Perjantaina alkoi kovin odotettu viikonloppu, eli Fisun ja mun ensimmäinen valmennusrenkaan leiri. Saatiin matkaseuraksi mukaan Jenni ja Rho, jotka tulivat kuunteluoppilaiksi mukaan. Leiripaikka oli entuudestaan tuttu, eli ihana Jämijärvi, jossa ollaan leireilty T-leireillä jo monet kerrat. Seurakin oli varsin tuttua, kun renkaan jäsenistä kuitenkin yli puolet taitaa olla Tending-koiria, mukana oli maajoukkueen koirakot (lisää Fisun sukulaisia) ja kuunteluoppilaissakin oli tuttuja. Perjantaina ei vielä treenattu mitään, käytiin vain lenkillä ihanissa metsämaisemissa.

Lauantai alkoi kisamaisella treenillä. Tehtiin ensin paikallaolot koko porukalla pitkässä rivissä kisamaisesti, eli 15 koiraa vierekkäin! Fisu oli rivissä hieman puolenvälin jälkeen, eli saatiin kivasti häiriökäskyjä sekä maahanmenoon että luoksetuloon. Tein paikallaolon ihan täysin kisamaisesti, kun en ollut varma, olisiko siinä saanut kehua tai palkata. Istui hyvin ja rauhallisesti, mutta jätin itse vähän vinoon. Maahan ok ja makasi rauhassa, luoksetulo hyvä ja nopea ja suora, ja sivulle kans ok. Sen sijaan nyt kun joutui sivulla odottelemaan aika pitkään kun muut kutsuivat omia koiriaan, ei kyllä pitänyt kontakia vaan kuikuili ihan mihin sattuu, enkä kehdannut huomauttaa vaikka mieli olisi tehnyt :/ Eli sivulla kontaktitreeniä tarvitaan! 

Sitten itse kisaharkkaan. Lauantain tehtiin puolet liikkeistä kisamaisesti, järkkänä zeta, ruutu, kierto-ohjattu ja tunnari. Kisakehä oli varsin haastava, zeta tehtiin ihan yleisön vieressä, zetan viimeinen merkki oli ihan lähellä eteenlähetyksen rinkulaa mutta juuri sen verran vinossa, että jos koira tähtäsi sinne, niin ei osu ympyrään, matkalla ruutuun zetan merkki ja keinuhevonen (!!), ruudun vieressä pauhaava mankka. Kierto-ohjattu tehtiin niin, että ruutu oli kiertomerkin takana ehkä 3m päässä, ja tunnari tehtiin keinuhevosen vieressä. Lisäksi vielä yleisö piti tarkoituksella meteliä, ja kahdesta mankasta tulis myös meteliä, toisesta musiikkia kovalla ja toisesta jotain häiriöääniä. Fisu selvisi tilanteesta yllättävän hyvin, tuntui ihan kivalta, ehkä aavistuksen hämmentyneeltä metelistä ja häiriöstä. Tälläistä kommenttia saatiin kouluttajilta, eli Christalta ja Katjalta:

  • zetassa asennot oikein, suoria ja ripeitä, istumisessa nykii pyllyllä. Tätä tekee usein treenin alussa hiekkapohjalla, on ilmeisesti herkkä pyllystään ja istuu jalat haralla niin että hiekkaa osuu pyllyyn, ja hytkyy siksi. Loppuu yleensä, kun on hetken treenannut ja tehnyt useamman istumisen ja makuun, ja nurmella ei tee tätä näin selvästi. Lisäksi itse kuulemma heilutan käsiä oudosti, sain kommenttia, että näytän ruotsalaiselta tai mallinukelta (ja tämä oli siis huono juttu :P)
  • ruudun eteenlähetyksessä sivulla nykäisee lähdössä, vähän kuin olisi menossa maahan mutta lähtee kuitenkin eteen. Tätä en huomannut itse lainkaan! Eteenmeno ihan suora ja hyvä, vilkaisi vähän maassa olevaa kalkkiviivaa jolla rinkula oli merkitty. Ruutuun ei löytänyt ekalla käskyllä, meni zetan merkille, mutta siitä yhdellä korjauskäskyllä bongasi ruudun ja silminnähden riemastui, ja kiihdytti hyvin vauhdin sinne mennessään. Pysähtyi ok paikkaan, mutta ei jäänyt seisomaan vaan lähti valumaan, laitoin maahan ja oli kuitenkin ruudussa. Mun mielestä näytti epävarmalta ja siltä, että lähtee väistämään ruudun vieressä täysillä huutavaa mankkaa, mutta Christan mielestä oli vain kuriton. Loppuosa hyvä.
  • kierto-ohjatussa asentona maahan. Mennessä kierto oli aavistuksen väljä, paluu hyvä, ja maahan ihan nopea. Sanoin itse vahingossa väärän käskyn, "maahan" kun olisi pitänyt sanoa "ner", mutta hyvin totteli silti. Haettiin oikea, se oli ihan ok, eteentulo vähän vino.
  • tunnarissa hyvä haistelu, vähän huono ote nostossa mutta piti koko matkan eikä korjannut, toi ihan hyvällä tempolla ja eteentulo suora

Kaiken kaikkiaan siis oikein hyvä suoritus, ei yhtään nollaavaa virhettä ja Fisu sai ihan hyvää palautetta, ulospäin tekeminen näytti iloiselta ja keskittyneeltä. 

14333200_1070857772995263_7720507151960414324341_1070857902995250_3865844726863214354912_1070858266328547_82893615268082

14317374_1070858342995206_7262517107604614333634_1070858379661869_61173031840058

Iltapäivällä oli sitten treeniä Katjan ryhmässä. Otin Fisun treeniaiheiksi noudon luovutuksen ja kaukot. Noudossa halusin kommentteja siitä, onko eteentulo liian tiivis vai ei. Näytettiin pari eteentuloa, ja Fisu teki hyvin tyypillisiä suorituksia, eli tulee tiiviisti, välillä koskee kengän kärkeen vähän tassulla, ja kapulan reuna saattaa kevyesti osua mun jalkaan, mutta itse koira ei osu. Kokeiltiin tähän sitten vaihtoehtoja, millä saisi Fisua jäämään ihan aavistuksen kauemmas, ja pieni polvien notkautus Fisun ollessa noin 2m päässä tuntui vähän auttavan. Jos tällä ei saada tulosta, ja haluan asialle tehdä jotain, voisin miettiä kosketusalustan opettamista, ja sitä kautta paikan siirtämistä.

Tässä tyypillinen noudon luovutus:

14249900_1070858486328525_78672886548784

Noudon lisäksi tehtiin kaukoja. Fisullahan on kaukoissa tavallaan kaksi ongelmaa, tahmeus pitkällä matkalla ja kun liike tehdään kokonaisena, ja lisäksi ei hahmota kaikissa vaihdoissa takajalkoja, eikä tunnu edes tietävän, että ne pitäisi olla paikoillaan. Näytin vähän Fisun vaihtoja, ja teki hyvin tyypillisiä suorituksia, eli vähän tepastelee takatassuilla s-i ja s-m vaihdoissa. Katja ehdotti, että opettaisin Fisulle kunnollisen painonsiirron, joka toimisi myös pidemmällä matkalla, ja sitä kautta ainakin s-m vaihto helpottuisi. Lisäksi voisin käyttää takapalkkaa niin, että joku ihminen on Fisun takana, ja antaa namia. Maasta istuminen on myös vajaa, ja siihen saatiin vinkiksi kokeilla etutassujen eteen laitettavaa rimaa istumisessa, jonka yli tassut täytyy nostaa, jotta vaihto kelpaa. Kokeiltiin, ja tällä saatiinkin yllättävän hyviä ja ryhdikkäitä istumisia. Lisäksi kaukoihin pitäisi alkaa ottamaan enemmän häiriötä, ja vaatia, että tekniikka pitää myös häiriössä.

Lauantain treenien jälkeen kävin tallomassa Fisulle jäljen. Olin oikeasti tallonut jo jäljen ruokatauolla, mutta se jälki menikin pilalle, kun janalla oli sienestäjiä kun yritin mennä sitä ajamaan, ja nielin katkeruuteni ja keräsin vain janamerkit pois. Iltapäivän jälki oli onneksi pysynyt puhtaana. Tehtiin ensin janatreenit, jossa jana meni pientä polkua pitkin, ja jana päässä iso keppi. Lähti hyvin suoraan, mutta jana oli vielä liian pitkä vaikka apuna olikin polku, meni ehkä 15m suoraan ja sitten lähti poukkoilemaan, ja jouduin lähettämään uudestaan. Lähti vähän vinoon takajäljen suuntaan, nappasi sieltä jäljen, ja löysi kyllä ison kepin. Pienen jäljen päähän olin laittanut normaalin, pienen kepin, jonka olin katkonut jostain pidemmästä risusta, ja ylimääräisen osan risusta heitin vähän kauemmas. No Fisu löysi sen ison risun :D Varsinainen jälki oli noin 300m pitkä, 5 keppiä ja tarkoituksella ilkeissä paikoissa. Vanheni vähän yli tunnin. Jana oli joku 30m pitkä, ja tässä aivan identtinen suoritus kuin janatreenissä, eli lähtee sen ehkä 15m suoraan, sitten lähtee poukkoilemaan, ja jouduin lähettämään uudestaan. Tarvitaan siis ainakin vielä lyhyempiä janoja, joku 18m on ehkä maksimi jonka voisi mennä suoraan. Sitten, kun pääsi jäljelle asti, reagoi siihen kyllä tosi hyvin ja otti taas oikeaan suuntaan eli vasemmalle. Ekan pätkän kaahotti kauheaa vauhtia, mutta eka kulma silti yllättävän hyvä. Eka keppi oli risukasan keskellä, siinä ei mitään ongelmaa, hyvin nosti. Toka keppi oli puun juurakon alla, sekin nousi hienosti. Kolmas keppi maakuopassa, taas reagoi tosi hyvin. Neljäs keppi oli isommassa, hiekkaisessa maakuopassa, johon oli vielä kaatunut puu. Tämän kuopan Fisu olisi kiertänyt, mutta en päästänyt, ja kun joutui menemään kuopan läpi, niin nosti myös kepin. Vika keppi oli ihan tavallisesti vaan maassa, tässä kävi hassusti, eli vikan kepin kohdalla reagoi selvästi hajuun, mutta nosti maasta jonkun väärän kepin! Pyysin etsimään uudestaan, ja löytyi se oikeakin sitten. 

Sunnuntaina aloitettiin Christan treenissä ruudun häiriöillä. Lauantain ruutuhan oli selvästi vaikea Fisulle, eikä mikään ihme, kun ollaan tehty ihan tosi vähän mitään häiriöitä ruutuun. Tehtiin ensin niin, että laitettiin lelu ruudun lähelle matkan varrelle, ja katsottiin, hajoaako paikka, kun keskittyy leluun. Pari kertaa yritti ottaa lelun, mutta päästi kyllä irti kun käskin, ja korjasi ruutuun. Paikka oli tosi hyvä joka kerta, eli se on kyllä hyvin vahvana Fisulla. Lopuksi ei enää välittänyt lelusta. Sitten kokeiltiin niin, että ruudun takana ja sivuilla seisoi lauma ihmisiä. Ekalla yrityksellä tää oli vaikea, väisti selvästi ihmisjoukkoa, meni sivusta sisään ja yritti jäädä ihan vasempaan laitaan. En hyväksynyt, vaan tulin lähemmäs ja vaadin, että menee kunnolla. Meni, ja sain palkattua, ja sen jälkeen ei enää välittänyt lainkaan ihmisistä, ei haitannut, vaikka porukkaa seisoi tai istui ruudun edessä. Kokeiltiin myös äänihäiriötä, eli huutava mankka laitettiin taas ihan ruudun viereen, ei välittänyt kyllä siitäkään. Christan kanssa oli puhetta, että miten tästä eteenpäin olisi hyvä jatkaa, ja saatiin neuvoksi vaihdella usein ruudun paikkaa, ja treenata sellaisia kehäjärjestelyitä, joissa ruudun vieressä on tehty jotain, koska koirilla on usein taipumus mennä sinne, missä ne ovat jo käyneet. Sitten katsottiin hieman mun käsiä seuraamisessa, ja kun keskityin pitämään kädet normaalisti ensin ilman koiraa, niin pysyivät ne normaaleina myös koiran kanssa. 

Ennen lounasta otettiin paikallaolot uudestaan. Nyt päätin palkkailla, kun en halua tehdä kovin montaa täysin kisamaista paikallaoloa putkeen. Otettiin kahdessa ryhmässä niin, että koirilla oli selät vastakkain ja tehtiin vähän eri aikaan, eli häiriökäskyjä kuului nyt myös takaa. Lisäksi piilo oli kentän sivussa, niin, että oltiin tosi vinossa koiriin nähden. Ekassa paikallaistumisessa Fisu kääntyi hieman vinoon sinne suuntaan missä piilo oli. Palasin lähemmäs piiloon suoraan Fisun eteen, ettei sillä olisi tarvetta kääntyä. Maahanmeno oli vähän huono, meni taas ensin pieneen kasaan ja joutui siitä oikaisemaan. Sivulla koitti taas vilkuilla, mutta nyt huomautin siitä. Toisessa istumisessa tein niin, että tönin hieman Fisua ennen kuin jätin, jotta liimaisi tassut kunnolla maahan. Tämä toimi hyvin, nyt ei liikuttanut tassuja yhtään, vaikka mentiin taas tosi vinoon. Kävin palkkaamassa istumisen. Maahanmeno aavistuksen parempi, mutta taas kyllä liikutti toista etujalkaa korjatakseen asentoa heti käskyn jälkeen.

Lopuksi tehtiin vielä kisamainen treeni loppuun, eli jäljellä olevat liikkeet, paitsi seuraamisen tilalla oli taas ruutu. Pyysin, että voidaanko tehdä ruudun eteenlähetys palkattuna, en halua tehdä montaa kisamaista eteenmenoa putkeen ettei ala ennakoimaan stoppia, kun toistaiseksi on tehnyt ne niin superhyvin. Tehtiin ruutu siis vikana, vaikka oikeasti kaukot olisi ollut vika liike. 

  • Kaukoissa järkkä s-m-i-s-i-m eli Fisulle se huonoin mahdollinen. Eka seisomaannousu oli aavistuksen tahmea, ei tehnyt pomppaamalla mutta siirsi kuitenkin etujalkoja taakse. Siitä maahan oli huono, koska seisoi liian pitkänä, liikutti takajalkoja, eli ei tehnyt kunnon painonsiirtoa. Siitä istumaan vähän vajaa, eikä pompannut. Seisomaan ok, mutta s-i kääntyi vähän vinoon ja liikutti toista takajalkaa. Istumasta maahan ok ja sivulle ok.
  • Luoksetulossa bongasi alussa edessä olevan ruudun, ja haikaili sen suuntaan, ja meni vähän vinoon maahan. Itse luoksetulo hyvä, stopit napakat ja suorat ja vauhti sopiva. 
  • Ohjatussa saatiin vanha kisavirhe taas esiin, eli ei mennyt kunnolla merkille, jäi aivan vinoon, oli selvästi menossa taas vasemmalle kapulalle ja jäi kylki mua kohti. Käskyllä pyörähti kyllä oikealle, mutta ei osannut noin vinosta asennosta korjata suuntaa vaan lähti 90 asteen kulmassa oikealle, ja bongasi sieltä ruudun, ja yritti sinne. Pysäytin, ja käskin uudestaan merkille. Nyt totteli (!!!) ja meni ihan hyvin merkille, ja siitä ohjattu loppuun. Eteentulo oli tässä tosi tiivis, selvästi keräsi itseensä vähän kierroksia noista korjauksista ja roiskaisi lopun.
  • Ruudun eteenmeno valmiina olevalle lelulle, meni hienosti suoraan mutta juoksi lelusta ohi! Bongasi sen kyllä kun aloin kehumaan. Sitten laitoin seisomaan ympyrään ja siitä ruutuun, nyt ei mitään ongelmaa, tiesi jo valmiiksi missä ruutu on, ja siellä hyvä paikka, stoppi ja maahan. Maassa yritti taas haistella, tätä on tehnyt ainakin kerran kisoissakin, ja ärähdin siitä. Loppu ok, sivulla istuminen pikkasen vino.

Kaiken kaikkiaan varsin kiva suoritus, virheet oli aika tyypillisiä Fisun virheitä, ja tiedän, että niitä pitää vielä treenata paljon ennen kuin toimivat täydellisesti kisatilanteessa (kaukot, ohjattu). Fisu teki kaiken hyvällä asenteella, reippaasti ja iloisesti eikä välittänyt kauheasti häiriöistä. Yhtään ei tarvinnut hävetä, vaikka Fisu on ylivoimaisesti renkaan nuorin ja kokemattomin koira.

14355742_1070896946324679_4876191374761514322315_1070897102991330_5892234705647514322269_1070897106324663_12125344090298

Kuvat: Maarit Karhu-Teiskonen