Tällä viikolla ollaan treenattu joka päivä jotain. Maanantaina kävin treenaamassa tokoa, ja päätin että nyt hitto vie tuo Fisun edistäminen seuraamisessa loppuun. Laitoin sille ketjupannan kaulaan, hihnan kiinni ja kun ryysi, nyppäsin hihnasta ja sanoin ei. Tajusi viestin välittömästi, ja tsemppasi. Muutaman kerran jouduin huomauttamaan, ja vastasi palautteeseen joka kerta hyvin. Stepsulla kokeilin huvikseni samaa kyttäämiseen, kun eipä olla paljoa sen kanssa jouduttu tällä tavalla vääntämään eikä sillä ole voinut pakotteita käyttää. Ei se toiminut nytkään halutulla tavalla, ehkä vähän paransi kontaktia, mutta ilme ei muuttunut yhtään. Ei sentään enää paineistu tälläisestä. Kaipa tätä voisi käyttää välillä selkeyttämään, eli saisin pahoista ja isoista virheistä (kontaktin tippuminen, tosi selvä edistäminen, erkaneminen esim zetan merkeillä) palautteen annettua selkeämmin. Täytyy pohtia ja maistella ideaa.

Tiistaina vasta tuli ilmi Fisun hihnatreenin todellinen teho. Päästiin taas kimppatreeneihin, ja tehtiin siellä henkilöryhmää, eli seuraamista taas ja nyt ilman hihnaa. En muista, koska olisi viimeksi tehnyt noin kaunista seuraamista <3 <3 <3 Aivan täydellinen paikka, ei paina yhtään ja asenne silti sama, eli tosi intensiivinen ja työskentelee voimakkaasti. Ja häntä heiluu :) Henkilöryhmän lisäksi kalanen teki hyppyä vieraalla esteellä avo-tyyliin, kaukojen vaihtoja takapalkalla, pk-estettä ihan vaan lelun kanssa, ja tunnaria. Tunnarissa teki kivalla asenteella, tehtiin ensin yksi niin, että oma oli piilossa ja väärät näkyvillä, ja sitten kaksi sellaista, jossa oma oli väärien joukossa ja kaikki näkyvillä. Toi oman joka kerta, eikä koskenut vääriin :) 

Keskiviikkona illalla päästiin taas aksaamaan :) Tämän viikon rata oli itseasiassa aika sopiva aloittelevallekin koiralle, päästiin tekemään 28 esteen rataa ilman kontakteja! Fisu oli taas aivan superkiva, ja meni hienosti. Tosi vähän ollaan päästy tekemään tälläisiä oikeita ratoja oikeiden ohjauskuvioiden kanssa, ja nyt radalla oli mainiot paikat treenata päällejuoksua molempiin suuntiin, niistoa, putkijarrua ja suoran eteenmenon ja kääntymisen erottelua. Fizz tuntuu joka treenikerta aina vaan nopeammalta ja liukkaammalta, ja nyt kun ollaan tehty käännöksiäkin, niin kylläpä se kääntyykin näppärästi. Päällejuoksuihin tuntuu tulevan tosi kivasti, vaikka tämä oli vasta toka kerta kun tehtiin niitä. Suoralla on aivan superhyvin kuulolla, ja reagoi voimakkaasti mun liikkeen muutokseen.

Torstaina oli sitten seuraava mukava ilta, eli käytiin paimentamassa Valtimossa. Ekalla kierroksella lampaat oli pyöröaitauksessa, ja annoin Fisun lähestyä aitausta vapaana, ja katsoin vaan, millä mielellä se on menossa. Muisti selvästi paikan tai haistoi lampaat, koska lähestyi lampaita alusta asti tosi hyvin fokusoituneena, ei yrittänyt ryysiä vaan hiipi aivan matalana, rauhassa ja pysähtyi välillä itse. Otettiin sitten lampaat aitauksesta ja tehtiin ajoa isolla pellolla, Fisu vapaana. Kouluttajan aikuinen koira oli meillä mukana apuna, ja saatiin ihan tosi kivoja pätkiä! Kertaalleen lampaat pääsivät kiihdyttämään kohti "varikkoaan" ja vauhdin kiihtyessä Fisulla katkesi pinna ja lähti sinkoilemaan ja räjäytti lauman joka suuntaan ryysimällä liian lähelle, mutta ihme ja kumma rauhottui ja apukoiran saadessa lampaat hallintaan, Fisukin tasaantui, tasapainotti lampaat mulle ja meni itse maahan! Tällä mä elän pitkään!!!! Tokalla kierroksella saatiinkin sitten hieman jännitystä elämään, eli jaettiin apukoiran kanssa lauma kahtia, ja siirrettiin kuuden lampaan porukka toiselle laitumelle, ja Fizz jäi pitämään aiemmalle laitumelle jäävää porukkaa, joka pyrki muutamaan otteeseen toisten perään. Hyvin saatiin lauma eroteltua, ja treenit jatkuivat toisella laitumella. Otin siellä Fisulla liinassa ajoa, lampaat jämähtivät aidan ja tiheän nokkospusikon väliin kapeaan käytävään ja koitimme saada Fisun kanssa ne siitä liikkeelle väljemmille vesille. Fisu joutui työskentelemään tosi lähellä lampaita, ja ahtaassa tilassa aikuiset uuhet kokeilivat uhmata nuorta koiraa, tuijottivat takaisin ja polkivat jalkaa. Fizz selvisi tilanteesta kunnialla, eikä antanut periksi, pysyi täysin rauhallisena, ja askel kerrallaan painosti lampaita, ja lopulta lampaat luovuttivat ja väistivät koiraa, ja lähtivät liikkeelle. Tästä ei kuitenkaan ollut muuta kuin harmia treenin kannalta, koska lampaat päättivät sitten yrittää takaisin toisen porukan luo, ja loikkasivat iloisesti aidasta yli/läpi, eli päästiinkin sitten jatkamaan taas käytännön töitä, ja siirtämään lampaat takaisin. Lampaat menivät mielellään heinävarastoon, ja kävimme Fisun kanssa sitten sisäkautta ajamassa lampaat takaisin pihalle. Sisälläkin Fisu joutui tekemään lähityöskentelyä, ja edelleen kantti kesti ja saatiin lampaat liikkeelle, ja takaisin aitaukseen. Lopulta siirsimme vielä aiempaan aitaukseen jääneen porukan myös uudelle laitumelle, ja siinäkin Fisu oli mukana pikku apurina liinan kanssa. Ei ehkä treenattu ihan sitä, mitä oli suunnitelmana, mutta tämä oli oikeastaan vielä paljon hyödyllisempää, eli päästiin harjoittelemaan niitä oikeita työtilanteita vaihtelevissa olosuhteissa. Olen kyllä aika ylpeä pienestä piraijasta <3

Perjantaina töiden jälkeen suunnattiin tottistreeneihin lähikentälle. Kentällä oli pari muutakin koirakkoa yhtä aikaa treenaamassa, niin sain mukavasti Fisulle BH-koe tyyliin paikallamakuuta. Hyvinhän se pysyy, ei välitä häiriöstä. Tehtiin sitten yksilöliikkeinä seuraamista vähän matkaa, laitoin nytkin Fisulle hihnan päälle sillä ajatuksella, että yrittää ryysiä taas ja voin huomauttaa, mutta se yksi selkeä muistutus kantaa edelleen, eli teki tosi korrektia seuraamista. Voi että, on se vaan huikee <3 Seuraamisen lisäksi tehtiin pk-estettä, kun a-este oli nyt kentällä käytettävissä. Tein ensin pari kertaa aksatyyliin, meni hienosti, joten kokeilin sitten pallon kanssa niin, että toisi pallon myös takaisin esteen kautta. Ekalla yrityksellä tuli kyllä esteen mutta pudotti pallon, sen jälkeen hoksasi ja teki tosi hienosti. Kokeiltiin kerran ihan kokonainen "estenouto" eli heitin pallon, sanoin este ja tuo, ja odotin, ja sieltähän se tuli pallon kanssa esteen yli :) Fisulla vaikuttais olevan tässä luonnostaan tosi hyvä tekniikka, tulee turvallisesti mutta ihan vauhdikkaasti. 

Sara on treenaillut rallytokojuttuja. Meillä on nyt 3 avo-koetta tiedossa, ja ollaan nyt treenailtu siis avon liikkeeitä. Ihan hyvin Sara ne osaa, kunhan vaan sanon selkeästi ja en hätäile. 

Perjantaina illalla katsoin leffaa telkkarista ja Sara kävi hierojalla :D Vähän näytti tosin olevan laiska hieroja, ei oo ehkä kauheen soveliasta nukahtaa kesken töiden!?

Desktop4.jpg