Lumet sulivat aivan silmänräpäyksessä, ja nyt on jo melkein kesä! Ollaan päästy tällä viikolla korkkaamaan ulkotreenit tokossa ja pk:ssa, aivan ihanaa! Tokoa treenattiin pihalla alkuviikosta pari kertaa ja tänään joukkueen treeneissä, ja tottista eilen. Tokossa ollaan nyt tehty lähinnä ihan perusjuttuja, muistuteltu eteenmenoa, ruutua ja ohjattua ulkona, luoksetulon stoppeja hiekalla ja noutoa piiiiitkällä matkalla. Fisu on tuntunut jotenkin vähän vaisulta, tekee kyllä mutta ei ehkä ihan niin draivilla kuin yleensä. Ruudussa ei mitään muutosta aiempaan vaikka nyt olisi tilaa juosta, yrittää jäädä etureunaan. Eteenmenoissa alkaa jossain 12-15m kohdalla ennakoimaan pysäytystä, tätä täytyisi treenata nyt vähän pidemmällä matkalla. Ohjatussa suunnat on nyt toimineet hienosti, mutta merkki tökkii. On nyt jostain syystä keksinyt alkaa vähän kaarrattamaan kosketusalustalle. Tää ei oikeen oo kiva suuntaus, enkä oikein tiedä, miten siihen puuttuisin ilman, että vauhti ja motivaatio muutenkin tahmaista merkkiä kohtaan kärsii. Noutoa ja luoksaria on tehnyt kivalla asenteella, olen nyt muistutellut taas luovutusta eteen kun kiikarissa on mahdollisia jälkikokeita. Aluksi tuli ihan tosi vinoon, mutta nyt on alkanut jo paranemaan. Stopit on tehnyt pääsääntöisesti tosi hienosti. 

Eilen treenattiin Nean kanssa tottista. Aloitettiin ampumisella, otin parit paukut niin, että vaan leikin Fisun kanssa. Sitten kaksi laukausta seuraamisessa ja kaksi paikallaolossa. Ei mitään reaktiota mihinkään, eli ei ole tullut muutosta tähän talven aikana vaikka raketteja pelkäsikin uutena vuonna. Sitten muistuteltiin 2kg kapulalla noutoa, tehtiin ihan vaan kapulan kantamista ja tolpan kiertoa kapulan kanssa. Kantoi ihan hyvin ja pinkoi lujaa. Sitten pariin kertaan aa-estettä ilman kapulaa molempiin suuntiin. Jotenkin oli pikkuisen varovaisen näköistä menoa, ei mennyt niin draivilla kuin yleensä, mutta loppua kohden vähän paransi. Sitten vielä eteenmeno, tein nyt seuraamista niin, että annoin sivulla tarjota kontaktia ja aktiivisuutta, ja otin ihan yksittäisiä askeleita seuraamista. Eteen päästin suoraan sivulta, en liikkeestä. Tän se ainakin muisti :D 

Eilen korkattiin myös esineruutukausi tottistreenien jälkeen. Laitettiin neljä helppoa esinettä, kaksi eteen, kaksi taakse. Oli aivan älyttömän takkuista :/ Tein niin, etten auttanut lainkaan tai ottanut mitään hajuhakuja tms. Fisu juoksenteli lähinnä tallausjälkiä pitkin eli ruutua poikittain, nenä alhaalla, eikä siis saanut hajua esineistä, vaikka meni vierestä ohi. Jos yritän saada menemään suorempaan ja kauemmas, nostaa kierroksia, haukkuu ja juoksee nenä kiinni. Koin myös ahaa-elämyksen, kun koitettiin pohtia, miksi en ole saanut opetettua Fisulle esineruutua. Kaikki apukeinot (hajunhaut, esineen vieminen niin että koira näkee, mielikuvat) joita olen kokeillut, perustuvat siihen, että koira muistaa esineen sijainnin, ja tämä ei selvästi toimi Fisulle. Fisulla on aivan ilmiömäisen hyvä muisti, se todellakin muistaa tasan tarkkaan kaikkien esineiden paikat, eikä sen tarvitse siis minkään sortin mielikuvatreeneissä etsiä esineitä lainkaan eikä käyttää nenää, se ainoastaan juoksee hakemaan esineitä. Sitten, kun sillä ei ole mielikuvaa tukena, se ei osaa tehdä muuta kuin pyöriä ruudun etuosassa ja jäljestää, tai juosta. Nyt tein periaatepäätöksen, että tällä kaudella en auta sitä ollenkaan. Ei hajunhakuja, ei mitään apuja, Fisun on vaan pakko oppia oikeasti etsimään niitä esineitä ja ainoa, millä voin sitä auttaa, on esineiden sijoittelu ja valinta. 

Tänään oltiin Hyvinkäällä tokon maajoukkueen ekoissa kimppatreeneissä. Tein kahdessa setissä Fisun treenin, ensin avustajan kanssa juoksujuttuja ja sitten hankalamman häiriötreenin. Alkuun vahvistin apupalkkaajan kanssa ruudussa loppuun asti menemistä, eli avustaja heitti palkan ruudun taakse ennen kun Fisu ehti jarruttelemaan. Nää meni ihan hyvin, paitsi Fisu kyllä alkaa jonkun verran jo reagoimaan avustajaan kun näitä on tehty sen verran paljon. Sitten luoksarin ja eteenmenon stoppeja avustajan kanssa, nää oli tosi hyviä kaikki Laittoin kunnolla voimaa stoppeihin. Toisella kierroksella tehtiin yhtä aikaa Oilin ja Trixin kanssa. Aloitettiin ohjatulla niin, että Trix teki vieressä kaukoja ja Oili seisoi ehkä metrin päässä haettavasta kapulasta. Merkin sijaan yritti juosta suoraan oikeanpuoleiselle kapulalle :O En tajua, mistä näitä aina välillä tulee! Mikä siinä merkissä on, kun se ei Fisun mielestä ole kiva...? Uusinnalla ok, ja vasen kapula löytyi. Sitten tunnari niin, että Trix teki ruutua samaan suuntaan. Tässä nyt sitten puolestaan juoksi sinne merkille, joka oli tunnarikapuloiden takana. Tajusi ilmeisesti itsekin, että ei nyt kuulunut mennä merkille, kun jatkoi suoraan kapuloille ilman, että ehdin sanomaan mitään. Taas meni kertaalleen omasta ohi reagoimatta ennen kun otti. Sitten kaukot niin, että Trix teki ohjattua. Jäin vähän lähemmäs, kun ajattelin, että on tahmea häiriö takia. Teki yllättävän hyvin, yksi m-i oli hidas, mutta muuten ihan mainioita vaihtoja. Sitten vielä ruutu, kävin näyttämässä eteenmenon. Tää oli kaiken kaikkiaan tosi hyvä. Ruudun jälkeen tehtiin pari eteenmenoa vielä eri suuntiin, vähän meinaa valua vasemmalle vinoon. Kun laitan jonkun väistettävän kohteen, esim. kapulan siihen, minne yrittää tähdätä, suuntaa paremmin suoraan. Loppuun tehtiin vielä paikallaolot. Tein kuuntelua istumisen jälkeen, eli en käskenytkään heti maahan vaan pyysin peruuttamaan ja tekemään pyörähdyksen. Oli aivan täysin koomassa, ei pystynyt tekemään temppuja lähellekään normaalisti. Näitä pitäisi selvästi tehdä, että saisin sen istumisessa rentoutumaan. Maahanmenokin varmasti nopeutuisi, jos istuisi paremmalla asenteella. 

Tokon jälkeen paluumatkalla jäin vielä tekemään jälkeä. Löysin jonkun tien varteen lupaavalta vaikuttavan maasto, joka sitten jälkeä tehdessä osoittautuikin aika kamalaksi. Lunta oli paikoitellen polveen asti ja jälki kulki osan matkasta hakkuuaukealla. No, kamalan maaston hyvä puoli oli se, että ei ollut kyllä ainakaan yhtään harhaa :D Jälki oli 700m pitkä, neljä kulmaa joista yksi oli piikki, yksi tien ylitys, neljä keppiä, jana ehkä 10m ja lähti oikealle. Vanheni reilun tunnin. Jäljen vanhetessa tein esineruudun. Aloitin nyt suunnitelmani mukaisesti, eli ei apuja. Autoin sillä tavalla, että laitoin jokaisen esineen paikalle tuplaesineen (kaksi esinettä noin metrin välein), eli jos vaan suinkin juoksisi sinne, mihin lähetän, niin olisi parempi mahdollisuus saada haju edes jommasta kummasta. Valitsin suht pieniä ja vähän haisevia esineitä, koska veikkaan, että yksi meidän ongelmista on myös liian helpot esineet treeneissä. Sijoitin esineet niin, että ne ovat vähän irti maan pinnasta, esim. kannon päällä tai kuusen oksalla. Kovin häävisti ei mennyt kyllä nytkään. Irtosi ja eteni ehkä vähän paremmin kuin eilen, mutta ei kyllä meinannut millään löytää esineitä, nenä ei ole auki vaan juoksi läheltä ohi. Laitoin hakemaan neljä esinettä sillä idealla, että löytäisi yhden jokaisesta esineparista, mutta haki sitten kuitenkin vain yhden neljästä takarajalla olevasta esineestä, ja sen sijaan toi kaksi keskiesinettä ja yhden etuesineen. Se oli kuitenkin plussaa, että nyt ei kiihtynyt eikä haukkunut. Sara ja Step saivat hakea Fisulta jääneet esineet, ja Stepillä oli kyllä myös vaikeaa. Ei sekään meinannut löytää takaesineitä, useamman kerran jouduin lähettämään. Sara sen sijaan oli loistava. Sille oli tietysti jäänyt ne kaikista vaikeimmat, mutta niin vaan mummokoira löysi nekin :)

Sitten jäljelle. Jana meni tosi kivasti, eteni ihan suoraan ja nappasi heti oikein jäljen. Jäljesti kivan rennosti ja tarkasti, kulmissa pientä pyörimistä mutta aika sujuvasti. Yksi keppi jäi lumiseen kohtaan, olin tarkoituksella laittanut kepin kengänjälkeni kohdalle lumen sisään, halusin kokeilla, miten tarkkaan jäljestää lumella. Meni reagoimatta yli. Muut kepit nousi helposti. Pahimman lumialuen jälkeen jouduin käskyllä pysäyttämään Fisun, jotta sain saappaani kaadettua tyhjäksi lumesta. Hyvin jatkoi kuitenkin pienestä keskeytyksestä huolimatta.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202018-04-14%20kell