Ollaan treenattu nyt ahkerasti tokoa, oikeastaan melkein joka päivä. Ollaan käyty nyt kolme kertaa Lahdessa MM-joukkueen kanssa kehätreeneissä, joissa olemme rakentaneet MM-kisojen kehäsuunnitelman mukaiset kehät. Ollaan tehty joka treenissä kaikki liikkeet, mutta lähinnä liikkeiden osia, tai vähintäänkin kokonaisissa liikkeissä kuuntelua ja kehuja, jos en ole palkannut. Fisu on tehnyt ihan mukavasti, kolmesta treenikerrasta jokaisella se on löytänyt ruudun ja kiertomerkin, ja kahdella kerralla myös ohjatun kapula on löytynyt ongelmitta. Sen sijaan muita virheitä on kyllä tullut, eikä ihan pelkkää fiilistelyä ole mikään treenikerta ollut. Ekassa kehätreenissä väännettiin kierrossa, ohjatun merkillä ja seuraamisessa. Kierrossa otin ilman stoppia ja sorvatuilla kapuloilla, niin sähläsi nostossa eikä meinannut saada kapulaa suuhun, ja tuli hypystä ohi. Ohjatun merkki oli tahmainen ja huono, ja kun yritin korjata, murisi. Prkl tuota ei olekaan hetkeen tehnyt. Seuraamisessa oli monta vinoa perusasentoa, eikä oikein tsempannut niissä, roiskaisi vaan sinne päin.

Tokassa kehätreenissä ongelmia tuottivat eteenmeno ja luoksetulon stoppi. Myös kierrossa oli ongelmaa, tosin varsin epätyypillistä sellaista, nimittäin ei lähtenyt ekalla käskyllä kiertämään! Ollaan tehty nyt häiriötä, ja taisi olettaa, ettei pääse kiertämään, kun tapitti vain sivulla. Eteenlähetyksen otin ilman apuja ja jäi pahasti kiinni viereisessä kehässä oleviin merkkeihin ja yritti sinne. Sain kuitenkin vaihtamaan kohteesta pois, ja meni suoraan toisella lähetyksellä. Luoksetulon stoppi oli aivan luokattoman huono! Siis aivan totaalisen löysä ja surkea, ekaa kertaa ehkä ikinä moitin huonosta stopista ja otettiin uudestaan. Uusinnalla selvästi parempi ja palkkasin. 

Kolmannessa kehätreenissä ongelmia oli ohjatussa, zetassa, luoksetulossa ja yleisessä jaksamisessa. Ohjattu tehtiin nyt eri päin kuin mitä kisoissa tulee olemaan, kun halusin ohjatun jälkeen käydä näyttämässä eteenmenon paikan. Haettava kapula tuli ehkä metrin päähän ruudun eteen, ja Fisu ei sitä bongannut vaan suuntasi keskikapulalle. Pysäytin, ja otettiin alusta uudestaan, nyt oli hyvä. Luoksetulo otettiin suorana, mutta ennakoi sivulletuloa! Tätä ei olekaan aikoihin tehnyt, tämä siis tehotreeniin. Kierrossa tehtiin niin, että en päästänyt kiertämään vaan seurautin kohti tötsää ja pysäytin matkalla, tässä teki istumisen sijaan seisomisen! Näköjään mukamas varma zeta ei olekaan niin varma, jos Fisulla on ajatukset juoksemisessa, eli tähän tehotreeniä! Itse zetassa sitten teki kyllä oikein. Ilma oli tosi lämmin ja loppua kohden Fisu tuntui väsyvän, kaukoissa teki vähän tahmean seisomisen ja tunnarissa läähätti jo kovasti ja selvästi näkyi keskittymisen herpaantumisena, etsi vähän kapuloiden vierestäkin ja meni omasta ohi, palautuskin vähän vino. Paikallaolot ollaan tehty joka treenin yhteydessä, en ole tehnyt kisamaisesti vaan olen käynyt palkkaamassa istumisesta, ja en ole laittanut edes maahan joka kerta. 

Kehätreenien ohella ollaan treenattu myös itseksemme. Ekan kehätreenin jälkeen otin kierto-ohjatun käsittelyyn ja hinkattiin kapulan nostoja ja hyppyä. Ihan hyvin tuntui vastaavan treeniin ja nostot paranivat. Myös ohjatun merkkiin pureuduttiin, kokeilin ensin sellaista, että maahan-istu temputtamisen lisäksi merkin takana pyydän tekemään pyörähdyksiä, jos oppisi siitä heittämään takapäätä paremmin merkin taakse, mutta se oli huono idea. Fisu ei osaa pyörähdystemppua oikein kunnolla kaukaa ilman käsiapua, ja käsiapu muistuttaa liikaa ohjatun käsimerkkiä, niin sitä ei voi käyttää. Kun ei osaa, niin alkaa haukkumaan kun turhautuu. Vaihdettiin siis yhden kokeilukerran (ja haukkumispuhutteluiden) jälkeen siihen, että merkin takana on taas lelu, mutta tällä kertaa selvästi kauempana merkin takan kuin aiemmin. Jatketaan nyt tällä kisoihin asti, en tiedä kantaako se, mutta ei siitä ainakaan haittaa ole, ja en viitsisi kierrättääkään merkkiä joka kerta. Zetaa ollaan tehty myös, ja mokasi uudestaan istumisen, jäi seisomaan! Huolestuttavaa, koska zetan asennot on toimineet aika poikkeuksetta siitä asti kun alunperin sain ne opetettua. Myös luoksetuloa ollaan tehty, molempia stoppeja takapalkalla. Maahanmenot on aika vaihtelevia, enkä oikein ole keksinyt, millä saisin niitä parannettua. Välillä tekee ihan hyviä, mutta välillä aika löysiä. 

Tokon lisäksi käytiin viime viikolla kertaalleen paimentamassa ja kertaalleen aksaamassa. Paimennuksessa tehtiin eka kierros hakuja vuorotellen toisen koirakon kanssa. Jostain syystä Fisu jätti nyt koko ajan vasenta hakukaarta vajaaksi, kun viimeksi oli sama homma oikealla puolella! Lampailla tosin oli myös vetoa, joten vaikea sanoa, jättikö vajaaksi tarkoituksella peittääkseen vetoa. Muuten haut oli hyviä, ja nyt jopa kuunteli noston jälkeen!!! Otti jokaisen maahan-käskyn ja pystyin myös ohjaamaan sitä! Hitsi miten olen tyytyväinen, koska tätä on nyt kyllä työstetty ja paljon ja vihdoin työ tuottaa tulosta. Lisäksi Fisu sai tehdä "oikeita hommia" kun treenattiin yhtä aikaa kahdella porukalla samalla pellolla, ja pariin kertaan laumat meinasivat yhdistyä. Laitoin Fisun väliin, ja hyvin saikin kyllä pidettyä ylimääräiset lampaat poissa ja painettua niitä kovaa vetoa vastaan pois toisen lauman luota. Toinen kierros tehtiin ajoa laitumen aidanreunan suuntaisesti, ja tämä ei sitten ollutkaan erityisen hienoa. Meidän ajo oli sellaista poukkoilua, Fisu ei yhtään tajunnut itse painaa lampaita reunaa pitkin, vaan koko ajan yritti ajaa suoraan takana ja lauma kääntyi koko ajan pois keskemmälle peltoa. Tätä tarvis treenata lisää, jotta Fisu ymmärtäisi itse pitää kurssin suoraan eteenpäin, eikä vaan peesailla lampaiden perässä ja ajaa niitä sinne, mihin ne haluavat itse mennä.

Aksassa tehtiin niitä juttuja, mitkä WAO-kisoissa tuntuivat ongelmallisilta. Aloitettiin siis putken jälkeisillä takaakierroilla. Hurjan vahvasti pyrkii putken jälkeen kääntymään mua kohti, ja todella vaikeaa oli saada sitä irtoamaan takaakiertoon, jos en ollut aivan lähellä saattamassa. Tämä on erillinen temppu, jonka voisi opettaa Fisulle joskus, kun on aikaa panostaa aksaan. Nyt ei tiputtanut yhtään rimaa takaakierroissa, mutta laitoin rimat tarkoituksella mataliksi. Sitten tehtiin päällejuoksuja, ja yritin nyt liikkua rohkeammin. Nämä meni aivan supernätisti, kyllä Fisu tulee tosi pienellä ohjauksella päällejuoksuun, pitäisi vaan luottaa siihen. Kepeillä tehtiin avokulmaa, ja se olikin aivan supervaikeaa, ei jotenkin yhtään katsonut mistä kepit alkaa jos tuli vauhdin kanssa, tykitti vaan pokkana jonnekin 2.-3. väliin. Myös aata tehtiin vauhdilla, kertaalleen teki jäätävän itsemurhaloikan, josta sai kunnon puhuttelun. Muuten teki ihan hyviä.

Tässä ihania kuvamuistoja WAO-reissulta, kuvat Yulia Titovets

18620437_10158755695790357_656875447247218622682_10158755695940357_575181455199118698218_10158766859410357_605328164193618671072_10158766862850357_148647667565518699759_10158766862560357_254905531003018767836_10158755695755357_4759475435634