Innostuin tässä vauhdilla tyhjenevää tiliäni tutkiessani laskeskelemaan vähän sitä, kuinka paljon koiraharrastus tulee vuodessa maksamaan. Töissä tuli puhetta siitä, että miten jaksan tehdä töitä vielä koulun ohella, kun eikös eläinlääkiksessä opiskelu ole rankkaa? Nojoo, mutta kun... Pakko käydä töissä, että pystyy kustantamaan harrastusmenot. Tein pientä laskelmaa siitä, paljon meillä menee rahaa (koira)harrastuksiin vuodessa.

Agility on kaikista kalleinta, ylivoimaisesti. Kisattiin viime vuonna yht. 77 starttia, plus arvokisat. Jos yhden startin keskimääräinen hinta on n. 12e, ja arvokisat on n. 50e/koira, vuoden starttimaksut maksavat 1100e. Siihen sitten treenimaksut (n. 400e) päälle, jäsenmaksut ja lisenssi, niin ollaan jo 1600 eurossa. No, kaikki kisat eivät välttämättä ole kävelymatkan päässä, ja kilometrejä kertyy. Näitä on tosi vaikea arvioida, mutta käytiinhän me viime vuonna ainakin 5 kertaa Hyvinkäällä (100km per reissu), Nastolassa (300km) ja Seinäjoella (800km) kisaamassa, plus sitten kaikki lähietäisyyden kisat, euromäärä kilahtaa jo 1900e tienoille. Koska urheilukoirat vaativat myös lihashuoltoa, laitetaan päälle muutama hieronta ja fyssarikäynti, niin päästään jo yli 2000 euroon.

Toko ei sinänsä ole kallista, mutta kun siinäkin pitää kisata, ja ne kisat ei myöskään ole kotiovella... Kisattiin Stepin kanssa 4 koetta, Sara kisasi yhden ja maksoin lisäksi yhden johon ei sitten päästy, ja niiden tiimoilla käväistiin kevyellä Pieksämäen retkellä (650km). Toko lisää harrastuskustannuksia arviolta 250 eurolla. Nyt ollaan jo 2250 eurossa.

Sitten pk-harrastukset, niistä koituu seuraava suuri kustannus. Treenit eivät maksa mitään, ja kisojakaan ei käydä kovin montaa, mutta kun treeneihin pitää lähes poikkeuksetta mennä autolla, ja autoilu jos mikä on kallista! Käytiin vuoden aikana 6 pk-koetta, keskimääräinen osallistumismaksu sellaiset 30e, ja pk-kisojen takia ajeltiin 2 kertaa Jyväskylään, kertaalleen Somerolle, kertaalleen Lohjalle ja kerran Hyvinkäälle. Kilometrejä kertyi n. 1600 pelkistä kisamatkoista, ja treeneistä varmasti toinen samanmoinen. Lisäksi täytyy vielä maksaa vähän lisää jäsenmaksuja, että päästään kokeisiin asti. Pk-harrastuksen kokonaisbudjetti on siten n. 500e. Kokonaiskustannus on jo 2750e

Näyttelyitä emme onneksi harrasta säännöllisesti, niillä saisin itseni äkkiä vararikkoon. Osallistumismaksu pyörii siellä 40e tienoilla, ja vaikka käytiin vain kahdessa näyttelyssä koko vuonna, sain siihenkin kulumaan bensoineen päivineen 100e. 

Paimennus vasta kallista olisikin, onneksi siihen ei ole kovin usein mahdollisuutta. Paimennukseen saatiin kulumaan viime vuonna n. 50e. 

Viime vuonna ei onneksi tarvinnut juurikaan tehdä kalliita hankintoja, selvittiin vähällä, kun piti ostaa vaan Saralle hakukamppeet, muutamat narulelukankaat ja yhdet uudet agilitykengät. Näihin meni ehkä yhteensä 100e. Loppusumma alkaa uhkaavasti lähestyä 3000 euroa. Niin ja siinähän ei tietenkään ole mukana mitään koirien ylläpitokuluja, kuten ruokaa tai eläinlääkärikäyntejä. Niitä en laske kuuluvaksi harrastustoimintaan, ne ovat oma lukunsa (ja oma laskunsa...) kokonaan. Voin kertoa, että opintorahalla ei tälläisiä maksuja maksella, joten pakko käydä töissä. Innolla odotan sitä päivää, kun olen rikas eläinlääkäri :)

Sitä odotellessa treenattiin :) Julistin tiistaina Stepin juoksun loppuneeksi, ja kävin hallilla tokoilemassa. Otin ruutua, luoksetulon maahanmenoa, zetan, sivulletuloja ja paikallaoloja. Ruutu hieno, zeta hieno, luoksetulot tosi hienoja, sivulletuloja putkesta, mutta paikallaoloista jäi paha maku suuhun. Sanoin taas hämäyskäskyjä, ja Step meni varmaan joka ikinen kerta kun avasinkin suuni. MUR!

Treenasin Saran kanssa sylkkäriä, joka ei viime agitreeneissä toiminut. Vaikeaa oli vieläkin, voidaan siis päätellä, että Sara ei oikeasti osaa sylkkäriä toiseen suuntaan! No, tiedän ainakin mitä treenataan...

Tänään illalla pikaisesti tokoilemassa koululla, otin ohjattua ja luoksetulon stoppia. Ohjatussa häiriintyi eka lumikököstä, joka oli merkin lähellä, tarjosi sitä merkkinä. Kapuloille ok, kerran meinasi lähteä väärään suuntaan (possu), ja laitoin takaisin merkille. Sivulletulot aavistuksen vinoja, tätä täytyy vielä hinkata. Luoksetulon stoppi ok.