Lauantaina oli Ansun järkkäämät isot kehätreenit Malminkartanon nurtseilla. Fisulle nämä oli ensimmäiset tälläiset treenit joissa tehdään lähetysliikkeitä, viime vuonnahan käytiin toko-SM:in valmistautumisen yhteydessä useammatkin kehätreenit, mutta toki se oli aika eri juttu kun silloin treenasimme vielä alokasluokkaa varten. Saimme pariksi Maaritin ja Stjernen, Fisu teki ensin liikkeet neljässä kehässä ja sitten paikallaolon. En tehnyt mitenkään kovin kisamaisesti, vaan halusin vain hyvää kokemusta isossa häiriössä tekemisestä.

-Seuraaminen oli ihan ok, peruutus yllättävän hyvää! Ainoa pieni lipsuminen tuli kun mentiin viereisessä kehässä olevan ruudun ohi aivan vierestä, juuri samalla hetkellä kun Mari käskytti Roimaa ruutuun. Vilkaisi vähän ruudun suuntaan ja jouduin huomauttamaan siitä. Tehtiin seuraamiskaavion kesken yksi liikkeestä istuminen, teki oikein! 

-Zetassa järkkä s-m-i, seisomisessa oli menossa ilmeisesti maahan kun teki sellaisen ihme nykäyksen, mutta jäi seisomaan ja kehuin siitä. Maahan ok ja istu ok, palkkasin istumisesta.

-Siirryttiin seuraavaan kehään, jonka aloitin kaukoilla. Kiertomerkki oli Fisun selän takana, ennen ekaa vaihtoa lähetin yllärinä selän taakse kiertämään. Oli selvästi hämmentynyt, vaikka ollaan kyllä tehty näitä useampi kerta, ei kiertänyt ekalla käskyllä. Takaisin tullessa pysäytin seisomaan ja siitä tehtiin kaukot loppuun. M-i oli vähän nihkeä, korjasin siinä ryhdikkäämpään asentoon toisella käskyllä, muuten oikein hyvät vaihdot. 

-Seuraavaksi ruutu. Matkalla ruudun ja eteenlähetyksen välissä oli hyppyjä, jäi vähän niihin kiinni ja lähti sinne suuntaan vinoon. Päästiin siis treenaamaan korjauksia! Lähetin korjauskäskyllä vasemmalle, lähti, mutta aika takaviistoon, jolloin oli takaa yli. Siitä kutsuin luokse, ja stoppi oikeassa kohdassa ja sain ympyrään. Eli ihan hyvää treeniä nämäkin, ja näköjään on ohjattavissa ainakin jossain määrin! Ruutua ei meinannut löytää, kuten ei juuri kukaan muukaan. Ruutumerkit erottuivat tosi huonosti pitkästä heinästä, ruudun vieressä oli kiertomerkki ja takana toisessa kehässä zetan merkit. Meni ruudun ja kiertomerkin väliin, ja korjauksella yritti lähteä väärässä kehässä olevaan ruutuun. Parilla korjaukella sain kuitenkin bongaamaan ruudun, mutta jäi vähän turhan eteen ja korjasin taaksepäin. Tässä olin itse myös kujalla, koska ilmeisesti olisi oikeasti ollut ihan hyvällä kohdalla, ja korjauksella meni jo takaa ulos. Tosi vaikea oli katsoa kun nauhat ei näy lainkaan ja merkeistäkin näkyi ehkä 5cm ruohon seasta. Tämä toki oli tiedossakin, että on varmaan vaikea kokemattomalle koiralle tälläisissä olosuhteissa.

-Seuraavassa kehässä tehtiin luoksetulo, otin ihan suorana ilman stoppeja vauhtipalkalla. En halunnut pysäyttää liukkaalla ruoholla, ja tuli ihan kivaa vauhtia vaikka vähän teki ennakoivaa loikkaa stoppipaikan tienoilla. 

-Sitten kiertohyppynouto. Olin päättänyt palkata kierrosta, ja sitten ottaa erillisenä lopun. Bongasikin sinisen kiertomerkin ihan tosi hienosti ja teki siistin kierron. Sitten loppuosa, haettiin vasen. Ei meinannut nähdä kapulaa heinikosta, oli jo tulossa ohi kun bongasi kapulan, nosti ja tosi hankalasta kulmasta hyppäsi, joutui selvästi tekemään oikein töitä. Kultakala, tiesi että hyppy pitää hypätä vaikka olis vaikeeta <3 Luovutus vino, tämä toki oli tiedossakin, että on kesken.

-Vikassa kehässä aloitettiin tunnarilla. Haistelu siisti ja nappasi nätisti oman ja palautti hyvällä vauhdilla, mutta piti vissiin sen verran hennosti kiinni että kapula putosi, noukki sen heti ja luovutus ok.

-Sitten ohjattu. Bongasi jostain syystä vähän oikealle vinossa olevan merkin ja lähti sinne, ei meinannut millään löytää oikeaa merkkiä! Otettiin sitten ihan läheltä pelkkä merkille meno jotta oikea merkki löytyy. Lähti keskikapulalle, ja korjauksella toi vasemman. Otettiin sitten kokonaisena vielä uudestaan, nyt oli ok.

-Paikallaolot loppuun, teki tosi kivasti sekä istumisen että makuun, ja luoksetulokin oli ihan ripeä. Kehuin kun muut käskyttivät koiriaan, ja ei reagoinut nyt häiriökäskyihin.

Vaikeita liikkeitä oli siis ruutu, ohjattu ja kierron palautus, eli kaikki aivan täysin tiedossa. Ruutuun tarvitsee vielä paljon varmuutta, yleensä on bongannut ruudun aika hyvin, mutta tuollainen häiriö oli vielä liikaa. Ohjatussa merkille meno vaatii vahvistusta, ja samoin noudon palautuksen suoruus.

Sunnuntaina olin koko päivän Jämillä kouluttamassa tokoa Myytin leirillä, ja kotimatkalla pysähdyin treenaamaan jälkeä. Talloin aika samantyyppiset jäljet Stepsulle ja Fisulle, ja niiden vanhentuessa käytiin lenkillä. 

Fisun jälki oli 700m pitkä, jana joku 10m ja lähti oikealle, vanheni pikkuisen vajaan tunnin. Kulmia useampi, ja ekaa kertaa myös piikki selkeässä ja helpossa kohdassa. Keppejä 6, joista "keppijekkuja" kolme, eli eka keppi oli risukasassa, toka maakuopan pohjalla ja kolmas kahden kaatuneen puun välissä. Janalla lähti vasemmalle vinoon ja otti takajäljen, ja yritti _hyvin_ sitkeästi lähteä sinne, kiskoi kaikin voimin vastaan kun en päästänyt. No, kun kääntyi, niin lähti ihan nätisti jäljestämään. Eka kepin eli risukasakepin nosti hienosti! Sen sijaan maakuopan ohi meni reunaa pitkin, ei siis vaivautunut menemään kuopan läpi ja keppi jäi, pyysin takaisin ja vaadin jäljestämään tarkemmin, ja nyt löytyi keppikin. Piikin meni ihan tosi nätisti, mutta puunrungon takana oleva keppi olisi myös jäänyt, loikki puista yli eikä vaivautunut jäljestämään niiden väliin jäävää pätkää, hyi hyi. Kaksi seuraavaa "normikeppiä" nousi, mutta vikasta meni taas yli. Oli just vikan kepin kohdalla sotkeutuneena liinaan, ja siinä varmaan työskentely sitten herpaantui niin ettei enää haistellut. Palattiin vähän taaksepäin niin keppikin löytyi. Jäljesti kyllä tosi kivasti, mutta kepit on nyt vaikeita. Lisää keppijekkuja varmasti tarvitaan, jotta saan sen olemaan tarkkana koko ajan.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202016-06-08%20kell

Stepin jälki oli 820m pitkä, vanheni reilun tunnin, 5 keppiä ja joku 20m jana oikealle. Stepilläkin oli keppijekkuja, eli muutama keppi oli tosi pieniä, ja yksi keppi oli myös maakuopan pohjalla. Jana oli pikkuisen vino, ja Stepsukin yritti ottaa takajäljen, mutta huomattavasti pienemmästä vihjeestä vaihtoi oikeaan suuntaan. Ekasta pikkukepistä meni ohi, ei tainnut olla aivan jäljen päällä, kun ekalla suoralla pikkasen seilasi edestakaisin jäljen yllä. Kulman jälkeen tarkensi, mutta maakuoppa oli Stepillekin vaikea, sekin olisi mennyt reunaa pitkin ohi jos olisin päästänyt. No, vaadin jäljestämään tarkemmin ja löysi kepin, ja sen jälkeen paransi taas työskentelyään ja loppujälki menikin sitten aivan prikulleen jäljen päällä ja loput kepit nousi. 

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202016-06-08%20kell

Eilen käytiin iltapäivällä tokoilemassa lähinurmella. Fisu teki eteenlähetystä, ruutua, seuraamisen peruutusta ja ohjattua. Eteenlähetykset oli varsin hyviä ja suoria, pari kertaa pysäytin just ennen kun oli lelulla, ja kerran oli tuhma ja otti lelun silti. Ruudun bongasi nyt hyvin, mutta vähän jäi turhan eteen, joten pari kertaa hiottiin sitten vaan ruudun paikkaa. Seuraavalla kierroksella aloitettiin peruutuksella. Oli ihan suoraa, mutta takapää on taas vajonnut alemmas :/ Voi kun olisi peili, jonka kanssa tehdä tätä... Sitten sitä ohjattua, tai siis merkkiä. Merkki ei jostain syystä oikein suju pitkällä matkalla, läheltä tekee tosi hyvin, mutta kauempaa saattaa jäätä ihan miten sattuu seisomaan merkin taakse, eikä osaa korjata. Itse ohjattu ihan ok, kerran meni keskikapulalle ja siitä yhdellä korjauksella ok.

Illalla naksuteltiin meidän pihalla merkkiä eri suunnista, ja taas lähietäisyydellä toimi ihan kivasti ja älysi hyvin korjata asentoakin jos oli vino. Ehkä se vaan vaatii aikaa ja paljon toistoja, että hoksaa myös kun matka kasvaa.