Fisu kävi viime sunnuntaina Sipoossa kisaamassa agilitya ulkomaisen Petr Pupikin hauskoilla radoilla. Tarjolla oli kaksi hyppäriä ja yksi agirata. Kaikki radat oli kivoja ja sujuvia, mutta ei mitään helppoja eikä nollia tullut hirveästi. Ekalla hyppärillä huolestutti keppikulma, kun Fisun kepit on nyt olleet niin epävarmat. Muuten radalla ei ollutkaan oikeastaan mitään ihmeellistä. Yhden ohjauksen olin suunnitellut vähän tyhmästi ja jouduin tekemään hitaan viskileikkauksen sen sijaan että olisin vaan voinut tehdä saman kohdan toiselta puolelta in-in ohjauksella huomattavasti sujuvammin. Noh, siinä sitä aikaa sitten hävittiinkin, ja Fisulle nollalla kolmas sija. Tässä video.

Toka rata oli agirata, ja siinä oli yksi mahdottomalta tuntuva kohta: pakollinen puomin leijeröinti heti aan jälkeen. Rataantutustumisessa olin ihan varma, etten tule ehtimään, mutta ehdin sitten kuitenkin! Tällä radalla Fisu teki aika tahmaisen puomin, ja sen jälkee vielä tosi paljon tahmaisemman tuntuisen takaaleikkauksen. Aikaa hävittiin reilusti puomilla ja Fisu oli melkein 2 sek hitaampi kuin juoksupuomin tehnyt voittaja Mali. Fisulle neljäs sija. Tässä video

Vikalla radalla päätin olla tekemättä takaaleikkauksia kun Fisu ei niihin tuntunut nyt oikein lähtevän. Sen sijaan suunnittelin radalle melkein jokaisen esteen jälkeen persjätön. Tää rata oli näistä paras, ainoastaan yksi pieni stiplu tuli ennen keppejä, kun en ollut ihan riittävän pitkällä ja putken jälkeen Fisu ehti kääntyä kysymään eikä mennyt ihan suorinta linjaa kepeille. Kaikkiin persjättöihin ehdin paremmin kuin hyvin, mikä onkin vähän outoa. Tälläkään radalla aika ei kuitenkaan riittänyt, ja taas 3. sija. Tässä video. Fisulla taitaa nyt valeraskaus painaa, koska harvoin se sujuvalla radalla häviää noin selvästi kärjestä.

Jälkeä ollaan tehty sunnuntaina ja eilen. Sunnuntaina uhmasin pk-seudun ulkoilijoita ja kävin Talosaaressa treenaamassa. Talloin 1,2km jäljen, 5 keppiä, jokunen kulma, vanheni reilun tunnin. Jana oli ihan lyhyt ja jälki lähti suoraan janan suuntaisesti. Jäljesti ihan tosi tosi kivasti, hyvällä tempolla ja tarkasti hankalasta maastosta huolimatta, nosti neljä ensimmäistä keppiä tosi hyvin. Neloskepin kohdalla (ehkä 900m) huomasin, että jäljen jatkon suunnasta tuli koiranulkoiluttaja kahden koiran kanssa, joten päätin pelata sittenkin varman päälle, palkkasin neloskepin vikana keppinä ja otin Fisulta liinan pois. Käveltiin sitten pois metsästä jälkeä pitkin, ja Fisu jäljesti vapaana ja nosti vikankin kepin. 

Eilen treenattiin Veikkolassa, Senni talloi Fisulle jäljen. Jälki oli noin 500m pitkä, kaksi kulmaa, kuusi keppiä, vanheni 2h. Jana oli ehkä 20m ja lähti oikealle. Janalta Fisu otti takajäljen ja multa pääsi liina irti, eikä Fisu tajunnut itse kääntyä vaan jäljesti tielle asti. Kun edelleenkään ei leikannut, että olisi voinut kääntyä, jouduin hakemaan sen pois. Lähetin sitten vähän eri kohdasta uudestaan, ja jotain oli ilmeisesti mennyt kuitenkin jakeluun, koska nyt otti hyvin itsevarmana jäljen oikeaan suuntaan. Jäljesti kivasti ehkä ekat 300m ja nosti kolme keppiä. Eka keppi oli ilmeisesti jäänyt siihen kohtaan, joka jäi kokonaan välistä, kun siirryin lähettämään kauempaa janalle. Sitten tapahtui jotain omituista. Isomman polun ylityksen jälkeen Fisu selvästi hukkasi jäljen, meni nenä ylhäällä epämääräistä siksakkia ja seilasi siihen malliin, että olin varma ettei olla jäljellä. Mentiin sitten takaisin edelliseen kulmaan, jossa tiesin, että oltiin vielä jäljellä, ja otettiin siitä uudestaan. Fisu jäljesti ihan samaa reittiä kuin aiemminkin, polun ylityksen jälkeen jatkoi vähän pidemmälle suoraan kuin aiemmin ja nosti sieltä kepin, eli nyt tiesin, että ollaan jäljellä. Kepiltä lähti jatkamaan, mutta jäljesti vähän epävarman näköisenä, pyöri ja tarkasteli. Annoin sen kuitenkin mennä ja seurasin vain perässä. Tultiin toiselle polulle, jota pitkin Fisu lähti jäljestämään. Ihmettelin vähän, että noinkohan Senni olisi polkua pitkin kävellyt, mutta annoin Fisun mennä, kun kerran jäljesti. Seurattiin polkua useampi sata metriä, kunnes luovutin, ja käännyttiin ympäri, oltiin varmasti harhalla koska suunta oli ihan väärä. Yritin vielä laittaa takaisin oikealle jäljelle, jotta löytäisi edes vikan kepin ja saisi palkan, mutta ei, pyrki vaan koko ajan sinne saman polun suuntaan, jossa harha meni. Harhatreenejä tarvittaisiin siis selvästi lisää!

Esineitä ollaan tehty myös pari kertaa. Sunnuntaina jäljen vanhenemista odotellessa tein esineet. Fisulle kaksi kaistaletta, nyt tein oikeasti niin lyhyet kaistaleet, että ihan varmana löytyy, ensimmäinen oli ehkä 20m, toinen ehkä 25m. Laitoin taas molempiin kolme tosi helppoa esinettä, että varmana saisi hajun jos vaan irtoaa. Ekaa kertaa pitkään aikaan esinetreeni meni hyvin ja molemmista kaistaleista löytyi esine ekalla pistolla! Jes, valoa tunnelin päässä? Sen sijaan esineongelman yksi osa paljastui lämppäesinettä tehdessä. Fisu ei ihan oikeasti osaa irrota yhtään mihinkään, jos ei ole tallausjälkiä, joita pitkin juosta. Tein nimittäin lämppäesineen niin, että kävelin polulta pari metriä metssän päin ja heitin esineen tallaamattomaan metsään. Lähetyksellä Fisu jäi sahaamaan sitä parin metrin jälkeä, johon olin kulkenut, eikä _millään_ ymmärtänyt lähteä kauemmas etsimään.

Jonain arki-iltana käytiin siis treenaamassa pellolla ihan vaan suoraan juoksemista erillisenä treeninä. Tein "nome-tyyliin" esineen hakuja, eli laitoin Fisun odottamaan, heitin esineen (narupallo) pellolla niin kauas kun jaksoin, ja lähetin etsimään. Tässä treenissä Fisu aluksi näki esineen kun se oli sen verran lähellä, ja irtosi hyvin, ja kun matkaa tuli lisää, ei näköyhteyden puuttuminen enää haitannut ja juoksi hyvin suoraan. Näitä täytyy ehkä jatkaa sitten, kun heinä vähän kasvaa ja esine ei enää näy ollenkaan.

Eilen tehtiin myös kaistaletreeni kolmella kaistaleella. Eka kaistale oli selvästi vajaamittainen, ehkä 30m, kaksi seuraavaa vähän pidempiä, joku 40m. Tämäkin treeni meni kaiken kaikkiaan hienosti, kaikista kaistaleista löytyi esine yhdellä pistolla ja lähti järkevästi etsimään, ei hullua juoksentelua eikä myöskään jäljestänyt.

Tänään treenattiin Tiian kanssa tottista. Fisu aloittin kokeenomaisella ilmottautumisella ja seuraamisella, ampumisen jälkeen palkkasin. Sitten otettiin seuraaminen alusta, ampuminen ja jatkoin kaavion loppuun ja heti perään liikkeestä istumisen ilman vapautusta ja sosiaalista palkkaa. Palkkasin hyvin istumisesta. Sitten pari noutoa isolla kapulalla, vähän oli hidas tuonti mutta ihan iloisesti kyllä teki. Sitten hyppyä, ensin 90cm ilman kapulaa, sitten 95cm ilman kapulaa, sitten 100cm ilman kapulaa ja lopuksi vielä yksi kapulan tuonti metrisellä. Hyppäsi kaikki muut hyvin paitsi metrin kapulan kanssa, siinä vähän himmasi mutta ei koskenut esteeseen siinäkään. Estenoutoa tehtiin pari kertaa, ihan ok. Eteenmeno, palkkasin seuraamisessa askeleen välein. Eteenmenossa pinkoi kyllä aivan päätöntä vauhtia. Loppuun vielä paikkis ja siinä ampumiset, siinä ei mitään ihmeempää.