Uusi vuosi sujui tänä vuonna parhaassa mahdollisessa seurassa ja paikassa, eli Jämijärvellä ihanissa maisemissa metsän keskellä kymmenen koiran, kahden kissan, yhdeksän eläinlääkärin ja muutaman avecin voimin. Mun koirista oli mukana vain Step ja Fisu, koska Sara ja kissat samassa mökissä ei vaikuttanut hyvältä idealta. Sara oli äidin kanssa Teijossa viettämässä uutta vuotta. 

Matkaan lähdin jo perjantaina, ohjelmassa oli "matkan varrella" eli Lahdessa valmennusrenkaan tokotreenit. Tehtiin kahden koiran pareina, että saatiin vähän häiriötä. Fisu ja Zipu tekivät tokassa parissa, Fisu aloitti ohjatulla. Merkin takana oli valmiina pallo, jonka vientiä Fisu ei ollut nähnyt. Teki oikein hyvän merkin ja selväsit ilahtui ylläripallosta. Haettiin vasen, joka oli hankalassa paikassa aivan seinän vieressä, agilityn aasta ehkä metkin päässä. Ei bongannut heti, mutta tosi hyvin ratkaisi tilanteen, lähti silti oikeaan suuntaan ja etsi kapulan, kehuin nostosta ja palkkasin luovutuksen. Seuraavaksi luoksetulo, liikkuroituna niin, että liikkuri jäi Fisun taakse, ja vapautin stopista palkalle. Teki tosi hyvän stopin, aiemmin en olekaan ottanut mitään stoppeja tuollaisella jutagrassin nurmipohjalla. Otettiin myös maahanmeno, se oli huono, ei laittanut päätä maaha. Uusinnalla ok, otin siitä loppuun asti enkä palkannut. Seuraavaksi tunnari, kapulat ristin muodossa. Kerran taisi mennä omasta yli reagoimatta, muuten ihan ok. Kaukoja tehtiin sen verran, että palkkasin ekan seisomisen, ja tehtiin liikkuroituna muut vaihdot. S-i vaihdossa oli menossa vahingossa maahan, mutta korjasi viime hetkellä, mutta meni siinä vähän vinoon ja peruutti vähän. I-s oli vähän vajaa, jäi tosi lysyyn seisomaan. Sitten ruutua, eteenlähetyksessä valmiina palkka edessä, mutta se ei näkynyt kentän laidalla olevien aksaesteiden seasta ollenkaan, ja Fisu lähti ihan vinoon. Otettiin pari kertaa uudestaan, että sain menemään suoraan. Sitten ruutuun, ja siitä tulikin aivan kamalaa vääntöä, vaikka en ajatellut siinä olevan mitään ihmeellistä :O Bongasi ruudun ja meni kovaa, pysäytin seisomaan mutta meni suoraan maahan! Käskin pois ja toruin ja laitoin uudestaan x10 ainakin ja JOKA kerta meni suoraan maahan!!! En tajua, mikä ihme sille tuli :O Kokeilin kerran stopata jo matkalla ruutuun, siinä oli ihan hyvin kuulolla ja pysähtyi seisomaan, mutta sitten ruudussa taas maahan. Tehtiin ihan miljoona toistoa, kun en halunnut antaa periksi, ja Fisun aivopieru ei vain ottanut helpottaakseen. Meni jo ihan tahmeaksi, eikä meinannut mennä enää ollenkaan ruutuun, kun ei saanut siellä tehdä niinkuin huvitti. Sitten vielä kierto-ohjattua niin, että lelu valmiina merkin vasemmalla puolella, merkki oli aika lähellä ruutua ja samasta suunnasta lähetys kuin ruutuunkin. No, ruutuunhan se meni, kun siitä oltiin juuri väännetty miljoona kertaa. Pysäytin ja koitin laittaa uudestaan, yritti kiertää merkin väärältä puolelta. Menin lähemmäs lähettämään, että sain onnistuneen. Sitten taas täydellä matkalla, nyt teki ok kierron ja sai ottaa lelun. Loppuosa ok. 

Treenien lopuksi tehtiin paikallaolot, kertaalleen kokonainen, jossa palkkasin istumisen, ja sitten pari erillistä istumasta maahanmenoa. Maahanmenot oli kaikki ihan nopeita, mutta meni vähän vaiheittain, hypähtää tasajalkaa, mutta jää liian suppuun, joten korjaa asentoa vielä samaan syssyyn. Tätä samaa teki viime kesänäkin, ja sen sain jo pois, mutta näköjään tullut takaisin. Itse istuminen ja makuu ok, ja luoksetulo ihan hyvä. Lopuksi oli vielä yleistä treeniaikaa, joten tehtiin korjaussarja sekä ruutuun että kiertoon. Nyt yritti ekalla taas samaa maahanmenoa, mutta nousi heti seisomaan kun toruin, eli nyt tiedosti virheen. Sen jälkeen ei enää tehnyt samaa, eli ilmeisesti vääntö oli mennyt perille. Kierto oli tosi hyvä kerrasta, ei mitään ongelmaa. Pari eteenmenoa tehtiin lelulle, nekin oli nyt hyviä. 

Vuodenvaihteen viettoon Jämillä sisältyi metsälenkkejä isolla ja vähän pienemmällä koiraporukalla, saunomista, syömistä, mukavaa oleilua ja lautapelejä. Paukkuja kuului hiukan, mutta meno oli varsin rauhallista kaupungissa vietettyihin vuodenvaihteisiin verrattuna, ja Step pysyi varsin tyynenä. Vain kertaalleen se hiukan huolestui ja läähätti hetken, mutta pystyi kuitenkin purskelemaan purutikkua. Fisu oli myös vähän levottoman oloinen, en tiedä reagoiko se varsinaisesti ääneen vai enemmänkin peloissaan olevien koirien (Step, Zero ja Sansa) reaktioihin. Ulkona iltapissalla käydessä Fisu ei vaikuttanut edes kuulevan kaukaista pauketta. Lauantaina päivällä käytiin Fisun kanssa tekemässä pieni jälkitreeni kun maa oli han sula. Tein erillisen noin 8m janan, ja 500m pitkän jäljen, jossa oli noin 12m jana ja 3 keppiä ja kolme kulmaa. Molemmat janat oli nyt aika hyviä, lähti kovaa, mutta ei mitenkään hullun raivolla, joten annoin mennä, teki tosi hienot ja suorat janat, nosti jäljet ja löysi ekat kepit, joka molemmilla janoilla tosi lähellä, ehkä 10m janalta. Itse jäljen meni myös ihan tosi nätisti, Jämin karussa maastossa jäljestää tosi kivasti ja siististi, kaikki kulmat meni hienosti ja tarkasti. Kepeillä sen sijaan oli tällä kertaa ongelmaa, kakkoskeppi oli maakuopassa, josta Fisu olisi mennyt reunaa pitkin ohi jos olisin päästänyt. Jarrutin liinasta, ja vaadin menemään oikeasti jälkeä pitkin. Vika keppi oli ihan tasaisella, mutta jostain syystä Fisu tarkasteli juuri siinä kohdassa jäljen sivussa eikä reagoinut keppiin. En päästänyt ohi tästäkään, vaan otin liinalla takaisin ja vaadin jäljestämään kunnolla. Vähän taisi jälki viedä mennessään, kun väli tokalle ja kolmannelle kepille oli niin pitkä.

15727289_10210856342637198_8746407594510fisse-2.jpg

Kuvat: Emma Alve

Uudenvuoden kunniaksi myös perinteinen tavoitekatsaus:

Saran tavoitteena vuonna 2016 oli pysyä terveenä ja päästä rallytokossa mestariluokkaan. Tavoite toteutui, Saran on varsin pirteä ja hyväkuntoinen ikäisekseen, ja ehti vuoden 2016 aikana kisata koulutustunnukset RTK3 ja RTK4.

Stepillä on ollut hieno vuosi, Step on panostanut laatuun määrän sijaan käyden koko vuoden aikana vain kolme virallista koetta. Tavoitteena oli EK:sta viimeinen puuttuva 1-tulos, tokossa uusien liikkeiden opettelu ja uusilla säännöillä kisaaminen, ja terveenä pysyminen. Toukokuussa 2016 Step kisasi vuoden ainoan EK-kokeensa, saaden 1-tuloksen ja tittelin FI KVA, elokuussa Step käväisi jälkikokeessa saavuttaen koularin JK3 hienolla 1-tuloksella, ja lokakuussa Step kisasi tokossa uusilla säännöillä 1-tuloksen arvoisesti. Joulukuun alussa Stepsu pyörähti Messukeskuksessa näyttelyissä veteraaniluokassa, saaden erin ja eh:n. Stepsu on myös ollut koko vuoden täysin terve, ei mitään sen kummempaa pientä tassuhaavaa lukuunottamatta.

Vuoden 2016 aikana Fisu on kasvanut kisauraansa aloittelevasta teinikoirasta menestyneeksi arvokisatason koiraksi. Fisulla oli tavoitteina tokosta VOI1 ja TVA, agilityssa nousu kolmosiin ja valiokellot käyntiin, pk-puolella JK1 ja paimennuksessa pääsy treenaamaan säännöllisemmin ja perusradan yrittäminen. Fisu täytti, ja oikeastaan myös ylitti kaikki tavoitteensa. Voittajaluokan tokokokeen se kävi jo helmikuussa, valionarvon se ansaitsi elokuussa puhtaalla 1-tulosten putkella, ja lisäksi Fisu valittiin tokon valmennusrenkaaseen. Agilityssa Fisu nousi kolmosiin tammikuussa ensimmäisistä mahdollisista kisoista, keräsi kevään aikana arvokisanollat kasaan ja osallistui sekä SM- kisoihin että MM-karsintoihin päästen finaaliin molemmissa. Sertejä Fisu on saanut kaksi kumpaakin laatua, eli kaiken mahdollisen. Myös ensi kaudelle Fisu on ehtinyt jo keräämään arvokisoihin tarvittavat nollat. Pk-kisauransa Fisu starttasi syyskuussa koularilla JK1 hienon 1-tuloksen kera, ja myös 2-luokkaan Fisu olisi ollut valmis, mutta toista koepaikkaa emme saaneet. Paimennuksessa tapahtui ehkä suurin edistyminen, Fisu ei osannut vuoden alussa oikeastaan vielä yhtäkään käskyä, oli vain syttynyt ja kiinnostunut hommasta. Kesän aikana Fisu oppi suunnat, hakukaaret ja poispäinajon, ja syyskuun alussa osallistui ensimmäisiin paimennuskisoihin saaden heti koulutustunnuksen PPR1. Fisu oli myös täysin terve koko vuoden ajan, kesällä Fisu kävi virallisessa silmäpeilauksessa ja polvitarkastuksessa ja todettiin täysin terveeksi.

Ensi vuodelle meilla on tälläiset aikeet:

Sara

  • Toivon kovasti, että rakas mummokoira pysyisi terveenä ja hyvinvoivana, pirteänä ja omana itsenään. Jos Sara on kunnossa vielä 12. syntymäpäivänään, lupaan viedä sen lahjaksi paimentamaan (vaikkakin ehkä vain liinassa, sillä Saran kuulo on jo varsin valikoiva mitä tottelemiseen tulee...)

Step

  • Stepinkin ensisijainen tavoite on pysyä terveenä ja reippaana seniorina
  • Rallytokoa Step on jo vähän harjoitellut, ja voisimme koittaa saada siihen jokusen kisapaikan

Fisu

  • Tokossa Fisun tavoitteena on päästä osallistumaan maajoukkuekarsintoihin ja SM-kisoihin, ja saada hyvää kokemusta arvokisatason tokoilemisesta
  • Agilityssa Fisun tavoitteena on AVA ja AVA-H, ja osallistuminen EO-karsintoihin (paitsi Kemin jätämme ehkä väliin), SM-kisoihin ja MM-karsintoihin. Olisi upeaa päästä kisaamaan agilitya ulkomaille, olen jo vuosia haaveillut pääsystä esim. EO-kisoihin tai muihin "isoihin kisoihin", mutta ehkä vielä tänä vuonna meillä ei sellaiseen riitä taidot.
  • Pk-puolella Fisulla on tavoitteena JK2 ja JK3, ja ensimmäinen 1-tulos KVA:ta varten
  • Paimennuksessa Fisun tavoite on PAIM1
  • Pysyä terveenä ja välttyä vammoilta

  • Lupaan pysyä sen verran hyvässä kunnossa, että Fisun agilitymenestys ei jää kiinni mun kyvystä juosta agilityradalla :D