimakkaasti ja tuli ohi. Kuitenkin huomattavasti siistimpi rata kun Saralla, kontaktit oli hyvät. 

Toinen rata hyppäri, paljon kivempi kun eka rata. Ainoastaan yksi paha kohta, suorasta putkesta hypylle tiukka käännös, tyrkyllä toinen putki. Saralla päätin yrittää nyt tosissani, kun siltähän puuttuisi yksi hyppyserti valionarvosta... Tämä toive kaatui kuitenkin jo alussa, valssissa rima alas :( Valssi kääntyi juuri kun oli ponnistamassa, mutta kyllä tuollaiset pitäisi kestää. Muuten oikein nätti rata, lopussa tosin meinasin jäädä väärälle puolelle hyppyä, jouduin hätäisesti kiertämään siivekkeen ja siihen isompi kaarros. Harmittaa, nollalla oltaisi saatu se serti... Tulos 5vp ajassa -6,51s

Stepin kanssa tuntui helpommalta, mutta eipäs ollutkaan. Alku hyvin, mutta suoralta putkelta ei kääntynytkään hypylle, vaan jatkoi toiseen putkeen. En ehkä rääkynyt yhtä kovaa kuin Saran kanssa, mutta silti laitan kyllä koiran piikkiin tämän hyllyn, kyllä pitäisi olla kuulolla, tein kuitenkin selkeän jarrutuksen siihen. Toinen ongelma tuli sitten kepeillä. Aivan suora linja pujotteluun, ei pitäisi olla ongelma, mutta ei löytynyt, ei sitten millään. Step ei tuntunut näkevän koko keppejä, vaikka kuinka yritin lähettää, en voinut mennä viemään sitä kepeille koska piti tehdä takaaleikkaus. Olis pitänyt varmaan ohjata samalla tavalla kun Sara eli valssata ennen keppejä. 

Lauantaina aamulla huomasin, että Step oli alottanut juoksun. Tämä ei tullut yllärinä, keskiviikkona Ruuti nuuski sitä kiinnostuneena, ja onhan siitä edellisestä jo aikaa 6,5kk.

Lauantaina sitten joukkuerata, Sara starttasi BATin maxijoukkueen tokana koirana, ja oltiin myös tokana lähtövuorossa. Rata oli ihan mukava perus agirata, ihan haastava mutta ei todellakaan mikään kamalan vaikea. Hyvällä fiiliksellä lähdettiin vaikka BATin joukkueen ekana startannut kelpie Emmi tekikin kympin radalta. Alkua pelkäsin eniten, suoraa hyppelyä ja suora putki, ja sitten u-putken kauempi pää. Tämä meni kuitenkin hienosti, ei mitään ongelmaa. Puomin ylösmenoon stoppasin, otti kiltisti. Alasmenoonkin hiljensi hyvin, mutta en ollut niin pitkällä kun oli tarkoitus. Videolta katsottuna mun oma liike lähtee kyllä välittömästi kepeille, en ohjaa sitä aan suuntaan, mutta Sara käy silti koukkaamassa aan kautta eli hyl :( Olisin voinut ottaa tiukemmin kyllä mukaan puomilta, mutta muuta vikaa en ohjauksessani näe, eli kyllä menee ainakin osittain koiran piikkiin. Jatkettiin, Sara oli nyt aivan erilainen kun perjantaina, se oli tosi kiltti ja kääntyi hyvin, pituudelta hyppäsi vinoon kun teki niin tiukan kaarroksen, ja lopussa vielä kielto kun jaakotin liian aikaisin. Omituisia, epätyypillisiä virheitä. No, onneksi BATin huono menestys ei ollut yksinään meidän syytä, joukkueelle yhteistulos HYL.

Sunnuntaina sitten yksilöradoille heti aamusta. Lähdin Saran kanssa jossain 60 koiran jälkeen, Stepin kanssa viimeisenä, koska se on juoksunarttu. Hyppyrata oli ihan mentävän näköinen, haastava toki mutta ei mikään mahdoton. Keppikulma ja serpentiini mietitytti. Kepeille jyrkkä avokulma, ei käytännössä mitään muuta vaihtoehtoa kun käydä tyrkkäämässä, ja niissähän mä olen aina ollut huono. En tykkää törkkäsyistä, mielummin antaisin hakea itse, mutta tuollaisesta kulmasta mun kumpikaan koira ei osaa hakea keppejä. Saran kanssa alun pyöritys meni täydellisesti, kääntyi älyttömän nätisti. Kepeille juoksin kovaa, oma linja aivan pikkuisen liian kaukana kepeistä, Sara ei nähnyt ekaa keppiä ja lähti kaarrattamaan. Sain käännettyä sen rääkäisyllä, mutta sitten se törkkäisy meni pieleen, lähdin liian aikaisin liikkeelle, Sara ei ollut ehtinyt vielä ekaan väliin :( Kepeiltä kielto, siinä meni finaalipaikka. Jatkoin loppuun, mutta ohjaus tosi löysää, en jaksanut enää yrittää kunnolla kun virhe alla. Serpentiini meni hienosti, mutta pituuden jälkeen hyl, hyppäsi väärin päin yhden hypyn. Tokavika rimakin tuli alas. Harmittaa toki, mutta onneksi Sarppa oli sentään hieno, vika oli täysin mun ohjauksessa.

Stepsun kanssa päätin taistella loppuun asti, vaikka tulisi mitä. Rimat 65cm ja hypyt oli oudon näköisiä smart-hyppyjä, olin aivan varma että vähintään pari rimaa tulee alas. Alussa meinasi homma kaatua jo tokan esteen jälkeen, otin kyllä tiukasti käteen mutta Step olikin liukas ja meinasi irrota viereiseen putkeen. Viime hetkellä sain kääntymään, mutta aikaahan siihen kului. Muuten tehtiinkin sitten ihan siisti rata, serpentiini meni hyvin eikä yhtään rimaa! Nollalla maaliin SM-karsintaradalla! Ja sehän tarkoitti samalla pääsyä finaaliradalla :) Stepin tulos 0vp ajassa -3,98s ja sija 19./181

Finaalirata oli myös ihan mukava, helpompi kun hyppäri. Ohjauksellisesti ainoastaan yksi kohta mikä mietitytti, nimittäin keppien jälkeen pakkovalssi hypylle, siihen olisi ollut miljoona eri vaihtoehtoa, joista mikään ei tuntunut hyvältä. Pakkovalssilla tulee kiire, twistissä rima herkässä, saksalaisessa huonosti tilaa liikkua kun muuri oli sellaisessa kulmassa. Päädyin pakkovalssiin, kokeilin lämppäesteillä sekä jaakotuksen että normikäännöksen kera, molemmat toimi. Päätin kääntää ihan normaalisti ilman jaakotusta, turvallisempi riman kannalta. Lähdettiin finaaliradalle aivan viimeisenä, olipa tuskallinen paikka lähteä!! Omaan suoritukseen keskittyminen oli aivan älyttömän vaikeaa, kun halusin kuitenkin samalla seurata, miten käänteisessä lähtöjärjestyksessä viimeisinä starttaavat koirat menevät. Olisi pitänyt kuitenkin keskittyä vaan omaan suoritukseen, ja katsoa muiden radat sitten vaikka videolta :/ Radalle lähtiessä olin aivan pihalla, mieletön fiilis kun treenikaveri on juuri voittamaisillaan SM-kultaa, olisin halunnut vaan juosta onnittelemaan. Alussa meni ensimmäinen kääntö pitkäksi, en ennakoinut riittävästi. Aan kontakti nätti, kepeille vienti onnistui hienosti, ja sain vähän sivuetäisyyttä niinkuin olin suunnitellut. Sitten se pakkovalssi, kiirehän siinä tuli kuitenkin, työntö hypylle hätäinen ja tein sitten kuitenkin sen jaakotuksen, vaikka ei pitänyt, ja rima alas :( Täysin mun vika, liian levoton ohjaus. Puomilla hidas kontakti, tulin itse liian pitkälle kun Stepsu jäi hidastelemaan, olin väärässä kohtaa viemässä putkeen, onneksi Step korjasi ja livahti mun selän takaa oikeaan putken päähän :D Keinu myös hidas, mutta leikkaus pituudelle oli hieno :) Stepin tulos 5vp ajassa -4,13s. Yhteistulos yksilö-SM kisasta 5vp ajassa -8,11s ja sija 20./181! 

Olen kyllä tosi ylpeä Stepistä, koiralla ikää 3v ja se kisaa sekä tokossa että agilityssa SM-tasolla. Molemmissa lajeissaan se osallistui SM-finaaliin ja sijoittui 20 parhaan joukkoon hyvällä tuloksella. Parantamista löytyy kuitenkin vielä paljon, mihinköhän asti se yltäisi parhaimmillaan..? Onneksi meillä jää siis tavotteita jatkoakin varten :)

Tässä linkit kaikkiin SM-viikonlopun videoihin:

Saran iltakisat

Stepin iltakisat

Saran joukkuerata

Saran yksilörata

Stepin yksilöradat