Viime lauantaina käytiin Fisun kanssa Hämeenkyrössä jälkikokeessa. Koe alkoi maastoilla. Jälki oli selkeässä, avoimessa maastossa, kuten arvata saattaa. Jana oli ihan hieno, lähti aika lujaa ja kaartoi ihan aavistuksen vinoon oikealle jäljen suuntaan. Nosti varman oloisena jälken oikealle ja mitään ei kuulunut eli oikealla jäljellä oltiinkin. Melkein heti tuli kulma vasemmalle ja pian sen jälkeen eka keppi. Sitten vähän matkan päässä tuli leveämpi polku, ja ajattelin että jälki jatkuu sen yli, mutta Fisu jäikin siihen pyörimään, ja jäljellä olikin piikki juuri ennen polkua. Hienosti selvitti piikin ja toka keppi nousi pian piikin jälkeen. Sitten oltiinkin taas jo melkein janalla, ja olin tosi ihmeissäni, miten se jälki muka tänne suuntaan menee. Luotin kuitenkin koiraan ja ehkä 30m päässä janasta tuli sitten toinen piikki ja lähdettiin taas takaisin metsään. Fisu jäljesti todella hienosti koko ajan, se oli niin tarkasti jäljen päällä että näin lähes koko ajan jäljentekijän askeleet. Kulmat se selvitti hienosti eikä sen ekan piikin jälkeen pyörinyt yhtään niissäkään. Harmillisesti kuitenkin vitoskeppi jäi, en ymmärrä miten piilossa se on ollut, koska en nähnyt sitä itsekään vaikka oltiin koko ajan jäljen päällä ja maasto oli tosi avointa. Yritettiin vielä käydä kutoskepin jälkeen etsimässä puuttuvaa keppiä, mutta Fisu oli jo niin väsynyt ettei siitä mitään tullut ja nappaili vaan maasta käpyjä suuhun palkaksi. Janalta pisteitä 29 ja kepeistä 120.

Seuraavana oli esineruutu, harmitti jo valmiiksi kun tiesin, että mahdollisuudet 1-tulokseen on olemattomat, ei Fisu löydä neljää esinettä, ei sitten mitenkään. Eikä löytänytkään, mutta sentään kolme löytyi. Fisulla oli aivan liikaa vauhtia, juoksi pää viidentenä jalkana ja oli koko ajan painumassa ulos ruudusta. Neljäs esine jäi takalinjalle juurikin sellaiseen kohtaan, jossa jouduin huutamaan Fisua kun oli menossa niin kovaa vauhtia yli takalinjasta. Esineistä kuitenkin 26p, tuomari tykkäsi kovasti Fisun vauhdikkaasta ja intensiivisestä työskentelystä ja katsoi esineen löytymättömyyden ohjaajan syyksi. 

Sitten tottis, laskin että 95p pitäisi saada että riittäisi ykköseen, ja sehän ei tule jos tulee yksikin liikevirhe. Kentällä odotti järkytys, kentän vieressä oli ampumarata ja kentällä oli aivan kauhea pauke. Ampumaradalta kuuluvat laukaukset oli paljon kovempia kuin 6mm starttipistoolin paukut, ja niitä kuului koko tottisten läpi noin minuutin välein. Noh, onneksi Fisua ei paukut kiinnostaneet. Mentiin eka makuuseen, näin piilosta koko ajan Fisun. Aluksi makasi tosi rauhassa ja tyynenä, kunnes ehkä puolivälissä parin suoritusta näin, että ötökät alkoivat kiusaamaan. Puri tassujaan useampaan otteeseen, näytti todella ahdistuneelta ja lopulta hivuttautui sivusuunnassa ehkä metrin päähän ja kävi siihen uudestaan makaamaan. Kun menin hakemaan, näin, että Fisun tassuissa kiipeili muurahaisia :( Raukka, kun joutui makaamaan muurahaisten syötävänä, en voi kyllä koiraa syyttää siitä, että liikkui makuussa. Seuraaminen oli ihan hyvää, loppua kohden vähän alkoi kiihtymään ja aavistuksen painoi ja ylityöskenteli. Tuomaria ei haitannut pieni painaminen, erinomainen. Liikkeestä istuminen oli ihan ok, erinomainen. Liikkeestä maahan ja luoksetulo oli hieno ja muisti tulla eteen, erinomainen. Liikkeestä seisomisessa lakosi taas kerran maihin, näin jo seuraamisessa että tipahti. Todella ärsyttävää, tämä oli nyt jo kolmas koe putkeen kun mokaa seisomisen, ja treeneissä en ole saanut tätä ongelmaa ollenkaan esiin! Puutteellinen. Tasamaanouto oli ihan ok, vähän hitaampi paluu kuin meno, erittäin hyvä. Hyppynouto oli hieno ja hypyt molempiin suuntiin puhtaat, ilmeisesti kapulan nostossa oli sählännyt jotain, koska erittäin hyvä. Estenouto oli kaikin puolin ok, erinomainen. Eteenmenossa ennakoi selvästi, juoksi about toko-eteenmenon verran suoraan ja pysähtyi seisomaan, sanoin "jesvapaa" ja sillä jatkoi sitten matkaa ja maahanmeno ok. Tässä näkyy hyvin se, että kun ongelmaa korjataan niin herkästi ongelma muuttuu vähäksi aikaa päinvastaiseksi ennen kuin löytyy tasapaino. Viime syksynä väännettiin eteenmenon maahanmenosta kun ei mennyt ollenkaan maahan, ja nyt puolestaan ennakoi niin paljon ettei enää irtoa eteen. Tottis 92p eli ei ykköstä. Perkeleen liikkeestä seisominen!

Seisomisongelmaa lähdettiin välittömästi purkamaan. Käytiin Emman kanssa tottiksen jälkeen kentällä tekemässä uusintatottis, Tuhma tuli Fisulle pariksi ja paukutkin saatiin sopivasti ampumaradalta. Tein täysin kokeenomaisesti uudestaan koko tottiksen seisomiseen asti, ja mokasi taas. Tällä kertaa käännyin heti ympäri, kävin moittimassa ja käskin nousemaan seisomaan. Otettiin heti perään uusi yritys ja nyt seisoi, kehuin siitä. Vielä kertaalleen alusta koko liike, ja kun taas onnistui, palkkasin reilusti. Jospa se tästä lähtisi sujumaan!

Sunnuntaina päästiin heti jatkamaan seisomistreenejä, käytiin illalla Järvenpäässä T-tiimin tottisvuorolla treenaamassa. Otin taas kokeenomaisen tottiksen seisomiseen asti. Vähän alkoi jo näkyä pari putkeen tehtyä palkatonta tottista, seuraamisessa painoi ja pomppi aika paljon. Seisomisessa ei nyt mokannut, joten palkkasin siitä. Olisikohan asia näin nopeasti mennyt jo perille? No, tehtiin hyppynoudon ja estenoudon palautukset ja eteenmeno. Eteenmenossa taas meinasi ennakoida, mutta jatkoi kun sanoin että mene vaan. Loppuun vielä paikallaolo, kävin paukkujen jälkeen kehumassa ja hetken päästä palkkaamassa.

Viikonlopun jälkeen ollaan sitten vaihdettu lajia tottiksesta tokoon. Maanantaina ja tiistaina kävin treenaamassa hiekkakentällä, maanantaina otettiin luoksarin stoppeja, ohjattua ja seuraamista, tiistaina puolestaan ruutua, eteenmenoja, kaukoja ja kapulan nostoja. Ohjatussa tekee nyt nostot jotenkin vähän epäsiististi, mutta sille en nyt ehdi tekemään mitään. Pääasia että löytää kapulan ja tulee sivulle. Merkit on olleet hyviä, mutta pallo on ollut aina merkin takana. Luoksarin stopit takapalkalla oli hyviä, kauheasti en tosin uskalla ottaa etenkään maahanmenoja, kun hiekka pöllyää niin kamalasti. Seuraamisessa on kyllä tekemistä, se on nyt pk-tottiksen myötä mennyt aika hirveäksi. Painaa, puskee, käännöksissä ylityöskentelee. Ruudut on olleet ihan ok, bongaa hyvin ruudun vaikka olisi ns. keskellä kenttää ja tilaa juosta joka suuntaan. Eteenmenotkin on olleet suht hyviä ja suoria, tai ainakin niin vähän vinoja, että osuisi silti ympyrään. Tiistaina muistuteltiin korjauksia ja käytin tässä apuna smartdog-testin eleissä paljastunutta katseen apua. Fisu katsoo mun katseen suuntaa hyvin tarkasti, ja tässä siitä voisi olla apua. Teki korjaukset 100% oikein. Kaukot on kamalat, ja niille en ehdi kauheasti mitään tekemään. Liikkuu s-i vaihdossa melkein joka kerta taaksepäin ja välillä myös s-m vaihdossa, ja m-i nyt on aina ollut huono ja sitä se on edelleen. Huoh. Seuraavalle koiralle opetan kyllä ne etujalkakaukot, tai ehkä Fisullekin jos jossain vaiheessa tulee tokosta taukoa.

Keskiviikkona oli joukkueen kimppatreenit Lahdessa hevoskentällä. Tehtiin yhtä aikaa kahdessa kehässä. Ekassa kehässä tein luoksarin, ruudun, seuruun ja zetan. Luoksarissa palkkasin stopista avustajalla olevalle takapalkalle, teki tosi hyvän stopin. Ruudun eteenmenon olin käynyt näyttämässä etukäteen, tein vähän ylipitkällä matkalla. Teki tosi hienon ja suoran eteenmenon ja ruudun löysi, jäi ihan aavistuksen eteen. Otin ruudun paikan vielä uudestaan, uusinnalla meni taaemmas. Sitten seuraamista, joka oli hirveää. En tehnyt kovin pitkään, ei sitä kestä katsoa. Sitten zetan kävely häiriökäskyillä, vähän oli jäykkänä ja nyki käskyistä, mutta otin pelkän seuruun. Toisessa kehässä tehtiin ohjattu, kierto ja tunnari. Ohjatussa pallo merkin takana, hieno merkki. Sitten uudestaan ilman palloa, taas hieno merkki ja haettiin vasen, se löytyi. Sivulletulo aavistuksen vino. Sitten kierto, merkin ympärillä oli kapulat ohjureina. Hieno kierto, päästin suoraan vauhdista vasemmalle kapulalle, nyt kuunteli siinä kiltisti. Sivulletulo kapulan kanssa taas vähän vino, nää on pahoja. Tunnari oli kauhea :( Tehtiin pitkästä aikaa ihan normaalisti kokonainen liikkuroituna, ja taas palasi vanhaan epävarmuuteen vaikka muuten on treeneissä ollut nyt jo parempi. Kolme kertaa meni reagoimatta omasta yli ennen kun alkoi tekemään töitä ja luovutuksessa arpoi pitikö tuoda eteen vai sivulle :( Toisella kierroksella otin korjaussarjaa, eli tunnaria lisää. Tehtiin ensin naminheittojen kanssa haistelutreeniä ja siihen heti perään liikkuroituna kokonainen. Nyt oli paljon parempi, otti oman heti kun osui kohdalle. Sitten seuraamista, palkkasin ihan muutaman askeleen välein kun pysyi rauhallisena. Ja kertaallen zetan asennot ilman zetaa, ne meni kerrasta oikein. Paikallaoloissa palkkasin istumisen ja kehuin, kun ei reagoinut naapurien maahan-käskyihin. Meillä oli aika pitkä rivi ja oltiin rivin loppupäässä, vähän meni koomaiseksi ja hitaasti maahan. Luoksetuloa varten siirryin kauemmas, että ehtisi vähän kiihdyttää ja otin käsikosketukseen.

Torstaina oli sitten viimeistelytreenit aksan osalta. Aloitin aalla, tehtiin madalletulla aalla ihan vaan pallolle juoksuja. Teki ensin pari tosi hyvää, sitten yhden hasardiloikan ja sen jälkeen taas hyviä. Matalalla aalla rytmittyy paljon paremmin kuin korkealla ja koskee alemmas. Sitten takaakiertoja samaan tapaan kuin hyppytekniikkakurssilla, eli yritin lähettää takaakiertoon mahdollisimman kaukaa ja kertoa jatkon jo valmiiksi. Nyt ei toiminut yhtään niin hyvin kuin kurssilla, tiputti taas useamman kerran enkä tiedä mitä olisin voinut tehdä toisin. Blaah. No sitten korkeaa aata, heti oli selvästi huonompia kuin matalalla, mutta osui sentään joka kerta. Tehtiin aalta kepeille menoa 90 asteen avokulmaan, hienosti löysi kepit. Sitten loppuun vielä puomia, jossa muutamalla kerralla olen nyt pitänyt namialustaa ja se on toiminut kohtuullisen hyvin. Radalla ei vielä muista namialustaa, mutta yksittäisenä esteenä menee ihan kovaa.

Tänään otin Fisun töihin mukaan virallista silmätarkastusta ja gonioskopiaa varten. Fisu oli helppo ja reipas potilas, hyppäsi itse tutkimuspöydälle eikä sitä paljoa tarvinnut kiinni pitää. Gonioskopiassa kammiokulmat normaalit molemmissa silmissä eikä mitään muitakaan perinnöllisiä silmäsairauksia todettu. Sarveiskalvon pinnalla molemmissa silmissä oli ihan lievää pilvimäistä samentumaa, Enna arveli että Fisulla on voinut mennä hiekkaa silmiin tai tuulinen, pölyinen ilma on ärsyttänyt silmiä. En ihmettele yhtään, nyt on niin pölyistä ja kuivaa että kaikissa toko/agitreeneissä hiekka pöllyää ihan jatkuvasti. Täytyy muistaa pölyisinä ja kuivina päivinä laittaa kosteustipat Fisulle silmiin ennen kun mennään hiekkakentälle treenaamaan vauhdikkaita juttuja joissa hiekkaa roiskuu.

IMG_2003.jpg