Perjantaina alkoi sitten Fisun ja mun toinen valmennusrenkaan leiri, tällä kertaa Pieksämäellä. Leiripaikka oli oikein kiva, järven rannalla ja kenttäkin aivan pihapiirissä. Huonekaveriksi saatiin Hanna ja Zap, koirat tulivat oikein hyvin juttuun ja Fisu tuntui ihan tykkäävän söpöstä vappuheilastaan :) 

Lauantaina aamu aloitettiin kehätreenillä. Samassa kehässä tehtiin luoksetulo diagonaalissa hyppyjen välistä, ohjattu, kiertohyppynouto ja ruutu. Kaikki tavarat olivat kehässä valmiina eikä mitään muuta otettu pois, kuin ohjatun merkki ennen ruutuun lähetystä. Vaikeaa oli, eikä edes kokeneimmat koirat meinanneet selvitä kehästä virheittä. Maajoukkueporukan kahdeksasta koirasta vain kolme selvisi kehästä ilman nollia, ja mun suureksi iloksi Fisu oli yksi näistä kolmesta! Fisu teki pääasiassa liikkeet ihan kivasti, mutta vähän kyllä vilkuili täydessä kehässä ympäriinsä, enkä ihan aidosti tykännyt sen asenteesta. Luoksetulon alussa jäi vinoon sivulla eikä ottanut kontaktia, vilkuili vieressä olevaa ruutua. Stopit olisi voinut olla paremmat, ja sivulle ihan vino, sellainen roiskaisu. Ohjattu oli ehkä paras näistä liikkeistä, merkki ihan ok, kapulalle lähti oikein varman oloisena, siisti nosto ja tuonti, luovutus korrekti, sivulletulossa taisi vähän tönäistä mua. Tässä mua kuitenkin häiritsi se, että sivulla ei ottanut kontaktia, vaan jäi tuijottamaan kapulan viennin jälkeen eteenpäin. Kierto-ohjattu oli myös ihan hyvä, etenkin olen tyytyväinen virittelyyn, koska katsoi ensin ruutua, mutta kun sanoin että ei sinne, vaan takaa, niin vaihtoi kohteen ja meni oikein! Kierto ihan hyvä, asentona istu ja se hyvä, haettiin oikea, siinä ei mitään ihmeempää, mutta luovutuksessa vähän törmäsi. Sitten vielä ruutu, eteenlähetys taas vino oikealle, mutta niin vähän, että osui ympyrään (todistetusti, näkyy hyvin kuvassakin!). Ruudun suuntaan lähti hyvin pinkomaan, mutta meni sitten kuitenkin parin metrin päässä olevalle valkoiselle luoksetulomerkille. Siitä yhdellä käskyllä korjasi ruutuun, ja loppu ok. 

IMG_1424.jpgIMG_1434.jpgIMG_1436.jpg

Kuvat: Katja Juutilainen

Kehätreenin jälkeen otettiin paikallaolot, kahtena rivinä selät vastakkain. Istui nätisti, muutaman kerran koitti vilkuilla taakse, mutta muuten ok. Maahan meni taas viereisen käskyllä :/ Huomaa, ettei olla päästy yhtään treenaamaan näitä! Nostin käskyllä ylös, ja laitoin uudestaan maahan omalla vuorolla. Luoksetulo ok, sivulletulossa taas tönäisi. Toisella kierroksella oltiin ihan rivin lopussa niin, että tuli 7 maahan-käskyä ennen Fisun vuoroa, kehuin kun pysyi istumassa. Taas maahan nopsa, ja kutsussa palkkasin suoraan kiinni leluun. 

Iltapäivän ryhmässä tehtiin sivulletuloja, kun ne kerran oli noin huonoja nyt. Fisu jotenkin vaan roiskaisee sivulletulon ja helposti jää vinoon, tai vaikka kroppa periaatteessa olisi suorassa, niin tassut silti sojottaa jonnekin. Näytin pari esimerkkiä, ja kauheita ne olikin. Kokeiltiin sitten niin, että ohjaan kädellä reilusti. Nekään ei olleet kovin hyviä, kun niissä sitten takajalat jää mun jalkojen taakse sojottamaan, mitä normaalisti ei tee. Kokeiltiin seuraavaksi laittaa merkki mun kantapäiden taakse esteeksi, jotta jalat eivät voi mennä mun kantapäiden taakse. Tällä teki paremin. Lisäksi näytin, miten korjaa lisäkäskyllä etutassut paremmin, ja se vaikutti lupaavalta. Tehdaan nyt siis kuurina merkin kanssa ja lisäkäskyllä, jotta tekisi edes kohtalaisia. 

Sunnuntaina ilma oli sen verran kamala, että treenit siirrettiin halliin sisään. Christan treenissä otin nyt aiheeksi Fisun murinat seuraamisessa ja kierrossa. Todettiin, että virhe on helpompi käsitellä kierron yhteydessä, joten tehtiin alle yksi tavallinen kierto-ohjattu, ja sitten kiertoon häiriötä. Tavallinen kierto oli hyvä, siinä ei mitään ihmeellistä. Sitten laitettiin jonkun treenikassi merkin viereen ja tehtiin siitä kierto. Kiersi ihan hyvin, mutta kierron jälkeen epäröi ja meni kassille, näytti siltä, että ei ollut varma, oliko kassi "ohjurina" ja pitikö sekin kiertää. Ensin ei tullut murinaa, mutta tokalla yrityksellä kun mokasi uudestaan, murisi. Käskin heti maahan, menin luokse ja pidin puhuttelun, en vihaiseen sävyyn vaan enemmänkin vaan rauhallisesti. Otettiin uudestaan ihan lyhyellä matkalla, nyt teki hiljaa ja palkkasin namilla. Pidennettiin vähän matkaa, ja nyt taas murisi, joten uusi puhuttelu. Seuraavan taas onnistui, ja sai palkan. Tässä pitäisi nyt vaan uskaltaa kohdata ongelma, ja kun ongelma tulee, reagoida riittävän nopeasti. Kokeiltiin myös seuraamista, mutta siinä ei nyt tullut ääntä ja muutenkin teki tosi nätisti seuraamista hyvällä asenteella.

Yksilötreenien jälkeen tehtiin ringissä häiriötreeniä. Ensin rintamasuunta kehän sisäänpäin, ja kaikki treenasivat mitä halusivat. Mä otin Fisulle pelkkää istumista, kun molemmilla puolilla vieressä tehtiin kaukoja. Istui hyvin, ei mennyt kertaakaan viereisillä käskyillä maahan. Sillon, kun ei nähnyt mua (olin väkijoukon takana), pälyili vähän muita, joten kehuin ja palkkasin aina kun haki katseellaan mua. Toisella kierroksella tehtiin rintamasuunta ulospäin, ja tässä tein sitten kaukoja ihan läheltä. Pystyi tekemään tosi hyvin häiriössä, reippaalla asenteella ja hyvällä tekniikalla! 

Iltapäivänä viimeisenä vielä toinen kehätreeni, vielä pahempi kuin lauantain kehä. Kaksi kehää vierekkäin, kehänauhan vieressä vierekkäin tehtiin kaukot ja luoksetulo, sitten kierto ja ruutu aivan samaan kohtaan ja toisessa kehässä tunnari ja zeta kehänauhan vieressä. Lisäksi kehässä oli taas kaiutin, josta pauhasi jotain näyttelyhälinää kuulutuksineen. Tässä treenissä itse oli vähän tyhmä, olisi pitänyt muistaa, että viime leirilläkin ja Lahden treenipäivässä Fisulle tämän tyylinen häiriö oli tosi vaikea, ja olisi pitänyt auttaa suosiolla sitä. Aloitettiin kaukoilla, ja ne oli kaiken kaikkiaan tosi huonot. Tekniikka ei pitänyt, yhden vaihdon teki väärin ja asenne oli huono, oli ahdistuneen näköinen. Voisi kuvitella, ettei olla mitään kaukoja syksyn jälkeen edes treenattu :/ Seuraavaksi kierto, siinä bongasi hyvin merkin mutta vähän oli löysä kierto, kun mietti kuitenkin ruutua. Stoppi ok, nouto ok, ja luovutus taas vino. Sivulletulossa oli nyt merkki mun takana apuna ja käytin lisäkäskyä jolla korjasi tassut. Sitten ruutu, eteenlähetys ihan suht ok ja osui ympyrään, mutta ruutuun ei löytänyt, juoksi viereisen kehän luoksetulon merkille, ja siitä lisäkäskyillä korjasi ruutuun. Kehuin ja kävin näyttämässä oikean paikan, ja otettiin uudestaan ruutuun meno, nyt meni ok, mutta ruudussa näytti ahdistuneelta. Sitten toisessa kehässä ongelmat jatkuivat, luoksetulon jätössä oli taas ahdistuneen näköinen, ja pysähtyi naapurikehän seis-käskyllä, jatkoi kuitenkin matkaa ja stoppasin itse. Seuraavallakin pätkällä reagoi naapurikehän käskyyn, hidasti selvästi vauhtia. Päästin aika pitkälle ennen kun laitoin maahan. Sitten tunnari, tässäkin oli sivulla taas huono, vilkuili toisen kehän suuntaan, ja olin ihan varma ettei edes lähde kapuloille. Meni kuitenkin ja haisteli jopa ihan siististi ja toi oman, luovutus liian tiivis. Zeta oli muuten hyvä ja reipas, mutta ei istunut loppu-perusasennossa! 

Kehätreenin jälkeen sai käydä vielä ottamassa korjaussarjaa, joten kävin tekemässä lisää kaukoja. Nyt jäin ihan lähelle, ja kehuin ja palkkasin paljon. Nyt pystyi tekemään ihan rennosti, ja sai lempparipallonsa palkaksi.

Paljon tuli siis juttuja treenilistalle, ei tässä lajissa kyllä hommat lopu kesken... Paljon hyvää Fisun tekemisessä oli, mutta myös huolestuttavia piirteitä, kuten tuo murina/haukkuminen ja toisaalta ahdistuminen isosta häiriöstä. Käyn nyt ensitilassa ostamassa oman langattoman kaiuttimen, jotta saan treenattua ainakin sitä. MM-kisoissa kuitenkin voi hyvin tulla kuulutuksia sun muita kesken oman suorituksen, ja ne olisi vaan kestettävä.

Maanantaina treenit jatkuivat heti, kun oltiin sovittu Puumalaisten treenipäivä Ojankoon. Tehtiin kaksi kierrosta ja lyhyet paikallaolot. Fisu aloitti häiriöluoksetulolla, kun sitä ei olla oikeastaan ikinä tehty ja se selvästi oli ongelma leirillä. Nytkin reagoi kyllä vähän muiden häiriökäskyihin, ei kuitenkaan pysähtynyt, hidasti vaan ja väisti. Palkkailin ihan suorasta luoksetulosta, yhden stopin otin. Sitten tehtiin tunnaria, otettiin ensin iso rinki, jonka sisällä oli pienempi rinki. Tässä ei mitään ongelmaa, haisteli tosi rauhallisesti ja nätisti. Sitten kokeiltiin vielä pitkää riviä, jonka takana on toinen rivi, kapula kauemmassa rivissä. Tässäkään ei ongelmaa, osui melkein heti oman kohdalle. Nyt ei ollut yhtään hätäinen haistelussa vaan päin vastoin tosi rauhallinen ja siisti. Luovutus kertaalleen aika vino. Lopuksi kaukoja, ja niihin myös häiriötä. Otin nyt avuksi takajalkatargetin, jotta sillä olisi selkeämpi kriteeri ja muutenkin olisi rennompi. Tosi vähän olen uskaltanut tehdä kaukoihin häiriötä, mutta pakko sitä nyt vaan on alkaa jo tekemään, vaikka tekniikkakin on vielä kesken. Reagoi aika voimakkaasti pieneenkin häiriöön, teki vääriä asentoja ja tekniikka oli ihan mitä sattuu... Nyt ei kuitenkaan ahdistunut missään vaiheessa vaan teki iloisesti. 

Toisella kierroksella tehtiin ohjatun suuntia niin, että laitoin merkille ja vuorotellen lähetin molemmille puolille, ja avustaja vei aina kapulan takaisin paikoilleen. Tehtiin ensin kaksi molemiin suuntiin, ja sitten käännettiin harjoitus 90 astetta eri suuntaan. Tämä oli paha, jäi selvästi kiinni siihen, missä kapulat äsken olivat olleet ja mokasi pari kertaa. Toisen kerran kun käännettiin harjoitus, teki kerrasta oikein. Tällä saa kivasti rutiinia ohjattuun, ja koiralle luottoa siihen, että kapulat kasvavat siellä samassa paikassa, vaikka se ei olisi nähnyt niiden vientiä. Sitten vielä eteenmenoja ja kertaalleen ruutu. Tehtiin nyt niin, että Mari kävi näyttämässä paikkaa, ja siellä ei ollut mitään palkkaa. Teki ihan hyvin, joten otettiin häiriötä mukaan. Häiriöt on edelleen pahoja, jää helposti katsomaan palloa/merkkiä jos sellaisia on lähellä eteenmenopaikkaa, mutta nyt saan sen kyllä luopumaan niistä ja vaihtamaan suunnan! Vain yhden kerran yritti oikeasti lähteä lelulle, muuten katsoi niitä aluksi mutta käskyllä vaihtoi fokuksen pois niistä. Oikeaan suuntaan ollaan siis menossa! Kertaalleen laitoin ruutuun, se oli ihan ok, löysi ongelmitta. Paikallaoloissa palkkailin istumista ja sanoin itse muutamia häiriökäskyjä. Oli tosi hyvä.

IMG_1021.jpgIMG_1026.jpgIMG_1029.jpgIMG_1171.jpg