Perjantaina lähdettiin taas Jämin T-leirille Fisun kanssa. Olin perillä juuri ennen hämärän tuloa, joten päätin hyödyntää ihanat jälkimaastot ja kävin tekemässä lenkin ohessa muutaman keppi-ilmaisun. Ihan hyvin oli muistissa, vaikkei olla hetkeen tehty. 

Fisu ihailee kauniita Jämin metsiä laavulla

IMG_9163.jpg

Lauantaina meidän eka treeni oli pk-tottista. Alotin Fisun kanssa paukuilla, ammuttiin pari laukausta kun leikin Fisun kanssa, ja sitten pari niin, että tehtiin seuraamista. Ei mitään reaktiota millään kerralla. Tehtiin pikku pätkä seuraamista, ja henkilöryhmä. Sitten hyppyjä, ensin pallon kanssa n. 80cm esteellä, meni aivan kepeästi, joten kokeilin kapulan kanssa. Hyvin meni silläkin. Sitten nostin n. 90cm korkeuteen ja pallon kanssa, ekalla kolautti vähän, ja sen jälkeen hyppäsi taas puhtaasti. Estenoutoa tehtiin pallolla myös, se meni ihan kivasti joka kerta. Loppuun vielä eteenmeno, otin nyt seuraamisessa mukaan hihnan, ja sillä pieni nyppäisy kun yritti keulia. Toimi aivan superhyvin, ja mahtavaa kun on nyt tuollainen juuri tarkoitukseen sopiva pikkuhihna, jonka voin jättää roikkumaan Fisun kaulaan eikä se yletä jalkoihin. Lopuksi mentiin vielä paikallaoloon, ja kuunneltiin nyt ekaa kertaa paukut makuussa. Jäin aika lähelle varuiksi ja katsoin koiraa, mutta eihän se korvaansa lotkauttanut.

Tottiksen jälkeen kuunneltiin vielä muutamat paukut ihan vaan yleishengailussa, ei edelleenkään mitään reaktiota. Sitten vuorossa oli esineruutu. Tehtiin avustajan kanssa kolme esinettä, ensimmäinen oli n. 50m syvällä, toka ihan lähiesineenä, kolmas jossain 30m kohdalla. Ekalla teki ihan nätisti ja löysi helposti, lähiesineestä juoksi tuulen väärältä puolelta ohi eikä saanut hajua, mutta löysi takaisin tullessa. Kolmas esine olikin vaikea, ei oikein lähtenyt kunnolla suoraan enää lähiesineen jälkeen vaan pyöri siinä lähellä eikä siis edes mennyt avustajan luo. Näitä pitää siis treenata! Jatkoa tälle treenityylille voisi olla se, että avustaja näyttää ja vie kaksi esinettä ja tulee sitten pois, ja sitten ne haetaan vuorotellen. Esine-jono voisi myös tehdä hyvää suoraan etenemiselle.

Iltapäivän treeninä meillä oli sitten jälkeä. Pyysin Fisulle sellaisen "tilanteen kartoitus" tyyppisen jälken, eli about alokasluokan kisajälki vieraan tekemänä ja merkkaamattomana. Fisuhan ei ole nyt yli kuukauteen tehnyt oikeaa jälkeä, vaan pelkästään keppi-ilmaisuja. Jana oli n. 10m, jälki lähti oikealle. Jäljellä oli muutama kulma, 6 keppiä ja ikää n. 1h. Janan lähti yllättävän hyvin suoraan, ja otti jäljen oikeaan suuntaan. Alkumatkan kaahotti nenä ylhäällä ja ehdin jo lähestulkoon vaipua epätoivoon, kunnes nosti ekan kepin ja sen jälkeen ilme muuttui ihan täysin. Jäljesti tosi intensiivisesti, maavainuisesti ja tarkasti, kulmat selvitti hienosti ja nosti kaikki kepit! Eli kyllä ollaan selvästi menossa oikeaan suuntaan, ja nyt näytti jo kovasti enemmän jäljestykseltä. Kovaahan se menee, mutta nyt en edes yrittänyt juuri hidastaa sitä, vaan koitin pitää liinasta vaan sen verran kiinni ettei karkaa. Tosi hyvä fiilis jäi! 

Sunnuntaina aamupäivän treeninä oli paimennusta. Päästiin kokeilemaan suht isolla laitumella viiden pässipojan laumaa. Ekalla kierroksella tehtiin vähän ajoa ensin, ja sitten koitettiin saada Fisun flänkkejä auki sellaisella treenillä, jossa tasapainosta laitan itse painetta toiselle sivulle ja lähden kävelemään Fisua vastaan, ja koiran pitäisi kiertää ristiin mun kanssa väistäessään painetta. Ei toiminut yhtään, Fisu ei vaan välitä koko paineesta ja kun lähdin kiertämään laumaa, niin kiersi mun kanssa samaan suuntaan eli haki vaan takaisin tasapainoon. Lampaat oli aika liikkuvaisia ja niillä oli vetoa häkkialueelle, ja useammankin kerran lauma pääsi karkaamaan varikolle. Fisu tuntui vähän tuhmalta, hiihteli koko ajan tosi lähellä lampaita eikä totellut maahanmenoja. Toisella kierroksella vaihdettiin keppi piiskaan, ja tehtiin nyt kulmatreeniä, jossa ideana saada paine kunnolla läpi. Laitettiin lampaat nurkkaan, itse olin lampaiden ja koiran välissä. Lähestyin Fisua ja laitoin samalla siihen painetta, ja vasta kun väisti kunnolla ja luopui lampaista, sai luvan mennä ja hakea lampaat. Alkuun taisteli aika pitkään vastaan, ei ottanut kunnolla painetta vaan yritti vaan mukamas väistää (=lähteä vaan flänkille). Muutaman yrityksen jälkeen otti kuitenkin onkeensa ja saatiin se ottamaan kunnolla etäisyyttä. Nyt tuli flänkkeihinkin heti lisää tilaa, ja lisäbonuksena kuljetuksessakin rauhottui kivasti ajamaan ja teki muutaman itsenäisen maahanmenon. Tämä oli selvästi hyödyllinen treeni, ja voi olla, että pitää tehdä vielä toistekin, vaikuttaa jokseenkin sitkeältä kaverilta tuo kala...

Tässä vielä muutama Tiian ottama kuva edellisestä paimennuksesta:

sys-paim%20087.jpgsys-paim%20086.jpgsys-paim%20085.jpg

Sunnuntain iltapäivätreeninä meillä oli tokoa. Otettiin alkuun paikallaistuminen isolla porukalla, ja tehtiin se 2min kun muut koirat olivat EVL:n koiria. Hyvin kävi ilmi Fisun mustekalaongelma, eli ei jaksa istua kahta minuuttia haara-asennossaan, vaan rupeaa minuutin jälkeen hytkymään ja kiemurtelemaan. Tälle on nyt pakko tehdä jotain, huoh... Treenattiin omalla vuorolla Fisun kanssa pääpainona meidän ongelmaliikkeet, eli ruutua, tunnaria ja kaukoja. Ruudussahan Fisu meinaa jäädä vähän turhan eteen, ja ennakoi stoppia. Kokeiltiin niin, että laitoin lelun ruudun taakse, ja hyvästä paikasta vapautin lelulle. Ideana olisi pitää lelua vaihtelevasti ruudun takana tai edessä tai mulla, ja välillä pysäyttää, välillä antaa hakea itse paikka ja välillä juoksuttaa suoraan läpi. Ekalla kokeilulla juoksi tietysti läpi suoraan lelulle, kielsin, tokalla jäi hämmästyneenä ihmettelemään ruudun eteen, joten käytiin yhdessä katsomassa ruudun paikkaa, ja sitten menikin ihan loistavasti. Tällä jatketaan, kuulosti järkeenkäyvältä mulle! Tunnarissa näytin ensin tämänhetkisen tilanteen, eli ei oikein etsi väärien joukosta vaan kaikkialta muualta, ja on epävarma. Etsi tosi pitkään, mutta toi lopulta oman. Kokeiltiin sitten ensin niin, että nostettiin vähän virettä ja liikkuri vei kapulan juosten väärien joukkoon. Tämä ei toiminut, toi vääriä. Kokeiltiin sitten niin, että otettiin yksi omanpiilotus, ja siihen heti perään kokonainen tunnari samasta kohdasta kääntyen vaan 180 astetta ympäri. Tää toimi kivasti, jatketaan siis tätä! Sitten kaukoja käskytettynä. Nousi ihan kohtalaisesti, mutta ei kunnon pompulla, ja sivusta näyttää kuulemma vajaalta, eli tähän täytyy saada vielä tekniikkaa hiottua. Näiden lisäksi tehtiin luoksetulon stoppia pitkästä aikaa leikin yhteydessä, eli avustaja leikitti Fisua, ja kutsuin kesken leikin, ja matkalla stoppasin, ja Fisu sai juosta takaisin palkalle. Toimi kivasti, teki oikein napakoita stoppeja täydestä vauhdista (kunhan aluksi suostui ylipäätään tulemaan luokse...). 

Maanantaina käytiin treenaamassa tokoa kouluporukalla. Otettiin alkuun lyhyet paikallaolot, otin Fisulle istumisen ja Stepille makuun. Fisu istui nyt ihan nätisti, mutta Step sen sijaan ei mennyt maahan käskyllä! Keskusteltiin vähän tästä, ja uusinnalla sitten suvaitsi mennä. Makasi tosi ahdistuneen näköisenä, mutta eipähän ainakaan haistellut tai touhunnut muuta. Stepin kanssa kokeilin omalla vuorolla sitten samaa luoksetuloleikkiä kuin Fisun kanssa, mutta ei ollut kyllä mitään hyötyä. Aivan yhtä huonot stopit kun aina. Luoksetulon lisäksi Stepsu teki tunnaria, ekalla teki ihan nätisti, mutta sen jälkeen kokeiltiin vähän isommilla kierroksilla (luoksetulosta) niin toi väärän... Sitten ruutua, ei löytänyt merkkiä ja ruudussa jäi ihan etureunaan. Huoh, eipähän lopu treenattavat kesken näissä vanhoissakaan liikkeissä! Fisu treenasi taas ruutua samalla lelusysteemillä, nyt uutena ilmiönä keksi mennä maahan ruudussa selkä muhun päin ja tuijottaa palloa ruudun takana :D Teki se sentään muutaman ihan asiallisenkin ruudun. Ruudun lisäksi tehtiin tunnaria, jatkettiin samalla systeemillä kuin leirillä, ja nyt toimi taas ihan kivasti, maistoi yhtä väärää mutta ei ollut aikomustakaan tuoda. 

Tänään käytiin taas Emman kanssa tokoilemassa, Stepsu jatkoi hinkkaamis-teemallaan, eli tehtiin kaukoja. Niissäkin on vähän kaikenlaista, välillä tekee ihan vajaita m-i vaihtoja, välillä liikkuu vähän joka suuntaan s-m vaihdossa ja ennen kaikkea näyttää hakatulta. Fisu puolestaan teki merkin kiertoa, noutoa, seuraamista ja jääviä. Merkin kierroista eka oli vähän valuvainen, tokalla pyysin kiertämään kahdesti, ja kolmas oli loistava. Nouto oli ihan kohtalainen tänään, vähän törmästi luovutuksessa ja joku palautus taisi olla vähän hidas. Jäävissä mokasi nyt useamman kerran taas vaihteeksi, ne onkin menneet hämmästyttävän hyvin lähiaikoina :/ Meni istumisia maahan ihan useamman putkeen, hups. No, sitten kun istui, niin istui ihan hyvin.