Nyt seuraa jotain muuta kun ainaisia treenisepustuksia, nimittäin lisurisepustusta!! 

Teen parhaillaan eläinlääketieteen lisensiaattityötäni bordercollieiden osteokondroosista, ja ajattelin nyt vähän kertoa siitä täälläkin, jos vaikka tätä kautta tavoittaisin uusia ocd-koirien omistajia, ja saisin lisää koirien tietoja mukaan tutkimukseen. Eli, osteokondroosihan on yksi ikävimmistä sairauksista, mitä bordercollieilla esiintyy. Osteokondroosissa nivelten kehityksessä ruston luutuminen häiriintyy ja niveleen syntyy usein rustoläppä tai irtopala, joka aiheuttaa kipua, ontumaa ja hoitamattomana johtaa nivelrikkoon. Ocd:sta puhutaan paljon rodun harrastajien piireissä, mutta kukaan ei oikeasti _tiedä_ kuinka yleisestä ongelmasta on kyse. Bordercollieiden ocd:ta ei ole tutkittu, mutta kuulopuheiden perusteella tuntuu, että ongelma on todella laaja, ja ihan jokaisessa suvussa on jo vähintäänkin pari tiedossa olevaa ocd-tapausta. Myöskään mitään tyypillistä taudinkuvaa ei ole tiedossa, eikä sairaudesta toipumista ja koiran kuntoutumista työkäyttöä kestäväksi ole tutkittu. Itse olen kiinnostunut aiheesta ihan rodun harrastajan näkökulmasta, ja päätin lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: teen lisensiaattityöni tästä aiheesta, jotta saan itse perehtyä paremmin kiehtovaan sairauteen (ja joku lisuri on pakko tehdä anyway jos haluan valmistua), ja ehkäpä työstäni voi hyötyä koko rotu, jos saan selvitettyä niitä asioita, mitä kukaan muu ei ole vielä tutkinut.

Lisensiaattityössäni siis pyrin selvittämään juuri niitä olellisia asioita, joita rodun harrastajat haluavat tietää osteokondroosista. Kuinka yleisestä vaivasta on kyse? Puhutaanko nyt prosenteista vai jopa kymmenistä prosenteista? Onko ocd yleisempää uroksilla kuin nartuilla? Minkälainen on oireenkuva, missä iässä alkaa oireilemaan? Miten ocd:ta hoidetaan? Voiko se parantua itsestään vai tarvitaanko aina leikkaus? Miten koira paranee leikkauksesta, ontuuko se leikkauksen jälkeenkin? Kehittyykö ocd:n jälkeen nivelrikko? Kestääkö ocd-diagnoosin saanut koira käyttöä? Se kaikista kiinnostavin kysymys, eli miten ocd periytyy, on myös työn alla. Lisensiaattityöni on osa Hannes Lohen tutkimusryhmän gaanitutkimusta bordercollieiden osteokondroosista, ja tämän lisurityön on tarkoitus tarjota kliinistä tietoa sairaudesta tukemaan geenitutkimusta, ja saada koirista lisää näytteitä Lohen ryhmälle.

Lisensiaattityössä on kaksi osiota, kirjallisuuskatsaus ja kokeellinen osio. Kirjallisuuskatsauksessa olen tutkinut osteokondroosia sairautena, lukenut sitä käsitteleviä tieteellisiä artikkeleita ja tutkimuksia, joita on tehty muilla koiraroduilla ja myös muilla eläinlajeilla. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään sairauden syntymekanismi, taustasyyt, oireenkuva, diagnostiikka ja hoito. Tutkimusosio on kaksivaiheinen, siihen liittyy ocd-leikkauksia tekeviltä eläinklinikoilta saatava kliininen potilasdata, ja lisäksi ocd-koirien omistajille suunnattu kyselytutkimus, jolla kysytään omistajilta sellaista tietoa, jota klinikoilta ei löydy, eli juurikin potilaan toipumisesta ja kuntoutumisesta. Tarkoituksena on yhdistää molempien reittien kautta saatu tieto, ja mikäli dataa on riittävästi, saada tilastollisesti merkittävää tietoa sairaudesta. 

Koska olisi kauhean hauskaa valmstua tänä keväänä, niin työ on nyt käynnissä ja odotan innolla vastauksia omistajille suunnattuun kyselyyn. Klinikoilta datan keruu on osoittautunut odotettua hankalammaksi, kun kiireisiä eläinlääkäreitä on hankala tavoittaa. Onneksi kaikista suurin toimija eli Evidensia-ketju on jo mukana projektissa. Jos siis haluat auttaa, ja omistat ocd-koiran, niin tässä linkki kyselyyn. Jos tunsit piston sydämessäsi siinä kohdassa, missä puhuttiin Hannes Lohesta ja näytteistä, niin verinäytteitä ocd-koirista otetaan ilomielin vastaan. Mua saa tulla nykimään hihasta treeneissä tai kisoissa tai missä vaan, otan mielelläni ilmaiseksi näytteitä ocd-bordercollieista.

Tässä Fisukalan kauniit olkanivelet, valitettavasti vaan kaikkien muiden bordercollieiden olkanivelet ei ole yhtä kauniita :/

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202014-09-17%20kohtN%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202014-09-17%20koht