Nyt, kun tokon karsintakisaturnee on ohi ja SM-kisoihin on vielä aikaa, niin päätin pureutua nyt Fisun yleiseen tekemiseen ja asenteeseen. Ojangon kisoissa Fisu ei tuntunut kovin kivalta kehässä, ja asialle pitää tehdä jotakin, jotta tuntuu kivalta sitten taas SM:ssä ja mahdollisissa MM-kisoissa. En usko, että kyse oli epäonnistuneesta valmistautumisesta tai kokeen olosuhteista (agilityhalli, jossa on kisannut agilitya mutta ei ole treenannut tokoa noin vuoteen), vaan enemmänkin siitä, että meillä on ollut nyt monta koetta lyhyen ajan sisään, ja treenityylini ei sovi yksiin tälläisen kisarytmin kanssa.

Treenaan Fisun kanssa paljon tekniikkaa, lähinnä perustreenejä, joissa vahvistan huonoja liikkeiden osia palkkaamalla ja korjaamalla. Jonkun verran tehdään häiriötreeniä, jossa keskitytään ulkoisiin häiriötekijöihin (ihmiset, muut koirat, kentällä olevat esineet ja välineet) ja mun antamiin vinkkeihin ja häiriökäskyihin. Näissäkin treeneissä palkkaan paljon, jotta Fisu saisi hyvää kokemusta häiriössä työskentelystä ja kestäisi jatkossa paremmin häiriötä. Treenataan myös liikkeiden välejä, melkein joka treenissä teen tarkoituksella kisamaisia siirtymiä uuden liikkeen aloituspaikkaan, ja palkkaan, kun Fisu tulee mukana ja tarjoaa hyvää, aktiivista läsnäoloa kulkien vapaamuotoisessa "seuraamisessa" mun sivulla. Kokonaisia liikkeitä treenaan tosi vähän, vain muutamia kertoja ennen koetta, jotta näen, että kaikki palaset toimivat. Pelkään, että kokonaisia liikkeitä treenaamalla saan aikaan ennakointia, ja liikkeen osat huononevat, kun en mitenkään "kuittaa", että esim. loistava luoksetulon stoppi oli oikesti loistava. Palkattomuutta treenaan myös aika harvoin, toki ennen koetta vähän enemmän, jotta palkattomuus ei tule siellä yllätyksenä. Palkattomuuttakin teen usein vain liikkeen osilla, teen esim. palkatta pelkän zetan seuruun, tai luoksetulon lopun maasta kutsuttuna, tai tunnarin luovutukseen asti ja vapautan, enkä kutsu sivulle. Tällä kisatahdilla, mitä tähän mennessä meillä on ollut (vuonna 2016 Fisu kisasi yhteensä neljä tokokoetta, vuonna 2015 vain kolme tokokoetta), tämä on ollut aivan sopiva tapa treenata, Fisu on tuntunut kivalta kisoissa ja liikkeet ovat sujuneet hyvin. Nyt, kun kokeita on selvästi tiheämmin (neljä koetta kahden kuukauden sisään, ja kun SM ja MM lasketaan mukaan, niin kuusi koetta vajaan viiden kuukauden sisään), niin tämä ei selvästikään toimi, ja kisasuoritus on huonontunut selvästi aiempaan nähden. 

Nyt olen siis joutunut miettimään meidän treenaamista uudelleen toimivampaan suuntaan. Todennäköisesti Fisun huono mielentila ja virheet kokeissa (murina seuraamisessa, turhautuminen ja väärän tunnarikapulan tuominen, sählääminen kaukoissa, häröily zetan seuraamisessa) johtuvat liian suuresta palkanodotuksesta. Toisin sanoen palkkaan sitä liikaa. Fisu on myös aika korkeassa vireessä sekä treeneissä että kisoissa, ja vire on päässyt nousemaan vähän salakavalasti, kun toisaalta Fisu on niin tasapainoinen ja hyvähermoinen, ettei se ulospäin aina näytä niin kiihtyneeltä mitä oikeasti on. Lisäksi Fisulla on aika voimakas näkemys siitä, miten liikkeet tehdään, ja se ei aina ihan kuuntele loppuun asti. Nyt siis muutamme treenejä niin, että lupaan vähintään joka toisessa treenissä tehdä jotakin palkattomuustreeniä, palkattomuustreenien lisäksi vahvistan sosiaalista palkkaa opettamalla Fisulle temppuja vain ja ainoastaan sosiaalisen palkan avulla, ja otamme treeneihin enemmän mukaan kuuntelua, jotta saadaan kaavoja rikottua. Näiden lisäksi tehdään treenien kesken myös vireensäätelyharjoituksia, jotta Fisu muistaa, että rauhoittuminenkin on ihan ok myös kesken villeimmän juoksuleikin. 

Tänään käytiin kokeilemassa hallilla jo meidän uutta suunnitelmaa. Otettiin alkuun riekkumista Fisun lempipallon kanssa, sitten rauhoittumisharjoitus, jossa pyysin Fisun makaamaan kyljellään ja selasin puhelimella facebookkia parin minuutin ajan, ja sitten jatkettiin. Tehtiin "perustreeninä" luoksetulon maahanmenoja ja palkkailin niitä ihan normaalisti, ja sitten palkattomasti luoksetulo maahanmenolla, ja kierto-ohjattu myös maahanmenolla ja vasemmalla kapulalla. Luoksetulossa ennakoi vähän stoppia tekemällä loikkia, ja päästin maahanmenonkin tarjoituksella pitkäksi ennen kuin käskin. Liukui aika pitkälle, ja etujalat levisivät jarrutuksessa tosi leveälle. Eteentulo ok, sivulletulossa hipaisi vähän mun jalkaa. Kierto-ohjatussa kierto ok, maahanmeno ihan hyvä, nouto hyvä, eteentulossa törmäsi vähän, sivulletulossakin vähän koski. Palkkasin sosiaalisesti molemmat, ja lopuksi tehtiin siirtymä hallin toiseen päähän, ja palkkasin siitä. Sitten tehtiin eteentuloja ja sivulletuloja namipalkalla, autoin sivulletuloissa kädellä, jotta ei osuisi, ja niin tekikin tosi hyviä. Eteentuloissa hinkattiin paikkaa, vinoista kulmista ja palkkasin maahan namilla. Lopuksi leikittiin hetki pallolla, ja sitten laitettiin pallo ja namit pois, ja harjoiteltiin vielä lisää palkattomuutta. Tällä kertaa opetin Fisulle kokonaan uutta juttua, ja tarkoituksena, että ei missään vaiheessa opetusta saa muuta palkkaa kuin kehut. Valitsin tempuksi rallytokotempun "edestä oikealta sivulle", se on ollut jo pitkään ajatuksena opettaa Fisulle, mutta en ole muistanut. Tajusi tosi nopeasti idean, eli selvästi palkkautuu kehuista niin hyvin että oppiminen toimii, mutta muutaman toiston jälkeen alkoi selvästi turhautua ja nostaa kierroksia, kun teki oikein eikä saanut odottamaansa palkkaa. Haukahti kertaalleen, ja siitä laitoin rauhoittumaan, eli otettiin taas muutaman minuutin pätkä kyljellä makoilua ja facebookin selailua. Tauon jälkeen jatkettiin, nyt oli selvästi rauhallisemmassa vireessä ja teki muutaman oikein hyvän toiston ja lopetettiin siihen. Katsotaan, miten tämä lähtee tästä sujumaan.

17690852_10155193993701170_393697606_n.j