Nyt testattiin ekaa kertaa Fisun turnauskestävyyttä agilityssa, kun olin ilmottanut sen lauantaina kolmelle ja sunnuntaina kahdelle kisaradalle. Lauantaina kisattiin ekaa kertaa vieraassa paikassa, eli Lägin hallissa Lohjalla. Ei olla treenattu hiekalla nyt taas vähään aikaan kun hallikausi alkoi syyskuun lopussa, eikä olla kisattu koskaan muualla kuin Ojangossa. Tuomarina kaikilla radoilla oli Jari Suomalainen. Eka rata oli tosi kiva ja aika helppo, vain yksi hankalampi käännös ennen keppejä kun puomi oli aivan vieressä tyrkyllä ja pakko oli vaihtaa puolta. Tämä sujui kuitenkin ihan nätisti, pikkuisen olin itse tiellä kun valssasin "liian" tiukasti, mutta Fisse korjasi hienosti linjansa kepeille. Harmillisesti renkaalla hyppäsi kuitenkin vähän huolimattomasti ja rengas hajosi eli HYL. Muuten puhdas rata, puomia tosin luuli selvästi keinuksi ja yritti tehdä 2on-2off kontaktia nousevan pinnan loppuun ja ihmetteli kovasti, kuinka se ei laskenut maahan :D Toka rata oli aivan ihana, tosi kiva ja sujuva profiililtaan, eikä mitään ikävää/vaikeaa kohtaa. Silti onnistuin hyllyttämään... Ihan oma moka, en vaan ottanut Fisua mukaan riittävän tiukasti käännökseen ja se livahti väärään putkeen eli HYL, muuten sitten tosi upea ja puhdas rata. Huomaa, että olen kisannut pelkän Stepsun kanssa nyt aika pitkään, en enää osaa ohjata liukasta koiraa.... Fisu tuntuu radalla tosi samanlaiselta kuin Sara, eli ei kyllä tule käännöksiin jos en ohjaa vaan ampuu mielummin suoraan sille esteelle jonka sattuu näkemään. Vika rata oli vähän hankalampi, etenkin huolestutti putken pään ohitus hyppysuoran jälkeen, Fisu kun on ollut tosi *hyvä* näissä treeneissä, eli mennyt sinne väärään putkenpäähän ensimmäiset 10 yritystä... No, putken pään ohituksesta selvittiin vaikkakin vähän omituisella ohjausvalinnalla kun en ehtinyt alkuperäiseen suunnitelmaani, mutta harmittavasti pussin jälkeen kääntyi vilkaisemaan mua ja linja meni pikkuisen huonoksi seuraavalle esteelle, ja muurin reunimmainen palikka alas :((( Vitosella kuitenkin luokan nopein aika ja sija 2./25. Tässä videolla kaikki lauantain radat.

Sunnuntaina kisattiin Ojangossa. Eka rata oli hyppäri, tuomarina Sari Mikkilä. Näytti medien tekemänä aika hankalalta, mutta tutustumisessa ei tuntunutkaan sitten pahalta vaan oikein hauskalta. Ainoa huolenaihe oli rimat, ne oli nimittäin 60cm korkeudessa! Fisullahan on ollut treeneissä vähän ongelmia 60cm rimoilla, liioittelee hyppyjä hyppäämällä aika korkealle, 55cm rimoilla ei tee samaa. No radalla sitten oltiin agilityjumalan suosiossa ja säästyttiin ärsyttäviltä pikkuvirheiltä, eli hieno nolla :) Liioitteli kyllä aika reippaasti hyppyjä, ihan turhaa aikaa kuluu kun hyppää jokaisen riman varmaan 10cm yli tarvittavan korkeuden. Ei se silti varsinaisesti hidas ollut, etenemä 5,78m/s ja sija 1./31, LUVA ja SERT. Tässä video.

Fisun vika 1-luokan rata

IMG_9794.jpg

Käytiin välissä kotona, ja illalla sitten tultiin korkkaamaan kakkoset yhdellä agilityradalla. Rata oli ihan kiva, mutta selvästi vaikeampi kuin ykkösten radat, etenkin mietitytti yksi kahden putken väliin jäävä "suora" jossa oli esteet olivat ikävästi sellaisessa kulmassa, että ohjasivat koiran ihan väärälle linjalle. Siinä sitten mokattiinkin kuten olin vähän epäillytkin, kun jouduin tekemään sokkarin hankalaan kohtaan ja olin itse Fisun tiellä, hyppäsi sitten päin rimaa :/ Hyllytettiin väärään putken päähän, tämäkin oli mun moka, kun taas ohjasin Fisua kuten Stepsua, enkä kääntänyt kunnolla. Rengaskin vielä hajosi, kun hyppäsi aivan liian korkealle ja osui renkaan ylälaitaan. Tiedänpähän ainakin, mitä treenataan :D Tällä radalla Fisu tuntui menevän selvästi kovempaa kuin ekalla radalla, en huomannut katsoa, oliko rimat nyt sitten 55cm, kun oli niin selkeä ero tuntumassa. Tässä video

Mitäs muuta? Perjantaina käytiin Korsossa treenaamassa jälkeä, ja voi hitto, nyt taas muistan miksen treenaa jälkeä! Niin turhauttavaa! Talloin Fisulle ja Stepsulle jäljet, Fisun jäljeltä kun tulin pois niin metsästä tuli koiranulkoiluttaja, sanoin tälle että kävin tekemässä jäljen ja kysyin ystävällisesti, oliko hän kävellyt polkuja pitkin vai umpimetsässä. Vastasi, että umpimetsässä, ja jatkoi matkaansa suoraan jäljen suuntaan. Stepsun jälki oli vielä parempi, kun pakkasin esineruutukamoja jäljen tallottuani, metsään lähti 5 henkinen perhe kahden koiran kanssa, lapset juoksennellen ristiin rastiin jäljen päällä... Voi sanonko mikä, ei riitä selvästikään että ajaa keskellä arkipäivää vesisateessa 20km päähän metsään treenaamaan kun sielläkin on yhtä lailla 5000000 ihmistä kuin tuossa Viikin metsäpläntillä. No, käytiin jälkien vanhentuessa tekemässä esineruutua, tein ensin Fisun kanssa niin, että Fisu katsoi kun vein esineet. Eka esine ei meinannut löytyä millään, painui koko ajan ruudun keskiosaan ja jouduin huutamaan monta kertaa pois ettei löydä keskiesinettä (ja saa palkkaa siitä että juoksee jonnekin muualle kuin sinne mihin lähetin). Kävin näyttämässä uudestaan, ja sitten löysikin. Keskiesine löytyi helposti, ja vikalla esineellä sai tosi hyvän opetuksen: lähti vinoon ja etsiskeli taas ruudun keskiosasta, huusin pois. Lähetin uudestaan, ja kun lähti suht suoraan, kannustin vielä huutamalla perään "menemene" jolla lenkillä irtoaa eteenpäin. Meni, vähän poukkoillen mutta kuitenkin suoraan ja löysi! Stepin vuoro oli seuraavana, ja se oli jostain syystä aivan toivoton. Ei irronnut suoraan, ei sitten kirveelläkään. Luovutin, ja pistin kiinni ja annoin Saran etsiä. Saralla oli hauskaa, ja se juoksenteli onnellisena poikittain pitkin ruutua ja haki kaksi esinettä. Sitten Stespulle uusi yritys, nyt oli selvästi vähän tsempannut, kolme pistoa ja kolme esinettä :) Lopuksi tehtiin Fisun kanssa vielä mielikuvatreeni, eli vein takaesineet (eka ja vika) samoihin paikkoihin missä ne olivat olleet, ja lähetin ilman apuja. Ekalla lähti taas vähän poukkoillen ja epävarmana, kannustin nytkin menemene-huudolla ja meni, ja löysi :) Tokalla ei tarvinnut enää kannustaa, vaan irtosi täydellisen suoraan ja löysi heti. 

Sitten jäljille. Stepin jälki oli aivan täysi katastrofi. Jäljesti _todella_ kauniisti, polunylitykset, harhat ja kulmat selvitti tosi tarkkana ja kulki aivan täsmälleen jäljen päällä, mutta ei löytänyt yhtäkään keppiä, ei edes reagoinut yhteenkään. Vikan kepin kohdalla oli kammottavalta haiseva kakkakasa, joten sitä ei varmaan ilmaissut sen takia. Kierrettiin jälki uudestaan läpi ja pyysin Stepsua etsimään keppejä niillä kohdin, missä tiesin keppien olevan. Ei löytynyt, ei sitten millään! En löytänyt niitä itsekään, vaikka muistin suht hyvin mihin olin ne laittanut. En keksi tälle muuta selitystä, kuin että joku irtokoira on poiminut ne mukaan tai sitten Stepillä on nenäpunkkeja eikä se oikeasti haista niitä. Stepsu parka, olisi todellakin ansainnut palkkaa hienosta työstä mutta minkäs teet.

Fisun jälki oli sentään vähän parempi. Olin laittanut 6 keppiä, 4 minikokoista maahan haudattua ja kaksi normaalia. Janalla yritti tosi sitkeästi lähteä takajäljelle, ja kun en päästänyt, niin siitä suivaantuneena lähti sitten jäljestämään aivan kauhealla raivolla ja ekasta minikepistä ohi reagoimatta. Kertaalleen polun kohdalla hukkasin jäljen, taisi olla harha kun tarkasteli väärää jälkeä kahteen suuntaan. Selvitti tämän itse, ja pian polun jälkeen nosti ekan normaalikokoisen kepin. Kepin myötä rauhottui selvästi ja jäljesti oikein nätisti, nosti kaksi minikeppiäkin ja polun (jossa harhoja) ylitti tosi nätisti. Sitten hukkasi jäljen uudestaan (taisi olla taas harhoja kun pyöri ja hyöri siihen malliin) ja yksi minikeppi jäi tässä kohdassa. Sai kuitenkin kiinni vielä omasta jäljestä ja vikan kepin taas nosti. Käytiin jäljen jälkeen vielä etsimässä puuttuvia minikeppejä, toisen löysi! 

Perjantaina illalla vielä nuorten koirien tokoringin treeneihin ATD-hallille. Otettiin alkuun paikallaolot, testasin uudestaan nyt EVL:n istumasta maahanmenoa. Hyvin totteli! Yksilöliikkeissä tehtiin ensin ohjattua, eka molemmat puolet muistutteluksi osana, sitten liikkuroituna kokonaisena liikkeenä (tosin ilman keskikapulaa). Meni tosi kivasti! Hyvin on alkanut hahmottamaan tätä, vähän menee kyllä vielä turhan suorassa linjassa, tykkäisin jos tekisi edes vähän kaarta... Ohjatun jälkeen tunnari, tämäkin oli tosi hyvä ja onnistunut! Lopuksi sitten zeta liikkuroituna, ja voi kökkö, taas sama juttu kuin viimeksi! Eli ennakoi tosi voimakkaasti liikkurin käskyillä, mur! Tää pitää ottaa nyt kotona treenilistalle.