Otsikkokin kertoo jo tärkeimmän, eli kesän odotetuin viikonloppu eli T-leiri takana, ja oli siistii! Isot koirat oli hoidossa, ja reissussa siis pelkkä T-koira :) Ihanan helppoa olla vain yhden kiltin ja vaivattoman pennun kanssa! Ja hyvä saada viettää välillä ihan kahdenkeskeistä aikaa Fisun kanssa. Fizz pääsi treenien lisäksi uimaan pari kertaa joka päivä, leikkimään kaikkien sisarustensa sekä vähän myös Zipin pentujen kanssa, ja iltanuotiolle nakertamaan makkarakeppejä. Kuuma oli koko leirin ajan, itsellä oli tosi paljon vaikeuksia keskittyä mihinkään tekemiseen +30 asteen helteessä. Fizz pärjäsi vähän paremmin, mutta ei sekään ollut ihan yhtä sähäkkä ja innokas kuin normaalisti. 

IMG_7251-normal.jpg

Mä oon nyt oikeasti Tending-tiimiläinen <3

Perjantaina ekat treenit oli Leea Saarelan hakuryhmässä. Tehtiin neljä hajuhakua, ekalla päästin jo kun sai hajun, ja muilla otin vähän takaisinpäin. Tuulta ei ollut juurikaan, ja ilma oli aivan järkyttävän kuuma, ja Fizz tuntuikin ehkä vähän väsyneeltä. Teki kyllä ihan hyvin, mutta ei kiskonut samanlaisella hullun raivolla kuin yleensä. Kakkospiilolla otin ehkä vähän liian paljon keskilinjalle päin, koska Fizz ei mennyt ihan suoraan piilolle vaikka oli selvästi kyllä saanut hajun, mutta oli jo ehkä ehtinyt vähän herpaantua eikä muistanut heti, missä ukko oli. Tehtiin nyt niin, vikan ukon jälkeen tultiin yhdessä keskilinjalle ja maalimiehet leikitti siinä Fisua. Aluksi oli vähän hämillään, mutta syttyi sitten leikkiin ja leikkikin ihan kivasti kahdella pallolla. 

Lauantaina aamulla mentiin uudestaan hakutreeneihin, paikka oli sama, mutta otin piilot nyt eri kohtaan kuin edellisessä treenissä. Tämä meni ehkä vielä paremmin kuin perjantain haku, nyt oli energisempi ja sai hienosti jo kaukaa hajun, ja kaikille maalimiehille meni aivan suoraan. Taas sama homma palkkauksessa, eli tultiin lopuksi keskilinjalle leikkimään raatoleluilla. Vähän on vielä hakusessa se kaikkein paras lelu, narupalloa voisi kokeilla seuraavaksi. Tässä muistiinpanoja hakutreeneistä:

Haku:

 • suorat pistot näyttäytyvillä maalimiehillä: näytetään maalimies koiralle, koira käännetään pois, ja maalimies menee piiloon lähemmäksi keskilinjaa kuin mitä näyttäytymispaikka oli, jotta törmäisi ensin maalimieheen eikä pääsisi sinne näyttäytymispaikkaan ja jää sinne pyörimään. Tuulta voi käyttää apuna sijoittamalla piilon sille puolelle mistä tuulee, jotta koira saisi hajun "matkan varrella" juostessaan näkömuistilla näyttäytymiskohtaan. 
 • tuulen suunta pitäisi opetella ottamaan huomioon, tässä mä olen tosi huono. Pitää harjoitella ihan erillään, ja ensin pyrkiä katsomaan muista merkeistä vinkkiä suunnasta, eikä suoraan tuijottaa puussa roikkuvia kreppejä. 

Lauantai-iltapäivänä oli ohjelmassa Christan tokotreenit. Koska Fizz vaihtaa hampaita juuri parhaillaan (leirin aikana putosi kaikki loput kulmahampaat ja muutama iso poskihammas), en uskaltanut ottaa mitään lelujuttuja, vaan tehtiin namilla. Tehtiin ekassa setissä seuraamista ja luoksetulon stoppia, tokassa kaukoja.

Toko:

 • seuraamisessa mua on vaivannut se, kun pää laskee, pitää kyllä kontaktin mutta ryhti muuttuu huonoksi parin ekan askeleen jälkeen, ja olen vain vältellyt ongelmaa ottamalla niin lyhyttä pätkää ettei ehdi painua alas. Tähän löytyi ratkaisu sillä, etten välitä pään asennosta vaan jatkan, ja kun korjaa ryhdin paremmaksi, tulee palkka. Toimi tosi hyvin, ja sehän jaksoi seurata jo paljon pidempiä pätkiä kun mitä olen koskaan ennen tehnyt, joku 15 askelta meni aivan kepeästi. Keskittyy tosi hyvin ja ei häiriinny mistään. Palkka voisi tulla niin, että pidän kättä koko ajan ylempänä ja annan sen hypätä namiin kiinni.
 • seuraamiseen kannattaisi opettaa erillinen käsky, eikä käyttää sitä samaa käskyä kuin sivulletulossa. Sivulla saa kuitenkin katsekontakti herpaantua esim. kapulan heitossa tai merkille virittelyssä, ja seuraamisessa tälläistä vilkuilua ei kuitenkaan hyväksytä --> epäloogista koiralle jos näillä toiminnoilla on sama käsky. Seuraamishäiriköintejä olisi hyvä alkaa jo tekemään Fisun kanssa, ja nimenomaan tällä seuraamis-käskyllä.
 • luoksetulon stoppi: ensin liike olisi hyvä esitellä pennulle nameilla, ja kun sillä on vähän ideaa stopista, siirrytään palloon. Kierroista stoppeja ei kannata tehdä vielä, koska tulee liian kovaa eikä pysty hallitsemaan kroppaansa niin että kykenisi hyvään stoppiin siitä vauhdista. Palkaksi joku iso ja näkyvä nami, joka heitetään koiran rintaa kohti. Liikkeestä seisominen tulee tässä samalla, eli sama käsky siihenkin. Luoksetulossa olis tärkeää, että tulo ja stopit olisi yhtä kivoja koiran mielestä, ja normaalisti koiralle luoksetulo on luontaisesti kivempaa --> stoppien arvo pitää saada korkeaksi.
 • kaukoissa tuon rakenteiselle koiralle hissinä m-s/s-m vaihto ei ole järkevä, koska siitä on tosi vaikeeta enää jatkaa kun seisoo venytetysti. Parempi olisi opettaa niin, että vetää etujalat alleen kun nousee m-s. Tätä pitää alkaa jumppaamaan Fisun kanssa, se oli tosi vaikeaa! Takajalat on vielä niin heiväröiset, että hoippuvat ihan mihin sattuu.

Sunnuntain ensimmäinen treeni oli jälkitreeni Pekan ryhmässä. Oili talloi Fisulle samanlaisen jäljen, mitä ollaan tehty aiemminkin, eli nameja joku pari desiä, vähän kaarta ja lopussa namipurkki. Vanheni ehkä 45min. Jälki meni ihan yllättävän hyvin, olen tosi tyytyväinen, ja saatiin Pekaltakin kovasti kehuja. Jäljesti tosi keskittyneesti ja tarkasti, ei mitenkään kaahannut vaan meni järkevää vauhtia. Kertaalleen harhautui vähän jäljeltä, mutta pysyin itse täysin passiivisena, ja Fizz ratkaisi itse tilanteen ja jatkoi hienosti jäljestystä. Annoin nyt mennä vähän pidemmällä liinalla mitä aiemmin, ja varusteet oli nyt myös eri, eli nyt oli ekaa kertaa valjaat ja pidempi hihna jäljellä.

Jälki:

 • koiraa EI SAA auttaa!!! Ei saa näyttää missä jälki menee, vaan antaa itse etsiä, ja jos ei löydy, niin uusi janalähetys
 • jälkeä olis hyvä ajaa pitkällä liinalla, ja ohjaaja liikkuu vaan kun koira menee määrätietoisesti, jos tarkistelee/harhautuu, niin ohjaaja seisoo paikallaan kunnes koira on taas varma siitä, mihin mennään. 
 • namijäljellä ei haittaa jos pentu ei syö kaikkia nameja, jälki ei ole naminsyöntikilpailu, ja se on tärkeintä, miten pentu jäljestää eikä se, paljon se syö. 
 • nyt pentuna, kun jälkeä ei voi vielä kauheasti pidentää, niin vaikeutusta ja vaihtelevuutta voi tehdä erilaisilla alustoilla, ja sillä, että opetellaan jo etäisyys liinan kanssa, eli nyt nahkaremmi pois ja oikea jälkiliina tilalle, ja enemmän tilaa koiralle tehdä rauhassa töitä. 
 • vauhti jäljellä ei välttämättä ole ongelma, se on vaan ominaisuus jonka kanssa pitäisi osata elää ja toimia. Toiset menee kovempaa kuin toiset, ja voivat silti olla yhtä hyviä ja tarkkoja. 
 • keppi-ilmaisu valitaan koiran mukaan, mikä siltä tulee luontaisesti.

Jälkitreenien jälkeen päästiin mukaan Marin, Timon ja Heidin hyppytekniikkatreeneihin. Fizz teki nyt ekaa kertaa hyppytekniikkajuttuja, aloitettiin perussarjasta kuuden jalan väleillä. Tehtiin ensin kerran pelkkä namikupille juoksu (kun ei olla tehty ikinä sellaista), ja sitten hyppyjen kanssa. FIzz tajusi heti mistä oli kyse, ei yrittänyt kertaakaan kiertää hyppyjä ja askeleet osuivat oikein joka kerta. 

Sunnuntain iltapäivätreenissä tehtiin aksaa Juhan ryhmässä. Aksaa oltiin tehty kyllä muutamaan otteeseen jo muinakin päivinä, pariin kertaan putkea ja kontakteja. Nyt tehtiin ensin eteenpäin irtoamista kahden hypyn kanssa. Tämä oli nyt eka kerta, kun tehdään mitään hyppyesteisiin liittyvää, rimat oli alimmassa kohdassa eli joku 10 tai 15cm. Käytiin viemässä yhdessä lelu hyppyjen taakse, ja otettiin ensin yksi hyppy lelulle. Meni oikein hienosti, joten seuraavaksi kaksi hyppyä. Tämäkin meni hyvin, sinkoaa eteen aivan hurjaa vauhtia ja selvästi noteeraa rimat eikä juokse niistä läpi. Otettiin vielä yksi toisto niin, että olin itse toisella puolella. Tämäkin meni hienosti. Sitten muutama lähdössä pysyminen, kävin vaan palkkaamassa enkä vapauttanut hypylle ollenkaan. Tauon jälkeen tehtiin putkea, nyt vähän tiukempaa U-putkea kuin mitä ennen. Meni hienosti tämäkin, hakee jo oikein hienosti ja vauhdilla putkeen. Sitten seuraavan juomatauon jälkeen tehtiin keinua. Näytin ensin, miten ollaan tehty, ja nostettiin keinua vähän ylemmäs kun meni niin hyvin. Muutettiin mun omaa toimintaa niin, että vapautuksen jälkeen otin Fisun imuutukseen, pyöräytin ulkokautta imuttamalla ympäri ja kun tultiin uudestaan keinun sivuun, lopetin imutuksen ja sai tarjota uudestaan. Tässä tulee paremmin sitä oikeaa lähestymissuuntaa, jos vapautan vaan normaalisti enkä kontrolloi enempää, niin tarjoaa keinua "väärin päin" eli kiipeää sieltä päästä ja kääntyy keinulaudan päällä, eikä hyppää sivusta. 

Aksa:

 • hyppytekniikkaa voi alkaa jo tekemään pennun kanssa, mutta maltilla. Alle 6kk pennulle max. 1 kerta kuukaudessa, sen jälkeen 1v ikään asti 2 kertaa kuukaudessa, vuoden iän jälkeen voi tehdä kerran viikossa. Hyppyinä speed pumpit. Perussarja ensin, ja kun se sujuu, voi alkaa tekemään pitenevää sarjaa. Aluksi namipalkka, jotta pysyisi aivot mukana ja ei kyttäisi pahasti. Tällä hetkellä sopiva väli Fisulle oli 6 jalkaa, ja ennen ekaa hyppyä 4 jalkaa. Väliä pitää pidentää sitä mukaa kun vauhti kasvaa ja askel pitenee. 
 • Putkeen lisää imua niin, että koiran ollessa putkessa ohjaaja lähtee pinkomaan pakoon, ja kun koira tulee ulos putkesta, voi alkaa kehumaan ja houkuttelemaan. Ja putkiin myös lähetyksiä, että oppisi tekemään itse eikä vaan mene liikkeen mukana.
 • Kontakteilla ympyrää imuutuksella niin, että saa tarjota kontaktin aina kun ollaan kohdalla. 
 • Puomia voisi juoksuttaa ensin läpi jonkun aikaa, ennen kuin yhdistää 2on-2off tarjoamisen kokonaiseen esteeseen, jotta este olisi jo ennaltaan tuttu ja koira voisi rennosti keskittyä kontaktin suorittamiseen alusta asti, eikä jännittäisi puomia. 

IMG_7235-normal.jpgIMG_7233-normal.jpgIMG_7236-normal.jpgIMG_7243-normal.jpgIMG_7250-normal.jpg