Syyskuun viimeinen viikonloppu vietettiin pk-kisojen merkeissä. Viime viikolla tehtiin valmistelevat treenit niin haun, tottiksen, esineruudun ja EK-juttujen osalta. Kaikki valmistelut onnistuivat hyvin, ja iloisin mielin lähdettiin kokeisiin.
 
Lauantaina kisattiin Stepin kanssa hakua Hyvinkäällä Citybelgien kisoissa. Tuomarina Margit Ollanketo, ja seurana meillä oli Emma ja Simba-labbis, myöskin 1-luokassa kokeilemassa taitojaan. Hyvin oli siis meidän hakuryhmä edustettuna :) Koe alkoi tottiksella, kenttä oli aika mutainen ja liukas. Tehtiin kolmen parina niin että Step meni ensin paikkamakuuseen ja sitten suorittamaan. Makasi nätisti, kuten aina, erinomainen. Seuraamiseen lähti tosi kauniisti, eka suora oli tosi nättiä seuraamista, ja eka täyskäännöskin hyvä. Sitten alkoikin kyttääminen. Tajusi vissiin että nyt tehdään tottista, ja jossain on varmasti eteenmenopallo odottamassa, ja asenne muuttui aivan vääräksi. Kontakti putoili, henkilöryhmässä oli aika väljä, ja istumiset HITAITA. Erittäin hyvä. Istumisessa sama homma, seuraamisessa kyttäsi, istuminen kuitenkin ihan nopea. Erinomainen. Liikkeestä maahanmeno oli ihan nätti, luoksetulossa liukastui kun jarrutti, ja liukui vähän vinoon, erittäin hyvä. Tasamaanouto muuten ihan reipas, mutta sivulle tulossa hidas istuminen, ei olisi halunnut istua märkään ja kuraiseen maahan :D Erittäin hyvä. Sitten se kovasti pelätty hyppynouto... Hyppäsi mennen tullen!!! Jee!!! Ponnisti selvästi esteestä ja luovutuksessa sama homma, hidas istuminen märässä kohdassa. Taisi mennä tyydyttäväksi. Estenouto oikein mallikas, mutta taas asetteli itseään kun ei olisi halunnut istua kuralätäkköön. Mun prinsessa-Muffinssi <3 Eteenmeno vähän vino, mutta maahan meni hienosti, erinomainen. Yhteensä tottiksesta 91p.
 
Tottiksen jälkeen esineruutuun, vähän aikaa odoteltiin ja sitten hommiin. Lähetin oikeasta kulmasta, lähti suoraan takarajalle, ja nosti sieltä hanskan. Aikaa kului joku 30sek, täydet 30p.
 
Sitten jännitettiinkin vielä henkilöhakua. Kyllähän se tottiksen ja esineet osaa, ei niitä tarvinnut stressata, mutta itse maasto.... Suoritusjärkkä pahin mahdollinen, ihan viime hetkelle jouduttiin jännäämään, ja Step oli tietysti jo vähän väsynyt muista osa-alueista. Oman vuoron koittaessa otin lyhyen lämppähaukun ja eikun menoksi. Maasto oli ihan helppoa, selkeää ja avointa, aluskasvillisuutta jonkin verran. Ilma liikkui sopivasti, mutta ei mitään hurjaa tuulta mistään suunnasta. Alotin vasemmasta etukulmasta, sinne ihan siisti tyhjä. Sitten oikeaan etukulmaan, sinne myös nätti tyhjä, vähän alkoi jo ahdistaa tässä vaiheessa, kun luotin siihen että jommassa kummassa kulmassa olisi ukko. Pysyin kuitenkin rauhallisena ja laitoin uudestaan vasemmalle. Sinne lähti pikkuisen takaviistoon, ja hetken päästä alkoi haukku. Lähdin ryntäämään piilolle, mutta pätkäisi ilmaisun n. 10 haukun jälkeen. Pysähdyin, ja odotin että jatkaa haukkua, ja jatkoikin hetken päästä ja haukkui loppuun asti. Ukko oli laatikko-umpparissa n. 30m keskilinjalta. Sitten takaisin keskilinjalle, ja laitoin oikealle puolelle. Teki sinne nätin ja syvän piston, lähti etenemään aluetta määrätietoisesti ja katosi näkyvistä. Etenin keskilinjalla, ja jäin odottelemaan, että tuleeko pois pistolta. Huikkasin jossain vaiheessa Stepille että täälläpäin, mutta ei tullut, ja hetken päästä aloitti haukun. Oli edennyt takakulmaan, ja haukku kuului aika kaukaa. Nyt haukkui tuttuun tapaan hyvällä, tasaisella rytmillä, ei pätkinyt. Aikaa ei ehtinyt kyllä kovin montaa minuuttia kulumaan. Saatiin ihan hyvä arvostelu, ekasta ilmaisusta vähennettiin 2p ja yksi piste työskentelystä, kun tuli vähän nihkeästi pois oikean etukulman tyhjältä. Henkilöhaku 167p.

Yhteensä pikku-Muffinssi keräsi siis hienot 288p, eli 1-tulos ja koulari HK1. Step oli samalla koko kokeen paras :) Stepin treenikamu Simba sai myös HK1-koularin heti ensimmäisestä kokeestaan, parhautta! Stepsu oli kyllä varsin hieno, ei mitään tietoakaan mistään paineistumisesta hakumaastossa, hienosti työskenteli. 

Taitavat hakukoirat Stepsu ja Simba


Hakukokeesta suunnattiin kodin kautta taas reissuun, eli kohti Imatraa ja siellä etsintäkoetta. Pääsin yöpymään serkkujeni luona, helpotti huomattavasti kun ei tarvinnut lähteä aamuyön pimeinä tunteina ajamaan Helsingistä Imatralle... Sunnuntain koe alkoi EK-koirien osalta jäljellä. 2-luokassa oli 3 koiraa, joista Sara suoritti ensimmäisenä. Jälkimaasto oli aivan täydellistä, tasaista kangasmetsää, vain sammalta ja puolukanvarpuja aluskasvillisuutena. Jana näytti tosi lyhyeltä, onneksi jälki lähti vasta ihan janan päästä. Sara teki varmaan yhden elämänsä hienoimmista jäljistä: jana aivan piikkisuora, nappasi varmasti jäljen oikeaan suuntaan ja sitten mentiin. Sara jäljesti todella tarkasti ja itsevarmana, pehmeässä sammalessa näin siellä täällä jäljentekijän askeleet, ja Sara kulki kyllä aivan jäljen päällä koko matkan. Jäljellä oli 3 kulmaa, kaikki meni hienosti, ja kaikki neljä keppiä se ilmaisi varmasti. Aikaa kului vajaa 10min. Jäljeltä ansaitut 60p.

Seuraavaksi vuorossa oli pudotettu. Rata kulki hassusti pellon laitaa pitkin, enpä ole sellaisessa kohdassa koskaan treenannut. Hakumatka näytti aivan kamalan pitkältä, ja tuntui myös kun kävelin koiran kanssa... Sara pysyi tosi nätisti hallinnassa, loppumatkasta otti jopa kontaktia! Käskyn saatuaan lähti reippaasti hakemaan, ja hienosti nouti. Luovutuskin korrekti. Täydet 20p.

Pudotetun jäljeen oli vuorossa haku. Tässä välissä odoteltiin jonkun aikaa, ja käytin Saran kävelyllä. Hakurata oli tosi hankalan näköinen, vasen puoli synkkää ja vetistä metsää, jonkun verran pusikkoa eikä juurikaan näkyvyyttä, ja oikealla nousi jyrkkä rinne niin että näkyvyyttä ei ollut sielläkään kuin 20m. Tuuli radan suuntaisesti takakulmista päin, ja tuomaria kätellessäni huomasin että Sara nostaa jo nenää ja kuikuilee vasemmalle, eli sai hajun jo ekasta ukosta. Lähetin siis vasemmalle etukulmaan, lähti voimakkaasti vinoon aluetta eteenpäin. Huusin pois ja tuli (!) ja laitoin uudestaan, mutta sama juttu, oikoi suoraan ukolle. Annoin mennä, kun tiesin etten saa sitä menemään kulman kautta. Tuli melkein saman tien rulla suussa. Maalimies oli lähipiilossa joku 30m etulinjasta, Sara ei mennyt näytöllä maahan. Sitten takaisin alueen alkuun (en ollut ehtinyt etenemään vielä ollenkaan), ja laitoin oikealle kulmaan. Mun yllätykseksi Sara irtosi hienosti ylämäkeen, teki oikean nätin tyhjän kulmaan. Sitten vasemmalle tyhjä, teki sellaisen pienen räkäpiston, kun tiesi ettei siellä ole ketään. Sitten oikealle, taas lähti hienosti ylämäkeen, suora pisto ja hävisi näkyvistä, hetken päästä tuli rullan kanssa. Maalimies oli oikeassa takakulmassa avoimessa umpparissa. Ja taaskaan ei mennyt näytöllä maahan, mur!!! Hausta 68p, 2 pistettä lähti vasemman puolen oikomisesta.

Haun jälkeen tottiskentälle, ja siellä melkeinpä suoraan autosta tottikseen. Tehtiin 3-luokkalaisen aussien parina. Sara pääsi kerrankin suoraan suorittamaan, jes! Seuraamisessa tuntui ihan mukavalta, henkilöryhmässä oli väljä mutta muuten aika jees. Erittäin hyvä. Istuminen hieno, erinomainen. Maahanmenossa pudotti kontaktin jossain 10 askeleen kohdalla, eikä enää ottanut kontaktia, joten pakko oli antaa vaan käsky 15 askeleen jälkeen vaikka tiesin ettei kuuntele kunnolla, ja jäi istumaan. Luoksetulo ihan siisti, mutta puutteellinen se on silti. Seisominen nätti, sivulle istui nihkeästi kun maa oli märkä siitä kohdasta. Erittäin hyvä. Tasamaanouto oli ihan hieno, erinomainen. Hyppynoudossa taas sama vanha ongelma, eli jäi lymyilemään esteen taakse kapulan kanssa, eli tästä 0p. Sara huomasi selvästi että mulla alkoi jo kiehua, ja olisi niin tehnyt mieli vähän ravistaa tuhmaa elukkaa, ja tekikin sitten loput liikkeet tosi kuuliaisesti :) Estenouto erinomainen, jopa sivulletulo oli siisti. Eteenmenossa seuraaminen oikein korrektia, ja eteen lähti suoraan ja kovaa, maahan-käskyllä stoppasi heti, kääntyi katsomaan mua ja meni sitten maahan hiiiiiiitaasti, taas ällötti märkä ja kurainen maa, erinomainen. Paikallamakuussa sentään makasi vaikka olikin märkää, erinomainen. Yhteensä säälittävät 80p. Tää taisi olla huonoin tottis-pistesaldo sitten viestikokeen 1-luokan... 

Tottiksen jälkeen ripeä siirtyminen vielä tarkkuuteen ja esineruutuun. Tehtiin tarkkuus ensin, siinä menikin peräti 11sek. Euron kolikko löytyi siis varsin helposti, otti vähän hätäisesti ja pudotti, noukki kuitenkin heti itse ja luovutti nätisti. Tarkkuudesta 20p.

Tarkkuudesta suoraan esineruutuun, ilman mitään väliä, eli en pystynyt ottamaan lämppäesinettä. Saraa ei näköjään haitannut :) Laitoin vasemmasta kulmasta, nosti josain vasemmalta aika takaa ekalla pistolla esineen. Sitten vähän keskemmältä lähetys, lähti vähän vinoon ja nosti oikeasta takakulmasta toisen esineen. Siinäkään ei montaa minuuttia nokka tuhissut, ja työskenteli oikein nätisti. Esineistä 30p.

Tottis-sikailuista huolimatta siis pisteet 278 eli 1-tulos, 1. sija ja EK2. Hieno Sarppa <3 Tää oli nyt vika kerta kun Sara kisasi pk-lajeissa 2-luokassa, nyt se on sitten ylimmässä luokassa kaikissa lajeissaan...