Tulossa sekavaa ajatuksenvirtaa leirin jälkeisessä väsymyksessä kun kaikki on pakko kirjottaa ylös johonkin. 

Keskiviikkona käytiin treenaamassa Mirandan kanssa tokoa pelloilla sateessa. Fisu teki noutoa avustajan kanssa, ja meni tosi hyvin! Tämä tuntuisi toimivan, kun pystyn hetsaamaan sitä ennen noutoa. Stepsu teki ohjattua ja oli tuhma, karkasi keskikapulalle! Molemmat teki myös tunnarin, olivat päteviä. 

Torstaina kisattiin aksaa Stepsun kanssa Ojangossa, jälkipolville ei jäänyt kerrottavaa, kahdelta radalta 5vp (keppivirhe ja rima). Fisu treenasi samalla reissulla aata, sille näyttäisi tuossa korkeudessa olevan luontevinta suorittaa aa kolmella laukalla, niin että kaksi ylösmenoon ja yksi alasmenoon. Tätä en missään nimessä halua, joten otettiin nyt palkka tosi lähelleä aata, että joutuisi oikeasti kokoamaan ja juoksemaan loppuun asti. Esittelin myös längen Fisulle siltä varalta, jos palkan sijainti yksinään ei riitä jatkossa vaan tarvitaan "järeämpiä" aseita. Juoksutin siis ihan vaan längen ali lelulle ja muutaman kerran aan harjalta längen ali. 

Perjantaina käytiin tottistelemassa, Stepsu teki hyppyjä ja paukkuja, Fisu tokohyppyä, seuraamista ja eteenmenoa, ja Sara rallytokoa. Stepillä oli taas niin kovin vaikeaa hypyllä, se tuntuu menevän koko ajan vaan huonommaksi, mitä enemmän ikää tulee. Paukkuihin ei reagoinut onneksi, vaikka niitäkin on tehty tosi vähän.

Lauantaina aikaisin aamulla lähdettiin T-leirille Jämille. Ekana ohjelmassa oli kehätreenit isolla porukalla, Fisu teki alokasluokan liikkeet kisanomaisesti samassa järjestyksessä kun mitä SM:ssä on. Tehtiin ensin liikkeet ja lopuksi paikallaolot. Fisu tuntui kehässä tosi kivalta, ja teki ihan siistin kokonaisuuden. Pientä hiottavaa toki vielä löytyy, mutta asenne on hyvä ja suuret linjat on kunnossa. Kisatreenin jälkeen käytettiin vielä vapaita kehiä hyödyksi, ja tehtiin yksi kehääntulo ja palkkasin melkein heti, ja ruutua ja luoksetuloa. Ruutu löytyi hienosti, vaikka merkit oli ihan vieraat. Paikallaolo oli ihan siisti myös. Tässä videolla Fisun kehätreenit.

Lauantaina iltapäivällä treenattiin esineitä ja jälkeä. Tehtiin ensin jäljet vanhenemaan ja sillä välin sitten esineitä. Kokeiltiin nyt uudestaan avustajan kanssa samaa treeniä, jota koitettiin n. kuukausi sitten, eikä Fizz silloin tajunnut yhtään homman ideaa. Ekalla esineellä ei edelleenkään tajunnut homman ideaa, ja vaikka avustaja huusi ja näytti esinettä, niin lähti silti ihan väärään suuntaan etsimään. Mentiin sitten yhdessä katsomaan esinettä, ja jossain vaiheessa vahingossa harhautui esineen luo ja toi. Seuraavalla esineellä tajusi jo selvästi treenin idean, ja irtosi ihan hienosti suoraan! Kolmannella ei ekalla lähetyksellä taas mennyt esineelle asti, mutta uudella lähetyksellä sitten taas muisti avustajan olemassaolon ja irtosi hienosti ja löysi. Step treenasi myös esineet, ja oli yllättäen oikein pätevä! Kaksi ekaa esinettä nosti ihan tuosta noin vaan, kolmannella ei irronnut ihan riittävän syvälle, mutta toisella lähetyksellä sitten löysi kuitenkin.

Fisun jälki oli n. 250m pitkä, vanheni tunnin verran ja kokeiltiin nyt laittaa matkan varrelle kaksi välipurkkia joissa oli nameja. Jäljelläkin oli nameja siellä täällä, mutta selvästi vähemmän kuin aiemmin. Jälki ei mennyt kovin häävisti, sai hajun namipurkeista aika kaukaa ilmavainulla ja nosteli nenää niiden kohdalla, ja purkin jälkeen ei yhtään ymmärtänyt, että jälki voisi enää jatkua, vaan yritti kaivaa maasta jotain risuja heitettäväksi. 

IMG_8623.jpg

Sunnuntaina aamulla treenattiin uudestaan tokoa, nyt Fisu teki noutoa, häiriöseuraamista ja luoksetulon stoppia. Noudossa tehtiin ensin normaalisti avustajan kanssa, oli taas tosi hyvä! Sitten kokeiltiin uudella tavalla avustajan kanssa kolmiotreeniä, tällä kertaa niin että avustaja käänsi Fisun poispäin musta ja heitti kapulan kauemmas mun suunnasta katsottuna. Tää toimi kivasti, nyt otti kapulan ja hirrrveellä kiirellä tuli. Kokeiltiin vielä sitten yhtä variaatiota ilman avustajaa, eli jätin Fisun istumaan, vein itse kapulan Fisun taakse, ja juoksin sitten kauas, ja lähetin Fisun noutamaan. Tämäkin toimi, sai ihan kivasti lisää vauhtia, eikä pitänyt kapulaa niin tärkeänä kun sitä ei heitetty vaan vein sen, ja silti saatiin hyvin pitkä matka tuontiin. Häiriöseuraamisessa Fisu oli pätevä, ei kauheasti välittänyt häiriköinnistä. Luoksetulon stopeissa oli myös ihan hyvä, ennakoi kyllä melkoisen voimakkaasti kierron jälkeistä stoppia. Stepsukin treenasi vähän tokoa, tehtiin ruutu, seuraamista ja luoksetulon stoppeja. Ruudut oli tosi hyviä, merkit aika hitaita. Seuraamisessa edistää, mutta muuten teki kivalla asenteella. Luoksetulossa testattiin takapalkkaa niin, että avustaja pompautti pallon maahan Stepin selän takana, se toimi kivasti!

Ajatuksia tokoon:

  • Ennen SM-kisoja pitää treenata kuntoon hyppy (lähinnä vauhti, tekee tosi hitaasti kun ennakoi niin voimakkaasti jo stoppia hypyn jälkeen), seuraamisen juoksu (vähän pomppivaa), luoksetulon loppu eli edestä sivulle siirtyminen, paikkamakuussa häiriötä (ei olla vähään aikaan tehty).
  • Luoksetulon stopissa (ja myös liikkeestä seisomisessa) tepsuttaa hieman välittömästi pysähdyksen jälkeen, tähän voisi puuttua. Paikallaseisomistreeniä, multa häiriötä eli ylimääräisiä kädenheilautuksia yms, palkka takana tai muualla niin, että ei välittäisi mun käsien liikkeistä. 
  • Kaukoihin lisää kropanhallintaa! Hitto vie, jos 4kk ikäiset pennutkin osaavat istua orava-asennossa ja tehdä täydellisiä pomppuvaihtoja, niin kyllä Fisunkin pitää osata!
  • Tokoa ajatellen olis hyödyllistä opettaa Fisu vastustamaan. Tää on mulle ihan kokonaan uusi idealogia, eli vastustamista voi käyttää virheen havainnollistamiseen. Ideana siis, että koiraa voi esim. töniä kauemmas perusasennossa jotta sitä vastustaessaan tiivistäisi ja skarppaisi, paikallaolossa tai jäävissä yrittää kaulapannasta vetää koiraa ja sen vastustaessa se pysyy tiukasti paikallaan oikeassa asennossa jne. Näitä en ole ikinä tehnyt minkään koiran kanssa, mutta Fisulla voisin testata. 
  • Luopumista pitäisi treenata enemmän. Ollaan namin kanssa tehty kyllä paikallaolon palkkaamisessa luopumista, jotta keskittyisi makaamaan eikä haistelisi maata, mutta myös leluilla ja muilla häiriöillä pitäisi tätä tehdä enemmän.

IMG_9259.jpgIMG_9267.jpgIMG_9270.jpg

Toko-kuvat: Maarit Karhu-Teiskonen

Tokon aikana Stepillä oli janatreeni vanhenemassa kentän laidalla, käytiin ajamassa se Fisun tokojen jälkeen. Janalla oli nyt L:n muotoinen treeni, jotta lähtisi varmuudella oikeaan suuntaan ja saisi vahvistusta etenemiseen. Lähtikin ihan hyvin, mutta sen verran vinoon, että jouduin ottamaan lähetyksen uusiksi, muuten ei olisi törmännyt jäljeen ollenkaan. 

Tokon jälkeen tehtiin lyhyt esineruututreeni melkoisessa häiriössä. Aivan meidän esineruudun vierestä oli lähdössä huskyvaljakko ajamaan, ja n. 20kpl huskyja huusi koko treenin ajan aivan suoraa huutoa ja tempoili ja riuhtoi hihnoissa joka suuntaan. Näiden lisäksi pään yläpuolella suihki ihan jatkuvasti pienlentokoneita, lennokkeja ja hävittäjiä. Fisu teki aivan superhienosti :) Nyt on idea mennyt selvästi perille, 2 esinettä samalla tekniikalla kuin lauantaina ja nyt eteni molemmilla esineillä aivan suoraan ja määrätietoisesti takalinjalle ja löysi helposti. Jessss! 

Iltapäivällä vielä viimeisenä maastotreeninä jälkeä. Testattiin nyt Fisulle uudestaan samanlaista treeniä välipurkeilla, nyt nameja oli vain jäljen alussa. Pituutta joku 300m. Tämä jälki meni huomattavasti huonommin kuin edellispäiväinen, eli taas sama homma, sai hajua purkeista ilmavainulla tosi kaukaa, nosteli nenää ja koitti paikantaa purkkeja sitä kautta. Jäljesti välissä ihan ok pätkiä, mutta työskentely on huonontunut nyt kahdessa treenissä ihan todella paljon! 

Ajatuksia jäljelle:

  • Nameja ei voi vielä jättää pois, työskentely huonontuu liikaa kun itse jäljen arvo vähenee. Nameja voi olla kyllä vähemmän, mutta kyllä niitä siellä edelleen tarvitaan.
  • Purkit eivät toimi, haisevat liian voimakkaasti. 
  • Kepit voisin kokeilla ottaa mukaan, ja kyllä jonkin aikaa voi jäljellä olla sekä keppejä että nameja. 
  • Harhoja voisi ottaa mukaan sellaisiin helppoihin kohtiin, joissa on nameja apuna ja harha selvästi eri ikäinen kuin oikea jälki
  • Kepeillä koira saa itse valita ilmaisun, keppiä _ei tarvitse_ tuoda mulle asti, vaan riittää, että itse huomaan sen 

Stepsu teki myös pudotetun jälkien vanhetessa, oli ihan hieno :) Jämin ihanan tasaisessa maastossa se oli varsin vauhdikas ja suora.