Tiistaina Fisun aksatreeneissä oli kouluttajana Anna. Rata oli ihan mukava, ei mikään hirveän vaikea. Testailtiin pariin eri kohtaan ohjausvaihtoehtoja kellottamalla, pidempi reitti jossa sai mennä suorempaan vs. lyhyempi reitti jossa piti kääntyä tiukemmin. Fisu kääntyi tosi nätisti lyhyempää reittiä mennessä, mutta silti kellotuksissa pidempi reitti oli joka kerta nopein. Hyvä tietää jatkoa ajatellen, kun mietin ohjausvalintoja sitten joskus kolmosissa jos sinne päästään. Aan juoksi nyt joka kerta ihan nätisti, ei yhtään loikkaa. 

Eilen käytiin päivällä vapaatreenaamassa Ojangossa. Aloitin tokolla Stepin kanssa, eli jatkettiin ikuisuusprojektia nimeltä kiertohyppynouto. Nyt oli taas tosi vaikeaa, yritti hypätä vaikka kuinka monta kertaa. Vihdoin kun tajusi mennä hyppyjen välistä, niin menikin sitten tosi nätisti ja varmasti. Ei ole helppoa... Eteenlähetykset sen sijaan oli taas tosi hyviä, lähtee hienosti ja suoraan ja tässä ei yhtään yritä hypätä esteitä, vaikka treenattiin agilitykentällä ja lähetin esteiden lomasta eteen. Sara sai myös tehdä kiertohyppynoutoa, se ei yritä yhtään niin hanakasti hypyille kuin Stepsu, vaan tuntuu jopa ottavan hyvin palautetta vastaan.

Fisu puolestaan aloitti hyppytekniikkatreenillä. Tein ensin perussarjan, sitten etäisyyden arviointia. Ensin 9 jalkaa, sitten 10 jalkaa, sitten 11 jalkaa matalalla (20cm) rimalla. Näissä ei mitään oneglmaa, mutta eihän Fisun arviointiongelma ole näissä matalilla hypyillä tehtävissä treeneissä tulleet koskaan esiin. Sitten nostin vikan riman 50cm korkeuteen ja jatkettiin etäisyyden arviointia sillä, ensin 11 jalkaa, sitten 12 jalkaa, lopulta 13 jalkaa (eli n. 4m). Vaikka rima nousi, ja loogisestihan koira joutuu ponnistamaan kauempaa korkeammalle hypylle, niin tässä Fisulla tuli sitten ilmi sama ongelma, jonka olen huomannut ratatreeneissäkin, eli ei osaa venyttää askelta ja uskalla ponnistaa riittävän kaukaa vaan ottaa väliin pieniä laukka-askelia, ja ajautuu siksi liian lähelle hyppyä. Niin kävi myös nyt, eli 13 jalan etäisyydellä ottikin vikan jumppahypyn ja 50cm hypyn väliin kaksi laukkaa. Nämä jätin palkkaamatta, ja koitin kannustaa menemään vähän kovempaa lelulle, jotta venyttäisi askelta ja pääsisi viimeisen välin in-out:na. Tämä onnistuikin pari kertaa, eli kun tarkoituksella hetsasin, niin teki hyvin ja siitä sai palkan. Loppuun tehtiin vielä yksi lyhyemmän välin hyppy (11 jalkaa), jotta näin, että ymmärtää sovittaa askeleensa siihen. Se meni hyvin. Pienen tauon jälkeen jatkettiin hyppelyä neljän hypyn sarjalla pidemmillä väleillä. Laitoin kaikki rimat 50cm korkeuteen, ja ekan välin vähän vajaa 5m, toka väli 6m ja vika väli taas vajaa 5m, ja aloitettiin takaperin ketjuttamalla hyppimään. Ajatuksena siis, että Fisu itse hoksaisi sovittaa askeleet eri pituisiin väleihin (ja parhaassa tapauksessa uskaltaisi hypätä lyhyet välit in-out:na). Ensin vain kaksi viimeistä hyppyä, sitten kolme hyppyä eli pitkä väli ja sen jälkeen lyhyt väli, ja lopuksi kaikki neljä hyppyä. Tämä meni ihan tosi hienosti, hyppäsi molemmat lyhyet välit joka kerta in-outina, pitkään väliin otti kaksi laukkaa niinkuin ajattelinkin. Yhtään rimaa ei tiputtanut, jes! Tässä näkyy aivan huomattava edistyminen, ekalla kerralla oli aivan karmean näköistä kun yritti ahtaa lyhyisiin väleihin liikaa askeleita ja hyppäsi kaikki hypyt aivan liian läheltä. Tää taisi olla kolmas kerta kun treenattiin tälläistä, ja joka kerta on edistynyt. 

Lopuksi Fisu teki vielä aata. Otin nyt videolle koko kontaktitreenin, ja hyvä niin, liikkeessä on aivan tosi hankala katsoa ja arvioida, mikä suoritus oli hyvä ja mikä ei. Ainoastaan graavit virheet eli kolmen askeleen suorituksen huomaan, ja niistä en palkkaa. Tehtiin ensin pari toistoa ilman länkeä ja pelkkää aata, palkka maassa valmiina esteen jälkeen. Sitten muutama toisto längen kanssa yksittäisenä esteenä tai yhden hypyn kautta. Sitten radan osana kovasta vauhdista ja niin, että aa mentiin "radalla" molempiin suuntiin, ja vedätin omalla liikkeellä. Loppuun vielä muutama toisto yhden hypyn tai putken kautta, mutta niin, että kannustin ja vedätin. Tehtiin 20 toistoa, joista videolta jälkikäteen sitten analysoin suoritukset. Tässä pohdinnat videosta

  • 20 toistosta 3 huonoa eli otti vain yhden laukan laskevalle pinnalle eikä osu kontaktiin
  • 17 kriteerien mukaista suoritusta, eli ottaa kaksi askelta laskevalle pinnalle ja näillä kaikilla osui kontaktiin. 
  • 8 hyvää suoritusta, joilla osui kontaktin keskelle
  • Parhaat suoritukset teki, kun tehtiin aata vedätyksellä kovasta vauhdista
  • Ongelma tämänhetkisessä suorituksessa on se, että suoritus vaihtelee tosi paljon. Enimmäkseen tekee aan neljällä laukalla niinkuin haluan, mutta alastulossa askelten väli on tosi lyhyt ja osuu ihan kontaktipinnan yläosaan.
  • Hyvä suoritus, jossa osuu hienosti keskelle kontaktipintaa, johtuu siitä, että lentää harjan yli hieman pidemmälle ja siksi osuu alemmas. Huono suoritus, joissa ottaa vain yhden askeleen laskevalle pinnalle, johtuu siitä, että lentää harjan yli vielä pidemmälle kuin hyvässä suorituksessa, eikä vaivaudu enää ottamaan toista askelta vaan loikkaa suoraan maahan. Ero näiden välillä on siis hyvin pieni, ja treenin edetessä huomasi hyvin, että kun itsevarmuus ja vauhti kasvoi, suoritukset parani, kunnes vauhtia oli lopulta liikaa, jolloin suoritus huononi. 
  • En halua, että Fisu tekee loikkia harjan yli, askel täytyisi saada osumaan kontaktille paremmin sillä, että kahden viimeisen askeleen väliä venytetään eikä sillä, että harjan yli menevää askelta venytetään.
  • Mikä tähän neuvoksi? Längestä ei ole merkittävää apua, suoritukset längen kanssa eivät olleet merkittävästi erilaisia kuin ilman. Speed pump kontaktipinnan yläreunalle, eli juuri siihen, mistä normaalisti astuu? Jos sillä saisi siirrettyä askeleen kohtaa, voisi toimia. Puomin ylösmenossa olen käyttänyt speed pumpia, ja siinä se on toiminut hyvin. Jos speed pump ei toimi, niin laatikko/kosketusalusta?

Tokoa ollaan treenattu pihalla. Fisun kanssa testasin noutoon hihna-ideaa, eli Fisu oli hihnassa ja avustaja hidasti sen vauhtia, ja vasta kun oikeasti pyrki mun luo kapulan kanssa, pääsi irti ja sai tulla. Tämä vaikutti ihan lupaavalta, pitää kokeilla uudestaan. Ruudussa jatkettiin palkkaamista ruudun läpi juoksemisesta, nyt teki taas aika kivoja suorituksia. Ohjattua tehtin joku päivä, ja siinä Fisu yritti taas aika monta kertaa keskikapulaa. Hitsi, kun osittain lumisesta ruohosta kapulat erottuu niin huonosti, tuntuu, että ei vaan oikeasti näe sitä haettavaa kapulaa eikä siksi löydä. Stepsu sen sijaan teki aivan loistavia ohjattuja, hyvä että se sentään toimii. 

IMG_9832.jpg

Vauhdikas luoksetulon istuminen :)

IMG_9830.jpgIMG_9817.jpg