Noniin, Fizz on ilmoitettu tokokisoihin. Virallisiin, oikeisiin, ensimmäisiin tokokisoihin. HUIIIIII!!!!!! Ensimmäisiin kisoihin lisäjännitystä tuo luonnollisesti Fisun juoksu, jota ei edelleenkään ole näkynyt (aloittaa sen takuuvarmasti edellisenä iltana...) ja mun reissu Intiaan, jonne lähden siis varmaan suoraan sieltä kisoista. 

Maanantaina treenattiin tokoa hyvin keväisissä merkeissä, Eviran seinustalla on nimittäin RUOHOA näkyvissä! :O Fisu treenasi merkin kiertoa, luoksetulon stoppia, häiriöseuraamista ja tunnaria. Edellisellä kerralla kun kokeiltiin merkin kiertoa, ei tajunnut yhtään ja hyppi vaan merkin yli, joten nyt laitoin sitten 5 merkkiä päällekkäin korkeaksi pinoksi, ettei hyppisi niin helposti. Tämä tuntui toimivan, kiersi ihan nätisti, tosin vieläkin liian läheltä kun kaatoi merkkipinon pariin kertaan. Stopit oli nyt jostain syystä taas huonoja :( Ei tee lukkojarrutusta, vaan pysähtyy töpötellen. Onhan se stoppi niinkin ihan nopea, mutta ei niin hieno kuin mitä on välillä ollut. Seuraamisessa otettiin nyt uusi juttu treenin alle, eli häiriöt kentällä. Ripottelin treeninurmen täyteen erilaisia leluja ja merkit levitin myös sikin sokin ympäriinsä. Parhaan lelun (kehu-lelu tietty...) otin itselleni taskuun. Seurautin Fisua lelujen ja merkkien välissä ja palkkasin mulla olevalla lelulla ja nameilla. Pari ekaa pätkää teki ihan normaalisti, ei tainnut oikein huomata edes leluja. Jossain kohdassa sitten huomasi, ja sen myötä olikin kyllä TOSI vaikeeta. Ensin Fizz yritti tarjota liikkeestä seisomista, koska siitähän on ennenkin saanut maassa olevan lelun palkaksi (takapalkka). Ensin suhtauduin tähän välinpitämättömästi, kutsuin vaan takaisin sivulle ja palkkasin kun jatkoi seuraamista. Palkan jälkeen ennen uutta sivulle-käskyä yritti useampaan otteeseen karata lähimmälle lelulle. Yksi tai kaksi testiluontoista seisahtumista meni vielä, mutta kun jatkoi vaan samaa toimintaa eikä ottanut onkeensa, niin ärähdin tiukasti ja kävin hakemassa koiran mukaan. Seuraavaksi Fisu sitten päätti varuiksi vältellä koko leluviidakkoa, kun lelua ei kerran saa ottaa, niin Fisu sitten mielummin juoksee jonnekin muualle, eli ei halunnut tulla ollenkaan lelujen lähelle. No, tästäkin sai palautetta, että ei muuten kelpaa tälläinen pelleily. Sen verran jo tunnen tuota koiraa, että vaikka se mukamas näytti vähän ahdistuneelta ja hiippaili korvat luimussa pois, niin en lähtenyt mukaan tähän peliin ja vaadin sen takaisin sivulle. Otettiin ihan yksi-kaksi askelta kerrallaan, kehuin kun työskenteli ja jos yritti jättäytyä taakse tai poistua johonkin muualle niin komensin tiukasti mukaan. Muutaman yrityksen jaksoi hangoitella vastaan, mutta kun en antanut periksi, niin tilanne raukesi ja pystyi sitten kuitenkin tekemään ihan normaalia, kaunista seuraamista koko leluviidakon läpi niistä välittämättä. Hienoa! Tätä kuitenkin tarvitaan siis lisää, paljon, ja erilaisissa tilanteissa. Mitään kyttäämistä ei tämäkään kuitenkaan aiheuttanut kuten Stepissa, ihanaa <3 Lopuksi otettiin vielä tunnaria, oman sai kivasti piiloon nurmikkoon. Hyvin huomasi, että äskettäinen kädenvääntö oli ottanut koville ja Fizz oli väsynyt. Ei keskittynyt ihan normaaliin tapaan oman etsimiseen, vaan vähän meinasi mennä juoksenteluksi. 

Tässä meidän treenikenttä:

IMG_7926.jpg

Illalla käytiin Ojangossa aksaamassa. Yllättäen sielläkin jouduttiin vähän vääntämään Fisun kanssa! Aloin jo epäillä, että onko sillä juoksu nyt alkamassa kun mun ihana, rauhallinen ja keskittymiskykyinen pentu oli vaihtunut tuollaiseen riiviöön... Eli aivan treenin alussa otettiin paikallamakuuta sillä välin kun rakensin hyppytekniikkaharjoitusta, ja Fisu NUUSKI maata, grrrrrrr!!!!!!!!! Kävin ojentamassa siitä, ja sen jälkeen oli taas korrekti. Itse hyppytekniikkaharjoitus sujui hyvin, tehtiin ekaa kertaa set-point harjoitusta 40 ja 45cm okserilla. Hyppytekniikkajutun jälkeen kun siirryimme tekemään muuta, niin viereisellä kentällä HSKH:n puolella treenasi joku "Sisu" niminen koira, jota ohjaaja kovaan ääneen käskytti huutamalla sisusisusisu, ja Fisu jäi kuuntelemaan sitä. Ilmeisesti sisu ja fisu kuulostavat koiran korvissa hyvin samalta, koska Fizz reagoi selvästi tähän. Samaan aikaan toisen kentän Sisu meni pussiin ilmeisesti huonossa kulmassa ja kuului kauhea tömähdys ja pussin kankaan kahinaa ja se yhdistettynä sisusisu-huutoon sai Fisun nostamaan niskakarvat pystyyn ja haukkuman mörköhaukkua. Ei olisi millään malttanut keskittyä nyt muuhun kuin mörköilyyn, karkasi jopa lähdöstä, mur!!!!! Sitten kun tehtiin, niin Fisu toki teki aivan normaalisti, mutta heti kun sai pallon palkaksi niin taas juoksi jonnekkin puhisemaan ja pöhisemään. Mulla meni aivan totaalisesti hermo ja laitoin Fisun jäähylle seinään kiinni odottamaan, ja tein välissä Saran ja Stepin kanssa. Tokassa setissä oli edelleen ärsyttävä, ei pöhissyt enää mutta aina tilaisuuden tullen jäi kuuntelemaan naapurikentän tekemisiä. Tehtiin pari kertaa pussia, halusin testata, reagoiko se siihen kankaan kahinaan vai mihin. Ei ainakaan itse tehdessään reagoinut mitenkään, teki ihan normaalisti. Laitoin kuitenkin varsin pian taas kiinni seinään, pöhisköön siellä pöhinänsä loppuun. Lopuksi tehtiin sitten vielä puomia radan osana, ja nyt oli ilmeisesti päässyt jo yli sisuhäiriöstä, ja teki ihan normaalisti. Sen sijaan hienosti toiminut ylösmeno otti nyt takapakkia, ja ainakin kertaalleen loikkasi niin ylös että kolautti muurinpalikkaan. Voi hitto, jos se menee siihen ettei välitä enää palikasta ja loikkii siitä huolimatta, grrrr. 

Tiistai oli koirilla aivan puhtaasti lepopäivä, ei tehty mitään muuta kuin käytiin lenkillä. Tänään sitten mentiin uudestaan nauttimaan Eviran ruohosta tokon merkeissä. Fisu sai tälläkin kertaa tehdä seuraamista, halusin testata, reagoiko mitenkään viime kertaiseen vääntöön kun on täsmälleen sama paikka. Nyt ei otettu mitään häiriöitä, vaan ihan tavallista seuraamista. Ja mulla oli tavallisen innokas Fisu mukana :) Ei siis mitään normaalista poikkeavaa, hyvin kulki. Tuntui jopa hieman liiankin innokkaalta, valui ekaa kertaa vähän turhan eteen pariin otteeseen! Pienellä huomautuksella ja oikein sijoittuneella palkkauksella paransi kuitenkin nopeasti. Seuraamisen lisäksi otettiin liikkeestä maahanmenoja, ne oli edelleen superhienoja <3 Tunnaria tehtiin taas, nyt keskittyi paljon paremmin ja kapulakin löytyi ihan helposti. Lisäksi sitten noutoa, kun nurmella sattui olemaan hyvä, ohut puu siihen käyttötarkoitukseen. Harjoiteltiin nyt siis matkaa kapulan nostoon, laitoin kapulan aivan puun viereen sen oikealle puolelle, jotta kapulalle mennessään Fisu kiertäisi puun ja nostaisi kapulan siitä samalla. Toimi tosi kivasti, ja kun kokeilin sitten pari toistoa ilman puuta, niin hienosti kiersi joka kerta :)

Mitäs isot mustavalkoiset sitten on tehneet? Step on treenannut seuraamista, ollaan nyt hinkattu ja hinkattu, ja vähän alkaa näyttää jo paremmalta. Ei ole ihan niin edessä enää, ja tekee kivalla asenteella. Maanantaina Ojangossa tehtiin puomia, ja Step meni niin kovaa <3 Oli aivan raivokas suorastaan! Sara puolestaan on tehnyt rally-tokoa. Kokeilin nyt vähän eri lähestymistapaa, eli samoja otteita kuin pk-tottiksessa aikanaan. Jos yhtään herpaantui, niin tiukka muistutus että nyt oltiin hommissa eikä pelleillä, ja heti kun tsemppaa, niin palkka. Tämä koulutusmetodi ei ihan taida sopia rally-tokon ideologiaan, mutta valitettavasti tuollaisen ravista ennen käyttöä -koiran kanssa mikään muu ei oikein toimi. Saran mielestä pelkkä seuraaminen on vaan niin tylsää, ettei oikein jaksaisi keskittyä. Kaikki temput kuten maahanmenot, eteentulot ja takaakierrot on kyllä oikein kivoja ja niitä tekee ihan aidosti mielellään, mutta kun sitä seuraamistakin pitäisi kuitenkin välillä tehdä myös....