Ollaan treenattu nyt aika paljolti kaikkea muuta paitsi tokoa :D No okei, Stepsu on tehnyt paikallaistumista huonolla menestyksellä. Ollaan vaikeutettu istumistreenejä niin, että avustaja yrittää pyytää Stepsua maahan mun ollessa piilossa (tämä toimii, ei mene) ja kutsua leikkimään (tätä ei kestänyt vaan vapautti itsensä useamman kerran leluun). Lisäksi tehtiin niin, että aksakentällä jätin Stepin istumaan ja tein Saran kanssa aksaa. Tää olikin yllättäen tosi paha, valahti kaksi kertaa maahan. Kävin molemmilla kerroilla nostamassa ylös, ja sen jälkeen pysyi vaikka tein vähän pidempää pätkää kuin ne kerrat, millä oli mennyt maahan. Sara oli tosi onnellinen kun pääsi tekemään, varmaan naureskeli vahingoniloisena Stepille joka joutui vaan istumaan.

Muuten ollaan sitten vaan treenailtu kaikkea kivaa. Fisun kanssa ollaan lenkkien yhteydessä sisäänajettu jälkikeppejä. Kahdella erillisellä treenikerralla ollaan tehty kepinpiilotuksia, eli vien kepin "jäljelle" eli 10-20m pitkälle kaarelle ja lähdetään saman tien etsimään. Ensin tehtiin vain yhdellä kepillä, ja kun se sujui, niin kahdella ja kolmella kepillä. Pyrkii käyttämään ilmavainua, kun "jälki" on niin tuore, mutta itse keppejä kohtaan asenne on tosi kiva, etsii niitä aktiivisesti ja nappaa suuhun heti kun löytää. Kivaa huomata, että leirillä tehdyistä katastrofaalisista purkkijäljistä on ollut sentään jotain iloa, koska nyt jatkaa kepin löytymisen jälkeen aivan sujuvasti hommia, eikä hämmenny ollenkaan siitä ajatuksesta, että jälki jatkuu. Ehkä vielä yksi tälläinen treeni olisi paikallaan ennen kuin kokeillaan oikeasti jäljellä. 

Eilen päivällä käytiin aksaamassa Ojangossa. Fisu aloitti aalla, tehtiin nyt tokaa kertaa täyskorkeaa aata. Sain vihdoin treeniä taas videollekin. Tehtiin pari kierrosta, välissä hengähdystauko. Tehtiin ensin niin, että pallo oli n. 4m aan jälkeen maassa, ja lähetin Fisun aivan aan alalaidalta, ehkä metrin päästä. Selvästi muisti matalan aan treeneistä pallon sijaitsevan melkein kiinni aassa, koska pariin kertaan teki siinä kohdassa pyörähdyksen ennen kuin hokasi vähän kauempana olevan palkan. Näissä juoksi kaikissa ihan hyvin ja askeleet osuivat oikein. Sitten kokeilin laitttaa Fisun putkeen aan jälkeen ja palkka vastan putken jälkeen. Eka yritys oli ihan hyvä, tokalla loikkasi. Loikasta huomautin välittömästi ja en päästänyt putkeen. Uusinnalla meni vähän hitaammin mutta ihan nätisti ja siitä palkka. Sen jälkeen useampi ihan hyvä toisto samalla kaavalla, eli lähtö ihan läheltä mutta aan jälkeen putki. Sitten kokeilin lisätä etäisyyttä ennen aata, eli lähetin jostain parin metrin päästä. Tällä tyylillä heti eka toisto oli loikka, ja siitä taas huomautin. Uusinnalla meni taas vähän hitaampaa ja otti vielä yhden ekstra-askeleen alastuloon. Tämän jälkeen kaikki loput oli taas ihan nättejä juoksuja. Yhteenvetona siis 17 toistoa, joista kaksi loikkaa (molemmilla loikillakin osui kontaktiin) ja yksi sellainen juoksu, jossa otti kyllä kaksi laukkaa alastuloon mutta silti ei osunut eli askel oli liian lyhyt. Ihan hyvältä vaikuttaa! Tässä video

Aan lisäksi Fisu teki muutamaan kertaan kepit, tehtiin lähestymisiä loivasta avokulmasta ja loivasta umpikulmasta. Meni tosi kivasti, haki hyvin kepeille ja nyt ei yrittänyt yhtään pomppia ohjureiden yli :) Aksan lisäksi tehtiin pariin kertaan tokohyppy, teki ihan hyvällä draivilla. 

Eilen illalla käytiin pitkästä aikaa paimentamassa Jennin ja Rhon ja Pipsan ja Misun kanssa! Fisu on nähnyt lampaat viimeksi syksyllä lokakuussa 7kk ikäisenä, joten todella mielenkiinnolla odotin, että onko talven aikana tapahtunut jotakin ajatustyötä kun henkinen kehitys on mennyt niin paljon eteenpäin. Oltiin nyt ihan uudessa paikassa Valkeakoskella Sabinan luona. Otin Fisun katsomaan lampaita Rhon paimentaessa, ja kyllähän se katsoikin! Otettiin ekalla kierroksella kuljetusta liinassa, samaan tapaan kuin mitä tehtiin elokuussa Ruotsissa. Fisu oli tosi kiinnostunut lampaista, seurasi niiden jokaista liikettä ja lauman lähtiessä liikkeeseen sillä oli jo selvää ajatusta lähteä flänkille. Ajaessaan Fisulla oli aika kivasti omaa ajatusta siitä, mistä kohtaa lampaita kannattaisi ajaa, ja saatiinkin ihan kivoja kuljetuspätkiä. Tokihan se pyrkii edelleen liian lähelle lampaita, mutta pääasiassa pysyi suht rauhallisena eikä kauheasti yrittänyt sinkoilla. Lampaiden lähellä meinasi muutaman kerran vähän olla epävarma, ja teki muutaman syöksähdyksen ja haukahti kerran, mutta muutoin oli ihan asiallinen. Toisella kierroksella tehtiin ensin liinassa pari rauhallista lähestymistä lampaille, eli kuljettiin rauhallisesti nurkassa olevia lampaita kohti ja kun lampaat väistivät koiraa peruuttamalla tai kääntämällä päitä, pysähdyttiin ja kehuin koiraa ja "luovuttiin" lampaista. Nämä meni kaikki tosi hyvin, Fisu oli rauhallinen ja järkevä. Tämän jälkeen kokeiltiin päästää Fisu liinan kanssa juoksemaan ja testattiin, lähteekö se flänkkäämään. Pienen kaoottisen hetken ajan se vauhdin hurmassa juoksi lampaita kohti ja räjäytti lampaat joka suuntaan ja yritti haukata villoista otetta, mutta muutama tiukka komennus ja muistutus sauvan kanssa niin ilme muuttui, ja Fisu lähti flänkkäämään. Aluksi oli aika lähellä laumaa, mutta kun pahimmat höyryt oli purettu, niin alkoi aukeamaan ja flänkkäsi nätisti laajoilla kaarilla! Lampailla oli kova veto aitauksen pariin kulmaan, ja sinne ne muutamaan kertaan pyrkivätkin, mutta Fisu oli ihan tosi reipas ja kävi itse irrottamassa lampaat kulmista ja pysyi koko ajan hyvällä asenteella vaikka työskenteli välillä lähempänä laumaa. Vaihtoi myös itsenäisesti suuntaa pariin kertaa, tämähän sillä oli tosi vaikeaa syksyllä. Otettiin lopuksi vielä lyhyt matka kuljetusta kohti aitauksen nurkkaa, ja siinä Fisu rauhottui kivasti ja tasapainossa laitoin sen maahan, ja se jopa totteli! Olipas mukavaa, ja kiva huomata, että henkistä kasvua on kyllä tapahtunut talven aikana ja Fisu vaikuttaa ihan lupaavalta nuorelta paimenkoiran alulta :) Tätä ehdottomasti lisää!!

Meidän paimennustiimi :)

IMG_8650.jpg