Vaikka Sara on poissa, niin muun lauman osalta elämä alkaa palautua normaaliin uraansa. Olemme Stepin ja Fisun kanssa nauttineet taas pitkistä metsälenkeistä vailla huolta siitä, jaksaako mummokira pysytellä mukana. Olen käynyt juoksemassa koirien kanssa hyvillä mielin, kun enää ei tarvitse jättää Saraa yksin kotiin siksi aikaa. Töissä ei tarvitse enää vilkuilla kelloa viiden minuutin välein työpäivän lähestyessä loppua ja stressata sitä, onko kotona jo pissalammikko parketilla odottamassa.

Tällä viikolla ollaan paimennettu, tokoiltu ja aksattu. Tiistaina kävin Pukkilassa omatoimitreenaamassa. Tein ensin jakoja, ja sitten flänkkitreeniä koko porukalla. Jaot meni ihan hyvin, Fisu alkoi välillä jopa ennakoimaan väliin tulemista, kun huomasi, että teen rakoa laumaan. On siis selvästi hoksannut idean. Flänkeillä kuunteli myös tosi hyvin.

Tokossa ollaan jatkuttu peruskauraa. Fisu on ollut jotenkin ihan erityisen raivokas lähiaikoina, se taistelee aivan hulluna ja tuntuu olevan ihan kuin jousilla, koko ajan sinkoamassa jonnekin. Viime sunnuntaina treenattiin Ylöjärvellä Koirakoutsin hallilla Caritan ja Mikan kanssa. Tehtiin liikkeiden alkuja ja välejä, kiertohyppynoutoa, eteenlähetyksiä, tunnaria ja stoppeja. Kierrossa kertaalleen meinasi kaataa tötsän, muuten oli hyvä. Kapulan tuonnit sivulle etenkin vasemmalta oli ihan kamalan vinoja, näitä on pakko työstää! Eteenmenot oli myös vinoja, selkeästi menee huonommin sisällä kun nyt on tehnyt pitkään ulkona. Tunnarissa kokeiltiin sellaista treeniä, että kentällä oli kolme tunnaria valmiina, ja tehtiin ne kaikki peräkkäin ilman liikkurointia ja alkuvalmisteluita, suoraan palkasta seuraavalle kapularykelmälle. Olin ajatellut, että tästä Fisu saisi kivasti rentoutta, mutta oli sittenkin huono idea. Ekalla meni hyvin, tokalla selvästi epävarmemmin kapuloilla ja kolmannella toi väärän! Ei ehkä kokeilla tätä uudestaan... Tässä videomateriaalia pitkästä aikaa ihan perus treeneistä.

Torstaina aksassa Fisu oli kamala. En tiedä mikä siihen meni, ihan omituisia ja epätyypillisiä ongelmia! Aalla teki ainakin viisi kertaa hirveän itsemurhaloikan, joita ei ole näkynyt pitkään aikaan! Samaten aata edeltävällä hypyllä ei jostain syystä koonnut niistolla, leiskautti vaan pitkäksi useamman kerran ja vielä karjui mennessään :O

Nyt viikonloppuna oli jännät paikat, nimittäin Fisun ihan ekat paimennuskisat 2-luokassa Somerolla. Lauantaina kisat menivät jotenkin aivan meganopeasti, ja vaikka tähtäsin mielestäni ihan ajoissa kisapaikalle, olin silti myöhässä. En ehtinyt kunnolla rataesittelyyn, ja järkytys oli melkoinen kun kakkosten radalla olikin häkin sijaan ränni! Ei olla taidettu ikinä edes treenata ränniä, enkä tiennyt yhtään, mitä ohjaajan siinä kuuluisi tehdä. Lisäksi oltiin vielä ihan alussa lähtemässä, joten en ehtinyt edes katsomaan muista mallia. 

Otin Fisun suoraan autosta pellolle, annoin sen katsoa meitä edeltävän koiran lampaita vähän aikaa ja sitten käänsin sen niin, ettei näe lampaiden vientiä poistovarikolle. Tolpalle kävellessä annoin sen katsoa, kun meidän lamapita tuotiin, ja bongasikin ne ihan hyvin. Lähetin vasemman kautta kaarelle, näytti lähtevän aavistuksen ahtaasti, mutta avasi kaarta sitten lähempänä lampaita, eli teki juurikin sellaisen päärynänpuolikkaan muotoisen kaaren niinkuin pitääkin. Nostossa yritin huutaa maahan tasapainosa, ei totellut vaan meni jonnekin klo 14 kohdalle ja siellä maahan. Lampaat lähtivät valumaan tosi hienosti aivan suoraan, ja pienellä korjausliikkeellä oikealle siirsin koiran tasapainoon ja hakuporteista tulivat supernätisti. Ehkä puolivälissä matkaa hakuporteilta tolpalle otin Fisua vähän lisää oikealle, että lampaat tulisivat tolpan kierron oikein päin, mutta käänsin ehkä aavituksen liikaa ja tulivat pikkuisen offlinessa. Tolpan kierto oli superhyvä ja tiukka, ja poispäinajoon lähdettiin hienosti suoraan. Fisu tuntui aika vauhdikkaalta, ja jouduin makuuttamaan sitä vähän väliä. Ei meinannut oikein löytyä kivaa rytmiä ajoon. Eka suora oltiin kyllä niin hyvin linjalla kuin vaan voi olla, ja ekan portin jälkeinen käännöskin oli superhyvä. Poikittaisessa ajossa lauma pääsi valahtamaan aluksi vähän liian ylös, ja kun korjasin, niin menivätkin liian alas, ja sain takaisin linjalle vasta kun siirryin oikeasti lampaiden taakse katsomaan. Syvyysnäkö kaipaisi vielä harjoitusta... Toiseenkin ajoporttiin osuttiin ja käännös oli hieno ja tiukka. En ollut rataantutustumisessa mukana, joten en tiennyt, missä kohtaa meni viimeisen kuljetuspätkän linja, joten kuljetin tolpalle. Linja olisi mennyt tolpan ja häkin väliin, joten tässä oltiin pikkuisen offlinessa mun takia. Sitten jako, hui kun olikin jännää! Sain melkein heti jo laumaan pienen raon, mutta lampaat valuivat sen verran epämääräisesti, etten uskaltanut ottaa koiraa väliin vaan pyörittiin hetki laumaa ympäri. Toinen tilaisuus tuli pian, nyt sain hyvän raon ja otin Fisun siihen, tuli tosi kivasti ja otti heti lauman hallintaan ja tuomari kuittasi jaon onnistuneeksi. En oikein tiennyt, miten laumojen yhdistäminen käytännössä toimii, joten tuuppasin ensin jaettua porukkaa keskemmälle ja sitten vielä kahta passiin jäänyttä lähemmäs muita, ja sitten kipitin rännille. Sain ihan tosi hyvän linjan rännin suulle sieltä, jonne olin lampaat jättänyt, ja kävelivät kyllä täysin suoraan ja mitään kyselemättä rännistä läpi. Hitsi mikä fiilis, me tehtiin se, selvittiin kunnialla 2-luokan radasta läpi heti ekalla yrityksellä! Pisteitä huimat 92/100p, 1-tulos, PAIM2 ja sija 1./14!!!

44394712_10156760282951170_1993470531696

44401453_10156760282966170_1810169719869

Tänään uudestaan Somerolla, nyt startattiin kakkosluokan lopussa. Tällä kertaa radalla oli häkki, mutta ei tavallinen häkki jossa olisi portti, vaan sellainen omituinen avohäkki. Näin jo omaa vuoroa odottaessa, että nyt muuten saadaan hankalat lampaat. Meidän ryhmässä oli yksi uuhi, joka teki useita karkuyrityksiä varikkokoirilta jo ennen kun lampaat olivat edes kisapellolla. Tolpalle kyllä sentään sitten rauhottuivat paikoilleen. Laitoin taas vasemman kautta hakukaarelle, teki ihan hyvän kaaren, siitä 19p. Aloin taas huutamaan maahan kun oli tasapainossa, tällä kertaa totteli, mutta se oli virhe, olisi pitänyt antaa mennä pidemmälle. Lähtivät aluksi valumaan suoraan, nostosta 9p, mutta melkein heti noston jälkeen koukkasivat oikealle vinoon, juuri hakuporttien ohi. Laitoin Fisua vasemmalle, ja menikin kyllä, mutta ei oikein lähtenyt kunnolla avaamaan kaarta vaan valui koko ajan lähemmäs lampaita enkä saanut korjattua linjalle, tulivat koko ajan enemmän ja enemmän offlinessa. Jossain 50m kohdalla ennen tolppaa yksi uuhista päätti ottaa hatkat, ja lähti määrätietoisesti kipittämään kohti oikealla olevaa poistovarikkoa. Laitoin Fisun pysäyttämään, ja lähti kyllä, mutta oli niin kaukana lampaista että uuhi pääsi tosi kauas ennen kun Fisu sai sen kääntymään. Sillä välin, kun Fisu työsti yksittäistä karkulaista, näkivät kolme muuta uuhta tilaisuutensa tulleen, ja pinkaisivat Fisun selän takaa kohti poistovarikkoa. Koitin kääntää Fisua pysäyttämään niitä, mutta koska se ei osaa vielä look backiä, oli tilanne jo lähtökohtaisesti liian hankala, ja kun lampaat pääsivät lähelle varikkoa, huusin Fisun pois. Samaan aikaan tuomarikin totesi että kiitos riittää, ja rata loppui siihen. Harmillista, mutta paimennus on juuri tätä, kun ollaan elävien eläinten kanssa tekemisissä niin mitä vaan voi tapahtua. Voi olla, että tilanne olisi ollut toinen, jos olisin alun perin nostossa antanut Fisun peittää vetoa paremmin.