Sain Fisulle koepaikan jälkikokeeseen! Se tuntuu olevan lajin vaikein osa-alue, ja nyt kun se on kunnossa, niin riittää, että treenataan :D Vaihdettiin viikonloppuna maisemaa Toholammilta Veteliin, ja treenimaastot ja -mahdollisuudet sen kun paranivat. Aivan kotipihasta lähtee upeaa kangasmetsää moneen suuntaan, loistavia jälkimaastoja on siis todella helposti saatavilla. En ole myöskään koskaan nähnyt metsissä yhtään lenkkeilijää, eli ei pelkoa harhoista. 

Esineruutua ollaan nyt tehty lähipäivinä kaksi kertaa. Otin nyt esineruutuun uuden lähestymistavan. Ongelmahan on se, että Fisu tekee mielikuvilla tai muilla avuilla todella hienoja suoria pistoja ja löytää esineet helposti, mutta juoksee alkumatkan nenä kiinni. Saattaa juosta jopa esineen päältä reagoimatta. Ilman apuja puolestaan lähtee usein aika vinoon tai jää pyörimään ihan esineruudun etulaitaan, enkä halua, että saa vahvistusta vinolla tai epämääräisellä pistolla löydetyistä esineistä. Ajatuksena on nyt siis vahvistaa sitten nenätyötä, jotta oppisi juoksemaan nenä auki. Ollaan tehty hajunhakuja avoimessa maastossa tuulisella säällä (eka kerta pellolla, toinen hyvin avoimessa kangasmetsässä). Otettiin molemmilla kerroilla neljä helppoa, valmiina olevaa esinettä, joita lähestyin koira hihnassa tuulen alapuolelta. Heti kun saa hajun, päästän irti ja saa käydä paikallistamassa hajun. Pellolla tehty treeni meni aivan superhyvin, sai tosi kaukaa hajun kaikista esineistä ja kulki nenä pystyssä oikein etsien tuulen mukana kulkevaa hajua. Metsässä tehty treeni ei ollut yhtä hyvä, ei saanut kovin kaukaa hajua ja reagoi jonkun verran jälkiin, joita olin tehnyt matkan varrelle. Jatketaan nyt kuitenkin edes jokunen kerta vielä, ties vaikka siitä olisi jotain hyötyä. 

Jälkeä ollaan tehty myös kaksi kertaa, viikonloppuna pari pientä keppi-ilmaisutreeniä ja eilen pidempi jälki. Keppi-ilmaisuissa koitin nyt laittaa keppejä tarkoituksella vaikeisiin paikkoihin, ja kepit oli minikeppejä. Toiselta ilmaisutreenijäljeltä nosti vain 1/3, toiselta 3/3. Eilinen pidempi jälki oli 550m pitkä, vanheni 1,5h, keppejä neljä, tosin yhdestä en kyllä edes muista, mihin olisin sen laittanut, joten en tiedä, laitoinko sittenkin vaan kolme ja yhden hukkasin johonkin... Kaavio oli M-kirjaimen muotoinen, eli kaksi piikkiä ja yksi tavallinen kulma. Janalla uskaltauduin nyt testaamaan vähän pidempää matkaa, ei olla tehty yhtään pitkää janaa viime syksyn janasekoilujen alkamisen jälkeen. On rauhottunut janalla nyt aivan tosi paljon ihan vaan sillä, että tuon Fisun lähtöpaikalle imuuttaen namilla, laitan maahan, syötän maassa vielä nameja ja lähetän hyvin vähäeleisesti heti kun on juuri ja juuri nielaissut namit, ennen kun ehtii yhtään nostamaan kierroksia. Teki aivan älyttömän kauniin janan, hitsi vie miten voikin olla iso muutos melko vähällä treenimäärällä! Lähti hidasta laukkaa ja hidasti muutaman askeleen jälkeen raviin, eteni täydellisen suoraan, reagoi heti jälkeen, tarkasti pari metriä takajälkeä ja nosti jäljen oikeaan suuntaan. Eka keppi oli risukasassa, nytkin olin laittanut ison kepin, jotta olisi mahdollisuus onnistua. Hienosti meni risukasan läpi ja nosti kepin. Jäljesti kivasti ja keskittyneesti, eikä välittänyt yhtään, vaikka aika läheltä kuului ukkosen jyrinää. Kakkoskepistä meni reagoimatta yli, tai voi olla, että kakkoskeppiä ei oikeasti edes ollut jäljellä. Kolmoskeppi oli ekan kulman jälkeen minikeppi, pienen kannon päällä. Tuuli kepin suunnasta, ja hyvin huomasi, miten Fisu sai jo jostain vajaan 10 metrin päästä hajun kepistä, kiskoi häntä heiluen jäljellä eteenpäin, mutta kepin paikantaminen oli vaikeaa. Kulmat meni siististi, ja vika keppi (jättikeppi) tiheän pienen kuusen sisältä löytyi.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202017-08-03%20kell

Tottista käytiin treenaamassa tiistaina reilun kuukauden tauon jälkeen. Kaustisella oli kisamaiset tottistreenit hiekkakentällä, en tosin tehnyt kisamaisesti vaan pieniä pätkiä ja palkkailin paljon. Aloitettiin ilmottautumisella, tuntui siinä ihan skarpilta ja piti kontaktia. Palkkasin siirtymästä paikallaoloon sosiaalisesti. Paikallaolossa menin piiloon, ja kävin palkkaamassa ja vapauttamassa paukkujen jälkeen. Ei reagoinut paukkuihin muuten kuin korvia liikuttamalla. Sitten omalla vuorolla tehtiin seuraamista eka suora, palkkasin siinäkin paukkujen jälkeen. Sitten hyppynouto, otin ensin pelkän menohypyn lelulle, sitten paluuhypyn kapulan kanssa ja lopuksi kokonaisen hyppynoudon. Hyppäsi kivasti kaikki, ei mitään kosketuksia tai epäröintejä, mutta vähän kyllä roikotti takajalkoja, eli ei ehkä kuitenkaan ollut ihan niin rento kuin kotona. Tai sitten on jumissa, sekin on mahdollista, kun edellisestä fyssarikäynnistä on jo aikaa kolmisen kuukautta. Estenoutoa kokeilin suoraan kokonaisena, mutta olisi pitänyt sitäkin aluksi helpottaa, koska tuli takaisin metrisen kautta. Huomaa, mitä ollaan vahvistettu ja mitä ei :D Hyppäsi metrisen puhtaasti myös aa-esteen suunnasta hankalassa kulmassa kapula suussa... Lopuksi vielä eteenmeno, seuraamisessa keuli pahasti ja tein aika paljon kuuntelua ennen kun sai mennä. Eteenmeno oli ainakin hyvin muistissa.