Viime viikonlopun jälkeen päätin koota nyt vähän yhteen ajatuksia paimennuksesta ja siihen liittyvistä treeniaiheista. Kisoissa tuli hyvin meidän ongelmakohdat esiin, ja jotta voitaisiin joskus mennä 2-luokkaan (ja saada sieltä tuloksia), niin pitäisi päästä ratkomaan ongelmia.

  • Fisun isoin "ongelma" on kokemattomuus lampaiden kohtaamisessa. Meillä on todella vähän kokemusta ja rutiinia paimennuksesta, Fisu ei ole päässyt oikeastaan koskaan oikeisiin töihin lampaiden kanssa, ja sillä on hyvin vähän kokemusta ahtaissa tiloissa työskentelystä. Ahtaissa tiloissa sitä jännittää lampaiden kohtaaminen, ja mikäli lampaat eivät heti väistä vaan kääntyvät katsomaan, Fisu herkästi menettää malttinsa ja syöksähtää kohti. Fisu ei oikeastaan pure, mutta tekee sellaisia hyökkäyksiä kohti, joilla säikyttää lauman. Kisoissa tämä tulee ilmi häkissä. Isossa häkissä, kuten spky:n perusradalla ei ollut mitään ongelmaa, sillä tila oli sen verran iso, että lampaat mahtuivat hyvin väistämään ja Fisu oli aivan rauhallinen häkissä. Pienemmässä häkissä Fisua jännittää mennä lampaiden taakse, ja se menee sinne syöksähtäen, ja samalla säikyttää lampaat, ja tämän jälkeen lauman haltuunotto häkistä ulosajon jälkeen on vaikeaa, kun lampaat juoksevat häkistä ulos liian kovaa.
  • Paniikkitilanne, jossa lampaat vaikuttavat "karkaavan", on vaikea meille molemmille. Kun lampaat kiihdyttävät karkuun, Fisun flänkit menevät ahtaiksi ja se säntää perään säikyttäen lampaita vielä lisää. Lisäksi silloin, kun panikoin itse, en muista laittaa painetta Fisuun, jotta tekisi kunnon flänkin, vaan annan valua perään väärällä asenteella.
  • Häkitys on meille vaikeaa, eikä mikään ihme, ollaan treenattu sitä nimittäin todella vähän ja ollaan kokemattomia molemmat. Useissa paimennustreenipaikoissa häkitystä ei pysty kunnolla treenaamaan, kun lampaat menevät häkkiin liian helposti. Häkillä Fisun flänkit menevät liian ahtaiksi, valuu koko ajan lähemmäs ja painaa lampaat ohi siksi.
  • Hakukaaren pää on ollut ongelmana oikeastaan koko tämän kesän ajan. Lähtee kaarelle hyvin, tekee sopivan laajuisen kaaren, hakumatka ei ole ongelma mutta jättää kaaren vajaaksi. Ei yritä siis leikata missään vaiheessa eikä valu takanakaan lähemmäs lampaita, mutta yrittää tehdä noston väärästä kohdasta eikä mene tasapainoon asti. Ongelman taustalla on todennäköisesti halu tuoda lampaita mulle, ja yrittää siksi oikoa ennen aikojaan. 
  • Jakoa ei osata vielä oikein ollenkaan, eikä Fisu myöskään ymmärrä ajatuksen tasolla pitää kahta laumaa erillään toisistaan.

Keskiviikkona käytiin Susannen luona Laihialla paimentamassa. Pureuduttiin nyt kahteen meidän ongelmakohdista, eli häkissä oloon sekä hakukaariin. Aloitettiin hausta, tehtiin samaa treeniä mitä ollaan tehty viime syksynä viimeksi, eli käskin tarkoituksella pois tasapainosta eikä saanut tuoda lampaita haun jälkeen kertaakaan. Aluksi oli todella sitkeässä kuunteleminen, ei sitten millään voinut uskoa, että ei saa tuoda, ei totellut miljoonaakaan käskyä. Menin lähemmäs laittamaan painetta, ja sain jotenkuten tottelemaan. Tein useamman kaaren molempiin suuntiin, käskytin kaikissa reilusti yli tasapainosta jonnekin klo 9 tai 15 kohdalle, ja sieltä sai tehdä vähän matkaa ajoa tai kutsuin luokse. Olin itse suht lähellä, jotta pystyin kontrolloimaan. Pari kertaa taisi yrittää tuttua temppuaan eli jäi jo ennen tasapainoa himmailemaan, mutta aika nopeasti hoksasi, ettei se nyt käy. Otettiin muutaman onnistuneen jälkeen juomatauko. 

Tauon jälkeen pureuduttiin häkkiongelmaan. Laitettiin ensin häkkiin, sekään ei ollut ihan helppoa, nämä lampaat eivät kyllä itsetään sinne kävelleet. Juuri, kun melkein oltiin saatu kaikki häkkiin, niin yksi uuhi alkoi uhittelemaan Fisulle, kääntyi vastaan ja polki jalkaa, ja Fisulla katkesi pinna ja kävi pöläyttämässä, ja lauma hajosi. Uudella yrityksellä saatiin sitten kaikki häkkiin. Häkki oli saman mallinen kuin peruradalla, eli etuosassa pieni käytävä ja perällä pyöreä häkki. Ensimmäinen yritys häkistä ulosottoon meni oikein nätisti, Fisua ei ahdistanut näin suuressa häkissä ja meni nätisti taakse. En kuitenkaan päästänyt lampaita ulos, vaan siirryin itse toiselle puolelle häkkiä, ja pyysin siirtymään "eteisen" puolella olevien lampaiden taakse. Tässä tulikin sitten ongelma esiin, eli nyt kun olisi pitänyt mennä lähemmäs ahtaassa tilassa, ei olisi halunnut mennä, ja sitten kun meni, niin meni liian kovaa ja säikytti lampaat. Menin sitten Fisun tueksi häkkiin, ja yhdessä koitettiin mennä reunoja pitkin ja irrotella lampaita laidoista. Oli tosi vaikeaa, ja useampaan kertaan lampaat kyseenalaistivat Fisua ja polkivat sille jalkaa. Fisua ahdisti ja yritti muutamaan kertaan liueta pois häkistä, mutta kun ei päässyt, niin jatkoi hommia, ja saatiin muutamaan kertaan yhteisvoimin lampaat irti ahtaasta nurkasta ilman kaaosta. Tämä oli kuitenkin vielä liian vaikea tilanne Fisulle hoidella yksin, ja pitäisi päästä treenaamaan vähän helpommilla lampailla, jotka väistävät kunnolla eivätkä uhittele, vaikka koira ei toimisikaan täydellisesti joka hetki. Otettiin sitten lampaat ulos, ja otin vielä muutaman samanlaisen hakutreenin kuin mitä aluksi, ja nyt meni tosi paljon paremmin! Aika nopeasti näköjään alkaa kuuntelemaan, ei tarvinnut enää kauheasti vääntää siitä, pitääkö jatkaa flänkkiä tasapainon jälkeenkin käskettäessä. Lopuksi siirrettiin lampaat pienempään aitaukseen, ja tehtiin siellä ihan tosi perustreeniä, lampaiden lähestymistä ja irroitusta nurkasta. Tässä pystytään treenaamaan periaatteessa samaa ideaa kuin häkissä, mutta helpommassa tilanteessa, kun lampailla on tilaa väistää. Teki aika kivasti, tässä ei jännittänyt yhtään niin paljoa ja sai ihan hyvin irti lampaita aidasta. 

Muuten ollaan sitten tehty vain pk-juttuja. Tiistaina käytiin Fisun kanssa tottistelemassa pk-kentällä. Treenasin kaikki jäävät, noutoa, hyppynoudon, estenoutoa ja eteenmenoa. Jäävät teki kaikki kerrasta oikein, ei ole mitään unohtunut kesätauon aikana. Noudossa esittelin nyt ekaa kertaa 2kg kapulan. Jaksoi kyllä kantaa sitä, mutta edessä luovutusasento ei oikein onnistunut, ei jaksa pitää kapulaa suorassa vaan se joko kallistuu jommalle kummalle puolelle tai sitten nojaa mun jalkoihin. Hyppy meni kans tosi kivasti, otettiin kerran meno ja paluu ilman kapulaa, sitten kapulan kanssa. Rentoja, ilmavia hyppyjä kaikki. Aa-esteellä otin nyt projektiksi "hulluttaa" Fisua aahan, koska nyt tuntuisi olevan metrinen ja aa-este liian eriarvoisia, metrinen on kivempi. Kentällä oli sekä matala harjoittelueste että normaali kisakokoinen este, niin mentiin molempia aksatyyliin peräkkäin niin, että juoksin vieressä. Tuntui tykkäävän, jatketaan tällä tavalla toistekin. Lopuksi vielä eteenmenoa, huoh mitä vääntöä taas. Ei seurannut varmasti yhtäkään askelta kunnolla, edisti, poikitti ja yritti karata _monta_ kertaa. Kertaalleen vein jopa autoon kesken treenin, kun en jaksanut vääntää. Tähän täytyy nyt paneutua kunnolla. Sillä välin kun Fisu oli jäähyllä, Sara ja Step saivat tottistella myös. Sara, mun vanha taistelupari, ei myöskään ole tähän ikään mennessä oppinut tekemään kunnon seuraamista eteenmenossa, sekin oli kyllä ihan karkaamassa pallolle joka askeleella :D Fisussa ja Sarassa on kyllä aika paljon samaa...

Torstaina Fisu kävi hierottavana, vähän oli jumia etureisissä ja lantiossa, mutta ei mitään ihmeellistä. Torstai ja perjantai otettiin siis rennosti ja levättiin.

Lauantaina oli tosi kova tuuli, joten käytin sitä hyväksi ja otettiin lenkin yhteydessä esineruutua. Tehtiin taas hajunhakuja, laitoin neljä esinettä valmiiksi tuulen yläpuolelle. Ekalla päästin heti kun sai hajun, kolmella seuraavalla käytiin hakemassa haju ja palattiin kauemmas lähetykseen. Meni tosi kivasti, sai kaikista hajun jo kaukaa (jostain 5-10m päästä esineestä) ja löysi helposti. Vielä jos kerran saisin hyvällä tuulella tehtyä tälläisen treenin vähän pidemmällä matkalla, niin voisin sitten kokeilla taas normaalia esineruutua, ja katsoa, onko tästä ollut apua.

Tänään käytiin iltapäivällä tottistelemassa kentällä. Otin seuraamisen yhteydessä paukut, sitten taas noutoa 2kg kapulalla, hypyt ja eteenmenon. Seuraaminen oli ihan ok, ei reagoinut paukkuihin. Noutoa tehtiin niin, että heitin itse kapulan ja avustaja heitti sitä vielä vähän kauemmas. Teki aika kivasti, toi ihan hyvällä asenteella isoa kapulaa. Luovutus oli edelleen ongelma, joten tein nyt niin, että pyysin hyppäämään mua vasten kapulan kanssa ja taisteltiin hetki kapulasta ennen kuin sanoin irti. Treenataan luovutus, tai oikeastaan kapula suussa istuminen kuntoon erillisenä kotona, ennen kuin yhdistän itse noutoon. Hyppynouto tehtiin vain kerran, se oli tosi hyvä. Esteellä ensin taas vierellä juosten kerta molempiin suuntiin, sitten kokonainen nouto. Sekin oli hyvä. Eteenmenoon otettiin nyt uusi lähestymistapa. Palkkasin jo yhden askeleen kohtalaisesta seuraamisesta erittäin vuolaasti leikkimällä, eli koitan nyt nostaa seuraamisen arvoa. Tehtiin monta pätkää seuraamista, palkkasin kun teki edes sinne päin seuraamista eikä yrittänyt karata. Tuntui ihan toimivan, tai ainakin tuntui paljon paremmalta kuin viimeksi. Lopulta kun sai mennä, lähetin suoraan sivulta ja aika lyhyellä matkalla, joutui tekemään seuraamista ainakin 5-6 pätkää ennen kun sai mennä. Jospa tällä tavalla ei odottaisi niin kovasti lupaa lähteä vielä siinä 10-15 askeleen kohdalla.

Illalla vielä jälkeä. Kävin tekemässä peltojäljen, kun löysin tästä läheltä sopivan pellon joka oli juuri puitu. Jälki oli 600m pitkä, vanheni 1,5 tuntia, janaa ei oikeastaan ollut kuin joku 3m ja keppejä neljä, joista kolme minikeppiä ja vika normaali. Jäljellä oli puolet Fisun iltaruuasta namikasoina siellä täällä, yksittäisiä nameja ei ehkä niin hyvin malta jäädä syömään. Jälki meni kaikenkaikkiaan aika kivasti. Ekalla suoralla pyöri jonkun verran, tuuli vasemmalta eli jäljen loppuosan suunnasta, ja varmasti sai vähän hajua sieltä kun pelto oli sen verran kapea. Ekassa kulmassa vähän pyöri myös, mutta selvitti ihan hienosti. Namikasoista malttoi jäädä hyvin syömään. Loppua kohden paransi työskentelyään ja tuulikaan ei enää häirinnyt. Jäljesti Fisuksi tosi nätisti, syvällä nenällä ja pysyi enimmäkseen jäljen päällä, ei kauheasti seilannut eikä kiskonut mitenkään hulluna. Etenkin piikki ja kaksi viimeistä kulmaa meni aivan älyttömän nätisti, niin hienosti, että melkein jo innostuin FH-jäljestä. No ehkä ei tarvita lisää lajeja. Kaikki kepit nosti itsenäisesti.

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202017-08-13%20kell