Kuinka monesta eri osa-alueesta hakukokeessa voisikin sen yhden pisteen saada raavittua kasaan? Aika monesta, ja silti se jäi puuttumaan... Eli tänään kovin odotettu vuoden vika hakukoe Hyvinkäällä Saran kanssa. Tuomareina Jouni Vatanen (haku) ja Kimmo Simula (esineet ja tottis) Koe alkoi maastolla, ja arvottiin mukavasti numero yksi, eli ei tarvinnut kauaa odotella ennen omaa vuoroa. Ensin mentiin esineruutuun. Tämän suhteen odotukset ei todellakaan olleet kovin korkealla, kun viimeaikoina ruudut on menneet aivan metsään. Maasto oli aika hankalaa, ei näkynyt kovin hyvin, ja ruudun keskellä kulki sellainen harju, niin että takaraja oli harjun takana. Lähetin vasemmasta kulmasta, irtosi oikein hienosti ja upposi syvälle, ajautui vinoon oikealle ja nosti jostain oikeasta laidasta ekan esineen melkein heti. Siirryin keskempää lähettämään, nyt upposi taas oikein hienosti ja ihan taakse, seuraava esine nousi vasemmalta takaa myös pian. Siirryin taas eri kohtaan lähettämään, nyt alkoi etsiä selvästi lähempää, ei enää uponnut niin syvälle, vaan hiihteli ruudun etuosassa oikealla. Pari kertaa pyöri, ja näytti ihan siltä kun tarkentaisi hajua, mutta ei löytynyt. Kerran kutsuin pois ja laitoin uudestaan siitä missä näytti tarkentavan hajua, mutta ei sieltä mitään noussut, ja aika loppui. Vika esine olisi ollut ihan ruudun keskellä, ja näin jälkeenpäin ajatellen, olisihan mun se pitänyt arvata. Pommitin ihan väärästä kohdasta, ajattelin että esine olisi ollut siellä oikealla lähiesineenä, kun siellä Sara pyöri. Pisteitä 22.

Sitten henkilöetsintään. Maasto näytti ihan kivalta, keskilinjana metsäautotie. Vasen puoli nousevaa rinnettä, oikea tasaista, jossain 100m kohdalla oikealla sellainen aukio, ja sen jälkeen selkeästi tiheämpää ja pusikkoisempaa metsää. Jälkikäteen kuulin, että kyseessä oli tämän vuoden SM-hakurata! Aloitin vasemmalta, sinne pieni tyhjä. Sitten oikealle, sieltä etukulmasta heti löytö umpparista ja siisti ilmaisu. Sitten mentiin, tyhjiä, paljon tyhjiä! Kaksi pistoa jouduin uusimaan, kun lähti vähän vinoon, ja yhdellä pistolla kääntyi taaksepäin, muuten oikein hienoja pistoja, ja tuli pois kiltisti kun huusin! Kaikilla pistoilla upposi riittävän syvälle, ja liikkui sopivalla vauhdilla, ei kaahannut mutta liikkui tehokkaasti. Vasemmalla alue alkoi jossain 150m kohdalla nousemaan jyrkemmin, mutta tosi hienosti Sara irtosi ylämäkeen. Vasemmalle teki yhden aika laajan piston, ja takaisin tullessa pysähtyi hetkeksi, näytti vähän siltä että tulenko vai enkö, taisi saada jo vähäsen hajua vasemmalta ukosta. Tuli kuitenkin. Kysyin tässä kohtaa tuomarilta aikaa, 9min oli mennyt, ja oltiin 200m kohdalla....... Ei siis MITÄÄN kiirettä. Laitoin sitten oikealle, sieltä umpparista löytö. Sitten takaisin keskilinjalle, etenin vähän ja laitoin jostain ehkä 230m kohdalta vasemmalle. Lähti tosi määrätietoisesti, ja hetken päästä viiletti alamäkeä rulla suussa. Vikalle näytölle kamalaa jyrkkää rinnettä ylös, pikkasen kyllä puuskutin kun päästiin ukolle. Sara sen sijaan ei näyttänyt yhtään väsyneeltä, ja keskilinjalla yritti palkata itsensä kepillä. Laskin jälkikäteen, että meillä olisi tullut 11 pistoa, mun mielestä aika hyvä määrä n. 200m matkalle (mähän en siis tosiaan päässyt keskilinjaa kuin sen vähän yli 200m...). Kaikista ilmaisuista täydet pisteet, mutta työskentelystä tuomari rokotti, koska koira olisi voinut lähteä suorempaan sinne mihin lähetetään (tämän allekirjoitan niiden kahden piston osalta, jotka korjasin), ja työskentely olisi pitänyt olla sujuvampaa. Tätä en ihan ymmärrä, mun mielestä meidän työskentely on sujuvaa, jos päästään 3-luokan rata läpi 11 pistolla, n. 15 minuutissa ja koira löytää ja ilmaisee kaikki maalimiehet, ja tulee pistoilta pois huudettaessa. Yliheittoja en harrasta, ja jälkikäteen kävi ilmi muiden kilpailijoiden kanssa jutellessa, että yliheittoja tekevät olivat saaneet huomattavasti paremmat työskentelypisteet, vaikka suorituksessa oli ollut virheitä. Saralle henkilöhausta 164p, vaikka mun mielestä olisi ansainnut enemmän. Tää oli varmaan Saran koeuran paras henkilöhaku, ja oma fiilis oli tosi korkealla. Ihanaa työskennellä koiran kanssa, kun voi luottaa siihen että se hoitaa oman osuutensa!

Sitten vielä tottikseen, laskin että 84p tarvitaan että saataisi se 1-tulos. Ei mikään mahdottomuus. En ehtinyt virittelemään juuri ollenkaan, kun jouduttiin kentälle. Sara ekana suoritusvuoroon. Seuraaminen ihan perus-Saraa, piti kyllä paikkansa ja kontaktinkin enimmäkseen, mutta ei näyttänyt kovin vietikkäältä tai innokkaalta. Henkilöryhmässä piti kontakti hyvin, mutta istuminen hidas. Arvosana hyvä. Liikkeestä istumisessa pudotti kontaktin jossain 10 askeleen kohdalla, eikä enää ottanut sitä uudestaan, ja käsky kaikui siis kuuroille korville ja jäi seisomaan. Possu! Ihan kun se ei muka osaisi.... Puutteellinen. Liikeestä maahanmeno ja luoksetulo oikein hienoja, erittäin hyvä. Liikkeestä seisomisessa oli pysähtynyt vähän viiveellä (outoa, tää on yleensä ollut tosi hyvä), luoksetulo oli ihan reipas. Erittäin hyvä. Tasamaanoudossa kapula jäi vähän turhan lähelle, ja sen takia koko liike vähän hidas. Hyvä tai erittäin hyvä. Hyppynoudossa heitin tarkoituksella vinoon esteen suuntaan, ajattelin että tulee takaisin esteen ja hypyn välistä. No tulikin sitten esteen kautta :D No ei se mitään, puutteellinenhan se on anyway. Estenouto hieno, erinomainen. Eteenmeno kans hieno, erinomainen. Paikallaolossa ei mitään ihmeellistä (erinomainen), vaikka meidän pari keskeytti ja Sara makasi loppuajan sitten ihan yksinään kentällä tuomarin polttaessa tupakkaa.... Tottis 83p. 

Masentavaa, yhteispisteet 269p ja HK3. Eihän me nyt tällä 2-tuloksella tehdä yhtään mitään, ja keväällä joudutaan sitten vielä jahtaamaan kahta ykköstä sen viimeisen sijaan. Mun mielestä Sarppa oli kyllä hyvä, varsinkin maastossa.


kuva c Malla Muhonen