Fisu on nyt päässyt pari kertaa hakumetsään täällä Salossa, ja vaikuttaa oikein lupaavalta hakukoiran alulta! Mielenkiinnolla odotan jo seuraavia treenejä. Fisuhan on tehnyt hakua muutaman kerran silloin joskus ihan pienenä pentuna alle 6kk ikäisenä, silloin ei tehty vielä muuta kuin hajunhakuja, joissa päästin melkeinpä siitä mistä sai hajun, tai otin muutaman metrin keskilinjalle päin. Sitten jätettiin haku hautumaan, kunnes nyt tänä keväänä aloitettiin uudestaan. Fisu teki kaksi yksittäistä hajunhakua huhti-toukokuussa Stepin treenien yhteydessä, ensimmäiset varsinaiset hakutreenit Fisu teki T-leirillä toukokuun puolivälissä. Salossa haku-uraa jatkettiin viikko sitten perjantaina uuden ryhmän kanssa. Silloin kokeilin ekaa kertaa hajunhakuja parina, eli haetaan kahdesta ukosta haju ja sitten vasta lähetän ensimmäiselle. En ole tätä systeemiä koskaan itse kokeillut, mutta olen kuullut sitä käytettävän ja ajattelin, että se voisi toimia Fisulle. Tehtiin kaksi ekaa ukkoa ihan tavallisina hajunhakuina, mutta palasin keskilinjalle lähettämää hajunhaun jälkeen. Ukot oli jossain 30m keskilinjalta. Ne meni ihan hyvin, paitsi ensimmäinen ukko unohti palkata Fisun :O No, eipä F siitä itseensä ottanut, oli vaan vähän hämmästynyt kun tulin piilolle ja maalimies oli edelleen pressun alla liikkumatta. Oli hyvä huomata, että Fisu ei ainakaan jätä maalimiestä, vaikka ei heti saisikaan palkkaa. Sitten kaksi seuraavaa, hain ensin hajun vasemmalta, josta tuuli, ja sitten oikealta. Molemmille lähti oikein hienosti ja suoraan, eli selvästi muisti kyllä mistä kohdasta oli saanut hajun. Oikein onnistunut treeni siis!

Eilen illalla jatkettiin Fisun hakutreenejä. Nyt kokeilin sitten ekaa kertaa valmiina olevalle maalimiehelle lähetystä ilman mitään apuja. Alkuun kuitenkin vielä kaksi hajunhakua parina, ne meni oikein hyvin taas. Kolmas ukko oli ihan lähellä, jossain 15m päässä oikealla, keskilinjalta maalimiestä kohti meni pieni traktorinura, josta ajattelin, että Fisu saisi tukea. Sinne se lähti aivan täydellisesti suoraan ja tosi kovaa ensimmäisellä oikealla hakupistollaan, ja löysi heti :) Ai että, on se hieno! Hyvin voidaan ottaa siis jo näitä oikeita pistoja mukaan treeneihin.

Eilen käytiin myös aksakisoissa, joista ei kyllä jäänyt oikein mitään kerrottavaa, 5vp ja 2xHYL. Huono kenraali enteilee hyvää ensi-iltaa, eikö niin? Sitä sopii ainakin toivoa, koska nyt oltiin varsin huonoja. Kaikki radat oli kivoja ja aika helppoja, mutta mokattiin jokainen rata vähän samantyyliseen kohtaan, vinoihin hyppykulmiin. Ekalla ja vikalla radalla tuli vinosta hypystä ohi, keskimmäisellä arpoi ja hyppäsi väärin päin. Näihin tarvittaisiin siis selvästi lisää treeniä, jotta osaisi paremmin hakea itse, kun kaikilla radoilla en voi olla lähellä vetämässä/työntämässä. Kontaktit ja kepit teki sentään kaikilla radoilla kivasti, aan juoksi nyt ihan ok eikä tietoakaan mistään itsemurhaloikasta ja rimoja yhteensä kolmella radalla vain yksi. 

Tänään aamupäivällä kävin kauppareissulla tallomassa Fisulle läheiselle niitylle jäljen. Niityllä on jostain syystä keskelle ajettu alue, jossa heinä on tosi lyhyttä, joten käytettiin se hyväksemme. Ei olla tehty pellolla aikoihin jälkeä, ja kokeilin nyt myös pitkästä aikaa laittaa jäljelle ruokaa. Jälki oli 350m pitkä, vanheni reilu 1,5h, 4 kulmaa ja 4 keppiä. Koska pellolle ei saa mitään merkkejä, laitoin jonkun risun "paaluksi". Jäljelle lähtö oli ihan tosi vaikeaa, Fisu sinkosi aivan miljoonaa ensin ohi jäljestä, sitten bongasi paalukepin ja toi sen, leikittiin sillä hetki koska oikeinhan se teki tuodessaan ihmisen hajuisen kepin, sitten kun yritettiin lähteä siitä jäljelle niin Fisu sinkoili aivan holtittomasti joka suuntaan kun tuuli oli selvästi levittänyt hajua eikä Fisu vaivautunut tarkentamaan. Otti lopulta takajäljen, ja haki vielä toisen palasen paalukepistä ja toi mulle. No kun lopulta hoksasi jäljen, niin lähti jäljestämään ihan yllättävän kivasti. Nameja oli useamman askeleen sarjoina koska arvelin, ettei se vaivaudu pysähtymään yksittäisiä nameja varten, ja nyt söikin aina muutaman namin per pätkä. Jäljestys oli kahdella ekalla suoralla aika haparoivaa, tosi paljon seilasi ja tarkasteli jäljen päällä. Eka keppi kuitenkin nousi ihan hienosti ja ekan kulman selvitti pienellä pyörimisellä. Tokalla suoralla paransi työskentelyä, tokan kepin nosti ihan ok ja toka kulma oli oikeasti hieno. Kolmas suora oli tosi vaikea, oltiin aivan keskellä peltoa ja kovassa sivutuulessa, joutui tarkistelemaan tosi paljon ja kulmassa hukkasi jäljen. Annoin etsiä kaikessa rauhassa, ja nosti lopulta pitkän pyörimisen jälkeen uudestaan jäljen ja jatkettiin, kolmas keppi nousi onneksi aika pian niin sai palkan oikean jäljen löytämisestä. Vika kulma meni myös vähän pyörimiseksi, mutta sen jälkeen taas tsemppasi ja vika suora oli jo ihan hyvä ja keppi nousi. Peltojälki tekee varmasti tosi hyvää vaikka olikin aika kauhean näköistä vielä, joten eiköhän oteta uusiksi jossain kohdin.

Mun koirien pk-harrastusta edistää tästä lähtien myös tämä :) Taiteilin muutossa rikkimenneestä rullaverhosta meille oman säädettävän ja turvallisen metrin hyppyesteen!

13444541_10154278961596170_649244038_n.j