Tänään oli sitten toinen jälkikoe samalle viikolle. Tässä välissä ollaan treenattu kertaalleen esineitä (ke) hajunhakuina, kerran tottista (to) ja kerran jälkeä (pe). Esineet meni hyvin, niihin olin tyytyväinen. Tottis myös kivasti, otin pariin kertaan jäävät, hypyn, 2kg noudon, estettä agility-tyyliin ja eteenmenon maahanmenon. Kaikki onnistui, eteenmenossa meni hienosti maahan. Jälkeä tehtiin sen verran, että talloin ehkä 200m pikkujäljen, jossa yksi kulma ja kolme keppiä ja 40m jana, ikää 2h. Janalla lähti suoraan, mutta kaartoi vasemmalle takajäljen suuntaan ja nosti jäljen sieltä. Otti sen kuitenkin nätisti oikeaan suuntaan. Eka keppi löytyi, mut tokasta yritti mennä yli. En päästänyt, ja löysi kyllä sitten kun meni tarkemmin. Vika keppi nousi taas itsenäisesti.

Tänään sitten aamusta Kalajoelle. Arvoin meille maastoon numeron 5. Heti alkuun tuomari kertoi, että mun jälki on jouduttu siirtämään, koska jälkien luona on tänään aamulla ollut jäkälänpoimijoita. Päästiin ilmeisesti taas varajäljelle, eri paikkaan kuin missä kaikki muut 3lk jäljet oli. Janalla odotellessa tuomaria tuli vielä lisää stressin aiheita, nimittäin aivan läheltä meidän jäljen suunnasta kuului laukauksia, eli jossain oli metsästäjiä liikkeellä. Enemmän kuin metsästäjien harhat mua pelotti, että meitä luullaan riistaksi, kun rapistellaan hiljaa metsässä, ja mulla oli vieläpä musta takki, tummanvihreä liivi ja harmaat housut, eli ei mitään värikästä :O No, sydän kurkussa janalle. Jana oli aika lyhyen näköinen, selkeässä maastossa. Laitoin Fisun vähän hätäisesti, ja se jäi pyörimään jo ihan janan alkuun, näytti reagoivan etukrepin hajuun. Otin uudestaan sivulle ja lähetin pikkuisen eri kohdasta uudestaan. Nyt lähti normaalisti ja eteni suht suoraan ihan takamerkille asti ja sieltä nappasi varman oloisena jäljen oikealle. Nytkään ei perästä kuulunut ja näin sammaleessa askelet, eli oikealla jäljellä oltiin. Maasto oli tosi kivaa, tasaista ja selkeää, sammalta ja jäkälää ja puolukanvarpuja. Jälkikaavio oli aika siksakkia, mutta Fisu jäljesti aivan älyttömän nätisti ja tarkasti, kaikki kulmat aivan sukkana yhtään tarkastelematta tai pyörimättä, ja näin melkein koko ajan jäljentekijän askeleet. Keppejä nousi tasaiseen tahtiin, paitsi kolmoskepistä meni reagoimatta yli ja sen poimin itse taskuun. Kertaalleen jälki tuli jo aika lähelle autoa, mutta koska mulla oli vasta neljä keppiä taskussa, en kauheasti huolestunut ja jälki tekikin piikin ennen kun päädyttiin autolle asti. Jälkikaavion loppuosaan kuului piiiitkä suora traktorinuraa pitkin, varmaan ainakin 250m suoraa. Tässä kohdin koitin tarkkailla erityisen huolellisesti maata, koska tiedän, että juuri tälläisisssä kohdissa Fisu on nyt jättänyt keppejä, kun jäljestäminen on "liian helppoa" eikä joudu yhtään keskittymään. Suoran jälkeen tuli kulma ja pian kulman jälkeen kutoskeppi. Aikaa oli kulunut vasta 15min, ja olin melkein 100% varma, että pitkälle suoralle on jäänyt vitoskeppi, niin mentiin takaisin. Käveltiin suoraa takajälkenä ja pyysin Fisua vapaamuotoisesti etsimään kepin, en siis jälkikäskyllä. Jostain suoran puolivälistä Fisu sen sitten löysikin. Kuusi keppiä taskussa kipaistiin takaisin autolle, ja hyvissä ajoin ehdittiin palauttamaan kepit etsiskelystä huolimatta. Jäljeltä pisteitä 169.

21191970_10155685054991170_5644695461148

Seuraavaksi esineruutu. Ruutu oli aika erikoinen, oikealla ehkä 5m sivurajasta meni syvä oja/uoma, ja keskellä takana oli toinen syvennys, jonne ei nähnyt ollenkaan. Lähetyssivu oli pienen harjun päällä. Tuuli tuli lähetyssivulta selän takaa, eli ei oikein auttanut työskentelyä vaan painoi esineiden hajua kauemmas. Aloitin oikeasta reunasta, yritin lähettää sivurajaa pitkin, mutta Fisu juoksi uoman pohjaa pitkin ja valui sieltä ruudun keskiosaan. Sielä syvennyksestä löytyi heti eka esine, en nähnyt kun Fisu nosti esinettä mutta hienosti toi vaikka en voinut kehua. Koitin lähettää uudestaan oikeasta reunasta, jotta tutkisi myös alueen oikean laidan, mutta valui oikean reunan kautta ulos alueelta. Siirryin keskemmäs lähettämään, lähti kivasti ja löysi etuesineen. Siirryin taas enemmän vasemmalle lähettämään, lähti oikein hyvin ja kävi takana, ei löytynyt mitään. Siirryin vasempaan reunaan ja laitoin sieltä, lähti aika kovaa ja pikkuisen vinoon ulos alueelta. Kutsuin pois ja siirryin lähettämään poikittain vasemmalta oikealle, kun ajattelin, että oikea laita on nyt ainoa osa ruutua jossa ei ole käynyt. Ei irronnut vinottainkaan sinne, jäi taas samaan uomaan. Siirryin uudestaan oikeaan laitaan ja koitin lähettää sivurajaa pitkin, taas meni oikealta ulos alueelta. Sitten loppui aika. Luulin, että esine jäi sinne oikealle, mutta se olisikin ollut vasemmassa kulmassa, ja koira kyllä kävi siellä, mutta ei saanut hajua kun tuuli työnsi esineen hajua alueelta ulos ja ehdin kutsua koiran jo pois ettei menisi pois alueelta. Harmi, mutta olen kyllä tyytyväinen Fisun työskentelyyn. Pisteitä 20.

Lopuksi vielä tottikseen. Kenttä oli vähän epämääräinen sorakenttä jossa kasvoi heinää. Pohja näytti aika ikävältä tassuja ajatellen. Otin ennen omaa vuoroa vähän seuraamista ja pari liikkeestä istumista, teki hyvin. Sitten omaan vuoroon, tehtiin ekana liikkeet. Seuraamaan Fisu lähti jotenkin vähän tahmaisen tuntuisesti, oli kyllä korrekti ja piti kontaktia, mutta huomasin jo heti ekalla suoralla, että nyt ei ole messissä normaalisti. Häntäkään ei heilunut yhtään vaan piti alhaalla. Ekassa täyskäännöksessä törmäsi ihan kunnolla mun jalkaan, ei keskittynyt käännökseen. Temponvaihdot oli ihan normaalit ja toiseen sakaraan tsemppasi vähän, siellä täyskäännös ja pysähdys oli hyvät. Henkilöryhmässäkin vasemmalle käännöksessä törmäsi kun ei siinäkään ollut hereillä. Liikkeestä istumisessa lähti nihkeästi seuraamaan, eli jotenkin vähän takana ja jäi taas seisomaan. Liikkeestä maahanmenossa seuraamisen juoksu tuntui väljältä ja maahanmeno oli Fisuksi hidas, tuomarin mielestä kyllä tosi nopea. Luoksetulo oli ihan reipas, mutta jarruttaessa eteen liikkui vähän kökösti, ei oikein tuntunut vissiin pohja kivalta tassuissa. Kokeilin nyt sivulletuloon uutta "kierrä" käskyä jolla kiertää selän takaa sivulle, se oli kiva. Liikkeestä seisominen oli ihan ok kokonaisuudessan, siinäkin otin sivulle selän takaa. Sitten nouto, se oli yllättävän hyvä 2kg kapulan noudoksi, mutta sivulla ei ottanut kontaktia heiton jälkeen. Hyppynouto oli tosi outo, mentiin ihan normaalisti aloituspaikkaan ja sanoin virittelykäskyksi "missä hyppy", siinä kohtaa jo katsoi aa-estettä eikä hyppyä. Käskyllä lähti sitten aalle ja meni sen kautta kapulalle :O Paluuhyppy sitten kuitenkin ihan normaali. Estenouto oli ehkä ainoa hyvä liike, siinä ei mitään ihmeellistä, reippaasti meni molempiin suuntiin ja korrekti luovutus. Eteenmenossa lähti miljoonaa ja ihan suoraan, eikä taaskaan mennyt maahan ekalla käskyllä. Voi hitto. Paikallaolossa sivulletulo jäi vajaaksi. Tosi paska fiilis, aivan ala-arvoinen suoritus Fisun tasoon nähden. Pisteitä 85

Heti suorituksen jälkeen otin viereisellä hiekkatiellä muutaman istumisen, ei istunut siinäkään! Kävin pitämässä puhuttelun ja sen jälkeen istui, mutta vähän epävarman näköisenä. Mentiin sitten viereiselle kentälle tekemään korjaussarjaa. Seruaavan tottisparin paukkujen aikana tein uudestaan seuraamiskaavion palkattomasti alle. Siihen perään liikkeestä istuminen, no nyt istui ja palkkasin. Virittelin eteenmenoon, ja otin sitten uudestaan liikkeestä istumisen. Nyt jäi taas seisomaan, joten laitoin jäähylle. Jäähyn jälkeen kokeilin uudestaan, ja teki joka kerta supernopean istumisen. Joku kyttäys/keskittymisjuttu tämä selvästi oli. Sitten vielä sitä eteenmenoa, en päästänyt suoraan seuraamisesta vaan pysähtelin. Sitten kun päästin, annoin tarkoituksella juosta kauas ennen kun käskin maahan. Jäi seisomaan, joten juoksin Fisun luokse ja pidin puhuttelun, ja käskin pois kentältä. Taisi ottaa tosissaan, koska seuraavalla yrityksellä teki aivan täydellisen ja nopean maahanmenon. Fisu on kyllä siitä kiva koira, että se on rehellisesti tuhma, ja saan sen tekemään virheitä myös treeniolosuhteissa. Kun virheisiin pääsee treeneissä puuttumaan ja palkaamaan oikeasta, niin yleensä asia menee varsin nopeasti perille. Tekemistä Fisu ei koskaan lopeta, eikä esim. eteenmenon vauhdissa tai etenemisessä näkynyt mitään eroa vaikka olin antanut juuri negatiivista palautetta virheestä. 

Sitä voisi kuvitella, että olisin tyytyväinen tulokseen (274p JK3) ja KVA-kellon käynnistymiseen, mutta varsin huono fiilis jäi. En ihan tiedä, mistä tottistahmeilu johtuu, osittain varmasti eteenmenon odottamisesta ja osittain kahdesta näin peräkkäisestä palkattomasta koesuorituksesta. On tietysti mahdollista, että tämä liittyy valeraskauteen, vaikka Fisulla ei nyt ole muita valeraskauden oireita ollutkaan, juoksusta on kuitenkin nyt juuri se 2kk. Tokossa palkattomuus ei ole ollut Fisulle ongelma, mutta tottiksessa kun en voi palkata sosiaalisesti, niin voi olla että se reagoi palkattomuuteen tälläisellä keskittymättömyydellä. Niin tai näin, nyt tarvitaan kyllä kovasti treeniä, että saadaan tilanne laukeamaan.

Kisojen jälkeen käytiin Kalajoen hiekkasärkillä. Sara ja Step ilahduttivat muutenkin huonotuulista ohjaajaa kierimällä hylkeen raadossa :( 

IMG_0286.jpgIMG_0291.jpgIMG_0297.jpg