Perjantaina vietettiin vapaapäivää tokosta, kun koko viikonlopuksi oli ohjemassa tokoleireilyä, ja käytiin siis treenaamassa aksaa ja pk-hyppyä Ojangossa. Otettiin ensin hyppyä, tein Fisun kanssa hyppytekniikan korkeudenarviontitreeninä ja nostin hyppyä 75 cm korkeudesta ylöspäin. 95 cm meni vielä tosi rennosti ja helposti, joten kokeiltiin nyt ihan ekaa kertaa metristä. No siinä se viimeinen 5 cm olikin sitten ratkaiseva, ja otti yhden ylimääräisen askeleen ennen hyppyä ja veti hypätessä jalat mahan alle. Otettiin kaksi kertaa, molemmilla meni kyllä puhtaasti yli mutta tekniikassa näkyi, että ei ole vielä aivan valmis tuohon. Stepsu teki myös, ja voi hitto, nyt on alkanut yleistämään kierto-ohjatun "hypyn" ohitusta myös pk-hyppyyn, kun on vaikeaa eikä uskalla hypätä niin yrittää kiertää! Mur! No, hypätessään pääsi kyllä yli joka kerta eikä kaatanut heppoista tokoestettä. Aksassa ei tehty mitään erikoista, otettiin vaan tuntumaa Fisun kanssa ulkokentällä taas hiekkapohjaan. Fisu oli aivan onnesta soikeana kun pääsi aksaamaan pihalla, ja meni aivan miljoonaa. Sara ja Stepsukin saivat tehdä minirimoilla pientä radanpätkää, ja etenkin Sara otti kyllä kaiken ilon irti ja sinkoili joka suuntaan.

Lauantai-aamuna ajeltiin Fisun kanssa Inkooseen Västankvarn gårdiin nuorten koirien tokoringin leirille. Ohjelmassa oli tokoa molempina päivinä Ansun kouluttamana. Lauantaina tehtiin kaksi pätkää yksilöliikkeitä ja lopuksi paikallaolot, ja sunnuntaina alkuun ryhmässä häiriötreeniä ja paikallaolot ja yksi setti yksilöliikkeitä. Lauantaina tein ekassa setissä ruutuun menoa (ongelmana ennakointi) ja kaukoja (ongelmana m-s vaihdossa etujalkojen siirto pitkällä matkalla), ja tokassa setissä eteenlähetystä (ongelmana suuntaamisessa se, jos sattuu valitsemaan väärän suunnan) ja seuraamista. Sunnuntain ryhmäliikkeissä tehtiin paikallaistumisessa häiriöitä, kehääntuloja ja juoksutarkastusta, ja molempina päivinä paikallaoloissa Fisu teki ensin lyhyen istumisen piilossa, ja sitten maahanmenoa ja siinä häiriökäskyjen sietoa. Sunnuntain yksilöliikkeissä tehtiin merkin kiertoa (kierron tiukkuus), ohjattua häiriössä ja zetan asentoja häiriössä. Fisu teki kaikenkaikkiaan tosi kivasti kaikki treenit, ja saatiin kivasti esiin juuri ne ongelmat, joihin halusinkin vinkkejä. En nyt jaksa jokaista treeniä eritellä, mutta tässä mielestäni merkittäviä huomioita: ruudussa on tapahtunut selvä edistyminen, ei ennakoi enää ollenkaan niin pahasti ja paikka alkaa olla nyt oikeasti hyvä, ja menee sinne hyvällä varmuudella. Eteenlähetyksissä suuntaaminen toimii periaatteessa tosi hyvin, mutta voisi kyllä juosta vähän varmemmin pidemmälle, menee reippaasti ehkä 8m ja sitten alkaa jo vähän hidastamaan, pari metriä tuohon pitäisi saada vielä lisää. Seuraamisessa peruuttaminen on edistynyt, mutta ongelmana on ehkä se, että lähtee jo ensimmäisellä askeleella aukeamaan vähän ulospäin. Sen kun saisi heti jo ekasta askeleesta asti suoraksi, niin koko homma varmasti helpottuisi. Lisäksi peruutuksessa otan itsekin välillä vähän takaviistoon vasemmalle askeleen enkä suoraan taakse. Paikallaoloissa Fisu otti yllättäen liikkurista häiriötä, ei olla oikeastaan varmaan koskaan treenattu niin, että liikkuri kävelee koiran takana, ja vähän vilkuili sinne suuntaan ja teki hitaat maahanmenot. Istumisessa kestää tosi hyvin häiriötä ja istuu nätisti, ei liikuttele tassuja. Paikallamakuussa makaa myös hyvin, ja luoksetulo oli ihan suht ripeä, eikä reagoi muiden käskyihin. Merkin kierto on ihan hyvällä mallilla, eikä sitä tarvitse välttämättä saada tuosta kauheasti tiukemmaksi, kunhan ei ala levähtämään enempää. Ohjatussa suunnat alkaa olla kivan varmat, eikä hämmentynyt, vaikka kapulat ei olleetkaan näkyvissä vaan tiellä seisoi ihmisiä. Zetan asennoissa riittää vielä tekemistä, ja pitäisi saada välillä avustajaa mukaan treeneihin häiriköimään. Tässä muistiinpanoja jatkoa ajatellen:

  • Paikallaoloissa täytyy muistaa tehdä häiriöitä, ja paljon pahempia häiriöitä kuin mitä kisoissa tulee, jotta on ainakin varautunut kaikenlaiseen. Istumisen virittelyssä olisi hyvä opetella joku uusi virittely, koiraan koskemista tässä voidaan katsoa pahalla, vaikka mun mielestä kyllä säännöissä ei missään sanota, ettenkö saisi koskea koiraan, kun paikallaolo ei ole lähetysliike. 
  • Seuraamisessa Fisun kanssa tällä hetkellä isoin ongelma on levottomuus juoksussa. Fisun on vaikea löytää sopivaa rytmiä, ja se laukkaa ja pomppii laukatessaan. Tässä auttoi, kun hidastin omaa vauhtia selvästi, niin paljon, ettei se tuntunut enää yhtään normaalia käyntiä nopeammalta, mutta askelsin kuitenkin juosten. Myös käännösten jälkeiset pysähdykset oli epäsiistejä, oli vähän turhan vauhdilla jatkamassa matkaa ja hätiköi kun pitikin pysähtyä. Peruutuksessa mun pitäisi opettaa yksi askel kerrallaan suora peruuttaminen ja seisomaan jääminen, sitä voi tarvittaessa harjoitella myös eteenpäin tehtävässä seuraamisessa, mutta jättää jalat auki ja tarvittaessa voi auttaa käskyllä. Palkkaukseen tässä toimi hyvin se, että pidän namia vasemmassa kädessä ja Fisu joutuu luopumaan siitä. 
  • Zetan asennoissa tarvitaan vaan paljon toistoja, vaikeita treenejä, joissa Fisu joutuu oikeasti kuuntelemaan ja keskittymään, ja kun tekee oikein, niin hyvä palkka siitä. Lisää variaatioita voisi asentoihin kokeilla esim. tekemällä istuen naminheitosta jäävät, ja tekemällä tosi pitkiä zetoja, joissa monta kertaa peräkkäin sama asento ja sitten perään joku toinen. 
  • Luoksetuloa me ei tehty, mutta muiden treeneissä oli puhetta siitä, että stoppeja ei saisi tehdä ollenkaan jos ennakoi. Tähän syyllistyn kyllä itsekin välillä, hyi mua. Jos näyttää siltä, että ennakoi voimakkaasti, niin siinä treenissä ei välttämättä kannata edes tehdä sitten stoppeja, vaan pelkkää läpijuoksua. Jos stoppi on huono, niin oikeaa tekniikkaa voisi korostaa vastustamis-treeneillä, jotta joutuisi oikeasti työskentelemään painonsiirron kanssa. Tämä on hyvä idea, ja ollaanhan me näitä tehtykin jäävien suhteen, mutta toimisi varmasti myös luoksetulossa. 
  • Eteenlähetyksessä pitäisi vaihdella enemmän matkaa, ettei jumiudu juoksemaan aina sen 10m. Lisäksi voitaisi välillä ottaa eteenlähetykseen motivaatiotreeniä pidemmällä matkalla, eli niin, että tietää palkan olevan valmiina ja saa vaan juosta kovaa. Suuntaamiseen ja "väärästä" suunnasta luopumiseen voitaisiin kokeilla sellaista, että heitän muutaman näkyvän lelun vääriin suuntiin, ja Fisun pitää luopua niistä ja juosta niiden ohi suoraan edessä olevalle lelulle. Tässä voi hyvin käyttää myös muita kohteita häiriöinä. Lisäksi matkan varrelle voisi laittaa teipinpaloja ja kosketusalustoja ja muita juttuja häiriöksi, ettei takerru niihin. Eteenlähetyksen stoppeja voisin treenata avustajan kanssa samaan tapaan kuin luoksetulon stoppeja, mutta pysäytän vaan silloin kun juoksee poispäin. Korjauksiin pitäisi opettaa ihan erilliset käskyt, joilla lähtee oikealle ja vasemmalle. Nämä voisi opettaa sisällä ihan naksuttelemalla, ja opettaa alusta asti tekemään rauhallisessa tempossa, eikä sinkoamalla. 
  • Ruudussa pitäisi vaan hyväksyä se, että Fisu on iso ja pitkälaukkainen koira, ja se ei vaan pysty pysähtymään metrin säteellä täydestä vauhdista. Joko sen on pakko hidastaa jo vähän ennen ruutua, tai mennä ruutuun hitaampaa, jos haluan sen osuvan ruutuun. Tällä hetkellä ennakointi ei ollut kovin pahan näköistä, eikä tuomari-Pirkkokaan siihen olisi puuttunut. Palkan suunnalla toki on merkitystä, ja olisi hyvä kokeilla nyt uudestaan sitä treeniä, jossa palkka on valmiina ruudun takana, ja saa oikean paikan tarjottuaan luvalla ottaa, jotta ainakin kaikki mun suuntaan kohdistuva palkanodotus jäisi pois eikä ainakaan pahentaisi ennakointia. Tätä testattiinkin, ja oli tosi vaikeaa, mutta varmaan sitkeydellä saataisi tämäkin toimimaan. Paikkaa treenatessa voisin tehdä enemmän sellaisia, että olen itse lähellä ruutua mutta Fisu tulee kauempaa.
  • Ohjatussa suuntaa ja kapulalle tehtävää kaarta voisi vahvistaa kävelemällä itse kaarta pitkin näyttämään kapulaa. Keskikapulaa voi lähteä siirtämään lähemmäs haettavaa kapulaa, jotta koira osaisi erottaa sen reunimmaisen kapulan. Ohjattuunkin voisi tehdä häiriötä niin, että joku muu mun vieressä yrittää käskyllä ja käsimerkillä ohjata Fisua hakemaan. Merkit näytti nyt ihan kivoilta, eikä niissä ollut mitään kovin ihmeellistä. Ohjatun alussa liikkurin viedessä kapuloita olisi ihan hyvä välillä yllättää koira käskemällä se merkille jo ennen kun kaikki kapulat on viety, ettei voi koomata sivulla aina tiettyä aikaa vaan pitää olla hereillä koko ajan.
  • Kierrossa voitaisiin nyt jatkaa kapuloiden välistä juoksemisella ja sen lisäksi kokeilla pitää välillä palloa merkin vasemmalla puolella valmiina, jolloin Fisun pitää kiertää 270 astetta ja siitä vapautus palkalle. Fisulla taitaa olla aika iso odotus juoksemisesta kierrossa, koska kun kokeiltiin tuota pallojuttua ja ei heti toiminut, vaan yritti palloa väistäessään kiertää merkin väärin päin ja jouduin pari kertaa peräkkäin huomauttamaan siitä, niin Fisua alkoi ärsyttää ja se haukahti mulle! Kierron jälkeiseen istumiseen voisin ottaa käsimerkin, jotta helpottaa erottelua luoksetulon asennoista. Miksi en käyttäisi apua jos sellaisen käyttäminen on kerran sallittua tässä liikkessä?
  • Kaukoissa voisin opettaa Fisulle erillisenä temppuna siirtämään etutassut taaemmas, kun seisoo pitkänä. Tämä ehkä helpottaisi sitä hoksaamaan, että siinä on eroa, nouseeko maasta seisomaan pomppaamalla vai  hissinä. Toinen, minkä voisin opettaa, olis se, että osaa tehdä painonsiirron, eli vaikka seisoisi pitkänä, niin osaisi nojata siitä taaksepäin, niin sekin helpottaisi muita vaihtoja. 

Tässä muutama Tiian ottama kuva leiriltä:

2016-04-16_00211.jpg

Tässä peruutusharjoituksia. Ainakin peppu on jo noussut maasta eli jotain edistystä on tapahtunut :D

2016-04-16_00065.jpg2016-04-16_00055.jpg

Hieno jarrutus ruudussa ja täydellinen paikka!

2016-04-16_00062.jpg

Lentokala matkalla ruutuun