Loma jatkui mökkireissun jälkeen mukavasti, pidettiin nimittäin to 6.7. "pentutreffit" Puumalaisten kanssa Tesun luona Kirkkonummella. Oli mukavaa taas nähdä kaikkia sisaruksia. Treenattiin ensin aksaa ja sitten pk-hyppyä. Fisu teki aksassa ensin poispäinkäännöstä puomilta, kun karsinnoissa ei sitä osattu. Palkkasin pari kertaa valmiina olevalle pallolle puomin jälkeen, ja sitten laitoin pallon sijaan hypyn. Pari toistoa, ja Fisu tajusi, eikä sen jälkeen mitään ongelmaa. On se vaan hitsin fiksu ja nopea oppimaan! Osasi myös heti yleistää, eli kun tehtiin toisin päin, niin ei mitään ongelmaa. Lopuksi tehtiin ihan pieni radanpätkä, jota muut olivat treenanneet. Siinä ei mitään ihmeellistä. Hyppyä otettiin sitten ensin 85cm esteellä, kun rutiinia ei ole oikein lainkaan. Hyppäsi ekan vähän huonosti, jalat roikkui mahan alla. Pari seruaavaa toistoa oikein hyviä ja siistejä. Sitten nostettiin 90cm, ja sillä tehtiin kokonainen hyppynouto. Menohyppy hyvä, paluussa kolautti tassuilla esteen reunaan. Uusinnalla sitten ponnisti sevästi korkeammalle, eli hyvin ottaa kyllä opikseen eikä varmana osu toista kertaa vähään aikaan. Esteenä oli hajoava pressueste, ja sen verran kevyt kosketus oli, ettei este hajonnut.

IMG_1046.jpg

Hieno rivi sukulaisia! Vasemmalta: Fisu, Puuma-äiti, Misu-sisko, Isla-sisko, Rimma-mummi, Roima-veli ja Joku-eno 

IMG_1054.jpg

Puumalaiset <3

Viime viikonloppuna käytiin treenaamassa aksaa Ojangossa. Rakensin nyt radalle sen kohdan, jossa karsinnoissa hyllytettiin, eli poispäinkäännös puomilta putkeen ja kepit puomin toisella puolella umpikulmaan. Nyt poispäinkäännös onnistui hienosti ja saatiin sillä tosi sujuva ohjaus! Kokeilin myös toiselta puolelta, onnistui myös sieltä, eli osasi hakea kepit oikein vaikka leijeröin puomin. Lisäksi tehtiin hypyillä takaakiertotreeniä, 50cm rimalla ei pystynyt tekemään kovin hyviä hyppyjä. Rimoja ei vielä tuolla korkeudella tule, mutta ei taivu enää pyörimään kunnolla. 45cm rimalla onnistui vielä ihan ok, eli tässä kohtaa menee se raja, missä ponnistuspaikka tulee liian lähelle hyppyä.

Sunnuntaina ajeltiin sitten takaisin Pohjanmaalle loppukesän ajaksi, ja maanantaina alkoi työt Toholammilla. Maisemat näin kesäaikaan on kyllä huomattavasti nätimmät kuin keväällä :) Esim. tälläinen joenrantamaisema on meidän kotipihassa!

IMG_1068.jpg

Täällä ei olla pahemmin treenattu, vietetty vain lomaa ja lenkkeilty. Tiistaina otettiin kotipihassa hyppytreeniä metrisellä. Aloitin taas jostain 85cm korkeasta, ja kun se meni hyvin, nostin 90cm. Nyt hyppäsi kyllä aika kivasti joka kerta, joten nostin vielä sinne 95cm tienoille. Kevyesti meni, ei kolistellut. Kertaalleen otettiin kapulan kanssa, muutan vaan rennosti lelulle.

Torstaina käytiin Kannuksessa paimentamassa. Siellä kahdella harrastajalla on yhteiset kesälampaat, joita on paimennettu aussieden ja bortsujen toimesta. Lampaat olivat aika kesyjä ja rauhallisesti liikkuvia, niitä joutui ihan työntämään että liikkuivat. Tehtiin ensin samaa poispäinajotreeniä kuin mitä Pukkilassa viimeksi. Lähestyttiin lampaita kaukaa, ja heti kun reagoivat koiraan, pysäytin ja odotin, että lampaat saavat rauhassa sulatella tilannetta ja lähteä liikkeelle. Fisu oli nyt aivan erilainen kuin viimeksi, treenin teho siis oli nähtävissä jo nyt! Lähestyi lampaita todella rauhallisesti, aiiiivan hitaasti hiipien ja ekaa kertaa jopa vaikutti hieman tahmealta! Ikinä ennen ei ole vaikuttanut jumittuvan tuijottamaan, mutta nyt oli sellainen fiilis. Ajoi tosi rauhallisesti ja hitaasti, ja oikein hieno zen-fiilis tuli :) Otin aina pari pätkää ajoa, ja sitten hakukaaren ja vaihdettiin sillä suuntaa. Teki ihan tosi kivasti koko ajan. Pienen tauon jälkeen tehtiin sitten häkitystä varsinaisella häkillä sekä suppilolla, treenattiin häkistä ulosottoa ja lopuksi vielä lampaan kiinniottoa. Aloitettiin haulla laitumen toisesta päästä (ehkä 60-70m). Tein taas sellaisen haun, jossa en sanonut mitään, annoin tehdä itse. Nosti aika vinosta, jostain klo 2 kohdalta, mutta lampaat kyllä olivat aitaa vasten, että tulivat silti ihan suoraan. Liekö siksi sitten tehnytkin noston tuosta eikä mennyt loppuun asti tasapainoon. Nosto oli tosi kaunis ja rauhallinen, ja tuonnissa tasapainotti hyvin ja toi suoraan. Häkitystä ei juuri häkitykseksi voinut sanoa, kun lampaat marssivat häkkiin ilman, että tarvitsi tehdä mitään. Suppilolla sen sijaan päästiin paremmin treenaamaan, eli sinne eivät menneet automaattisesti. Saatiin yksi oikein hyvä "häkitys" ja toinen vähän kehnompi, mutta molemmilla kerroilla kaikki saatiin läpi. Sitten häkissä pyörimistä, aluksi meni kivasti, mutta muutaman toiston jälkeen lampaat eivät oikein enää väistäneetkään koiraa, ja kääntyivät uhittelemaan. Fisulla meni hermot ja teki pari syöksähdystä. Selvästi on tosi epävarma vielä tuollaisissa tilanteissa, joissa ahtaassa tilassa lampaat eivät kunnolla väistä/mahdu väistämään koiraa. Menin sitten häkkiin Fisun tueksi ja saatiin niin lampaita paremmin irti nurkista. Lampaan kiinniottoa ei varsinaisesti voinut myöskään sanoa oikein lampaan kiinniotoksi, kun lampaat parveilivat mun ympärillä ja kerjäsivät rapsutuksia. Kokeilin sitten vähän hajottaa laumaa, jotta saataisiin jotain hommaa Fisulle. Ihan hyvin se ilman käskyäja toimi oikein, piti lauman kasassa, mutta aika lähellä oli kyllä myös koko ajan. Lopuksi otettiin vielä pätkä ajoa, jotta sai rauhoittua vielä juoksentelun jälkeen. Kokeiltiin ajaa "rataa" eli laitumella oli pari porttia, ja tein ne nyt poispäinajolla. Ihan kivasti toimi ja suht kaukaa pystyin ohjaamaan.