Mun sijaisuus Pohjanmaalla on tältä erää ohi, ja maanantaina pakattiin auto kattoa myöten täyteen tavaraa ja suunnattiin takaisin etelään. Vietän nyt "kesälomaa", tosin erinäisiä työkeikkoja on silti sovittu jo useampi. Mukavaa kuitenkin, että vapaapäiviä jää väleihin ja ehditään tekemään kaikkea mukavaa.

Tiistaina käytiin nauttimassa ison kentän ulkotreeneistä Jakomäen koulun kentällä. Fisu tuntui aika huonolta, mokaili paljon :/ Tehtiin noutoa, jossa mun selän takana oli kiertomerkki ja tarkoitus oli luovutuksen vauhdittamiseksi laittaa välillä kiertämään. Tämä ei kuitenkaan onnistunut noin vaan, ja noutotreeni muuttui kiertotreeniksi. Fisu nimittäin kiersi tötsää väärin päin ja jouduin puuttumaan siihen. Turhautui ja alkoi haukkumaan, kun ei kovassa vauhdissa malttanut kuunnella ja mokasi :/ Lisäki tehtiin eteenlähetyksiä, ne on nyt olleet jo jonkun aikaa systemaattisesti vinoja oikealle. Tähän täytyy nyt keksiä jotain.

Keskiviikkona käytiin Ojangossa aksaamassa, ostin irtovuoron Anu Rajanheimon koulutukseen. Rata oli ihan kiva, ja Fisu tuntui kivalta. Rimoja kolisteli jonkun verran ja pari tiputti, kuten yleensäkin Ojangossa tekee tauon jälkeen. Aalta käännyttiin tiukasti, ja siihen laitoin speedpumpin avuksi. Sen kanssa teki hyvin.

Torstaina aamupäivällä ajeltiin Fisun kanssa Pukkilaan paimennustreeneihin. Nyt oli jännä päivä, olin nimittäin päättänyt, että nyt aloitetaan pillikäskyjen opetus! Kuljetettiin ensin vaistonvaraisella kuljetuksella lampaat tietä pitkin isommalle pellolle, siinä Fisu oli heti messissä ja teki ihan kivasti, hyvin hoksasi lampaiden vedon laitumelle ja oli pääasiassa lauman edessä jarruttamassa. Eka kierros pellolla tehtiin flänkkejä ja hakuja, jatkoin samaa mitä tehtiin Pensalassa. Käskin siis pois ja vasta kun kunnolla väisti painetta ja otti etäisyyttä, annoin lähteä flänkille. Teki tosi hyviä ja avoimia flänkkejä, ja muutaman 50-100 m haun, kaikki tosi hyviä. Tasapainossa käskin maahan, ja en antanut tuoda, vaan käskin jatkamaan kaarta jompaan kumpaan suuntaan ja sai tehdä poikittaista ajoa. Oli yllättävän hyvin taas kuulolla. Toisella kierroksella sitten niitä pillikäskyjä. Valittiin ensimmäisiksi opetettaviksi käskyiksi aja ja maahan. Tehtiin ihan peruskuljetusta, ja tein niin, että vihelsin ensin pillillä "aja" ja perään suullisella käskyllä "aja", ja samaten maahan. Valitsin aja-vihellykseksi kaksi lyhyttä matalaa vihellystä, ja maahan-vihellykseksi yksi pidempi korkealta laskeva vihellys. Näitä samoja vihellyksiä käyttävät monet muutkin. Viheltäminen ja heti perään suullisesti käskytttäminen oli _vaikeaa_ ja Fisu parka joutui kyllä kestämään milloin miltäkin kuulostavia käskyjä. Muutamia hyviä pätkiä saatiin, ja teki aika kivan rauhallista ajoa. Maahan-vihellyksen tuntui hoksaavan vähän paremmin kuin aja-vihellyksen, oon ollut niin tarkka siitä, että maasta ei saa lähteä ilman lupaa, niin ei meinannut millään lähteä liikkeelle pelkällä pillillä vaan odotti aina suullista lupaa. Tehtiin samaa treeniä myös poispäinajossa, siinä lähti ehkä vähän paremmin ajamaan. Tähän tarvitaan nyt paljon toistoja, että hoksaa käskyt. Sitten, kun maahan ja aja toimii kohtalaisesti, niin otetaan mukaan suunnat.

Kuvat: Mari Hakala

IMG_3549.jpgIMG_3545.jpgIMG_3534.jpg