En nyt jaksa eritellä kaikkea, mitä ollaan treenattu, mutta tärkeimpänä mielessä on kuluneiden parin viikon aikana olleet Fisun mielentilaongelmat tokossa. Huomasin ensimmäiset oireet ongelmista pari viikkoa sitten, kun käytiin kuvaamassa Sporttirakin nettikurssille videoita ja otin Fisulla kuuntelutreenejä palkattomasti. Fisu teki treenit hyvin, mutta liikkeiden välissä koitti pari kertaa karata kentän laidalla olevien pallojen luo. Ei päässyt, eikä suuremmin mokaillutkaan, joten asia jäi vähän taka-alalle. Kuitenkin yhden treenin lähinurmella tein niin, että tarkoituksella laitoin keskelle kenttää läjän leluja ja treenattiin siinä ympärillä seuraamista ja zetaa ja ruutua. Oli aika kovasti kiinni leluissa, ei varsinaisesti karannut leluille mutta selvästi katseli niiden suuntaan ja mietti niitä. Viimeinen niitti ongelmaan tuli kuitenkin viime torstaina, kun treenasin ohjattuun erotteluja niin, että kapulan vieressä oli häiriönä muutama lelu. Fisu toi kapulan sijaan lelun, MONTA kertaa, ja kun puutuin, meni ikävän nihkeäksi ja alkoi väistämään kapulaa. Konflikti kapulan kanssa näkyi saman treenin aikana muissakin jutuissa, toi mm. tunnarissa väärän.

Päätin nyt sitten ottaa Fisulta lelupalkan kokonaan pois tokotreeneistä toistaiseksi. Vaikuttaa siltä, että kesätauon jälkeen kun ollaan treenattu paljon tottista ja olen palkkaamalla hakenut siihen vauhtia ja vietikkyyttä, niin samalla olen onnistunut luomaan sille tosi kovan odotuksen lelupalkasta, ja kun sitä ei tule, Fisu turhautuu. Nyt siis menee hetkeksi lelut kokonaan arestiin, ainoastaan ennen treenien aloittamista saa purkaa leikkimällä itsekseen pallolla, sitten pallo otetaan pois ja sitä ei saa missään vaiheessa treeniä, ei edes lopuksi. Namilla palkkaan normaalisti, ihan niin radikaaliksi en uskalla ryhtyä näin lähellä tärkeitä kisoja, että ottaisin välineellisen palkan ihan kokonaan pois. 

Perjantaina tehtiin eka palloton treeni Lagun hallilla. Olin suunnitellut ihan kivan ja helpon treenin, jotta olisi hyvät mahdollisuudet onnistua. Aloitettiin kapulan nostoilla, otin nyt eteen kun sivulletulo ei ole vielä sillä mallilla että voitaisi vaihtaa kokonaan siihen ennen PM-kisoja. Nämä oli ihan hyviä, muisti hyvin eteentulon, jokunen oli vähän vino. Noudosta Fisulla on aika iso odotusarvo lelupalkalle, mutta pysyi pöksyissään tässä kohdassa vaikka sai vain namia. Sitten kaukoja, tarkoitus oli tehdä vain muutama hyvä vaihto ja palkaksi saa mennä kiertämään takanaan olevan kiertomerkin. Tuttu treeni Fisulle, mutta tämänhetkisessä mielentilassa aivan liian kiihdyttävä. Alkoi haukkumaan sekä kaukoissa että kierrossa. Laitoin pariin kertaan jäähylle, ennen kuin hiljeni. Päätin sitkeästi kuitenkin jatkaa treeniä vaikka mielentila oli huono. Jos olisin tässä välissä palkannut/antanut purkaa lelulla, olisin varmaan saanut hetkellisesti korjattua mielentilaa, mutta se ei kanna pidemmälle joten jatkettiin namilinjalla. Seuraavaksi tehtiin kiertoa, laitoin merkin taakse namialustan. Tässäkin Fisu oli kamala. Kävi pari kertaa pöllimässä namin kiertämättä merkkiä, ja stopissa kun yritin tehdä muutaman kaukovaihdon kuunteluna, menetti hermonsa ja karkasi kapulalle pari kertaa. Sinnikkäästi vaan estin tyhmäilyt stoppaamalla aina jos teki jotain älytöntä ja palkkaamalla rauhallisesti namilla kun kuunteli edes jotenkuten. Eteentulot kapulan kanssa oli ihan vinoja, ei selvästi keskittynyt vaan roiskaisi sinne päin. Niissäkin vaadin korjaamaan ja korostin virhettä kääntymällä itse vinoon. Tässä kohtaa Fisu taisi vähän alkaa jo miettimään, että noinkohan se lelu on oikeasti jäänyt kotiin, ja muutti asennettaan selvästi. Seuraavaksi tehtiin ruutu, eteenlähetys oli tosi hyvä ja suora, ruutu loistava, toistin ruutu-käskyn että menee loppuun asti. Palkkasin namilla ruudussa seisomisesta. Sitten vielä tunnari, sekin oli nyt oikein hyvä, palkkasin vauhdista namilla ja lopetettiin. Selkeä muutos asenteessa siis treenin loppua kohden, ja treenin jälkeen tuli vahvasti sellainen fiilis, että tämä on oikea tie meille.

Lauantai oli melkoinen megapäivä, kun aamulla aikaisin lähdettiin jo liikenteeseen ja illalla myöhään tultiin vasta kotiin. Aamupäivä vietettiin Pensalassa spky:n paimennuskisojen merkeissä, oltiin Fisun kanssa poistovarikolla hommissa. Fisu sai välillä stopata kovalla kiireellä varikolle vyöryviä lampaita ja välillä käydä hakemassa ne kisasuorituksensa lopettavalta koiralta. Molemmista tehtävistä Fisu selviytyi ihan hyvin. Paimennuspellolta jatkettiin suoraan Kokkolaan agilitykisoihin. Fisulla oli siellä kolme rataa, ensin hyppäri ja sitten kaksi aksarataa. Tuomarina oli Stepin kasvattaja Minna :D Hyppäri oli aika helppo, ei mitään ihmeellistä, ihan sujuva ja mukava. Olisi ollut kiva kokeilla tätä treeniratana, koska radalla oli ihan hirmuisen monta eri ohjausvaihtoehtoa, ja olisin halunnut kokeilla useampaa. Rata meni ihan kivasti, ainoastaan kepeille valitsemaani ohjaukseen en ollut oikein tyytyväinen, ennen keppejä tuli aika iso kaarros. Fisu tiputti takakaarteessa okserin riman, eipä ole tainnut koskaan ennen tippua okseri meillä! Harmi, kun muuten ihan hyvä rata ja nollalla oltaisi voitettu.

Toka rata oli aksarata, myös hauska rata jossa oli paljon vaihtoehtoja. Keinun jälkeiseen takaakiertoon taisin olla ainoa, joka uskalsi kokeilla lyhyempää reittiä, melkein kaikki muut ohjasivat varmistelemalla ja pyörittämällä pidempää kautta. No, siinä tulikin sitten rima alas, ärsyttävää kun aina se tiputtaa vaikka miten nätisti ohjaisin! Muuten hieno rata, ja olihan se varmasti nopeampi reittikin, kun Fisu oli 2 sek kaikkia muita nopeampi, vaikka kisoissa oli useampi ihan vikkelä koira. 

Vika rata oli myös muuten kiva, mutta aan jälkeinen kohta mietitytti. Juoksukontaktiselle koiralle paha paikka, jossa ohjaajan pitäisi saada sivuetäisyyttä ja liikkua ehtiäkseen, mutta aan lähellä oli ansana putki, joka oli ihan tyrkyllä jos kontakti yhtään valuu. En luota Fisun aahan niin että uskaltaisin ottaa kauheasti sivuetäisyyttä, kun pelkään itsemurhaloikkaa tai jos keksii hypätä sivusta suoraan maahan. Pakko oli siis pysyä suht lähellä, ja sen seurauksena myöhästyin seuraavasta ohjauksesta. Fisu oli tulossa jo hypystä ohi, mutta jotenkin sain pelastettua niin, että hyppäsi oikein mutta kääntyi esteeltä väärään suuntaan. Jollain ihme pyörityksellä sain sen kuitenkin ongittua mukaan ja matka jatkui. Loppurata meni sentään sujuvasti, ja pyörimisestä huolimatta sija 1./31 :)

Tänään jatkettiin hommia Pensalassa paimennuksen merkeissä. Mukava päivä, ja Fisusta oli tietysti kivaa olla mukana edes töissä vaikka kisaamaan ei päästy. Nyt vähän veikkaan, että meidän paimennuskausi alkaa tältä vuodelta ollakin pulkassa.