Fisun kanssa sekä agility että toko tuntuu tällä hetkellä tökkivän muutamssa kohdassa ja pitäisi kaivella taas aivojen sopukoista ideoita ratkaisuiksi.

Agilityssa Fisulla on tällä hetkellä kolme ongelmaa, jotka estävät tai häiritsevät kisoissa pärjäämistä:

  1. Takaakiertorimat. Ikuisuusongelma, johon en edelleenkään ole keksinyt mitään ratkaisua. Ongelma on ollut olemassa oikeastaan aina, mutta sen ratkaisuksi aloitin toimenpiteet vuosi sitten Kannuksessa. Tehtiin alkukevään aikana Silvia Trkmanin foundations -ideologian mukaisesti wrappeja suullisilla käskyillä, molempiin suuntiin, rimaa vähitellen nostamalla. Päästiin treenaamaan monta kertaa viikossa ja toistoja tuli paljon. Treenit näytti lupaavalta ja päästiin etenemään siihen asti, että rima oli noin 45cm. Sillä korkeudella Fisu pystyi vielä tekemään todella hyviä, pyöreitä ja hienoja wrappeja molempiin suuntiin eikä tiputtanut rimoja. Tästä ylemmäs en saanut rimaa nostettua ilman, että tekniikka huononi. Alkoi hyppäämään ristiin, ponnistuspaikka oli esteen korkeuteen nähden liian lähellä eikä enää taipunut kiertämään siivekettä pyöreällä linjalla. Näihin aikoihin myös muutin pois Kannuksesta, joten treenit katkesivat tähän. Uskon, että Trkmanin tyyli voisi toimia, mutta se vaatisi niin suuren määrän toistoja, että en pysty oikein sitä toteuttamaan tällä hetkellä. Kesällä T-leirillä pohdittiin takaakiertorimoja ja sain pari uutta ideaa kokeiltavaksi. Ensin kokeilin sitä, että siivekkeen vieressä oli pallo, jotta Fisun katsetta ja fokusta saisi enemmän alas. Tein tätä muutamien treenien ajan, ja toimi hyvin silloin kun Fisu tiesi, että pallo on odottamassa, mutta radan osana  ei toiminut, jos pallo oli laitettu Fisulta salaa siivekkeen viereen, ei huomannut sitä ja jatkoi matkaa. Toinen idea oli pysäyttää koira ennen kun saa ponnistaa, jotta oppisi siirtämään painoa takapäälle. Tätäkin kokeilin, mutta ei oikein toiminut, pysähtyi kyllä hyvin, mutta meni vähän epävarmaksi, ja saattoi pysäytyksestä huolimatta tiputtaa riman, eli virhe ei tunnu johtuvan siitä, etteikö osaisi siirtää painoa takaosalle. Viimeisimpänä ideana olen kokeillut, että jos takaakierrettävät rimat olisivat aina korkeita, esim. 65cm, niin oppisi ponnistamaan ylöspäin. Tätä en ole vielä kokeillut niin paljoa, että tietäisin, onko siitä apua, mutta yksittäisissä treeneissä tuntuu pudottavan rimoja entistä enemmän jos ne on korkeampia, ja homma menee väännöksi. Nyt viimeisimpänä ratkaisuehdotuksena sain idean kokeilla takaakiertoja siivekkeettömillä hypyillä, joilla joutuisi katsomaan enemmän rimaa ja tekemään itse tilaa ponnistukselleen. Tämä kuulostaa kokeilemisen arvoiselta, mutta toteutus joutuu pääasiassa odottamaan kesään, kun pääsen treenaamaan omalla tokohypyllä. Nyt olen muutaman kerran tokotreenien yhteydessä tehnyt hyppyjumppaa, ja jatkanut Trkman-tyylin wrappeja siitä mihin jäätiin, ja nämä olen nyt tehnyt siivekkeettömällä tokohypyllä. En tiedä, kantaako tämä mihinkään, mutta tuntuu, että jotain on tehtävä.
  2. Kepit. Fisun pujottelu on viime vuoden taukojen aikana rapistunut valtavasti. Ongelmia on sekä aloituksessa että lopetuksessa, yrittää pääasiassa mennä kepeillä väärältä puolelta tai väärästä välistä sisään, mutta välillä myös jättää kepit kesken. Ollaan nyt muutamissa treeneissä otettu ihan ohjurit avuksi keppien alkuun, ettei tarvitsisi vääntää ja ettei pääsisi tekemään virheitä. Yrittää hyvin sitkeästi omavalintaista reittiä kepeille, saattaa väkisin tunkea ohjureiden alta tai hypätä yli. Kepit vaatii siis reilusti muistuttelua, ja muutenkin treeniä jotta saataisi parannettua esteosaamista
  3. Aa. Myös aa on kärsinyt tauosta, juoksee kyllä pääosin neljällä laukalla mutta laskevalla pinnalla askeleiden väli on liian lyhyt ja osuu liian ylös. Alunperinhän tätä on työstetty speed pumperin kanssa, pumperi ohjaa ottamaan oikean mittaisen askeleen laskevalle pinnalle, mutta kun sellaista ei ole ollut aikoihin käytettävissä, on alkanut lyhentämään askeltaan. Askartelin meille nyt oman viritelmän, jolla saan taas pumperin käyttöön ja tarkoitus olisi nyt pitää sitä taas muistutuksena aalla joka treeneissä.

Tokossa tökkii myös muutamat asia ja osasta näillä meillä onkin ollut jo pidempiaikaisia projekteja, joista en vaan ole vielä kirjoittanut mihinkään ylös.

  1. Kierto on liian tiukka. Tämä on todennäköisesti lieveilmiö siitä, kun olen pitänyt kiertomerkin takana namialustaa tarkoituksena laskea kierroksia. Kierto on nyt niin tiukka, että hipoo tai jopa kaataa merkin. Namialusta ei ole ollut varmaan pariin kuukauteen enää merkin takana, mutta kierto on pysynyt silti liian tiukkana. Tätä lähdin työstämään asettamalla uuden vesipullo-kriteerin. Opetin siis Fisun kiertämään vesipulloa, ja vesipullon täytyy pysyä pystyssä. Jos kierto on liian tiivis, vesipullo kaatuu ja siitä huomautan Fisulle enkä palkkaa. Tämän Fisu on tajunnut jotenkuten. Sitten siirsin vesipullon merkin taakse, mutta se ei onnistunutkaan, yrittää mennä merkin ja vesipullon välistä ja aiheutin tilanteesta konfliktin, tuli ääntä ja meni nihkeäksi. Helpotin laittamalla vesipullon selvästi kauemmas merkin taakse, jotta huomasi sen selvästi erillisenä kohteena ja pystyi kiertämään sen. Tämä auttoi, ja pystyi kiertämään merkkiä ja vesipulloa melko hyvällä onnistumisprosentilla läheltä. Kun matkaa tuli lisää, alkoi taas tiukentamaan kiertoa ja pullo kaatui. En tiedä, tuleeko tämä projekti onnistumaan vai aiheutanko sillä vaan isomman ongelman (menee epävarmaksi, turhautuu, tulee haukkua jne), mutta en oikein keksi muutakaan. 
  2. Tunnarissa juoksentelee omasta yli. Tätä on jatkunut melko säännönmukaisesti koko alkuvuoden. Aluksi en kiinnittänyt siihen niin huomiota, ajattelin, että se on vaan treenitauon tuomaa epävarmuutta, mutta nyt se on enemmän sääntö kuin poikkeus, että sahaa kapuloita edestakaisin pariin kertaan ennen kun alkaa haistelemaan. Tuntuu jotenkin saaneen käsityksen, että on ok ensin purkaa höyryjä juoksentelemalla ja sitten vasta alkaa haistelemaan. Kokeilin puuttua ongelmaan ensin niin, että laitoin kapulat jonoon, oma ekaksi ja jos juoksi ohi, kutsuin pois. Aluksi tuntui toimivan hyvin, yksittäisen treenin aikana loppua kohden sai juonesta kiinni ja alkoi tarkentamaan haistelua. Pidemmän päälle ei kuitenkaan ole auttanut lainkaan, seuraavaan treeniiin mennessä on unohtanut koko homman ja jatkaa vanhaan malliin. Seuraavana vaihtoehtona kokeilin, että jos kapuloita on vain esim. kaksi, niin ei voi "muka haistella koko riviä" kun ei ole mitään riviä. Tämä toimi kun kapuloita oli vain se kaksi, mutta heti jos niitä oli esim. neljä, niin sama vanha sahaaminen palasi. Nyt uusimpana ajatuksena on kokeilla, jos laittaisin oman päälle namin, jospa se motivoisi reagoimaan omaan heti kun se osuu kohdalle. Tätä en ole vielä testannut.
  3. Ohjatussa murisee kapulalle. Tätä on tullut satunnaisesti viime syksystä asti, ei joka treeneissä, mutta ehkä joka toisessa treenissä kerran. Olen järjestelmällisesti koittanut puuttua tähän pysäyttämällä jos murisee, laskemalla virettä, tekemällä kuuntelua, palkkaamalla vain namilla, mutta ei ole auttanut. Tai auttaa siinä yhdessä treenissä, mutta murina tulee myöhemmin takaisin. Lieveilmiönä aiheutti ensin jopa sitä, että meni koko ajan keskikapulalle, kun ei halunnut hakea oikeaa/vasenta kun niille mennessä oli pysäytetty. Tähän olen miettinyt, jospa uskaltaisin kokeilla uudestaan pallohäiriötä, eli pallo aivan kapulan viereen ja joutuu luopumaan pallosta. Tätähän kokeiltiin syksyllä, ja se oli katastrofi, mutta nyt ei ole enää ollenkaan samalla tavalla kiinni lelussa kun silloin, eli voisi ehkä toimiakin. Tätä en varmaan uskalla kyllä kokeilla ennen Tampereen karsintoja
  4. Seuraamisen pysähdyksissä on vinoja perusasentoja luvattoman paljon. Jotenkin pysähdyksissä tunkee eteen ja perä aukeaa, vaikka itse seuraaminen on suora ja siisti. Näitä olen nyt tehnyt peilin edessä, pyytänyt korjaamaan vinot suoriksi ja pyytänyt ennen pysähdystä tekemään rallytokon "pyörähdyksen" jotta ennakoisi sitä hidastaessa ja ajattelisi peppua eri suunaan kuin mihin on ollut nyt vino. Välillä olen myös tehnyt käännös vasempaan seis. Olen pyrkinyt myös palkkaamaan ulospäin, eli heitän namin vasemmalle. En tiedä onko auttanut, ehkä ei? Parin askeleen seuraamisissa tekee hyvin, mutta pidemmän kaavion jälkeen pyrkii olemaan vino pysähdyksissä.
  5. Eteenmenon korjaukset. Olen vahvistanut eteenmenon korjauksia nyt nameilla, kun tuntuu, että lelutreenit oli liian helppoja ja toisaalta liian kaukana todellisesta tilanteesta, kun kentällä ei ole mitään kohteita. Ollaan tehty paljon sisällä, ja hallissa jollain näkyvillä, isoilla nameilla. Suunnat on varmat ja onnistumisprosentti aikalailla 100%, mutta toiminto on vähän vaihteleva. Enimmäkseen lähtee oikeaan suuntaan oikealla käskyllä, mutta linja voi olla vino, aiemmin lähti herkästi etuviistoon vinoon kun pitäisi mennä suoraan sivusuunnassa. Tätä olen nyt vahvistanut, ja tuntuu auttaneen. Yksittäisiä korjauksia olen kokeillut eteenmenon yhteydessä, vähän ehkä näyttää siltä, että haluaisi lähteä etsimään namia, mutta on kyllä kuulolla eikä jää kiinni nameihin.

Mitäs muuta? Ostin Fisulle vähän ennenaikaiseksi synttärilahjaksi oikein kunnon vetovaljaat, Zero DC Faster-malliset. Viime lauantaina käytiin testaamassa Paloheinän koiraladulla, hyvin vaikuttivat istuvan. Fisu on kovasti mennyt eteenpäin vetohommissa, se vetää jo sellaisia vajaan kilometrin matkoja tosi hyvällä draivilla, osaa ohittaa sekä koiran kanssa että ilman koiraa hiihtäviä ja tuntuu nauttivan vetämisestä. Onpa ihanaa, kun on taas vetokaveri ja säätkin on suosineet! Koirat nauttivat lumesta, Sara erityisesti on taas innoissaan kun kävelypolkujen reunustat on täynnä lumikökköjä joita kantaa.

IMG_1872.jpgIMG_1894.jpgIMG_1877.jpgIMG_1878.jpgIMG_1879.jpg

Viime viikolla käytiin HAU:n iltakisoissa Purinalla (tai siis mikälie Hurtta-halli nykyään onkaan). Kisoista jäi lähinnä paha mieli, kaksi tosi kivaa ja ehjää rataa, jotka molemmat kaatuivat meidän tämänhetkisiin ongelmakohtiin. Ekalla radalla muuten sujuva ja kiva rata mutta yksi takaakiertorima, nollalla olis voittanut. Tokalla radalla suht helpossa keppikulmassa meni kakksoväliin, muuten hyvä ja siisti rata ja siinä puolestaan rimat pysyi. 

Stepsu-muffinssi kävi viime viikolla hammashoidossa. Katkennut alaetuhammas 401 poistettiin ja suu putsattiin ja kuvattiin samalla. Hyvältä näytti muuten, mutta yhdessä väliposkihampaassa aivan pieni lohkeama/kuluma, jota olisi hyvä seurailla, nyt ei vaikuttanut olevan pulpa-yhteyttä. Fisun juoksua ei ole kuulunut eikä se nyt ole merkkaillutkaan enää, ehkä se sittenkin malttaa pidätellä Tampereen karsintoihin asti!