...vaan pikemminkin niinkuin Strömforsissa :D Viikonloppu oltiin siis renkaan leirillä Strömforsissa. Ensin täytyy vähän kehua leiripaikkaa, oli nimittäin kyllä ehdottomasti paras kaikista tähänastisista leiripaikoista agilitya/tokoa ajatellen. Majoitus oli erittäin miellyttävä, ruukin miljöö mielettömän kaunis, ruoka hyvää, treenihalli hyvä ja kohtuuhintainen. Oltiin huonekavereita Hannan ja Zapin kanssa. Tokoa ehdittiin treenaamaan kokonaista kolme kertaa ennen leiriä sitten kesäkuun, eli kovin korkeella ei ollut odotukset.

Lauantaina aamu alkoi paikkiksilla. Otettiin ihan kisamaisesti, Fisu oli tokana rivissä. Istui nätisti ja rauhassa, hyvä ja nopea maahan, hyvä luoksetulo. Kaiken kaikkiaan siis oikein hyvät paikkikset vaikka kertaakaan ei olla treenattu MM:ien jälkeen. Seuraavana vuorossa kisamainen setti haastavassa kehässä, jossa meillä liikkeinä seuraaminen, zeta, ohjattu, kierto ja ruutu. Kaikki tarvikkeet oli kehässä valmiina, ja esim. kiertomerkki oli muutaman metrin päässä ruudusta, ohjatun haettava kapula ruudun vieressä, kierrossa matkan varrella zetan ja ohjatun merkit. Seuraaminen oli ihan kohtalaista, loppua kohden tuntui ehkä vähän kuumuvan ja peruutuksessa yritti istua vasemmalle käännöksessä ja sen jälkeen. Perusasennoissa oli ilmeisesti teputellut, tämä liittyy korkeaan vireeseen kun koittaa tarjota parempaa istumista. Tässä välissä en palkannut enkä vapauttanut lainkaan vaan jatkettiin suoraan zetaan. Nyt ei kuitenkaan pk-kisojen virhe tullut esiin, teki hienon istumisen ekana asentona ja palkkasin sen. Otettiin zeta uudestaan kokonaisena, oikein hyvä oli. Sen jälkeen mikään ei sitten enää onnistunutkaan :D Ohjatussa palasi vanha ongelma, koitti juosta merkin sijaan suoraan kapulalle. Uusinnalla merkki löytyi, mutta kapulan löytymisessä haparointia, löytyi kuitenkin ilman lisäkäskyjä. Kiertomerkkiä ei bongannut, juoksi zetan merkille. Uusinnalla ok, ja muuten kiertonouto oli ihan hyvä. Eteenlähetys oli ekalla vino, eikä ottanut korjauskäskyä. Pyysin sivulle ja laitoin uudestaan eteen, nyt oli hieno eteenmeno mutta ruutuun karkasi liikkurin käskyllä. Kutsuin pois ja otettiin vielä uudestaan, nyt oli hyvä eteenmeno ja malttoi odottaa lupaa mennä ruutuun, mutta ruudussa jäi ihan etureunaan. Loppuosassa tuli vielä seuraamaan hypyn kautta. Huoh, on meillä tässä aika paljon hommaa ennen kun kehdataan lähteä Norjaan...

21371346_1411225942291776_18475360833157

Lauantaina iltapäivällä tehtiin vielä kimppatreeniä ringissä, otin Fisulle pelkästään paikallaistumista kun halusin siihen häiriötä. Istui tosi hyvin ja sulki kyllä kaiken häiriön pois, ei mennyt kertaakaan muiden käskyillä eikä edes Christa saanut sitä houkuttelemalla maahan. Sulki häiriön vähän liiankin hyvin pois, koska ei sitten mennyt myöskään mun käskyllä maahan. Rinkiosion jälkeen otettiin vielä pieni korjaussarja kisamaisessa treenissä epäonnistuneisiin juttuihin, eli ruutu-kierto erottelua, ruutu-merkki erottelua ja ruudun paikan muistuttelua. Oli aika huono, eli selvästi rutiini on kovasti hukassa ja tarvitaan paljon perustreenejä ennen kun voidaan alkaa taas tekemään näitä. 

Sunnuntaina aloitettiin taas paikallaoloilla. Kävin nyt suosiolla palkkaamassa istumisen, en halunnut toista kisamaista heti perään. Istui hyvin, ja maahan taas hyvä, luoksetulon palkkasin. Omassa treenissä otin nyt aiheeksi sivulletulon. Päätin siis vaihtaa luoksetulon ja noudon loput suoraan sivulle, ja ollaan treenattu sekä edestä pyörähtämällä että takaa kiertämällä sivulletuloa erillisenä temppuna. Näytin molemmat variaatiot, ja todettiin, että tokoa ajatellen etukautta sivulle on parempi, mutta pk:ssa taas voisin selkeyden vuoksi pitää takaakierron edestä sivulle siirtymissä. Fisun tekniikka edestä sivulle siirtymissä on tällä hetkellä huono, ja se pitää muuttaa kokonaan. Vaihtoehtoina on opettaa joko käsikosketuksen tai jalkakosketuksen tai muun vastaavan avun kautta koira tulemaan ensin viereen rintamasuunta mua kohti, ja siitä kiepsahtamaan sivulle, tai sitten opettaa koira juoksemaan musta vähän ohi ja kääntymään siellä ennen sivulletuloa. Nythän Fisu alkaa ennakoimaan sivulle pyörähtämistä jo tosi aikaisin ja tulee loppumatkan kylki edellä. 

Iltapäivällä tehtiin vielä toinen häiriötreeni niin, että kaksi koiraa oli yhtä aikaa kehässä. Oltiin Ylva-kelpien parina. Fisu aloitti luoksetulolla Ylvan tehdessä kiertoa vieressä, sitten ruutuun niin että matkalla ruutuun oli kaukoja tekevä Ylva, ja sitten kierto ja kaukot samalla tavalla Ylvan tehdessä luoksetuloa ja ruutua. Tästä treenistä Fisu selvisi paremmin kuin lauantain häiriöistä, toki nyt olin päättänytkin vähän auttaa sitä tarvittaessa. Luoksetulossa ei lähtenyt ekalla käskyllä, ei oikeastaan reagoinut käskyyn lainkaan vaan sulki sen häiriönä pois. Nyt kun tarkemmin mietin, niin en ole kutsunut Fisua tuolla käskyllä kertaakaan MM:ien jälkeen, vaan ollaan tehty tottista, jossa on eri luoksetulokäsky. Stopit oli aika huonot jutagrass-pohjalla, siinä ei ole mitään uutta, tiesinkin ettei halua tehdä hyviä stoppeja tuolla pohjalla. Ruutu oli kokonaisuutena tosi hyvä. Eteenmeno oli hyvä ja suora, nyt ei karannut ruutuun vaikka vähän tein hämylähetyksiä, ruutuun mennessä autoin sanomalla toisen ruutu-käskyn just ennen kun oli ruudussa ja nyt meni loppuun asti. Kehuin ennen kun laitoin maahan, ja loppuosassa hidastin ja autoin lisäkäskyllä, niin tuli nyt hypystä ohi seuraamaan. Kierto oli kokonaisuutena oikein hyvä, ei mitään valittamista, jopa luovutus oli nätti ja suora. Ehkä Fisu itse ei haluaisi luopua eteentulosta :D Kaukoissa oli vähän tahmea ja tarvitsi pari lisäkäskyä, mutta tämä nyt olikin ihan tiedossa, että häiriössä on vaikeaa. Menin vähän lähemmäs ja otin siitä, pystyi tekemään huomattavasti paremmin. 

Nyt Fisun treenisuunnitelma on seuraava:

  • 1-2 viikkoa tehdään ihan perustreenejä, ei mitään sen kummempaa vääntöä/erotteluja/kuuntelua, ihan vaan vahvistusta liikeiden paloihin palkaten: kierron bongaus, ohjatun kapuloiden bongaus, ruudun paikka ja loppuosa, eteenmenon suunnan vahvistus, luoksarin stopit, kaukojen tekniikka, tunnarin haistelu, seuraamisen peruutus
  • Kun liikkeiden palat alkaa olla ennallaan, aletaan työstämään taas kuuntelua ja erottelua: ruutu-kierto erottelua, kierto-merkki erottelua, eteenmenoon häiriötä, juoksuliikkeissä kuuntelua ennen kun saa mennä juoksemaan
  • Kun kuuntelutreenit ja erottelut alkaa toimimaan, otetaan taas mukaan palkattomuutta. Joka toisessa treenissä vähintään yksi liike/liikkeen osa palkatta, ja liikkeen osia/liikkeitä välillä myös pk-tyyliin täysin palkatta ja ilman vapautusta välissä. Vähintään parin viikon välein yksi täysin palloton treeni, jossa palloa ei oteta mukaan edes kentälle. 
  • Erillisinä projekteina sivulletulo ja ohjatun merkki kosketusalustalla. Lisäksi luoksarin stoppien ennakointia vois treenata naminheitoissa ja kapulan pitoa voisi parantaa/muistuttaa kepillä tai vastaavalla, josta koira joutuu pitämään kunnolla kiinni hampailla eikä ole laippaa helpottamassa. Myös kierron asennetta ja tiukkuutta voitaisiin kokeilla namikupilla, se on aika monella muulla ollut käytössä hyvin tuloksin.

21558686_1411612768919760_86170833128602