Ajattelin nyt kirjoittaa tokon uudesta kierto-ohjatusta ihan oman postauksen, jospa meidän läpikäymästä oppimisprosessista olisi jollekin muulle vaikka hyötyä. Tänään oli nimittäin se päivä, kun Stepsu onnistui kierto-ohjatun kierrossa heti ekalla yrittämällä treeneissä, eikä mokannut kertaakaan kiertoa. Onhan tätä jo odotettukin, mitä, 7 kuukautta!? Kierto-ohjattu on syy siihen, ettei olla kisattu uusilla säännöillä Stepin kanssa, enkä tiedä tullaanko edes kisaamaan. Jos mulla menee 7 kuukautta saada se tekemään treeneissä ekalla yrittämällä oikein, niin kauan menee siihen, että liike toimisi hyvällä onnistumisprosentilla kisoissa??

Stepille kierto-hyppynouto-hässäkkä on ollut vaikea useammastakin eri syystä

  1. Step on pk-koira. Metrinen hyppy on ollut Stepille aina tosi vaikea, ja Step haluaisi mieluiten kiertää sen. Koska pk-kisoissa se ei ole oikein hyvä juttu, niin ollaan treenattu aivan pienestä lähtien sitä, että hypystä _ei_ tulla ikinä ohi, ei vaikka mikä olisi. Ollaan treenattu vinoja heittoja, erilaisia kulmia, ja esteen ohittaminen ei ole ollut koskaan vaihtoehto. Tätä on treenattu todella paljon ja Step on kyllä sisäistänyt asian todella hyvin, ja siksi tokossa esteen ohi juokseminen on ollut aivan mahdottomuus.
  2. Step on agilitykoira. Stepille on agilityssa opetettu esteiden hakemista katseella ja irtoamista linjalle osuville esteille. Tämäkään ei ole ollut Stepille helppoa, joten sitä ollaan vahvistettu paljon. Tästä syystä Step irtoaa käytännössä aina vasemmanpuoleiselle hypylle. Mun seistessä koiran oikealla puolella, se "lukee ohjausta" ja valitsee ohjaavan käden puoleisen hypyn. 
  3. Step ei ole kovin hyvä irtoamaan kauas. Step on aina ollut melkoinen "perskärpänen" ja sille ei ole luontevaa irrota kovin kauas ohjaajasta. Sen takia kaukana olevan merkin bongaaminen on ollut vaikeaa, Step ei yksinkertaisesti osaa katsoa riittävän kauas, vaan jää kiinni lähempänä oleviin kohteisiin.
  4. Step ei todellakaan osaa istua luoksetulossa. Luoksetulossa, ja kaikissa muissakin vauhtiliikkeissä Step käyttää silmää, ja silmän ollessa päällä sillä ei ole sellaista vaihtoehtoa kuin "istu", on vaan hidas seisahtuminen matalaan kyttäysasentoon ja nopea maahanmeno. Tämän takia en esim. voi jättää Stepsua agilityssa lähdössä istumaan, koska se ei _pysty_ istumaan. Zetankin istuminen on ollut tosi vaikea, koska välillä kyttää merkkejä ja silloin ei vaan pysty, ei sitten millään.
  5. Stepille on opetettu, että hyppynoudossa kapula tuodaan eteen ja ohjatussa sivulle. Liike, jossa on sekä ohjaus että hyppy, ei ole selkeästi kumpikaan, eikä Step tiedä, mihin tässä liikkeessä kuuluisi kapula tuoda. Järkevää olisi mun mielestä tuoda sivulle, koska se tulee niin vinosta kulmasta, että eteentulo on helposti vino, mutta Stepin mielestä tämä kuitenkin muistuttaa enemmän hyppynoutoa ja toisi mielummin eteen.
  6. Step oli treenannut vanhojen sääntöjen tokoliikkeitä 7,5 vuotta siinä vaiheessa kun uudet säännöt tulivat voimaan. Step on kyllä kiltti ja kuuliainen, mutta myös todella rutinoitunut ja kokenut kisaaja, ja tietää unissaankin, miten liikkeet kuuluu tehdä. Step on siinä mielessä melkoinen virkamies, että kun on jotain oppinut, niin tekee asian niinkuin se on opetettu, eikä kauheasti varioi itse toisin kuin esim. Sara. Siksi vanhoja elementtejä sisältävän uuden liikkeen oppiminen on ollut aivan kamalan vaikeaa.

Aloitettiin kiertohässäkän treenaus vähän väärällä jalalla. En ajatellut, että tästä liikkeestä tulisi näin iso ongelma, onhan Step  tehnyt paljon kuuntelutreenejä ja periaatteessa osaa kaikki liikkeen elementit valmiiksi. Pian huomasin, ettei tämä sitten ollutkaan ihan niin helppa kuin olin kuvitellut. Ensimmäinen ongelma tuli vastaan jo merkin kierron tekniikassa. Step nimittäin sotki todella pitkään kiertoa ihan tavalliseen merkkiin, eli yritti pysähtyä merkin taakse. Opetin kierron niin, että Stepin pitää kiertää merkki vasemmalta oikealle, kun merkille menee oikealta vasemmalle, jotta liikkeet eroaisivat mahdollisimman paljon toisistaan. Aluksi tämä toimi, mutta kun matka piteni, ja kontrolli väheni, niin Step palasi vanhaan toimintamalliin eli kiersi väärään suuntaan ja välillä yritti pysähtyä merkin taakse. En myöskään tässä vaiheessa tajunnut tehdä riittävän huolellista pohjatyötä kierron matkaan. Treenasin ehkä jollain 15m matkalla, joka on selvästi Stepille sillä rajalla, että onnistuu vielä, kun täydellä matkalla olisi ollut jo selvästi vaikeampi.

Hyppyjä yritettiin ottaa jo melko aikaisessa vaiheessa mukaan, mutta huomasin heti, että tämä ei suju. Hyppää _joka kerta_ hypyn mennessä. Ei auttanut kieltää, pysäyttää, taluttaa ohi, mennä itse lähemmäs lähettämään, tuoda merkkiä lähemmäs jne. Mikäli hyppy oli näkyvillä millään tasolla, Step hyppäsi. Saattoi mennä treenejä niin, että Step ei onnistunut kertaakaan kierrossa. Tämä oli luonnollisesti tosi turhauttavaa, mutta ihanaa oli huomata, että Stepsu on oppinut sietämään negatiivista palautetta ja epäonnistumisia paljon paremmin kuin nuorena, eikä paineistunut missään vaiheessa väännöstä.

Jotta homma lähtisi etenemään edes jollain tasolla, pilkoin liikkeen pieniin palasiin ja lähdin työstämään niitä yksitellen. Treenattiin erikseen kiertoa pitkällä matkalla ilman häiriötä, ja lyhyellä matkalla siedettävien häiriöiden kanssa (leluja, kapuloita jne matkalla kiertomerkille). Kun kiertomerkin bongaaminen alkoi sujua, vaikeutin treeniä tekemällä sitä esim. agilitykentällä esteiden seassa, matkan varrella putkia ja kontaktiesteitä ja keppejä.

12782137_10153977632096170_491652537_n.j

Treenattiin kiertoa yhden hypyn kanssa niin, että aluksi hyppy oli kauempana ja merkin oikealla puolella (helpompi Stepille), ja vähitellen hilasin yksittäistä hyppyä lähemmäs merkin linjaa, ja siirsin sen vasemmalle puolelle. Tämän lisäksi treenattiin ihan erillisenä juttuna agilitykentällä hyppyjen välistä juoksemista. Laitoin kaksi agilityesteen siivekettä vierekkäin ihan lähelle toisiaan (ehkä 50cm päähän), ja juoksutin Stepin niiden välistä lelulle. Näillä treeneillä sain ensimmäistä kertaa Stepin menemään oikesti siivekkeiden välistä, kun siivekkeet olivat vain yksittäisiä siivekkeitä eikä hyppyjä. Sitten lisäsin mukaan toiset siivekeet ja riman niin, että hypyt olivat taas hyppyjä. Lisäksi tehtiin hyppykujaa, eli laitoin estepareja kujaksi ja juoksutin niiden välistä lelulle. Vähitellen lisäsin hyppyjen välistä etäisyyttä siitä 50 sentistä viiteen metriin. Kun hyppyjen välistä meneminen sujui, otettin mukaan kiertomerkki, ensin aivan lähelle hyppyjä, ehkä 1m päähän, ja vähitellen siirsin sitä kauemmas. Jos (ja kun) Step mokasi, pysäytin, annoin uuden käskyn ja taas pysäytin, niin monta kertaa, että lopulta kiersi merkin. En siis heti helpottanut epäonnistumisen sattuessa, koska en halua, että lopettaa yrittämisen jos epäonnistuu. Yhdellä ja pysäytyksellä ja korjauksella voi kuitenkin saada vielä pisteitä... Jos oli aivan luokatonta menoa, ja sinkosi joka kerta samalle väärälle esteelle, niin talutin kaulasta kiertomerkille.

IMG_9841.jpg

Kierron jälkeistä istumista treenattiin ihan erikseen puunkierron yhteydessä. Opetin Stepille kokonaan uuden käskyn, jolla se hyppää takajaloilleen kurre-asentoon ja nostaa tassut ylös, ja tämän tempun jälkeen istahtaa. Tämä treenattiin tosi epä-kyttä mielentilassa, ja vähitellen onnistui vaihtamaan mielentilaa kierrosta tullessaan niin, että pystyi tekemään "hoppa" tempun ja sen jälkeen istumaan. Vähitellen alkoi ennakoimaan tempun jälkeistä istumista niin, että istui jo "hoppa" käskyllä. Joskus loppusyksystä kokeilin tätä merkin kierron yhteydessä, ja ihme kyllä, se toimi!

Kapulan nostoa ja paluuhyppyä treenattiin yhden hypyn avulla. Jätin odottamaan, ja siitä ohjasin kapulalle ja hypylle. Näissä ei oikeastaan ole ollut kauheasti ongelmia, muutaman kerran on tullut ohi kun tulee huonossa kulmassa, mutta enimmäkseen hakee hyvin sekä kapulalle että hypylle. Kapulan luovutukseen olen käyttänyt käsiapua, jotta toisi kapulan sivulle. 

Yksittäisten palasten alkaessa pikkuhiljaa sujua, kokeiltiin uudestaan yhdistää palasia liikkeeksi. Enimmäkseen kierto epäonnistui edelleen, mutta välillä, muutaman epäonnistuneen ja korjausten avulla löytyneen kierron jälkeen kierto onnistui ihan "oikeissa olosuhteissa" eli hyppyjen ja kapulojen kanssa. Tämän voimin jaksettiin jatkaa, treenata palasia vahvemmiksi ja aina onnistuneesta kierrosta sai valtavan palkan. Koska en halua treenata kokonaista liikettä kovin paljoa, mutta kierto muiden kohteiden läsnäollessa on se isoin ongelma, niin treenaan yleensä kokeenomaisella asetelmalla mutta palkkaan pelkästä kierrosta. Välillä otan kierron jälkeen myös kapulan tuonnin, mutta useimmiten suoraan vauhdista ilman stoppia. Ehkä joulukuun lopusta alkaen meillä on ollut meneillään vaihe, jossa Step jokaisen treenin alussa mokaa kierron, menee hypyille, mutta ei kuitenkaan hyppää ja muutamalla korjauksella löytää merkin. Sen jälkeen kun on kerran kiertänyt, niin onnistuu 100%. Eli nyt tietää jo, että esteitä ei kuulu mennä, mutta ongelmana on siis kiertomerkin bongaus. Tämän takia ollaan tehty vielä lisää kiertomerkin bongaustreenejä pitkällä matkalla agilityesteiden seasta, ja erinäköisillä merkeillä eri seinämateriaalien kanssa. Välllä merkki on "keskellä kenttää" ja välillä ihan laidassa. Ja tänään se sitten tapahtui, ensimmäistä kertaa ikinä Stepsu löysi heti ekalla yrittämällä kiertomerkin koemaisessa asetelmassa! Pitkä matka on tultu, mutta ehkä ollaan jo voiton puolella?