Vajaa viikko sitten Saloon tuli talvi :) Satoi ihan kunnolla lunta, ja sen myötä sitten ulkokausi tokossa on ainakin tällä erää ohi, ja pitää keskittyä talvisiin treeneihin. Tällä viikolla ollaan käyty hiihtämässä, pari kertaa paimentamassa, ja kertaalleen treenattu tokoa hallissa. 

Tiistai-illaksi ostin meille Tanja Kurikan agilitytreenin RunForFun-areenalla. Ajatuksena oli päästä nyt purkamaan kunnolla Fisun aksahöyryjä treeneihin ja puuttua, jos yrittää tehdä itsemurhaloikkia aalla. No nyt ei ollut mistään perseilystä tietoakaan, vaan Fisu oli _ihana_ treenattava. Aat aivan loistavia juoksuja kaikki, ei aikomustakaan loikata. Tuntui ihan tosi kivalta, oli superhyvin kuulolla, tuli kaikkiin ohjauksiin ja rytmityksiin täydellisesti, ei tainnut karjua yhtään, haki tosivaikean keppikulman 100% oikein, puomit loistavia jne... Ainostaan pari kertaa tiputti 65cm riman.

Keskiviikkona oli paimennusta Somerolla. Tehtiin eka kierros taas pyöröaitauksessa kuuntelua. Ihan hyviä pätkiä saatiin, enimmäkseen kuunteli suunnat oikein, ja kivasti osasi irroittaa lampaat aidasta, vaikka aidan toisella puolella oli toinen ryhmä. Näissä treeneissä kyllä huomaa syyn, miksi Fisun flänkit on alkaneet taas ahtautumaan. En vaan pysty pitämään kriteereitä sekä kuuntelun, että laajojen flänkkien suhteen, ja kun kuuntelussa on ideana, että en laita painetta vaan Fisun pitää kuunnella pelkkiä suullisia käskyjä, niin heti alkaa sitten näkymään tekemisessä. Hyödyllistä, mutta toisaalta haitallista samalla. Toinen kierros otettiin sitten pellolla ja availtiin taas flänkkejä, ja olipa vaikeaa! Fisulla onnistuu tällä hetkellä joko ok flänkki/hakukaari TAI kuuntelu, ei samalla kertaa molemmat... Jos tekee hyvän ja kaajan kaaren, silloin katoaa korvat nostossa, tai sitten jos on ahdas ja tahmea kaari, pysyy hyvin kuitenkin kuulolla ja pystyn ohjaamaan noston jälkeen. Tarvittaisi varmaankin treeniä taas selvästi aremmilla lampailla, jotka lähtisivät valumaan pois alta jos Fisu tekee huonon kaaren. Sillähän tavalla Fisu alunperin tajusikin koko hakukaaren idean, kun huonon kaaren tehdessään meinasi menettää lampaat. Tämä vääntö jätetään ehkä kuitenkin ensi kevääseen. 

Torstaina saatiin vähän erilaiset paimennustreenit, kun käytiin Kaisan luona tekemässä uudestaan ajotreenit tietä pitkin, ja samassa yhteydessä autettiin tilan töissä. Fisu pääsi ekaa kertaa sisään lampolaan, Fisu ja Kaisan nuori kelpie pitivät lampaita sillä välin kun niille jaettiin väkirehuja. Fisu oli kauhean tohkeissaan kun pääsi sisään, ja yllättävän hyvin sillä piti pokka myös ihan lähityöskentelyssä. Ajotreeni tehtiin nyt niin, että mukana oli vain Fisu ja 6kk kelpiepentu liinassa, eli Fisu oli sitten vastuussa siitä, että lampaat eivät karkaa. Ajo oli nyt aivan eri näköistä kuin edellisellä kerralla, ihan tosi paljon intensiivisempää ja tasaisempaa tempoltaan. Edelleen Fisu meinaa hiihtää vähän turhan lähelle lampaita, mutta enää ei tee sellaista seilaamista ja koita valua reunoista flänkeille, vaan ajaa ihan suoraan. Myös itsevarmuus ajon suhteen on kasvanut ihan hurjasti, ei kyllä vilkuile enää yhtään taakseen ja siellä se välillä ajaa puksutteli jossain kaukana edellä. Pysähdyttiin sopivalle suoralle ottamaan muutama hakukaari, tässä Fisulla on edelleen ongelmana maastonmuutokset, eli tosi vaikeaa sille oli lähteä metsän kautta hakukaarelle ja kovasti oli sitä mieltä, että ihan hyvin tiellä mahtuu ohittamaan lampaat ja kiertämään niiden eteen. Kertaalleen Fisu joutui sitten myös ihan oikeaan hakutehtävään, kun lampaat yllättäen päättivätkin spurtata tietä pitkin kohti kohtia. Lähetin Fisun perään, ja se tekikin ihan ok kaaren metsän kautta nähdessään lampaiden pakenevan, mutta ilmeisesti lampaat menivät sen verran pitkänä jonona tietä pitkin, että nostossa Fisu oli onnistunut jakamaan porukan ja sai vain osan laumasta tuotua. Harjoiteltiinpa sitten myös "look back"iä, eli jätettiin haetut lampaat odottamaan, ja laitoin Fisun hakemaan loput laumasta. Ekaa kertaa ikinä tehtiin sellainen haku, jossa kumpikaan meistä ei nähnyt lampaita, sen verran kauas ne olivat jo ehtineet. Laitoin oikealle, mutta lähti tietä pitkin. Juoksi vajaa 100m, ja kääntyi katsomaan taakseen. Toistin vaan "right" käskyn, ja sinne lähti. Juoksin itse perässä, ja ehkä 200m päässä tien kaarteessa näin ilokseni, että Fisu oli löytänyt lampaat ja pysäyttänyt ne, ja piti niitä siellä paikallaan tien pientareella. Ihan ei ollut kantti riittänyt tuomaan porukkaa yksin ilman apua ja mitään käskytystä, mutta hyvä kuitenkin, että oli saanut lauman pysäytettyä. Lopputreeni tehtiin taas ajoa, ja hetkellisesti yritti taas valua flänkeille, mutta pääsi onneksi sitten taas ajomoodiin. Todella hyödyllistä treeniä meille molemmille!

Perjantaina oli aivan ihana kirkas pakkaspäivä, ja ulkoilutin kameraa golfkentällä kauniissa maisemissa:

IMG_0718.jpgIMG_0742.jpgIMG_0727.jpgIMG_0750.jpgIMG_0759.jpgIMG_0774.jpgIMG_0747.jpg

Perjantaina iltapäivällä mentiin aika ex-tempore Jessican tokotreeneihin, kun treenikaverini sairastui ja tarjosi tuurausmahdollisuutta. Koulutus oli Turussa Tuija Seren uudella hallilla. Tehtiin kaksi settiä, eka setti aloitettiin eteenlähetyksellä. Siinä ei varsinaisesti ole ollut mitään ongelmaa, mutta tuntuu, että treenaan tosi tylsästi ja kaavamaisesti, ja pyysin siis vinkkejä treenien monipuolistamiseen. Kokeiltiin ottaa ekaa kertaa kosketusalusta mukaan eteenmenotreeniin, kun senhän Fisu osaa jo valmiiksi, mutta ei olla käytetty sitä nyt missään. Hyvin Fisu muisti homman, ja tarjosi kosketuksia. Vaihdeltiin alustan paikkaa, ja välillä tehtiin niin, että joku muu vei alustan kun Fisu ei katsonut. Fisulla on ihan tosi hyvä näkö, koska erotti pienen ja harmaan alusta harmaalta pohjalta ihan joka toistolla jo ennen lähetystä eli yli 10m päästä! Sisänsä alustan ideahan ei ihan toteutunut, koska tavoite olisi, että lähtisi "tyhjään" ja bongaisi alustan sitten lähempänä. Minkäs teet jos toisella on hyvät silmät... Lisäksi tehtiin ekassa setissä tunnaria, kertaalleen kokonainen ja muutama lähietäisyydeltä. Kokonainen oli ihan hyvä, palautus aavistuksen hidas ja ihan vähän vino eteentulo. Nyt ei ollut yhtään hätäinen kapuloilla, vaan teki siistin ja hyvän haistelun. Hätäily tulee paremmin esiin noissa lähietäisyydeltä tehdyissä treeneissä, jostain syystä ne on Fisun mielestä tosi siistejä ja se vähän nostaa kierroksia niistä.

Tokassa setissä tehtiin seuraamista ja ohjattua. Seuraamisessa Fisu vähän hätäilee perusasentojen kanssa etenkin käännösten jälkeen, ja on helposti vino. Tehtiin muutama, ja ongelma tuli hyvin esille. Näihin testattiin niin, että sanoin juuri ennen käännöstä "sivu" käskyn muistutukseksi, koitin pitää hartiat mahdollisimman paikallaan ja palkkasin sivulla, enkä vapauttanut. Juoksun jälkeiset oli kaikista vaikeimpia, kävelyssä enimmäkseen onnistui. Muuten seuraaminen tuntuu olevan ihan kivalla mallilla, nyt ei paina yhtään ja on ihan korrekti, iloinen ja energinen, mutta ei sählää mitään ylimääräistä. Peruutuskin oli ihan hyvä muuten, mutta meinaan vahingossa astua itse Fisun tassuille. Tässä voisin kokeilla kävellä niin, että astun vain päkiöillä, jolloin en tallo niin herkästi Fisua. Lopuksi tehtiin ohjattua. Merkkiin ollaan nyt haettu vauhtia, ja se on ollutkin vähän parempi, mutta nyt teki taas huonosti :( Pohja oli varsin liukas, ei mennyt kovin kovaa ja jäi ihan vajaaksi :( En kelpuuttanut, vaan tehtiin sitten vauhtitreenejä, mutta nekin toimi selvästi normaalia huonommin, kun Fisulla tassut suti paikallaan ja kertaalleen se jopa karjui turhautuneena kun ei päässyt eteenpäin! Itse nouto oli sitten ihan hyvä, kun sinne asti päästiin. Merkille voitaisiin nyt kokeilla kuurina niin, että merkin takana on pallo melkeinpä aina, jos sillä saisi vähän vauhtia. 

Varsinaisen treenin jälkeen tehtiin vielä kaukoja odotusalueella. Yllättävän hyvin pystyi tekemään rennosti häiriössä ja uudessa paikassa, eikä tullut kuin ihan muutama huono vaihto. Pikkuhiljaa tämäkin vääntö näyttää tuottavan tulosta...