Ollaan käyty kaksi kertaa parin viikon sisällä paimentamassa täällä Salossa Katjan luona Fisun kanssa. Näiden kahden treenin aikana Fisu on mennyt enemmän eteenpäin paimennuksessa kuin koko tämän kevään aikana. Valittelin viime viikolla Katjalle Fisun ahtaita flänkkejä, ja sitä, että se ei tunnu oikein vastaavan toivotulla tavalla flänkkitreeneihin. Fisun flänkkejä on koitettu saada aukeamaan laittamalla enemmän painetta, jotta F luopuisi lampaista ja kääntäisi kunnolla katseen pois, ja aina jos lähtee yhtään leikkaamaan sisään, niin käskemällä tiukasti maahan ja lähettämällä paineen kera uudestaan. Tällä tyylillä Fisu aina lähtee näennäisesti paremmin, mutta heti päästyään mun ja kepin/piiskan ulottumattomiin, leikkaa taas sisään. Lisäksi menee hieman tahmeaksi kovasta paineesta, liikkuu entistä hitaammin ja matalammin eikä tee ollenkaan sellaisia rentoja flänkkejä, mitä teki viime kesänä ihan luonnostaan, kun sai tehdä vain oman vaistonsa mukaan ilman mitään käskyjä tai painetta. Kokeiltiin nyt vaihtaa taktiikkaa. En laittanut juuri lainkaan painetta, vaan annoin mennä, ja kun Katjan lampaat ovat huomattavasti liikkuvaisemmat kuin esim. Somerolla tai Pukkilassa treenilampaat, niin Fisun leikatessa sisään lampaat lähtivät jo liikkeelle, ja Fisu menetti ne. Nyt en kuitenkaan heti puuttunutkaan peliin, vaan annoin Fisun jatkaa, ja hakea lampaat sieltä, minne ne olivat lähteneet liikkumaan. Vasta kun oli saanut lampaat takaisin hallintaan, laitoin maahan, ja otettiin uusiksi. Aluksi teki muutaman kerran tuttuja, ahtaita kaaria joissa takaosa ei ollut kokoinainen, mutta varsin nopeasti hoksasi itse, että tämä ei toimi, ja alkoikin jatkamaan kaarta pidemmälle ja peittämään lampaiden vetoa. Tälläistä ajattelutyötä se ei ole väläytellyt taas hetkeen! Muutaman kerran ahdas flänkin takaosa vielä palasi, mutta aivan yllättävän pienellä vaivalla Fisu lähti työstämään kaaria aivan eri malliin kuin aiemmin!! Kaarien vastapainoksi tehtiin pieniä pätkiä kuljetusta, ja koitin taas suuntakäskyillä ohjata takaapäin. Yllättävän hyvin Fisu otti suunnat tässäkin, ja vähitellen alkaa näyttämään siltä, että "left" ja "right" tarkoittaa sille jo jotain, ja omia vartaloapujani voin alkaa jo häivyttämään. 

Eilen, tokalla treenikerralla jatkettiin samaan malliin. Aluksi Fisu yritti taas ahtaita ja nihkeitä flänkkejään, ja taas kerran sai huomata, ettei kannata. Niinpä se sitten lähti laajentamaan taas kaariaan, nyt teki vielä isompia flänkkejä kuin edellisellä kerralla, ja edelleen hyvin pienellä paineella. Paineeksi riittää se, että hieman nostan keppiä ja sanon matalalla äänellä maahan. Sen sijaan maastonmuodon vaihtumisen kanssa Fisulla oli ongelmia. Laitumen reunassa oli pieni metsä, jossa lampaat tykkäsivät olla. Fisu puolestaan ei olisi millään halunnut siirtyä pellolta metsään, vaan yritti juosta metsän reunaa pitkin. Laitoin tarkoituksella lampaat metsän reunaan, ja lähetin sellaisesta kohdasta, että Fisulla ei ollut mitään muuta vaihtoehdoa kuin mennä metsän läpi päästäkseen lampaille. Muutaman yrityksen jälkeen suostui menemään metsään, mutta ei kyllä kovin mielellään. Toisella kierroksella kokeiltiin sitten vähän pidempiä hakuja pellon päädyssä, ja kun Fisu edelleen teki hyvin, niin testattiin ihan oikeaa hakukaarta, niin, että seisoin itse Fisun vieressä ja jäin paikoilleni, ja Katja oli oikein "tolpalla" pitämässä lampaita. Matkaa oli koko pellon päädyn mitta, eli n. 60m. Ei olla tehty koskaan vielä noin pitkää hakua, eikä varsinkaan noin, että lähetän Fisun vierestäni, vaan olen yleensä ollut itse lähempänä lampaita. En uskonut, että onnistuisi, mutta niin vaan Fisu teki tosi kauniin hakukaaren, työskenteli loppuosan hienosti ja totteli ensimmäistä maahankäskyä. Annoin tuoda lampaat mulle, ja kuljetti ihan nätisti. Huomasi, että lampailla oli vetoa oikealle, ja seilasi itse takana peittämään vetoa. Kisoissa tälläinen kuljetus ei olisi kuitenkaan käynyt, koska eivät olleet linjalla, laitoin ehkä pikkuisen liian aikaisin Fisun maahan, niin lähtivät jo nostossa vähäsen vinoon. Haun jälkeen testattiin häkitystä. Oli muuten aivan törkeän vaikeaa! Sain yllättävän hyvin siirreltyä Fisua suuntakäskyillä, ja otti niitä ihan hyvin, mutta nyt ekaa kertaa jumitti vähän kun yritin saada ajamaan lampaat häkkiin. Lampaat eivät olisi halunneet mennä, ja tuijottivat tuimina takaisin. Fisu yritti ajaa niitä ihan tosi varovaisesti ja rauhallisesti, hiipi kuin hidastetussa elokuvassa, mutta lampaat eivät silti liikkuneet, tai jos Fisu oli millinkin vinossa, niin liikkuivat ohi portista. Saatiin lopulta lampaat häkkiin parissa erässä, ensin meni muutama, sitten pari lisää, ja viimeiset kaksi sitten vielä erikseen. Fisu oli selvästi varsin jännittynyt tälläisestä hitaasta ja painostavasta lähityöskentelystä, ja kun otettiin lampaat ulos häkistä, niin meinasi vähän kaasutella liikaa ja purkaa paineita, ja pöläytti lauman hajalle. Tuollaista ei olekaan tehnyt kertaakaan koko keväänä! Mutta ai että miten tyytyväinen olen pikkukalaan! Pari viikkoa sitten en olisi ikimaailmassa uskonut, että hakukaaret alkavat näin helposti aukeamaan!

IMG_0473.jpgIMG_0477.jpg

Tokoakin ollaan treenattu. Maanantaina käytiin kehätreeneissä Fisun kanssa. Tehtiin liikkeet läpi kolmessa kehässä, plus loppuun paikallaistuminen. Ekassa kehässä seuraaminen, ruutu ja ohjattu. Seuraaminen oli ihan kamalaa, oli aivan ylivireinen kun joutui melkein suoraan autosta kehään. Painoi ja puski minkä kerkesi, mur! Ruudussa olin laittanut eteenlähetykseen valmiiksi lelun eteen ja ekan eteenmenon otin siis lelulle. Lähti hyvin suoraan ja ei selvästi nähnyt lelua ennen kuin vasta ihan parin metrin päästä, jes! Sai siis palkan hyvästä tyhjäänlähtemisestä. Jätin seisomaan rinkiin, ja siitä ruutuun. Meni tosi kovaa ja kivasti taakse. Sitten ohjattu, haettiin vasen. Nyt teki taas saman mitä kahdessa kokeessa, oli lähdössä suoraan vasemmalle kapulalle. Nyt karjaisinkin "seis" käskyn sijaan tosi pahalla äänellä "EI!!!" ja Fisu pysähtyi selvästi hämmästyneenä. Käskin uudestaan merkille, ja nyt totteli! Kehuin, ja kutsuin takaisin. Laitoin uudestaan merkille, nyt palkkasin merkiltä kun meni. Sitten vielä kertaalleen merkille, ja lähetin noutamaan. Lähti keskikapulalle, korjauksella vasemmalle. Kapulat eivät kyllä erottuneet kovin hyvin, joten tämän saa ehkä anteeksi. Tokassa kehässä tehtiin zeta ja luoksari. Zetassa seurasi nyt hallitummin, tein kaksi ekaa suoraa pelkkää seuraamista ja vikalla sivulla istumisen, hyvin istui. Sitten luoksetulo, se suorana, kun en liukkaalla nurmella uskaltanut stopata. Vikassa kehässä tunnari, kiertonouto ja kaukot. Tunnariin saatiin melkoinen lisähaaste, kun naapurikehästä karkasi koira just kun Fisu oli kapuloilla, ja tuli ihan parin metrin päähän ennen kun ohjaaja sai sen kutsuttua pois. Fisu pysähtyi ja nosti pään ja odotti hetken, ja sitten jatkoi itsenäisesti työskentelyä ja toi oman. On se vaan melkoisen kylmähermoinen kaveri :O Sitten kiertonouto, ekalla palkkasin kierrosta. Sitten jätin odottamaan, ja otin noudon. Tää oli tosi vaikea, kapulat hukkuivat ruohoon, eikä meinannut millään löytää. Ekalla yrityksellä ei löytänyt siis lainkaan kapulaa etsinnäistä huolimatta. Vein sitten uudestaan, nyt löytyi. Sitten vielä kaukot, tai ei oikeastaan tehty edes kaukoja, vaan jätin ja vapautin selän takana olevaan merkin kiertoon.