Mukavasti on lähtenyt käyntiin tämä oleilu Kajaanissa, ja ihanaa kun pääsee taas treenaamaan kaikenlaista muutakin kuin tokoa yksin tutussa joenvarsikentällä Perhossa... Ollaan käyty parilla eri kentällä täällä tokoilemassa, lähinnä olen keskittynyt nyt työstämään Fisulle avoimen luokan liikkeitä, jätetään nyt muut hautumaan hetkeksi. Eli teemana treeneissä on ollut jäävien erottelut, merkin kierto, nouto ja kaukot. Jäävien erottelut on vielä epävarmoja, tai siis seisomista ja istumista sotkee, maahanmeno on ihan hyvä. Merkin kierto onkin nyt osoittautunut yllättäen ongelmaksi, vaikka periaatteessa Fisun kierto on ollut tosi hyvä jo vaikka kuinka kauan. Kiertää se juu, mutta sitten ennakoikin stoppia eikä millään tulisi luokse! Ollaan treenattu stoppeja, ja silloin kun en treenaa stoppeja, olen aina palkannut nähtävästi liian aikaisin eli heti kierron jälkeen, niin nyt tilanne on se, että jos olen hiljaa, niin Fisu tekee lukkostoppijarrutuksen n. 3m tötsän jälkeen, ja jos en edelleenkään sano mitään, lähtee uudestaan kiertämään. Erikoinen ongelma, ja aivan täysin itse aiheutettu, mitäs olen palkannut tyhmästi. Nyt siis kuurina paljon kiertoja ja ei lainkaan stoppeja, ja palkkaa vaihtelevasti eri kohdissa. Nouto on näyttänyt nyt aika hyvältä, voisihan se vieläkin kovempaa tulla, mutta ihan jees avoon kuitenkin. Kaukoissa meinaa vähän katketa ajatus ennen ekaa vaihtoa, en tiedä luuleeko tekevänsä paikkamakuuta... Jos jätän istumaan, siitä maahan ja taas ylös, niin ei mitään ongelmaa ja matkaa voi olla joku 10m kepeästi, mutta jos jätän maahan, ja käsken istumaan, niin ei nouse joka kerta.

Tiistaina (?) testasin läpi avon liikkeet Fisun kanssa sillä silmällä, että millon sen voisi ilmottaa kokeeseen. Tässä pohdintoja liikekohtaisesti. Ei siis kyllä hetkeen tarvitse vielä miettiä kokeeseen menemistä, on aika kesken...

 • Paikkaistumista teki sen aikaa kun rakentelin kenttää, hyvin istuu. 
 • Seuraaminen periaatteessa ihan ok. Painaa vähän, mutta kyllä tuo avokokeessa kelpaisi.
 • Liikkeestä istuminen on hyvä ja varma
 • Liikkeestä maahanmeno toimii myös
 • Liikkeestä seisomisen olisi nollannut jos olisi ollut koe. Menee siis herkästi istumaan. Uusinnalla ok.
 • Luoksetulo on ihan nätti, tulee kovaa ja eteentulo on ollut nyt hyvä.
 • Ruutu oli loistava! 
 • Merkin kierto olisi varmaan mennyt nollille, teki siis hienon kierron, pysähtyi, kiersi uudestaan, ja taas uudestaan, kunnes kutsuin pois. Ei siis tule ilman käskyä luokse.
 • Nouto oli ihan jees! Vois olla nopeampi, mutta ihan reipasta laukkaa se tulee ja eteentulo oli hyvä ja suora.
 • Kaukot olisi nollannut myös, ekalla käskyllä ei noussut istumaan, tokalla nousi seisomaan. Ollaan tehty tosi vähän kaukoja näin "kokeenomaisesti" eli otan sivulta maahan, jätän, käännyn, käsken. 
 • Hyppyä ei tehty, mutta perjantaina ekalla yrittämällä kerrasta oikein eli se toimii kyllä.

Tiistaina illalla päästiin ex-tempore aksatreeneihin Fissen kaa! Ostin yskittäisen treeniryhmäpaikan RumaRakin aksatreeneihin, ja olipa mahtavaa päästä treenaamaan! Siellä oli oikein rata ja numerot ja kouluttaja ja kaikkee :D Fisuhan ei oo vielä treenannut missään ryhmässä agilitya, eli tää on meille tosi hyvästä! Rata oli ihan kiva, vähän lyhyehköjä estevälejä ja tietysti paljon sellaista, mitä kala ei vielä osaa. Hyviä ohjauspätkiä oli kuitenkin useita, ja uusina juttuina treenattiin nyt putkijarrutusta, sivuirtoamista renkaalle ja pussia (jota ollaan tehty viimeksi ehkä huhtikuussa...). Fisu tuntui kivalta, sen kanssa on kyllä hauska mennä. Putkijarrun tajusi ihan saman tien, ja kääntyi superhyvin suorasta putkesta. Pussista meni kerran ohi, muuten ihan hienosti, vähän tosin pää turhan pystyssä. Sivuirtoaminen renkaallekin sujui hienosti. Loppuun tehtiin pari kertaa kepit ohjureilla, hyvin muisti vielä kepittelyn!

Torstaina oli luvassa lisää kivaa, eli paimennusta! Käytiin Valtimossa SPKY:n paimennusharjoittelupaikassa Oinosen tilalla. Lampaita oli n. 20 uuhen lauma, olivat varsin vikkeliä ja määrätietoisesti pyrkivät koko ajan lepopaikkaansa navetan nurkalle. Otettiin Fisun kanssa eka kierros pyöröaitauksessa, tai siis ihan ensin pyöröaitauksen ulkopuolella niin, että kierrettiin aitausta ja kun Fisu omaehtoisesti pysähtyi, niin kehuin sitä ja pyysin maahan, ja palkaksi sai jatkaa flänkkäämistä. Pysähtyminen on kyllä kovin vaikeaa, ja tasapaino ei vielä kauhean hyvin tahdo löytyä, kiertäisi vaan koko laumaa... Seuraavaksi mentiin aitaukseen sisään, ja siellä liinassa tehtiin rauhallisia lähestymisiä. Joka kerta kun vauhti kiihtyi, kielsin ja jarrutin liinasta. Aluksi tuntui aika epätoivoiselta, ryysi ja ryntäili. Muutaman tiukemman huomautuksen jälkeen alkoi kuitenkin jo vähän malttamaan, ja saatiin pari ihan rauhallista pätkää. Toisella kierroksella tehtiin sitten isolla pellolla ajoa liinassa, eli itse olin lampailla ja kouluttaja Fisun liinassa kiinni, ja liinan avulla ehkäistiin flänkkiyritykset ja ryntäilyt. Meni ihan yllättävän hyvin, lampaat ei olleet mitkään helpoimmat mahdolliset, ja Fisun oli selvästi tosi vaikeaa hillitä itseään kun se haluaisi niin kovin mielellään juosta eikä hipsutella, mutta saatiin ihan kivoja pätkiä lähestulkoon kuljetusta muistuttavaa suoritusta! Fisun olemus oli nyt tällä kertaa mun mielestä vähän erilainen kuin aiemmilla kerroilla, kun lähestyttiin laumaa yhdessä kauempaa, Fisu meni jo valmiiksi aivan matalana ja hiipimällä, ei suinkaan kiskonut kuin höyryveturi lampaille kuten aiemmin. Ehkä se jonain päivänä rauhottuu :)

IMG_8974.jpg

Tänään illalla päästiin treenaamaan tottista, kun tuossa lähikentällä oli KPKY:n tottisvuoro. A-estettä ei ollut, mutta hyppyinä oli lautaeste ja pressueste, eli tosi hyvää kokemusta Stepille ja Fisulle! Aloitin Fisun kanssa lautaesteellä toko-hypystä, tehtiin pari toistoa avo-mallista hyppyä ja siinä ei ollut kyllä mitään ongelmaa. Sitten vaihdettiin pressuesteeseen, ja kokeiltiin nyt ekaa kertaa ihan oikeeta pk-hyppyä! Aloitin 70cm esteellä, se oli aivan helppo nakki Fisulle. Otettiin kolme toistoa, tosi hienosti hyppäsi. Sitten nostin 80cm korkeuteen, ja sillä kans kolme toistoa. Ekalla kolautti vähän takajalalla, seuraavat hyppäsi sitten tosi ilmavasti. Ihanaa <3 Tosi lupaavalta näyttää Fisun hypyt, se on selvästi perinyt äidiltänsä hyvät ponnistusgeenit! Saatiin mukavasti treeniseuraakin, kun joku pariskunta suursnautserin kanssa tuli yhtä aikaa treenaamaan. Tehtiin siis Fisun kanssa BH-tyylistä paikallamakuuta snautserin treenatessa, olin selkä koiraan päin. Hyvin näytti makaavan, kävin pari kertaa palkkaamassa. Sitten seuraamista ja siinä paukkuja. Otettiin ensin niin, että vain yksi paukku ja siitä heti palkka, ja sen jälkeen se kaksi paukkua ja vasta molempien jälkeen palkka. Fisullahan ei olla koskaan ennen ammuttu seuraamisen yhteydessä, ainoastaan leikkiessä ja namia syödessä. Ekaa paukkua pikkuisen säpsähti, tokalla kierroksella enää vain korvat liikahti, eli eipä näytä olevan mitään ongelmaa tässä :) Tehtiin vielä lopuksi pikku pätkä seuraamista ihan ilman paukkuja kun saatiin niin kivasti häiriötä toisen koiran treeneistä, ja jäävät läpi. Jäävistä nyt sotki puolestaan maahanmenoa, eli teki istumisia maahanmenon käskyllä. Seisomiset meni kaikki oikein. 

Stepsu treenasi seuraamista ja hyppynoutoa. Hyppynouto oli taas vaihteeksi tosi huono, kaatoi esteen moneen kertaan :( Kun oikein keskittyi, niin pääsi kyllä yli, ja niistä riemukkaat palkat. Onneksi tuo kenttä on nyt lähellä, niin päästään treenaamaan tuolla pressuesteellä, kun se on ollut Stepille kovin vaikea.