Tällä viikolla ollaan käyty taas paimentamassa pariinkin kertaan, ja jatkettiin pilliteemalla. Maanantaina käytiin Tiian kanssa Lillgårdissa Eijan luona. Oltiin isolla pellolla, lampaina joku noin kymmenen uuhen ryhmä. Olivat normaalia vauhdikkaampia kun osa porukasta oli vastan ensimmäistä kertaa ulkona, mutta mun makuun silti oikein kilttejä ja helppoja. Otettiin ensimmäisellä kierroksella ihan vaan ajoa, kuljetusta ja muutamia flänkkejä niin, että laitoin tasapainossa pillikäskyllä maahan. Meni ihan tosi kivasti, tuntui reagoivan selvästi paremmin pillikäskyihin kuin viimeksi. Toisella kierroksella aloitettiin vähän pidemmällä haulla, ehkä 80m? tai jotain semmoista. Lampaat olivat pienen lammen vastarannalla, ja Fisu joutui kiertämään lammen päästäkseen tasapainoon. Laitoin oikean kautta, teki ihan nätin ja laajan haun, nostossa en nähnyt ollenkaan koiraa, kun jäi jostain klo 14 paikkeilta mäen taakse. Ilmeisesti teki kuitenkin ihan siistin noston, kun lampaat lähtivät rauhallisesti liikkeelle. Ihan kivasti työsti lampaat itsenäisesti pienestä ojasta yli ja toi mulle. Jatkettiin sitten vielä ajoa ja pillityksiä, ja lopuksi (kun ohjaajan huulet alkoivat kramppaamaan viheltämisestä) vielä vähän flänkkitreeniä. Kokeiltiin flänkeille lähtöjä niin, että olin koiran takana, ja hus-käskyllä vaadin ensin kääntämään kunnolla pään pois ennen kun sai lähteä. Teki hyvin, ja tajusi yllättävän hyvin hus-käskyn myös hieman uudenlaisessa tilanteessa.

Tiistaina käytiin puolestaan Pukkilassa. Fisu sai taas kuljettaa lampaat pellolle tietä pitkin, se on kyllä tosi tohkeissaan kun saa tehdä vaistonvaraista kuljetusta. Pellolla tehtiin myös jako, vähän oli kyllä ruma ja laumat olivat erikokoisia, mutta ekaa kertaa onnistui ihan pellolla, ilman aitaa tukena! Tehtiin sitten ekalla kierroksella taas ajoa ja peruskuljetusta, ja siinä pillijuttuja. Koko ajan homma edistyy ja ottaa paremmin käskyjä! Myös mun oma viheltäminen paranee vähitellen, ja käskyt alkavat kuulostaa oikeilta. Toisella kierroksella tehtiin ohikävelyä flänkeillä, tätä flänkkitreeniä kokeiltiin joskus viime keväänä, mutta silloin ei toiminut. Nytkin aluksi yritti ottaa väärään suuntaan flänkkejä, mutta muutaman toiston jälkeen hoksasi, ja lähti kivasti. Vasen oli nyt selvästi parempi ja laajempi kuin oikea, aiemmin en ole kyllä mitään puolieroa huomannut. Oikealla jätti herkästi pikkuisen vajaaksi kaaren. Tässäkin treenissä laitoin välillä pillillä maahan tasapainossa. Seuraavaksi voisin kyllä jo alkaa ottaa suuntia mukaan pillillä, jos vaan suinkin lampaat on sellaiset, että tälläiset simppelit perustreenit onnistuvat.

Ollaan toki treenailtu myös tokoa. Maanantaina treenattiin Kilossa kivalla hiekkakentällä ennen paimennustreenejä. Fisu oli oikein kiva koko treenin ajan! Tehtiin zetan seuraamista, kiertoa, luoksetulon stoppia, ohjattua ja kaukoja. Zetan seuraamisessa vähän nihkeili, mutta kun pääsin yllättämään kuuntelujutuilla ja palkkaamaan, niin tsemppasi vähän. Kierrot oli tosi hyviä, laitoin ohjatun kapulat ohjureiksi, ja niiden kanssa teki kivan tiukkoja kiertoja. Luoksetulon stoppia en ottanut kuin yhden kerran, ennakoi sen verran voimakkaasti takapalkalle pääsyä. Muut otin eteen, ja vapautin jalkojen välistä takapalkalle. Stoppi itse oli loistava! Kaukoja tehtiin nyt yllätyksellisesti, kertaalleen käännyin jo muutaman askeleen jälkeen ja käskin heti istumaan, muutaman kerran temputin vaihtojen seassa. Teki kivalla asenteella! Ohjatussa merkit oli hyviä, pari kertaa taisi yrittää keskikapulalle, kun oikea näkyi huonosti.

Keskiviikkona treenattiin Puistolassa, kun auto oli pesussa ja jouduin sitä odottelemaan. Tästä treenistä jäi paljon huonompi fiilis itselle, vaikka hyvää siinäkin oli paljon. Aloitettiin eteenmenolla, tehtiin siinä kuuntelujuttuja ja laitoin pari häiriölelua maahan. Kuuntelujutut ei edelleenkään meinanneet onnistua, mokaili ihan helpoissa tehtävissä kun mietti vaan juoksemista, ja haukkui kun turhautui :/ Toruin ja pidin puhuttelun, ja sen jälkeen heittäytyi vielä hankalammaksi, ei enää suostunut menemään suoraan vaan juoksi häiriöleluille. Mur! Näytöllä sitten onnistui. Ruutuun laitoin vaan kerran, kun oli jotenkin niin pahasti kiinni siinä. Tehtiin sivulletuloja, ja nekin oli huonoja :/ Jalat harottaa aina vaan, eikä nyt edes korjannut niitä niin hyvin uudella sivu-käskyllä, ja murisi tässäkin! En kyllä tiedä, millä ihmeellä saisin sivulletuloa parannettua, kun sisällä tehtävät näpertelyt eivät tunnu yhtään kantavan ulos, ja ulkona treenatessa kiihtyy ja sählää tai murisee. Tunnaria tehtiin niin, että heitin häiriöpallon just ennen lähettämistä, ekalla yritti ihan pokkana mennä pallolle! Itse tunnari onneksi ok. Lopuksi otettiin vielä lisää ruutua ja eteenlähetystä toisesta suunnasta, nyt oli ihan tosi paljon parempi ja pääsin palkkailemaan. Kertaalleen tehtiin ruudun bongaustreeni, olin siirtänyt ruudun aiemmasta paikasta nurmelle, niin että matkalla pohja vaihtui hiekasta nurmeksi, ja ruudussa oli pallo valmiina. Tämä meni sentään hyvin.

Tänään käytiin Shantin kanssa Ihahin kentällä Kivikossa aksaamassa, ja tehtiin treenin ohella pieni merkinkiertotreeni. Tein nyt saman kuvion kuin kehätreeneissä viikonloppuna, eli päästin suoraan kierrosta kapulalle. Nyt oli huomattavasti parempi, onnistui heti. Sen sijaan sellaista kuunteluvariaatiota, jossa vein merkin eteen, ja käskin siitä kiertämään, ei tajunnut, yritti kapuloille. Tätä voidaankin jatkaa seuraavaksi, hyvä kun saadaan uusia variaatioita joissa joutuu keskittymään. Aksassa oli aika hurjana, roiski muutaman riman, kepeillä koitti oikoa kakkosväliin ja aalla teki yhden itsemurhaloikan.

Fisun uuden valionarvon kunniaksi tilasin siitä rotuyhdistyksen lehti-ilmoitusta varten hienon agilitykuvan :) 

20160702_4MG_9605_rajattu.jpg

Kuva: Jukka Pätynen, koirakuvat.fi