Tämä viikko on ollut monellakin tapaa hyvin jännittävä. Maanantaina oli viimeinen koulupäivä, ja esitin lisurityöni kiinnostuneille kuulijoille. Tiistaina kävin katsomassa paria asuntoa Salosta, jonne meidän lauma muuttaa kesäkuun alussa. Torstaina sain kovasti odotetun ja toivotun tiedon siitä, että saan paperit ja valmistun toukokuun lopussa. Loppu siis häämöttää, ja kesän myötä alkaakin sitten aivan uusi aikakausi kun saan vihdoin opinnot päätökseen.

13105915_10208749685972098_24570453_o.jp

Tiistaina meillä oli aksassa Annan vikat treenit. Rata oli ihan kiva eikä mikään kovin haastava. Alkuun kokeilin paria eri vaihtoehtoa, ja kelloteltiin taas pyröitys vs. pidempää kautta ohjaus -kohtaa radalla. Uskomatonta, miten iso ero siinä onkin Fissen kanssa! Se pyörii kyllä ihan nätisti, mutta silti on aina ihan reilusti nopeampi pidempää kautta. Katsottiin myös takaakiertoja, joissa ongelmana on se, että Fisu ponnistaa liian läheltä eikä siksi pysty kääntymään kunnolla. Laitettiin Fisulle takaakierrossa pallo valmiiksi n. puolen metrin päähän hypystä, ja juoksutettiin pallolle. Tällä tavalla voisi kokeilla, jos takaakiertoihin saisi vähän "väljyyttä".

Olen muutamassa viime aksatreenissä ottanut Fisun ratoja videolle, jotta tulisi vähän seurattua sitäkin, miten kulkee treeneissä verrattuna kisoihin ja millaisia ratoja ollaan tehty. Huomiona lähinnä se, että treeneissä ei kyllä huuda yhtään niin paljoa kun kisoissa, ja kulkee ehkä vähän hitaampaa. Toisaalta treeneissä uskallan ohjata paljon rohkeammin, ja tuntuu, ettei tule edes kiire kun uskallan lähettää kauempaa suorittamaan. Videolla kaikki vedokset on niitä treenien "vikoja" eli ollaan molemmat jo vähän väsyneitä, mutta aika kivasti se silti kulkee! Fisu on siitä kiva, että se väsyneenäkin keskittyy edelleen hyppäämiseen hyvin eikä pudottele rimoja normaalia enempää. Tässä video.

Keskiviikkona Fisu kävi fyssarilla. Pientä kireyttä oli niskassa, lapaluiden takana ja lannerangan alkuosassa, mutta ei mitään vakavampaa. Ilta otettiin sitten rauhassa, tosin Fisu ei voinut ymmärtää, miksei saanut juosta vapaana Saran ja Stepsun kanssa kuten yleensä.

Torstaina aamulla käytiin Technopoliksella treenaamassa jälkeä. Talloin Fisulle ja Stepsulle lähes identtiset jäljet, ja niiden vanhentuessa tehtiin esineruutua. Stepsu aloitti, kolme esinettä oli valmiina takalinjalla. Eka meni hienosti, tokalla jouduttiin neuvottelemaan suunnasta moneen kertaan, ei olisi millään mennyt suoraan. Kolmas oli myös vaikea, tässäkin yritti lähteä koko ajan jonnekin poukkoilemaan. Kokeilin näihin kahteen vaikeaan erilaisia lähestymistapoja, keskimmäisen esineen kävin näyttämässä ja lähetin heti sen jälkeen. Vikalla esineellä en mennyt näyttämään enkä muutenkaan helpottanut, vaan heti lähetyksen jälkeen sanoin perään tiukan "mene" komennon, joka on meidän tokon eteenlähetyskäsky, ja toistin sen heti jos yritti yhtään hidastaa tai lähteä vinoon. Molemmilla tavoilla esine löytyi, mutta uskon, että esineen näyttämisestä ei kyllä kauheasti ole apua, silloin Stepsu juoksee vaan tuoretta hajuvanaa pitkin esineelle sen enempää ajattelematta. Mene-käsky sen sijaan toimi yllättävän hyvin, sain sillä Stepin irtoamaan ihan suoraan ja se löysi palkaksi esineen. 

Fisu sai tehdä esineet seuraavaksi, tehtiin mielikuvina niin, että otin Fisun katsomaan esineiden viennit käänteisessä järjestyksessä. Ekan esineen löysi ihan heti, tokalla oli myös ongelmia aluksi juosta suoraan, jouduin lähettämään uudestaan, ja kolmannella lähti suoraan mutta meni tuulen väärältä puolelta esineestä ohi ja teki pienen lenkin ennen kuin löysi. Hyvin sillä oli kuitenkin ajatusta siitä, mitä ollaan tekemässä, ja nenä kivasti auki. Sarakin sai lopuksi etsiä kaikki esineet, oli ihan tohkeissaan ja tiesi heti mistä hommasta oli kyse, mutta suoraan meno oli kyllä unohtunut ihan kokonaan :D

Sitten jäljille. Molemmat olivat 330m pitkiä, kaksi kulmaa, 5 keppiä, vanhenivat reilun tunnin. Ajettiin Fisun jälki ensin. Jana oli ihan lyhyt, ehkä max 10m. Lähti vähän poukkoillen ja meni heti solmuun liinan kanssa, joten lähetin uudestaan. Nyt nappasi hienosti jäljen ja heti oikeaan suuntaan. Alku oli aikamoista kaahaamista, mutta jotenkin ihmeen kaupalla nosti kuitenkin ekan kepin. Kepin jälkeen tarkensi kivasti menoa, ja näytti jopa ihan rauhalliselta vähän matkaa. Sitten alkoi taas vauhti kiihtymään, ja tokasta kepistä meni yli vaikka oli aivan jäljen päällä. Otin sen takaisin, ja pyysin nostamaan kepin. Tämän jälkeen taas tarkensi työskentelyään ja jäljesti vähän rauhallisemmin. Loput kepit nousi kaikki, ja kulmat meni ihan kivasti, vähän pyöri mutta selvitti kuitenkin nopeasti. Tässä huomasi hyvin eron siinä, miten lähti kepin jälkeen aina vähän paremmin ja tarkemmin, eli pitäisi laittaa varmaan aika tiheästi keppejä niin pysyisi paremmin jäljellä.

Stepin jälki meni myös ihan hyvin, jana oli oikein nätti, ja jäljesti koko jäljen tosi kivasti ja tarkasti. Sen työskentelyä on kyllä ilo katsoa, se on tosi keskittynyt ja jäljestää matalalla nenällä. Kulmat selvitti leikiten, ja hankalassa maastossa kallion päällä liikkui hyvin. Kolmoskeppi kuitenkin jäi jostain syystä, ei edes reagoinut enkä itsekään muista, mihin kohtaan olin sen laittanut.