Taas ollaan vietetty koko viikonloppu koirajuttujen merkeissä. Eilen olin koko päivän SBCAK:n vuosikokouksessa vääntämässä aiheesta jalostuksen tavoiteohjelma.... Vääntö onneksi kannatti, ja nyt meillä on tavoiteohjelma, joka toivon mukaan ohjaa tätä ihanaa rotua oikeaan suuntaan. Omat bordercolliet mätänivät kotona, eivätkä kyllä päässeet puuhaamaan mitään muuta kuin vähän kaukoja sisällä. Fisun kaukoprojekti on vihdoin ottanut edistysaskeleita, ja tarkoituksena olisi ottaa joku päivä tän hetken tilanne videolle. Nyt toimii jo kaikki vaihdot n. 1m päästä ilman vartaloapuja, ja pystyn palkkaamaan nyt myös namilla. Eniten keskeneräinen on s-m, jossa tällä hetkellä Fisun ajatus on ryömiä taaksepäin :D Väläyttelee välillä todella hienoja vaihtoja, mutta joukossa myös ajoittain aika hirveitä yrityksiä. Onneksi Fisu on kovin yritteliäs ja ottaa kivasti palautetta vastaan.

Tänään sitten Ojankoon heti aamusta kisatöihin. Olin pitkästä aikaa toimistohommissa, ja olipa siihen tullut vähän muutoksia tässä vuosien varrella :O Enää ei riittänyt, että osaa käyttää agility-tulosohjelmaa (jota piti myös muistutella mieleen hetki jos toinenkin), vaan piti osata myös laittaa livestream päälle, ohjata hallilta livelähetys youtubeen oikean kentän kamerasta ja laittaa tulostelkkariin näkymään reaaliaikaiset tulokset. Kisahommien jälkeen kävin vaan hakemassa koirat, ja kisattiin Fisun kanssa kakkosissa kaikki kolme rataa. Tuomarina kaikilla radoilla Anne Savioja, ja huhhuh, olipas vaikeita! Eka rata muuten ihan kiva, mutta ihan miljoona ansaestettä ja lyhyitä estevälejä. Ei periaatteessa mitään, mitä ei varsinaisesti osattaisi, mutta linjat oli sellaisia, että ne ohjasivat koiraa kivasti väärille esteille sellaisissa kohdissa, missä koiraa ei ehtinyt kädestä pitäen auttamaan. No, Fisu teki juuri niinkuin olen opettanut, eli luki rataa ja haki esteitä (ja hyllytti pariin kertaan siksi). Puomilla karkasi kontaktilta, kääk! Laitoin tietysti takaisin, onneksi oli jo hyllyjä alla ettei tullut kiusausta jatkaa.

Toka rata oli helppo ja vauhdikas hyppäri, ainoastaan yksi kohta huolestutti. Putkelta oli pakko kääntää tiukasti, jotta seuraava kohta onnistui, ja suunnittelin tähän siksi putkijarrun. Viimeaikoina Fisun putkijarrut on olleet niin tehokkaita, että on kääntynyt pari kertaa putken sisällä ja tullut pois. Näin kävi sitten myös kisaradalla, eli meni putkeen ja tuli heti tien pois samasta päästä eli kielto. Tämän lisäksi kaksi rimaa tuli alas! Aluksi kauhistuin jo, että nytkö se alkaa roiskimaan, mutta videolta katsottuna näkee hyvin, että ponnistaa molemmat hypyt aivan liian läheltä eikä yksinkertaisesti pääse enää yli ja esteiden välit oli rimakohdassa lyhyet. Eiköhän tähän auta ihan treeni lyhyillä esteväleillä, enemmän olisin huolissani, jos se roiskisi rimoja vauhdin hurmassa tahallaan. Tulos siis 15vp ja aika -8,50s.

Vika rata oli aivan kamala. Ihan törkeän vaikea 2-luokan radaksi, olisi ollut mun mielestä vaikea myös 3-luokan radaksi. Heti 3. esteeltä tiukka käännös pituudelle ja keinu oli n. 2m päässä ansana, putken pään ohitus, suoran putken jälkeinen hyppy suoraan ja siitä 180 asteen käännös, keinulta käännös, todella ahtaassa kohdassa putken vieressä takaakierto, umpikulma kepeille, kepit seinään päin, kepeiltä tiukka käännös, aalle jyrkkä kulma, aalta 180 asteen käännös... Mun mielestä ehkä näistä vaativista kohdista ehkä yksi tai kaksi sopisi muuten helpolle 2-luokan radalla, mutta ne kaikki yhdessä :O Rataantutustumisessa etenkin kepit huoletti, kun minejä ja medejä katsoessa ohjaaja toisensa jälkeen törmäsi suoran putken jälkeen koiransa kanssa. Mulle sellainen ei ole vaihtoehto, mikään rata ei ole niin tärkeä, että ehdoin tahdoin haluaisin ottaa koiran jaloilleni. Päätin, että Fisu saa luvan tehdä kepit itsenäisesti, niin, että jättäydyn taakse, jotta ehdin turvallisesti ohjaamaan keppien jälkeisen kohdan. Jos ei osaa, niin sittenpähän tiedän, mitä treenata. Kävin ulkokentällä testaamassa, ekalla yrityksellä mokasi, mutta tokalla onnistui. Kovin suuri luotto ei kyllä siltikään ollut radalle lähtiessä. Ohjasin alun käännöksen tosi tiukkaan, ja ehkä jopa vähän tarpeettoman kovasti otin Fisua haltuun. Se selvästi huomasi, että nyt mamma on tosissaan, ja oli aivan älyttömän hyvin kuulolla! Tuli kaikkiin käännöksiin tosi nätisti, pari järkyttävän korkeaa loikkaa otti taas mutta nyt lähinnä sellaisissa kohdissa, joissa itse häiritsin ohjauksella. Keinu oli aika hidas, kun jouduin irtoamaan sivusuunnassa eikä tälläistä olla koskaan treenattu. Kepit pujotteli vastoin mun odotuksia oikein hienosti ja itsenäiseti seinää kohti mun seisoessa paikallani :O Uskomatonta kyllä, mutta nollalla maaliin! Nollia tuli vain kaksi, ja kalanen sellaiset 5 sek nopeampi kuin toiseksi tullut nopea bc. Eli nollavoitto ajassa -13,71s ja eka LUVA kakkosista! Huikea kalanen, missähän välissä siitä on tullut noin taitava!? Tässä video nollaradasta.

12239899_10153760351711170_1575305674615

Mitäs muuta? No aksaa ollaan väännetty kisojen lisäksi treeneissä. Paino sanalla väännetty, koska kisamenestys ei selvästikään korreloi treenimenestyksen kanssa. Tiistaina kouluttajana Maria, ja teemana takaakierto-päällejuoksut. Tehtiin käytännössä koko treeni kahta estettä. Ekalla yrityksellä hyppäsi mua päin niin että kaaduin. Tokalla jarrutti sitten riman päällä ja tiputti. Sitten kun sanottiin että rimaa ei saa pudottaa, niin keksi, että hypyn voi yhtä hyvin hypätä toiseen suuntaan niin jää paremmin tilaa. Ai eikö? No sitten voi hypätä niin tiukassa kulmassa, että siiveke kaatuu. Ai sekään ei ollut hyvä? No tässä välissä ehkä onnistui kerran, kunnes taas tiputti riman. Sitten väännettiin taas rimasta, ja kun lopulta onnistui, ja kokeiltiin radan osana, niin taas keksi hypätä hypyn toiseen suuntaan. ARGH!!!!!  Perjantaina tästä sisuuntuneena mentiin hallille jumppaamaan lisää takaakierto-päällejuoksuja. Taas tiputti riman pariin kertaan, mutta kun keksin laittaa palkan valmiiksi odottamaan, niin ongelma ratkesi ja hyppäsi nätisti. Perjantaina sen sijaan väännettiin kepeistä. Olin rakentanut pienen U:n muotoisen radan, jossa oli putki, kepit, hyppy, putki, rengas, hyppy ja okseri. Loppupalkka oli suht lähellä keppejä, ja Fisu ei _kyennyt_ menemään kepeille kun pallo oli siellä lähellä valmiina odottamassa. MUR!!!! Näitä pitää ehtottomasti treenata, kun jää noin pahasti kiinni loppupalkkaan. Muilla esteillä ei ole noin kovasti häirinnyt, vaan lukee ohjausta ja ottaa palkan sitten kun ohjaus kertoo, mutta kepeillä yritti kyllä ihan sikana vaan varastaa palkalle. 

Stepsu on treenannut tokon uusia liikkeitä vähän sellaisella ajatuksella, että katsotaan miltä vaikuttaa, jos ei onnistu niin annetaan olla, mutta jos lähtee sujumaan niin mikäs siinä sitten. Kierron jälkeiset asennot periaatteessa toimii kaikki kunhan on kuulolla, ja merkitön merkki on mennyt myös kivasti! Uutta paikallaoloa ei olla testattu, se pitäisi kokeilla myös. Sara on treenannut rallytokojuttuja, ja pääsi se viimeksi tokotreeneissä tekemään myös ruutua ja kiertoja.