Olen jo vuosia haaveillut, että jonain päivänä pääsisin mukaan Tending-leirille, kun niin moni tuttu on sitä hehkuttanut. Nyt tämä haave sitten toteutui, ja perjantaina suunnattiin Stepin sekä mun 10-viikkoisen Tending-koiran kanssa Jämijärvelle. Puitteet leirillä olivat aivan huikeat, majoitus tapahtui ihanissa ja hyvinvarustelluissa mökeissä keskellä metsää, ja maastot olivat aivan mahtavat. Tasaista ja selkeää kangasmetsää silmän kantamattomiin, eikä ristin sielua missään meidän lisäksi!

2014-05-16%2020.55.44-normal.jpg

Meidän mökin pihamaalta avautui tälläinen näkymä

2014-05-16%2023.02.53-normal.jpg

Vaatimaton pikku hirsimökki :)

Perjantai

Tarkoitus oli tehdä tottista perjantaina, mutta koska tottiskenttää ei oltu saatu perjantaiksi käyttöön, ja tokossa ei ollut ketään, niin mentiin sitten hakuryhmän mukaan hakuilemaan. Hakualue oli aika haastava, vasemmalla puolella oli jotain hiekkakuopan tapaista ja siellä meni metsäautoteitä ristiin rastiin, ja puolivälissä alue nousi harjun päälle. Piiloina kivoja maakuoppia. Otin Stepille ihan helpon perustreenin, 2 suoraa ja 2 etenevää pistoa, 2 ekaa ilman apuja, 2 vikaa äänillä. Ekalla pistolla lähti vähän vinoon ja kääntyi vähän liian aikaisin eteenpäin aluetta, ei löytänyt. Uusinnalla hieno pisto ja löysi. Toiselle puolelle hieno L:n muotoinen pisto ja löysi. Sitten ääniavulla etenevä, tääkin meni hienosti, ja suora löytö vikaksi, hienosti tääkin. Yksi ilmaisu oli vähän huono, kun maalimiehen ympärillä oli edelliseltä koiralta tippunut nameja ja Step palkkaili itseään niillä ilmaisun ohella... Mutta muuten olin tosi tyytyväinen, meni oikein kivasti.

Illalla Fizz pääsi leikkimään 7-viikkoisen Superin kanssa, aluksi pentuset olivat vähän jähmeitä ja rähjäsivät (!!!) pariin otteeseen, sitten kun pääsivät selvyyteen siitä, kumpi on isompi pentu, niin leikkivät kivasti.

Lauantai

Aamusta suunnattiin ekaksi EK-treeneihin. Alotettiin pudotetulla, 3-luokan kisamatkalla. Mentiin maastoon kolmantena, eli päästiin kerrankin harjottelemaan vähän enemmän hajuja sisältävällä reitillä. Toimi kivasti, Stepsu teki tosi hienon pudotetun muuten mutta sivulla istuminen taas vajaa, murrrr! Matka ei tuottanut mitään vaikeuksia ja hienosti meni rataa pitkin. Seuraavaksi esineruutu. Tämä menikin sitten aivan surkeasti. Step vaan juoksenteli pitkin ruutua, ei ollut yhtään nenä auki, meni monta kertaa esineistä ohi eikä vaan saanut hajua. Jotenkin avoin ja helppo maasto oikein houkutteli koiria juoksentelemaan, ja ruutu tuotti oikeastaan koko ryhmän kokeneemmille koirille vaikeuksia, pentutreenaajat sen sijaan pärjäsivät hyvin. Elina kävi näyttämässä jopa yhtä esinettä eikä silti meinannut löytyä! Lopuksi tehtiin vielä tarkkuusruutu, siinä puolestaan ei mitään ongelmaa, Stepillä kesti ehkä 5 sekuntia löytää esine.

2014-05-17%2011.37.04-normal.jpg

Esineruutumaastoa

Lounaan jälkeen lähdettiin jälkimetsään. Heidi talloi meille 970m pitkän jäljen, vanheni jonkun reilun tunnin. Jana oli hirveetä säätöä, sinkoili ihan mihin sattuu, jouduin lähettämään monta kertaa uudestaan. Jäljen kuitenkin nosti ihan ok, tarkasti vähän matkaa takajälkeä vasemmalle mutta kääntyi itse ja lähti oikealle!!!!!!!!!!! Tälläistä ei kyllä ole kuuna päivänä tapahtunut Stepin kanssa (tai en ainakaan muista, ainahan mä saan repiä sen pois takajäljeltä!). Jäljesti melkeinpä koko jäljen aika kivasti jäljen päällä, kaikki kulmat selvitti itse, muutamassa pyöri vähän enemmän ja pari meni ihan sukkana. Keppejä oli 6, niistä 4 se ilmaisi. Eka ja kolmas keppi jäi, Heidin mukaan se kyllä reagoi molempiin mutta ei jäänyt paikantamaan hajua. Tää on outoa, aikaisemmin on kyllä aina nostanut kepin jos vaan on saanut hajun siitä, olisko joku juttu vieraiden keppien kanssa? Muistaakseni jossain kokeessa on tehnyt saman, ja silloin tajusin itse tarkistaa sen kohdan missä oli pyörinyt. Loppua kohden alkoi selvästi väsymään, ei edennyt enää niin määrätietoisesti ja pari kertaa meinasi nousta pää jäljeltä, mutta työskenteli kuitenkin loppuun asti. Jossain vähän puolivälin jälkeen kävi tosi hassusti, Step ilmaisi aivan varman ja iloisen näköisenä jäljeltä jonkun pienen risun, jota Heidi ei ollut sinne laittanut. Olisko katkennut kengän alla tai tarttunut vaatteisiin jostain ryteiköstä ja siksi haissut? Kehuin mutta en palkannut, kun en ollut varma, mikä juttu tää oli. Jatkoi siitä ihan normaalisti ja loput kepit ilmaisi myös normaalisti. 

N%C3%A4ytt%C3%B6kuva%202014-05-19%20koht

Fizz teki namiruudun jälkien vanhetessa. Fizz osoitti olevansa melkoista supernenien sukua! Talloin ruudun pennun nukkuessa autossa, otin sitten Fifin ulos käymään pissalla ennen ruutuun menoa, niin sepäs karkasi multa sinne namiruutuun n. 50m päähän ja haisteli siellä tosi intensiivisesti. Käsittämätön ipana :O Me oltiin tehty namiruutua aiemmin kaksi kertaa tätä ennen, on tainnut mennä treenin idea perille...

Illalla istuskeltiin mökkien terassilla, pennut saivat leikkiä ja Fizz treffasi myös Roima-veliä ja Isla-siskoa. Kovasti olivat samalla aaltopituudella edelleen :)

Sunnuntai

Aamulla ensimmäiseksi mentiin hakumetsään, maasto oli sama kuin perjantain treeneissä, mutta aloitettiin vähän edempää alueelta. Etulinjoilla oli molemmin puolin tyhjiä hämypiiloja, oikealla avonainen kevythäkki ja vasemmalla pressuja. En muista, koska viimeksi Stepillä olisi ollut hämypiiloja treeneissä, mutta en myöskään uskonut niiden olevan mikään ongelma. Olin kyllä täysin väärässä. Tarkisti ensin umpparin, totesi sen tyhjäksi ja silti alkoi haukkumaan sitä :O Kutsuin pois, tuli kyllä mutta joka pistolla meni vaan uudestaan piilolle. Voi pöhkö!!!! Kielsin, kun yritti haukkua piiloa. Lopulta kiersi piilon niin kaukaa ettei vahingossakaan ilmaissut ja meni siitä ohi ja palkaksi löysi ukon. Luulisi että se olisi oppinut jotain, mutta ei, vasemmalla etulinjalla haukkui molemmat hämypiilot, vaikka ne oli siis vain maassa olevia pressuja..... Voi tyhmä!! Käytiin yhdessä kattomassa pressut ja näytin ettei siellä ole ketään, sen jälkeen ei enää uudestaan ilmaissut niitä mutta meni silti niiden luo. Lopulta kun pääsi niistä ohi, niin kääntyi vielä taaksepäin kohti edellisen treenikerran etukulmaa (jossa oli ollut löytö). No, jatkettiin, oikealle teki ihan kohtalaisen tyhjän, sitten vasemmalla oli löytö umpparissa, mutta juoksi tietä pitkin ohi piilosta ihan läheltä eikä saanut hajua. Tähän teki muutaman oikein hienon tyhjän, kehuin niistä ettei ihan masentuisi, ja menin aluetta taaksepäin lähettämään, nyt sentään löysi. Seuraavaksi oikealla lähipiilo, siinä ei mitään ongelmaa, ja vasemmalle vielä suora löytö, se meni hyvin. Mutta olipahan säätöä! Ja ihan supermonta pistoa tuli, onneksi Step ei mitenkään masentunut tai paineistunut vaikka jouduin pistottamaan monta kertaa ja uusimaan pistot.

Hakutreenin jälkeen tehtiin esineruutu, ja kokeilin uudenlaista lähestymistapaa suoraan etenemiseen. Marja vei esineet yksitellen takarajalle, näytti Stepille ja poistui ruudusta ulos syvyyssuunnassa, mutta jäi siis seisoskelemaan sinne ruudun reunalle. Näin koiralla on aluksi selkeä kohde minkä mukaan juosta suoraan, ainahan Step ei irtoa suoraan vaikka näkisi esineen viennin, jos avustaja tulee pois ruudusta, niin ehtii jo unohtaa sen tarkan suunnan. Tää toimi ihan kivasti, löysi tosi helposti kaikki esineet ja meni kyllä suoraan.

Iltapäivästä mentiin sitten tottistelemaan. Kentällä oli aivan superkuuma ja hiostava ilma, olin aivan hiestä märkä jo valmiiksi. Tein kentälletulon ja pikkupätkän seuraamista, 2kg kapulalla pari palautusta, tunnarin, ja lopuksi vielä eteenmenon. Step teki ihan kivasti, eteenmenoa tosin kyttäsi aivan sikana ja vähän meni vinoon kun ei nähnyt ollenkaan palloa.

Fizz pääsi tokotreenien yhteydessä tekemään ekan oikean jäljen kentän laidalle metsään. Tein jäljen alkuun pienen namiruudun (ehkä 4 askelta suuntaansa) ja siitä lähti sitten n. 15m pitkä jälki, lopussa kuppi mihin jäi muutama nami. Fizz tajusi jutun juonen aivan samantien ja meni superhyvin! Eteni jälkeä suoraan, haisteli tosi innokkaasti ja meni sopivan rauhallisesti, löysi ja söi melkein kaikki namit ja palkkakupin jälkeen nostin pennun pois jäljeltä, muuten se olisi varmasti jäänyt sinne vielä nuuskimaan :)

Sunnuntaina illalla mulla oli kaksi hyvin uupunutta pientä leiriläistä lojumassa pitkin lattioita kotona. Oli aivan superkivaa päästä mukaan tähän upeaan ja osaavaan porukkaan, nähdä Fizzin sukulaisia ja muita taitavia työlinjaisia bortsuja, ja tutustua uusiin mukaviin ihmisiin. Kaikista paras anti leiristä oli ehkä kuitenkin se, että lauantaina leirillä iltalenkillä Step ja Fizz alkoivat ekaa kertaa ikinä leikkimään!!!! Step on saanut näköjään siedätyshoitoa Tending-koirista, ja totesi, ettei ne sitten niin pahoja olekaan. Fizz ei pistänyt pahakseen :)

Tänään ulkoilutin Lean kameraa Saran ja Fifin kanssa, ja onpas kyllä aika haastavaa kuvata kameroita vihaavaa Saraa ja hääräilevää pentua, joka ei pysy sekuntiakaan paikallaan eikä osaa mitään paikka/odota/istu/maahan käskyä :D

DSC08000-normal.jpg

Fizz kävi joessa uimassa ekaa kertaa :)

DSC08041-normal.jpg

Yritä nyt näitä sitten kuvata... Aina jompi kumpi (yleensä molemmat) sinkoaa johonkin suuntaan tai näyttää hapanta naamaa :D

DSC08054-normal.jpgDSC08044-normal.jpg

DSC07982-normal.jpg

Saran mielipide Fifin kanssa poseeraamisesta

DSC08065-normal.jpg

DSC08056-normal.jpgDSC08069-normal.jpg

Ihana kaunis Sara <3