Tänään Fisu on ollut kiireinen nainen. Aamulla käytiin Liedossa kipaisemassa Tsaun kisoissa kaksi starttia aksaa. Startteja olisi ollut tarjolla neljä, mutta ilmottauduin vain kahdelle, koska muilla radoilla oli tuomarina Arto Laitinen, jolta meillä on jo 5 nollaa :D Fisun radoilla oli siis nyt Heidi Viitaniemi tuomarina. Eka rata oli ihan kiva, ei mikään ihan helppo. Alkua jo pähkäilin, puomin jälkeiselle hypylle takaakierto niin, että koiran olisi pitänyt osata poispäinkäännös takaakiertoon, no eihän me sellaista olla treenattu. Päätin juosta toista puolta, vaikka se oli kyllä hitaampi vaihtoehto, ja seisottaa puomilla sen verran, että ehdin juoksemaan Fisun kiinni ja ohi. Myös aa oli vähän hankalasti, ihan tyrkyllä aan jälkeen väärä putken pää ja toisella puolella toinen väärä putken pää, niiden välistä piti saada koira. Alku meni ihan ok, vähän joutui puomin jälkeisessä kierrossa kysymään ja menemään käsijarru päällä, mutta onnistui. Sitten pimeään putkenpäähän ohjatessa ajauduin liian pitkälle, ja sitten olinkin pahasti myöhässä ja käännös seuraavalta hypyltä valui melkein viereiselle keinulle asti. Siitä selvittiin, seuraava kömmähdys tuli ennen keppejä, olin vähän tiellä ja meinasi tulla mun jaloille putkesta ja teki vähän turhan hidastuksen ennen keppejä. Keinu oli ehkä vähäsen hidas kun jouduin juoksemaan ohi valssaamaan ja karjaisin aika pahasti, ettei tule läpi. Aalla rynnin täyttä vauhtia ohi survomaan oikeaan putkeen, ilmeisesti Fisulle tuli kiire kun itsekin kiihdytin siinä, ja teki hasardiloikan :( Ei saanut virhettä, vaikka olisi sellaisen ansainnut. Tokavikalla hypyllä meinasi lähteä sitten ihan kunnolla lapasesta, valahti takaakierrossa pitkäksi ja kävi melkein hyppäämässä jo lähtöhypyn, mutta sain karjuttua pois ja nollalla siis maaliin, ei kyllä ollut mitään kaunista katsottavaa. Räkänollalla sija 4./45, ja SM-nollat on kasassa! Hävisi täydellisen radan tehneelle Fulle 1,5 sek.

Meidän toinen rata oli hyppäri, oikein hauska ja helppo sellainen. Ei oikeastaan mitään ihmeellistä, yhtä käännöstä vähän arvoin, että kumpaa kautta kannattaisi ohjata, ristiin hyppääminen olisi varmasti Fisulle nopeampi, mutta en keksinyt mitään hyvää ohjausta siihen, niin päädyin pyörittämään. Vähän oli vaikea keskittyä, ja ohjasin ehkä koko radan vähän löysästi. Ihan ok rata kuitenkin, pyöritykseen toki meni aikaa, kun jouduin ottamaan ihan kaiken vauhdin pois, ja putken jälkeisessä takaakierrossa levähti taas, ei onneksi sentään niin pahasti kuin ekalla radalla. Nolla taas, ja sija 2./50. Nyt ei hävitty kuin 0,5 sek Fulle :) Video

Suoraan aksakisoista hurautettiin vähän eri suunnalle Lietoa Sipilä Trialseihin, eli epävirallisiin paimennuskisoihin. Olin ilmoittanut Fisun mukaan ihan sillä ajatuksella, että saadaan hyvää kokemusta paimentaa vieraita lampaita vieraassa paikassa. Fisu kisasi Nursery-luokassa, jossa tehtävinä oli 50m haku, tuonti ohjaajalle, tolpan kierto, kuljetusta tasapainossa yhteensä ehkä 200m häkin ympäri ja kaksien porttien läpi, poispäinajoa metsäsaarekkeen läpi menevää kujaa, lampaiden pysäytys ehkä noin 4x4m merkitylle alueelle, häkitys ja häkissä ämpäreiden siirtelyä koiran vartioidessa lampaita. Oltiin Fisun kanssa luokan viimeisiä, ja aikalailla viime tipassa paikalla, ehdin nähdä yhden suorituksen kokonaan ennen kuin piti alkaa valmistautumaan omaan vuoroon. Lampailla oli pellolla kova veto oikealle poistovarikolle, ja useammalla koiralla lampaat karkasivat sinne, vaikka kuinka nätisti niiden kanssa koitti toimia. Fisun vuorolla katsoin jo tolppakoirien tuodessa lampaita, että joukossa oli yksi hankalan näköinen uuhi, joka koitti poistua muun lauman luota. Laitoin hakukaarelle vasemmalle, kun siellä oli paremmin tilaa, Fisu lähti ihan hyvin ja annoin mennä kaarella selvästi yli tasapainon ennen kuin käskin maahan. Fisu teki ihan ok kaaren ja meni yli, ja totteli maahanmenoa. Lampaat lähtivät silti vinosti oikealle varikon suuntaan, ja vaikka laitoin Fisua lisää vasemman kautta peittämään vetoa (ja Fisu totteli), niin juurikin tämä hankala uuhi päätti vain määrätietoisesti mennä varikolle, ja juoksi ihan törkeänä vain Fisusta ohi, ja lauma hajosi. Edes poistovarikolla ollut kelpie ei saanut lampaita pysäytettyä, ne eivät nyt suostuneet yhteyistyöhön. Just.

No, saatiin sitten uusi yritys, ja uudet lampaat, mentiin siis uudestaan tolpalle. Nyt laitoin kaarelle oikean kautta, ettei sama toistuisi, ja pysäytin tarkoituksella jossain klo 10 kohdalla eli jo ennen tasapainoa. Fisu totteli nätisti maahanmenoa, ja nosto oli Fisuksi oikein hyvä! Tuonnissa meinasivat lähteä vähän vinoon oikealle, mutta Fisu otti nyt ihan tosi kivasti käskyt ja saatiin lampaat tuotua aikalailla suoraan. Tolpan kierto oli hyvä, ja eka pätkä kuljetusta varsin hyvää myös. Lampaat liikkuivat tosi rauhalliseen tahtiin ja sain Fisun pitämään yllättävän hyvin etäisyyttä. Kujaan mentäessä lampaat koittivat vähän valahtaa varikon suuntaan ja jouduin flänkkäyttämään Fisun, ja tässä kohtaa ei ottanut suuntakäskyä oikein ja leikkasi lampaiden edestä, mutta saatiin porukka kuitenkin rauhoittumaan. Kujaan ajettaessa lampaat alkoivat selvästi testaamaan Fisua, kääntyivät vastaan ja polkivat jalkaa. Fisu pysyi kuitenkin kivasti rauhallisena ja saatiin kaikki kujaan ja rauhalliseen tahtiin läpi. Kujan jälkeen lampaat tekivät uuden pakoyrityksen varikon suuntaan, ja taas sama homma, yritin laittaa oikean kautta pysäyttämään, mutta Fisu lähti vasemmalle ja leikkasi taas linjan. Ja taas saatiin lampaat käännettyä oikeaan suuntaan. Neliöön pysäyttäminen sujui yllättävän hyvin, lampaat rauhottuivat taas ja saatiin ne varsin vähällä vaivalla pysähtymään juuri oikeaan kohtaan. Siitä sitten toinen kuljetuspätkä, tämä oli kaikenkaikkiaan ihan hyvää, molempiin portteihin osuttiin ja tempo oli kivan rauhallinen, pystyin kävelemään etuperin, ja Fisu totteli kivasti seisomis-stoppiakin. Sitten häkitys, tämän mokasin itse, kun en ollut rataesittelyssä enkä tiennyt missä kohtaa mun pitäisi olla. Seisoin häkin siivekkeen ulkopuolella samaan tapaan kuin oikeissa kisoissa, mutta tämä osoittautui ihan mahdottomaksi, yksi lammas livahti monta kertaa siivekkeen väärälle puolelle mun kainalon alta! Yritettiin ties kuinka monta kertaa, ja varmaan ainakin kolmesti saatiin yhtä lukuunottamatta lampaat nätisti häkkiin. Tässä kohtaa lampaat myös testasivat Fisua, polkivat jalkaa ja pistivät hanttiin. Lopulta menin itse eri kohtaan seisomaan niin, että olin siivekkeiden sisäpuolella, ja häkitys onnistui kerrasta. Olisin saanut siis alunperinkin mennä sinne sisemmäs... Häkistä ulos otto oli ihan siisti, ja vietiin meidän porukka poistovarikolle. 

20161023_224211-1.jpg

Olen tosi tyytyväinen Fisuun, hienosti sillä riitti pinna hankalien lampaiden kanssa, ja saatiin rata ajettua läpi. Saatiin juuri sitä mitä haettiin, arvokasta kokemusta uusilla lampailla. Tämän lisäksi saatiin vielä palkintojakin, Fisulle sija 2./10 nursery-luokassa :) Kaiken kaikkiaan tosi kiva kokemus, toivottavasti tälläisiä epävirallisia paimennuskisoja järjestettäisiin jatkossakin!