Siellä se nyt on koko komeudessaan, Stepin täyden kympin tittelirivi koiranetissä. Step on kyllä varsin harvinaislaatuinen bc, kauniiseen ulkokuoreen kätkeytyvä käyttökoira. 

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202016-06-15%20kell

Fisu on päässyt nyt tänään ja eilen paimentamaan aamupäivällä Somerolla Marikan opissa. Eilen oltiin molemmat kierrokset pyöröaitauksessa ja katsottiin niitä ahtaita flänkkejä. Ahtaita ne oli edelleen, hyvin tuli ongelma ilmi. Mitään taikatemppua Marikalla ei ollut tähän ehdottaa, vaan ihan vaan raakaa treeniä, ja aina jos lähtee huonosti flänkille niin pysäytän ja otan uudestaan. Alkuun oli aika nihkeä, luisti maahanmenokäskyistä ja yritti leikata sisään. Muutettiin kuviota niin, että en antanut kuljettaa palkaksi hyvästä kaaresta, vaan kaaren jälkeen kiltti "maahan" käsky, siirryin parempaan paikkaan ja uusi kaari samaan suuntaan. Jos annan kuljettaa, niin helposti alkaa sitten valumaan kohti lampaita ja tekemään jo nostoa, kun on kuljetus mielessä. Tätä teki siis moneen kertaan, meni maahan, mutta nousi itse melkein heti ja lähti jo kohti lampaita, tämä estettiin hyvin tiukalla uudella "maahan" käskyllä. Tokalla kierroksella oli jo ehkä vähän parempi ja teki muutaman ihan ok kaaren. Ahtaita ne toki on edelleen, mutta ei leikannut sisään. En nyt ihan kauheasti laittanut siihen painetta, ettei se ala liian prässäyksen takia kiihdyttämään entisestään vauhtia lähdössä ja pahentamaan tilannetta, ja koitin olla mahdollisimman rauhallinen. 

Tänään oltiin sitten molemmat kierrokset isolla pellolla ja tehtiin ajoa. Ekalla kierroksella mentiin yhdessä Marikan kanssa, Fisu oli liinassa. Kuljettiin noin 10 lampaan porukan kanssa pellon reunoja pitkin, Fisu ajoi yllättävän kivasti ja rauhallista vauhtia. Sillä ei ollut mitään tarvetta kiihdyttää tässä vauhtia, vaan se oikeasti käveli, piti itse hyvää etäisyyttä lampaisiin ja meni välillä itse maahan kun halusi antaa lampaille tilaa. Tämä oli meille varsin uudenlainen treeni, ei olla tehty tuollaista oikein pitkää suoraa ikinä, vaan ainoastaan ihan lyhyitä pätkiä poispäinajoa. Olin välillä Fisun sivulla ja välillä takana, ja yritin muistaa välillä pysähdellä itse, ettei Fisu totu siihen että olen aina mukana ja askeleet kuuluvat sen takaata. Välillä Fisu vilkuili mua selvästi kummissaan, että mikä juttu tämä on kun vaan kävellään lampaiden perässä, näissä tilanteissa pitäisi muistaa itse olla hiljaa eikä antaa uutta käskyä, vaan odottaa, että koira itse tekee ratkaisun. Kivaa oli huomata, että Fisulla ei ollut mitään tarvetta lähteä tuomaan lampaita mulle, vaan ihan kivasti ajoi niitä suoraan poispäin. Tässä treenissä huomasi aika nopeasti, että Fisu väsyi kun tuli tälläinen tosi pitkää yhtäjaksoista keskittymistä vaativa homma, ja vilkuilu ja temponvaihtelu lisääntyi loppua kohden. Toisella kierroksella jatkettiin samaa, mutta ilman liinaa ja vähän isomman lauman kanssa. Tämä meni jo paremmin, saatiin ihan tosi kivoja pätkiä ajoa ja pystyin jo jättäytymään joku 15m Fisun taakse. Ajoi edelleen tosi kivalla ja rauhallisella rytmillä, ja asennosta huomaa, että intensiivisyys paimennuksessa on taas kasvanut viime syksystä kun asento on muuttunut selvästi matalammaksi, ajoittain meni jo lähestulkoon ryömien :O Tehtiin pari pitkää suoraa ajoa, ja reunoissa käänsin flänkeillä. Nyt mulla ei ollut mitään keppiä tai mitään edes mukana, ja annoin vaan rauhallisen "left" tai "right" käskyn, ja Fisu lähti ihan todella kauniille flänkille! En toki päästänyt sitä kiertämään kuin ehkä 1/4 kaaren, eli en tiedä olisiko tässäkin sitten lähempänä tasapainoa yrittänyt leikata sisään, mutta suorastaan hämmästyin, miten nätisti se meni. Välillä mietin, että onkohan se paineen laittaminen sittenkään ihan oikea tapa tehdä noita tuon koiran kanssa, kun se ei siihen paineeseen vastaa kovin hyvin, ja luonnostaan se kuitenkin väläyttelee välillä oikein hienoja hakukaaria eli kyllä ne siellä oikeasti on tehdasasetuksissa valmiina :D Kaikenkaikkiaan tosi kiinnostavat ja opettavaiset treenit taas!

Eilen illalla käytiin tekemässä viimeistelyt aksa-SM:iä varten. Tehtiin Fisun kanssa vaan yksittäisiä pätkiä, ei mitään rataa enää. Aloitettiin neljän hypyn serpentiinillä, kun se oli kisoissa vaikea. Oli vaikea nytkin, tuli pari kertaa ohi tokasta hypystä. Kun sain palkattua muutaman kerran sopivaan aikaan, niin tajusi idean ja sitten menikin hienosti. Toinen treenin teema oli keppikulmat. Tehtiin jyrkkää avokulmaa puomilta tultaessa, kun olin itse ulkokaarteessa eli koiran vasemmalla niin ei pienintäkään ongelmaa, mutta kun olin sisäkaarteessa niin saatiin vääntää aika monta kertaa ennen kun onnistui. Tästä samasta aiheesta ollaan väännetty ennenkin, enkä yhtään tykkää sellaisista radoista, joilla on pakko olla koiran oikealla keppien avokulmassa. Puomit oli pääasiassa ihan hyviä, ja nyt ei alkanut karkailemaan puomilta kepeille niinkuin joskus aiemmin vastaavassa kohdassa. Sitten treenattiin eteenmenosuoran yhteydessä vinohyppyä, tämä ei nyt ollutkaan yhtään vaikea vaan hienosti haki. Sen sijaan valsseista yritti kyllä ryysiä läpi ja selän takaa livahtaa milloin mihinkin, ai ai! Lopuksi otettiin vielä aa-putki -erottelua, aan alla mutkaputki ja pyörittelin eri suunnista aalle ja putkeen. Näissä oli tosi hyvin kuulolla, mokasi vain kerran. Aat oli hyviä joka kerta. Loppuun vielä yksi keinu, sekin oli hyvä, ja yhdet kepit avokulmaan niin että olin kaukana takana. Hyvä mieli jäi :) SM-kisoihin aiomme lähteä nauttimaan, ihan sama vaikka tehtäisi pelkkiä hyllyjä, kun ollaan jo tässä vaiheessa mun mielestä todella paljon plussan puolella, kun ylipäätään päästään mukaan koko kisoihin. Se ei ollut meillä tavoitteena eikä suunnitelmissa, mutta Fisu selvästi tahtoi mukaan jo tänä vuonna haistelemaan arvokisojen tunnelmaa.

Tässä meidän uusi treenikenttä, kyllä kelpaa :)

13472207_10154284966156170_295186906_n.j

Tänään illalla oli Fisulla hakutreenit. Oltiin samassa paikassa kuin toissakerralla. Otin nyt kaksi ensimmäistä maalimiestä hajunhakuina parina, ja sitten kaksi maalimiestä ihan valmiina ilman apuja. Molemmat hajunhaut meni ihan ok, tuuli tosi voimakkaasti oikealta vasemmalle, niin vasemmanpuoleisesta maalimiehestä ei meinannut saada hajua ja jouduttiin kiertämään maalimiehen taakse ennen kuin haistoi. Hyvin muisti molemmat sitten lähetyksissä ja meni ihan suoraan piilolle. Kolmas maalimies oli oikealla n. 30m syvyydessä. Lähti aivan piikkisuoraan ja sai helposti hajun ja löysi, aivan loistava pisto siis! Neljäs maalimies vasemmalla vähän syvemmällä, ehkä 40m:ssä. Tässä kävi moka mulle, en tajunnut, että oltiin melkein samassa kohdassa kuin missä viime kerralla oli ollut maalimies. Fisulla on oikeasti hyvä muisti, ja nytkin se juoksi suoraan edelliskertaiselle piilolle innoissaan, vaikka siellä ei ollut tässä treenissä ollut ketään. No, sieltä ei löytynyt joten hortoili johonkin ja sai lopulta hajun ja löysi. Eli etsii kyllä, mutta en tykkää tuollaisesta, että etsii epämääräisesti juoksennellen. Ei siis tee ollenkaan hyvää treenata samassa paikassa...